Gårdagens misstag......

 
...blev dagens middag.
Tog ju fram gäddfileen av misstag igår. Så idag blev det att testlaga gäddqurneller med saffranssås.
Tycker om att prova på nya maträtter. Och faktiskt var det väldigt gott. Men nästa gång ska jag hoppa över saffranet i såsen!
Gäddqueneller
800 g gäddfärs
3 äggulor
3-5 dl vispgrädde
2 tsk salt
vitpeppar
1 krm cayennepeppar
1,5 dl vittvin
  • Ugn 200 grader
  • Mal fisken till färs, mal om färsen 3-4 gånger på det finaste.
  • Kyl färsen så den och grädden är lika kalla.
  • Rör ner äggen i färsen. Kör med matberedare. Salta och krydda. Kör så att färsen binder sig.
  • Häll ner en tunn stråle av grädden under ständig omrörning. Kör på lägsta hastighet.
  • Forma 'ägg' med två blöta skedar. Blöt skedarna mellan varje 'ägg'. Lägg quenellerna i smord ugnsform.
  • Häll på vinet.
  • Ställ in formen mitt i ugnen och grädda quenellerna i 15-20 min.
  • koka potatis och såsen under tiden.
saffranssås

2 charlottenlökar
timjan
smör
2,5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1,5 dl vitt vin
1,5 dl grädde
salt, vitpeppar
1/2 pkt saffran
några stänk citronsaft
  • Fräs den finhackade löken i lite smör.
  • Slå på vattnet,vinet,grädden och smula ner buljongtärningen.
  • Koka ner till ca hälften av vätskan återstår. 
  • Smaka av med salt, peppar och citron.
  • vispa ner saffranet och koka upp.
  • Jag slopar saffranet nästa gång och tar bara vinsåsen.
  • Servera quenellerna med sås och pressad potatis.
Sen hade jag ju tagit fram kyckling så då fick jag ju laga något av dom åxå.
Gömda kotletter.
Byt bara ut kotletterna mot kycklingfilee. Servera ris till.
Blev att testa ett till recept, men detta var av det sötare slaget!Engelska chokladscones med hallon
4 dl vetemjöl
en liten nypa salt
1 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
1 ägg
1 dl mjölk
60 gr kallt smör
50 gr hackad choklad
80 gr frysta hallon
ägg+råsocker till pensling
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Blanda mjöl,salt,bakpulver,råsocker och den hackade chokladen i en bunke.
  • Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
  • Blanda ner ägg och mjölk i de torra ingredienserna till en slät deg.
  • Rör försiktigt ner de frysta hallonen utan att de mosas sönder.
  • Fördela smeten i 10 muffinsformar.
  • Pensla med ägg och strö över råsocker.
  • Grädda tills de får en gyllene färg, ca 10 min.
  • Avnjutes ljumma med vispad grädde el vaniljglass.
Kram//Erica

Kommentera här: