Laxfile på saltbädd

 
 
 
 
 
 
 
 
Helstekt laxfile på grovsaltbädd, sherrysås och färskpotatis, 
ja det går inte av för hackor!
Innan vi åkte till Tärnaby hann vi vara några dagar i Kalix, vi hann me lite besök.
Både planerade och spontan besökare.
Spontanbesökarna från Uppsala kom vid middagstid och fick en riktig Norrlandsmiddag.
 
 
Förrätten bestod av smörstekta sticks av fralla, Kalixlöjrom och en röra med créme fraiche, philadelphiaost och finhackad rödlök.
Varmrätten blev ugnstekt laxfile på grovsalt, sherrysås och färskpotatis.
 
Ungnsstekt Laxfile på Grovsalt.
Bena laxfilen och lägg filen med skinnsidan nedåt i en ugnsform som du lagt ett lager grovsalt i botten.
Strö över citronpeppar.
Sätt in laxen i 200 grader varm ugn i ca 20 min.
( kolla laxens tjocka del om den är klar)
 
Sherrysås
1 dl halvtorr Sherry
1 fiskbuljongtärning
2 1\2 dl créme fraiche
1 msk smör
Koka sherryn och fiskbuljongtärningen tills halva mängden vätska återstår.
Vispa ner créme fraichen och koka någon min.
Blanka av med smör.
Efterrätten blev nybakad sockerkaka, varma hjortron och lättvispad grädde!
 
Sockerkaka
3 ägg
3 dl socker
100g smält smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 1/2 dl mjöl
175 grader i 35-45 min
 
Sen hann vi även besöka Vassholmen, en pärla i Kalixälven.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sigge med sin Lilla skål med vatten!
 
 
När vi kom hem hade jag dessa fina presenter bakom ytterdörren från spontangästerna!
Dom uppskattade nog norrlandsmiddan!
 
 
Kram//Erica
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: