Sirapslimpa

 
Igår bakade jag Sirapslimpa.
Är väl inte det mest nyttiga bröd man kan äta, men gott var det.
Sen så vet man ju vad som finns i brödet, gillar ju liksom det, att ha lite koll På ingredienserna.
 
Sirapslimpor
2 limpor
 
3 1/2 dl fingervarmt vatten, 37 grader
1 pkt jäst
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
3 msk flytande margarin
1 dl ljus sirap
6 dl vetemjöl
4 dl rågsik
 
Rör ut jästen i lite av vattnet.
När det är utrört så blanda ner de övriga ingredienser.
Knåda degen tills den blir slät och spänstig.
Låt degen jäsa minst 30 min  under bakduk.
Dela degen i 2 delar och forma till 2 limpor och lägg limporna i smorda avlånga formar.
Låt limporna jäsa i 45 min under bakduk.
Värm ugnen till 250 grader, in med bröden i nedre delen av ugnen.
Kasta in 1/2 dl vatten i botten på ugnen och stäng igen ugnen.
Efter 5 min sänker du värmen till 200 grader. 
Grädda i 25-30 min, tills bröden fått fin färg.
Täck bröden m bakplåtspapper om dom blir för mörka innan dom är färdiggräddade.
 
När jag var barn var vi ofta över till Norge, där fanns ett runt sött bröd med russin i.
Minns att det var väldigt gott och min pappa älskade det.
Så nu när jag bakade limporna tog jag undan lite deg och gjorde några frallor med russin i.
Frallorna blev också väldigt goda...ska utveckla frallareceptet lite.
 
 
Kram//Erica
 

Kommentarer:

1 Vilma:

skriven

Ser gott ut!

Svar: Tack snällaKram//Erica
Erica Hermansson

Kommentera här: