Vaniljpaj / Flan pâtissier

Glad påsk på er alla.
Flygningen till Blåkulla och tillbaka gick hur bra som helst.
Trevligt var det också.
Nu har jag landat i Oltokken//Tärnaby hos mamma och bjuder på Vaniljpaj som jag kallar den.
Såg Baka med Manuela på kanal 8 o den såg så god ut, och det var den också.
 

Baka med Manuela avsnitt 30

Flan pâtissier

 

Pâte brisée

3 ¾ dl vetemjöl

¼ tsk salt

2 msk strösocker

125 g osaltat smör

2 msk iskallt vatten

 

Vaniljkräm

1 liter röd mjölk

3 dl vispgrädde

Fröna från 1 vaniljstång

4 st stora ägg

9 st äggulor

4 dl strösocker

125g maizena

 

Pâte brisée
Ha mjöl, salt och socker i en köksmaskin och tryck på "puls" några gånger så att det blandas väl. Tillsätt smöret och det kalla vattnet och kör maskinen tills att det bildat en degklump. Packa in degen i plastfolie och lägg i kylen i minst 1 timma.

Ta ut degen ur kylskåpet och strö lite mjöl på bakbordet. Kavla ut degen så att den är stor nog att klä in en form som är 26-28 cm. Pressa degen upp mot kanterna. Sätt formen i kylen medan du förbereder vaniljkrämen.

 

Vaniljkräm
Ha mjölk, grädde och vaniljen i en kastrull, koka upp och stäng sedan av plattan.

Blanda ägg, äggula, socker och maizena i en skål till en redning. 
Häll en åttondel av mjölkblandningen över äggen och vispa dem samman. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sätt på plattan på medel värme. Vispa tills krämen börjar tjockna, rör då i någon minut till så att smaken av maizenan försvinner.

Häll vaniljkrämen över pajdegen, det kommer gå över kanten på degen men det är så det ska vara! 
Baka i mitten av ugnen i 1 timme på 160°C.

Låt den stå i kylskåpet till dagen efter.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

Kram//Erica 

 

 

Kommentarer:

1 Joanna-8 självmordsförsök senare- Livet med Asperger och Bipolär sjukdom:

skriven

ser riktigt god ut

Svar: Tack. Den var inte så söt, men krämig o god!Trevlig påsk/kram Erica
Erica Hermansson

Kommentera här: