1 Läs mer >>
 
Vad går upp mot nybakade frallor? Nää inte mycke!
Dessa frallor innehåller havregryn, de gör dom riktigt saftiga.
 
 
SAFTIGA TEKAKOR
 
ca 20 st
 

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 dl havregryn
75 g smör, smält
2 tsk salt
2 msk strösocker
1 ägg
12–14 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och havregrynen. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp.

2. Tillsätt smör, salt, socker, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

4. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Strö över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Recept Lindasbakskola.
 
Kram//Erica 

Tekakor

0 Läs mer >>
 
Lagade denna Currygryta med quornbitar, men att använda kyckling ( filéer skurna i kuber) funkar ju ypperligt.
 
CURRYGRYTA 
 
4 port
 
1/2 gul lök, hackad i fina bitar
1 röd paprika, hackad i fina bitar
liten bit finhackad purjolök
1/2 påse quorn i bitar el 2 kycklingfilé i bitar
broccoli ( fryst som fått tina)
curry
salt 
peppar 
ca 2-3 dl grädde
smör
 
Stek den hackade löken, paprikan, purjolöken och quornen i smör och curryn i en stekgryta.
Curryn tar man efter smak
Löken ska bli mjuk men inte få färg.
Salta och peppra.
I med broccolin, på med grädde och låt puttra i 20 min.
Jag serverade Currygrytan med burgur och majs.
 
 
 
Kram//Erica

Currygryta

0 Läs mer >>
 
RödaVinbärsdricka
 
2 liter röda vinbär - mosas sönder i en bunke
2 liter kokt avavalnat vatten - hälles på bären
2 citroner - skivas och läggs ner i bunken
25 g citronsyra - tillsättes
 
 
Låt dra 1-2 dygn i kylskåp.
Sila och rör ner 1-1,5 kg socker. ( jag tog mindre socker)
Fryses lämpligen i 2 dl förpackningar.
2 dl spädes till 1 liter med vatten.

Ett tips är attfrysa in saften i tex engångs plastmuggar. 
Sen tar man bara fram en fryst klump, lägger i tillbringaren och fyller upp med vatten.
Iskall dricka!
 
 
 
Kram//Erica

RödaVinbärsdricka

0 Läs mer >>
 
SYLTSNITT/WINERSTÄNGER
 

250 gram smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornsalt

Fyllning:
4-5 msk fast hallonsylt

Glasyr
2 dl florsocker
1 1/2 – 2 msk vatten

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 – 200 grader
Rör matfett och socker. tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjorthornsaltet.
Arbeta till en smidig deg.
Dela degen på 4 och forma ca 40 cm långa längder.
Lägg dem på en plåt , med bakplåtspapper.
Gör en fördjupning och fyll med sylt. ( jag använde engångs spritspåse)
Grädda mitt i ugnen i ca 12- 15 minuter.
Blanda sedan ingredineserna till glasyren. Och bred detta på de varma längderna.
Skär sedan snitt medan de är varma.

 
Kram//Erica 

Syltsnitt/Winerstänge...