0 Läs mer >>
Saffransbiscotti är något som jag alltid bakar.
Är en toppen bra 'gåbortpresent'.
Går att baka i god tid och förvaras i en burk i rumstemp.
Slopa saffran o du har biscotti, tillsätt cacao eller smält choklad och du får chokladbiscotti.
 
Saffransbiscotti
75 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
0,5 g saffran el 0,75 msk saffransessens
7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g grovhackad mandel ( pistage ger en fin grön färg)
Rör smör och socker pösigt.
Rör ner ett ägg i taget.
Rör ner övriga ingridienser
 
 
Dela degen i tre ( jag gör 4, för jag vill ha mindre skorpor) .
Rulla ut till längder.
Lägg på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 200 grader i 30 min.
Skär längderna i sneda kakor.
Lägg kakorna med snittytan uppåt.
Torka kakorna i 120 grader i 20 min.
Vänd på kakorna och torka 20 min till.
 
 
Kram//Erica

Saffransbiscotti

0 Läs mer >>
 
Ibland vill man att middagsmaten ska snabbt vara klar och stå på bordet.
Jag brukar göra flera tjälknölar när jag lika gör , och så fryser jag ner. 
När tjälknölen tinat skivar jag den tunt, gör en marinad och häller över och låter stå en stund innan servering.
 
 
Marinad till tjälknöl el annat helstekt kött:
1/2 dl olivolja
2 msk balsamvinäger (röd)
1 msk kalvfond
några varv med svartpepparkvarnen
 
Men nu var det ju den snabbt stuvade potatisen som jag skulle tipsa om.
Jag använde en burk tärnad potatis ( funkar med frysta potatistärningar oxå)
Häll ut burkpotatis i ett durkslag och skölj bort stärkelsen. Låt stå och rinna av.
ca 3-4 port
1 burk tärnad potatis
några småa  frysta, tinade broccolibuketter
1 gul lök
2 dl grädde
ca 1 msk kalvfond
salt & peppar
Finhacka löken och bryn försiktigt i smör.
Häll på grädden och kalvfonden och koka ihop tills grädden tjocknar.
I med de skölda potatistärningar och broccolin.
Låt bli varmt. 
Smaka av med salt och peppar.
Servera.
 
( köttet på bilden är skivad helstekt fläskfile, tjälknöl skivas tunnare)
 
Kram//Erica

Snabb Stuvadpotatis

0 Läs mer >>
 
Detta är min favoritkaka.
 
Vidsorbröd/Delikatesser
 
200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
8 dl mjöl
5 tsk bakpulver
 2 ägg
6 msk mjölk
2 tsk kardemumma
 
Rör ihop till en smidig deg.
Dela degen i tre bitar som rullas ut till tre längder.
Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt.
Grädda i 175 grader, ca 15-20 min.
Dela längderna på längdenmed en vass tandad kniv, dela medans den är varm.
Låt kallna på ett galler.
 
Smörkräm: 150 g rumsvarmt smör
2 äggulor
1 pkt florsocker
2 tsk vaniljsocker
Vispa till en slät smörkräm.
 
Bred smörkräm på underdelen av längderna, lägg på kaköverdelen.
Man får vara försiktig, för kakan är mör och går lätt sönder.
Skär längderna i sneda kakor.
Pudra över florsocker vid servering.
Går bra att frysa.
 
 
 
 
Kram//Erica

Vindsorbröd/Delika...

0 Läs mer >>
 
 
Rocky Road Fudge

Rocky road fudge

  • 100 g ljus choklad (mjölkchoklad)
  • 100 g mörk choklad (64 %)
  • 0,5 förp burk söt kondenserad mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl marshmallows (mini eller stora klippta i småbitar)
  • 1 dl salta jordnötter
  • ca 8 dumlekolor, delade
  1. Rocky road fudge
    Hacka choklad och smält den tillsammans med kondenserad mjölk i ett vattenbad.
  2. Ta av från värmen, låt svalna något och rör i vaniljsocker.
  3. Vänd i marshmallows, Dumlekolor  och jordnötter, undvik att röra för mycket, då smälter det.
  4. Bred ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper ( jag hade en avlång limpform)och låt fudgen stelna i kylen i ett par timmar.
  5. Toppa med lite marshmallows, tryck fast dom.
  6. Skär upp din Rocky road fudge i bitar med en vass kniv.
  7. Slå in bitarna i bakplåtspapper, för dumlen 'läker' lite.
Kram//Erica

Rocky Road Fudge

0 Läs mer >>
Jättegoda saffransbullar med både mandelmassa och vitchoklad i fyllningen.
Går bra att frysa. Pensla bullarna med smält smör och doppa dom i strösocker innan servering.
 
 
Sockerbullar med saffran
 
8-9 dlvetemjöl
150 g rumsvarmt smör
0,5 g saffran
3/4 dl socker
30 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk
1 ägg
 
Fyllning: 75-100 g rumsvarmt smör
2 msk socker
75 g riven mandelmassa
75-100 g riven vit choklad
kardemumma
 
Smula samman mjöl och smöret i en bunke.
Ner med socker och saffran.
Rör ut jästen med mjölken, rör ner det det i mjölblandningen.
Arbeta till en smidig deg.
Jäs i ca 1 1/2 timme.
 
Rör ihop fyllningen.
 
Dela degen i två bitar.
Kavla ut degen.
Skär ut fyrkanter, lägg en klick fyllning på varje, nyp ihop så degen täcker fyllningen.
Lägg bullen med skarven nedåt i en bullform.
( jag gjorde några lussekatter oxå av en snutt deg)
Låt jäsa under en bakduk ca 30-40 min.
Grädda i 250 grader ca 5-7 min.
Pensla bullarna med smält smör och doppa i strösocker.
 
 

Sockerbullar med s...

0 Läs mer >>
Klart man måste testa en saffransvåffla. 
Riktigt gott! 
 
 
 
 
 
 
Saffransvåfflor är inga konstigheter.
Gör man det enkelt för sig så blandar man bara ner saffran i våffelmixen.
Hur mycke saffran man vill tillsätta bestämmer man själv. 
 
Frasiga Saffransvåfflor
ca 8 st
 
  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl mjölk
  • 100 g smält smör
  • 0,5-1 g saffran
  • Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölken. Vispa till en jämn smet. Tillsätt det avsvalnade smöret och saffran
  • Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen. Grädda våfflorna och lägg de färdiga våfflorna på galler.
Recept från arlaköket.
 
Rengörning av våffelgärnet görs enkelt med Diskvåffla!

För ca 2 DISKVÅFFLOR behövs:

2 dl Vatten

3 msk Salt

2 dl Vetemjöl

Blanda ihop till en smet. Häll smeten i det varma våffeljärnet.

Nu suger våfflan åt sig smuts. När våfflan fått färg är det dags att ta ut den och slänga den. Torka av järnet med fuktigt hushållspapper. Klart. 

Är våffeljärnet väldigt smutsigt så kan du behöva upprepa med en ny diskvåffla.

 

Kram//Erica

Saffransvåfflor

1 Läs mer >>
 
Tomtemors Latte/ Tomtelatte
 
Börja med att koka en kanelsirap.
( hur du gör den finns i ett tidigare blogginlägg, typ koka lika mycke vatten som socker och kanelstång)
Mått i latten bestämmer man ju själv efter tycke och smak.
Men i runda slängar 1-2 msk kanelsirap
1 espresso el starkt kaffe
värmd och vispad mjölk
toppa med grädde och nymald kardemumma eller kanel på toppen.
 
 
Kram//Erica

Tomtemors Latte/ T...

0 Läs mer >>
Chokladsalami är ett trevligt inslag på julens gottebord eller som gåbortpresent.
En riktig snackis!!
Lite pyssligt men väl värt besväret!
 
 
 
CHOKLADSALAMI

Ingredienser till en stor korv el två små
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
200 g mörk choklad


50 g krossade kex el hackade blandade nötter ( pistage, mandel, hasselnötter, valnötter, kanderade mandlar o pekanfras använde jag)


+ lite florsocker till pensling

Gör så här:
1. Vispa smör, florsocker och vaniljpulver riktigt fluffigt.
2. Smält chokladen sakta över ett vattenbad.
3. Krossa kexen i mindre bitar el hacka nötterna.
4. Blanda den smälta chokladen med smörvispet tills det är välblandat. Tillsätt kexen  el nötterna och rör om så att det är välblandat.
5. Lägg en stor bit plastfolie på bänken, Fördela smeten i ca 30-40 cm lång korv. Vänd in långsidorna av paketet och sno ihop ändarna så att det försluter sig. Ungefär så som man gör kryddsmör 
6. Lägg korven i kylen. Efter ca 15-20 minuter så kan du forma den lite så att den inte blir platt på botten. Låt sedan stelna helt 1-2 timmar.
7. Rulla ut korven från plasten på lite florsocker ( hade finhackade pistagenötter på nötkorven) . Låt ligga framme ett tag innan du skär upp den, sedan är det bara att njuta!

Slå in i bakplåtspapper, gör en etikett och du har en originell 'gå-bort-present'.

Jag gjorde en med kex och en med nötter.

 
Kram//Erica 

ChokladSalami

0 Läs mer >>
 
 
Mazarinkaka

Mördeg
5 dl vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker 

Mazarinfyllning
200 g  mandelmassa
100 g  smör, rumsvarmt
2 ägg 

finhackad sötmandel

Glasyr
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4–5 tsk vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.

3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.

4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–40 min. Låt den kallna helt i formen.

6. Blanda florsocker, vaniljsocker och vatten till en bredbar glasyr. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.

7. Bred ut glasyren på kakan. Låt den stelna i kylen. Jag gillar inte vanlig glasyr så jag strödde bara florsocker över kakan.

 

Kram//Erica

 
 

Mazarinkaka

0 Läs mer >>
 
 
 
STRUVOR
 
minst 25 st
 
 
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl mjölk (kan bytas ut mot vatten)
  • 2 ägg
  • 1 tsk strösocker
  • en nypa salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • kokosfett eller rapsolja till fritering
  • struvjärn
  1. Rör ihop ingredienserna till en slät smet. Låt stå och dra någon timme.
  2. Hetta upp fettet långsamt till ca 180 grader i en smal, hög kastrull. Har du ingen termometer kan du kolla temperaturen med en bit vitt torrt bröd som ska bli guldfärgat på
    1 min. Häll smeten i en smal skål som inte är mycket vidare än att struvjärnet precis går ner.
  3. Hetta upp struvjärnet i fettet. Doppa sedan det varma järnet i smeten nästan upp till kanten på järnet. Sänk ner järnet i fettet och fritera i 1–2 min.
  4. Ta upp och lossa struvan försiktigt med en gaffel. Låt den rinna av och doppa den i socker medan den är varm. Värm järnet igen och fritera nästa struva.
Kram//Erica

Struvor

0 Läs mer >>
 
Man kan ju göra både skålar och strutar.
Mitt elektriska rånjärn funkar toppen.
 
RULLRÅN
(många blir det)
 
 
2,25 dl socker
2,25 dl mjöl
2,25 dl pot.mjöl
2,25 dl mjölk
2,25 dl smält smör
2 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk hjortronsalt
Blanda det smälta smöret och mjölken och vispa ner det i en skål med dom torra ingredienserna..
Vispa ihop till en slät smet.
Grädda och rulla.
Låt de färdiga rånen kallna på ett galler.
 
Kram//Erica

Rullrån

0 Läs mer >>
Här kommer ett tips på en god efterrätt.
Servera den som en smält Olov el med grädde , bär el polkakäpp......
 
 
 
Pot de Creme au Chocolat
 
ca 12 espressokoppar
2 dl mjölk
3,5 dl grädde
3/4 dl socker
frön från 1 vaniljstång
200 g finhackad 60%choklad
6 äggulor
ugn 100 grader
 
Koka upp mjölk,grädde,socker och vaniljfrön
Ta av kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen i den varma gräddmjölken och rör tills allt smält
Vispa upp äggulorna i en skål
Vispa ner chokladmjölken i äggulorna under vispning
Häll den varma choladmjölken i en tunn stråle
Fyll sen espressokopparna och ställ i en ugnsform 
 
Fyll ugnsformen med ljummetvatten så det täcker upp till hälften av kopparna
Grädda i ca 1,5 tim
Chokladen ska dallra lite
Låt kallna innan du ställer in i kylen.
Låt stå i kylen över natten
 
Spritsa ögon av choklad, armar. Näsa och knappar är sugerpasta.
 
Kram//Erica
 

Pot De Creme au Co...