0 Läs mer >>
 
 
 
kaka:
125 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
3 dl grädde
 
havretopping:
200 g smör
3 dl havregryn
2 dl strösocker
1,5 msk kanel
2 tsk vaniljpulver, valfritt
1 nypa salt
 
 1. Smält smöret till kakan, 125 gram, och låt svalna något.
 
 
2. Sätt ugnen på 175 grader.
 
 
3. Lägg samtliga ingredienser till havretopping i en kastrull, sjud sakta under tiden du vispar ihop kakan (nästa punkt).
 
4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp, rör ner grädden.
 
 
5. Blanda de torra ingredienserna, sikta ner i smeten, tillsätt smör.
 
 
6. Häll smeten i bakpappersklädd långpanna, ca 25×30 cm.
 
 
7. Klicka på havretopping.
 
8. Grädda ca 25 minuter tills kakan är genomgräddad, testa med en sticka. Den ska inte gräddas för länge utan vara något mjuk fortfarande.
 
9. Låt svalna och skär i bitar.

 

 
Kram//Erica

Havregrynsrutor/Pi...

0 Läs mer >>
 
Vi har kuskat runt Sverige med husvagn.
Varit i Uppsala när dom hade som varmast i landet, aldrig haft så varmt sen-47, cyklat vid Göta kanal, rekommenderas , passerat på utkanten vid bränderna, träffat syskonbarn barnbarn i Östersund. Nu har vi landat i Oltokken hos mamma. 
Så nu blir det att laga mat igen.
Igår blev det husvagnskylskåpsrens.
PotatisCarbonara!
 
 
 
 
 
4 port
 
1 kg färskpotatis, skrubbade
150 g entrecote
50 g rökt sidfläsk
(el 200g rökt skinka el kassler)
1 finhackad gul lök
3-4 äggulor
2-3 dl grädde
2 dl riven smakrik ost
1 dl hackad gräslök
grovmald svartpeppar
smör
 
Dela de skrubbade potatisarna om dom är större.
Koka potatisen i saltat vatten.
Stek löken , fläsk o köttet ( som är skuret i små tärningar) i smör.
Vispa ihop äggulor och grädden.
Häll av vattnet från de färdigkokta potatisarna.
I med köttlökblandningen , ost och gräslök. 
Häll över gräddägg blandningen över och rör om.
Ner med gräslök, dra några varv med pepparkvarnen.
Servera med extra ost och gräslök.
Smaklig måltid.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 
 

PotatisCarbonara

0 Läs mer >>
På instagram såg jag för ett tag sedan Hanna Nilsson @bakamedfrunilsson ( känd från Hela Sverige bakar) göra dessa Krölleböllar. 
Så när hon delade med sig av resept och tips på elektriskt rånjärn, slog jag till.
Beställde ett järn och så blev det att provbaka! 
 
 
 
Här är struten fylld med vaniljglass och varma hjortron.
 
Kröllebölle
Smält/bryn 125 g smör och låt svalna.
Vispa 3 ägg med 1 1/2 dl strösocker.
Vispa ner de avsvalnade smöret
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
1/2 msk nymald kardemumma
Låt smeten vila ca 15 min.
 
Värm järnet.
Jag tog ca 1 msk smet till varje strut, de fyllde inte ut hela järnet men fick en fin vågig kant.
Rulla de färdiga rånet direkt när det kommer från järnet och är varmt.
Jag hade gjort en konform av framsidan av ett kollegieblock som form/hjälp.
Det är varmt!
Fick även tips av Hanna att använda en fingervantar och engångsplasthanske vid rullning av strut! Bra tips!
Blev ca22-24 st strutar
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Kröllebölle/ Glass...