0 Läs mer >>
5 liters hink
styv kartong
sprej klister
sand
spade
solglasögon
snäckor, sandformar.....
bag in Box 
kylklamp
 
Gör försiktigt hål i hinken så pipen på boxvinet kan lirkas ut.
Gör ett 'lock' av kartongen.
Spreja rejält med klister på kartongen och strö på rikligt med sand.
Fäst spaden, jag gjorde en skåra i kartongen och stack ner spaden och limmade.
Spaden kommer att användas som handtag när plattan måste lyftas bort.
Limma fast grejerna du vill ha.
Klart ta med!
 
 
 
Kram//Erica

Bag-in-boxhink

1 Läs mer >>
Kom ihåg att jag hade en form för minidonuts.
Dessa donuts gräddas ju i ugnen så man slipper fritera.
Dom ser ut som små badringar!
 
 
Minidonuts
4 plåtar
 
1ägg 
1,2 dl socker
1,2 dl mjölk
1 tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
2 msk smält smör
2,5 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
 
smör till att smörja formarna
 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker.
Vispa ner de övriga ingredienserna till en slät smet.
Smörj formen/formarna, fyll med smeten , typ upp till halva.
Jag använde en engångsspritspåse, det blir så enkelt att spritsa lagomt i formen.
Mindre kladd så att säga!
Grädda i 220 grader i ca 5-7 min.
Stjälp ut kakorna och pensla formen och fyll i ny smet.
 
 
3 olika toppingar.
 
#smält choklad och lite olja, doppa donuten först i chokladen och sen i strössel.
Smält vitchoklad kam man ju färga.
 
#doppa dom varma donuten i strösocker (strösocker och kardemumma  el strösocker och kanel är åxå gott)
 
#gör en glasyr av florsocker, smält smör och ev lite vatten. Kan även färgas m karamellfärg.
Doppa i strössel om du vill.
Form från Lagerhouse 
 
 
 
Kram//Erica

Minidonuts

0 Läs mer >>
Har fått testa Bregott brynt, genom Smartson .
När 2/3 av bregottpaketet var kvar tänkte jag att det var länge sen jag gjorde Bregottkakor.
Sagt o gjort, dammade av mitt gamla recept på denna möra kaka.
Smaken blev väldigt god med den brynta smaken.
 
 
Bregottkakor
35-40 st
 
  • 1. Blanda ihop degen. Rulla en rulle och skär i skivor eller klicka i småbrödsformar. Jag hade en engångsspritspåse o spritsa ut smeten i småbrödsformar.
  • Degen kan vara svår att hantera om den är för mycket bearbetad.
  • 2. 175 grader 15-20 min
 
Kram//Erica

Bregottkakor

1 Läs mer >>
Här kommer ett tips till midsommarbuffén.
Färskostbollar rullade i olika "smaker".
 
Blanda färskost, typ philadelfiaost med ädelost.
Kör i en matberedare till en slät smet.
Man får smula ner ädelosten eftersom till den smak/styrka som man själv gillar.
Jag hade sån tur att få tag på lokalproducerad ädelost Rustik från Svedjanost.
 
När du tycker att smaken på ostsmeten är bra rullar du småa bollar.
Blöt händerna i kallt vatten så är det enklare att rulla bollar.
Jag hade 4 olika "strössel" till mina bollar.
*krossade digistivekex (tänk på att dom fort blir saggiga med kex)
*rostade hackade hasselnötter
*örter, persilja och gräslök 
*hackad sötmandel
 
 
Kram//Erica

Färskostbollar

0 Läs mer >>
Här kommer en goding i repris.
Den passar väldigt bra så här i midsommartider. 
Ofta köper man på sig matjessill, igår när jag var och handlade fick jag köpa 3 paket för 3kr! 
Den går enkelt att göra med gratäng i påse om man vill ha en snabb variant.
 
 
 
FYRVAKTARGRATÄNG
4 port
 
1 pkt potatisgratäng i påse (800 g )
1 burk matjessill
2 gul lök 
dill
smör att steka o smörja formen
panko
 
Skiva löken och stek den i smör tills den är mjuk utan fått färg.
Smörj en ungsfastform och täck botten med lite potatisgratäng.
På med den stekta löken, klipp matjesillen i småa bitar o strö över.
På med lite dill, och kläm ut resten av potatisgratängen.
Jämna till ytan så potatisen täcker sillen.
På med lite Panko.
175-200 grader i 20 min.
Minimalt arbete och maximalt gott.
Jag gjorde i portionsformar.
 
Här kommer recepter från Allas, där man gör gratängen från grunden.
 
Kram//Erica

Fyrmästargratäng

1 Läs mer >>
 
WOOOOW säger jag bara, vilken frulle!
Dessa brödrullar med ost och bacon blev ju huuuur goda som helst! 
 
Tlii dessa behövs; 
fralla
bacon
smakrik, god ost, (jag har ju turen att ha Svedjans goda gårdsost! )
smör
Kantskär frallan.
Kavla ut brödskivorna.
Lägg på någon skiva av din favvoost.
Rulla ihop till en rulle.
Linda en baconskiva hårt runt brödrullen.
Vill inte rullen hålla ihop så fäst ihop rullen med nån tandpetare .
Stek rullen i lite smör.
Stek tills baconet fått fin färg.
Servera på dirren med en äggröra.
 
Kan även serveras som tillbehör till grillat!
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica 
 

Baconrullar

1 Läs mer >>
 
 
 
Jag älskar att göra plockplankor, småmat som är enkelt att äta.
Lite pyssel är det ju att förbereda men det blir sååå läckert tycker jag.
Efter jag hade varit i Luleå på hemmagastromin på Afternoontea måste jag bara testbaka Sliders .
Små bröd, lämpliga att fylla med en liten burgare el som jag, vindelrökt skinka och sallad.
 
BRÖD till SLIDERS
Ca 40 st, beror på hur stora, jag gjorde nog närmare 50 st för jag ville ha småa.
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl mjölk, ljummen
  • 1 msk honung eller strösocker
  • ägg
  • ägg, till pensling
  • ca 4 dl mjöl
  • 50 g smör, smält
  • 1 tsk salt
  • sesamfrön
  • 3 msk olivolja, till pensling
  1. Blanda jäst, mjölk, honung/socker och 2 ägg i degbunken. Tillsätt mjöl, smält smör och salt. Arbeta degen i 5 minuter på låg hastighet i degblandare/assistent, eller 10 minuter för hand. Jäs 30 minuter i bunken.
  2. Ta upp degen på mjölat bord, men knåda inte. Forma 30–40 små runda bröd som får jäsa på plåt under bakduk i 1–2 timmar. 
  3. Pensla med 1 ägg och strö över sesamfrön.
  4. Sätt ugnen på 220 grader med kombiånga. Har du bara en vanlig ugn så kör the old school-modellen och sätt in en ugnstålig bunke med vatten på ugnsbotten så att det bildas ånga. Ställ plåten mitt i ugnen och grädda i cirka 8–10 minuter, tills brödet har fått en ljus fin färg.
  5. Låt svalna på galler och pensla bullarna med olivolja, då blir de extra saftiga.
 
  1.  
  2.  
     
     
     
    Kram//Erica 

Bröd till Sliders

1 Läs mer >>
 
 
Jordgubbspaj
 
Pajdeg:
100g rumsvarmt smör
1 ägg
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
 
Fyllning:
3 dl créme fraiche
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
ca. 500 g färska jordgubbar
 
Rör smör och socker till pajdegen pösigt.
Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en pajform.
Skölj och snoppa jordgubbarna.
Skiva jordgubbarna och lägg i pajformen på degen.
Rör ihop fyllningen och häll den över gubbarna.
Grädda i 200 g i 35-40 min, långt nere i ugnen.
Servera lättvispad grädde till, el lite glass.
Hade även limemarinerade jordgubbar"
 
 
Limemarinerade jordgubbar.
Skölj och rensa jordgubbar, dela jordgubbar och lägg i en skål.
Riv skal av en lime och pressa saften från limen ner i skålen.
Strö över lite råsocker. 
Rör om.
 
Jordgubbarna kan bytas ut mot hjortron, hallon el en burk krossad ananas!
Ja säkert andra bär åxå, men jag har inte prövat annat än med hjortron, hallon å ananas. Och det blev åxå jättegott!!
 
Kram//Erica

Jordgubbspaj

1 Läs mer >>
 
KantarellFocaccia
 
1 liten plåt el 2 runda
 
25 g jäst ( 1/2 pkt)
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 tsk brödkrydda
1 msk salt
7 dl mjöl
 
tomat
smör 
1 gul lök, finhackad
1 dl förvällda kantareller
vitpeppar
torkad timjan
flingsalt
1-2 dl grovt riven smakrik ost( jag hade Svedjans gårdsost)
 
Rör ut jästen i vattnet.
I med oljan, saltet,brödkrydda, honung och mjölet.
Blanda till en smidig deg.
Låt jäsa 30 min.
 
Stek den finhackade löken och kantarellerna i en stor klick smör.
Krydda med vitpeppar.
Låt kallna.
 
Lägg ett bakplåtspapper i en mindre ugnsform. Ca 20x30 cm, el i två runda formar.
Pensla pappret med lite olivolja.
Tryck ut degen.
Låt jäsa i 20 min.
Pensla degen med lite olivilja.
Tryck fingrarna i degen så det bildas gropar i degen och stoppa ner kantarellbitar och lök i hålen.
Tryck ner några delade coctailtomater.
strö över flingsalt, den rivna osten och timjan
In i ugnen, 225 grader i ca 10-15 min.
 
 
 
Kram//Erica

KantarellFocaccia

0 Läs mer >>
 
 
 
MADELEINEKAKOR med kanderade syrenblommor
 
MADELEINEKAKOR
12 st
75 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl mjöl
ev rivet skal av 1/2 citron
 
Rör smöret pösigt med socker och vaniljsocker, använd elvisp
Vispa ner ett ägg i taget
Blanda ner mjölet och ev skalet
Smörj madeleinekakformen 
(enklast använda flytande smör)
 
 
 
Klicka ut smeten i formen
 
 
Grädda i 175 grader i 15 min
 
När kakorna var klara doppade jag dom varma kakorna i socker.
Man kan smaksätta sockret med kardemumma, vanilj, kanel el syren.
 
Annars kan man sikta florsocker över dom
 
 
 
Kanderade syrener.
pensla blommorna med äggvita och doppa i socker
låt torka ett dygn
 
 
Kram//Erica 

Madeleinekakor

1 Läs mer >>
 
 
SILVIARULLTÅRTA

3 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Smörkräm
100 g smör, rumstempererat
2 dl florsocker
½ krm vaniljpulver
1 äggula

Glasyr
100 g smör
1 dl strösocker
½ krm vaniljpulver
1 äggula
riven kokos

 
 1. Sätt på ugnen på 250 grader.
2. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Vispa sen försiktigt ner mjöl och bakpulver. Vispa inte för mycket, utan blanda bara tills allt är helt blandat. Ha till sist ner mjölken och blanda tills allt är genomblandat.
3. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll ut smeten. Bred ut den så att den är jämn (men inte för tunn!). Grädda den sen mitt i ugnen i 5 minuter (men håll koll så att den inte bränns).
4. När botten är färdiggräddad, strö lite strösocker över botten, vänd den upp och ner på ett bakplåtspapper . Ta loss bakplåtspappret från kakan och lägg långpannan över och låt kakan svalna så.
5. Gör under tiden smörkrämen genom att vispa smör och florsocker pösigt. Tillsätt sen lite vanilj och äggulan. Vispa allt luftigt i minst 5 minuter.
6. När botten har svalnat bred ut smörkrämen i ett jämnt lager.
7. Rulla ihop rulltårtan och ställ in den i kylskåpet så länge.
8. Gör nu glasyren genom att smälta smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och vispa ner sockret.
9. Tillsätt sen vanilj och äggula och fortsätt att vispa för hand tills glasyren har tjocknat. Häll den över rulltårtan och strö över kokos.
 
Kram//Erica

Silviarulltårta

0 Läs mer >>
Jag har bakat småa småkakor.
Av en mördeg gjorde jag fem olika sorter.
 
Mördeg
5,5 dl mjöl
250 g smör, rumsvarmt
2,5 tsk bakpulver
1,5 msk vaniljsocker
2 dl socker
 
Blanda alla ingredienser till en deg.
Dela degen i fem lika stora delar och gör en sort av varje.
Alla kakor gräddas i 175 grader tills de får fin färg.
 
 
 
Syltkakaor
Rulla småa bollar och lägg i knäckformar!
Plasta in baksidan på en blyertspenna och tryck ett hål i kakan.
Fyll hålet med hallonsylt . (Jag hade en engångsspritspåse till hjälp.)
 
 
Chokladbröd
Blanda kakao i degen.
Rulla ut långa tunna längder.
Skär småa bitar som doppas och trycks ut i pärlsocker.
 
 
Brysselkex
Färga strösocker med karamellfärg.
Gör en rulle av degen, rulla den i det färgade sockret.
Skär tunna kakor.
 
 
 
Kaffekakor, dubbla
Blanda torrkaffe i degen.
Rulla småa bollar, tryck med en gaffel.
Efter gräddning av kakorna och när dom är kalla läggs dom ihop, två och två med smörkräm:
75g rumsvarmt smör
1 äggula
2 tsk vaniljsocker 
3 dl florsocker
 
 
Mazarinkakor
Fint Riven mandelmassa och någon droppe bittermandel blandas i degen.
Rulla småa bollar som doppas i pärlsocker och ev hackad mandel.
 
 
 
När kakorna är småa får man ta flera!! 
 
Kram//Erica

Mördegskakor

1 Läs mer >>
Skulle baka något igår som gick lätt, snabbt och blev gott och många bitar.
Då kom jag ihåg att för lääääääänge sen bakade jag en enkel bullruta i långpannan med supergod fyllning, Philadelfiabullar. 
Sökte igen ett recept på nätet, hade inte tillgång till min receptsamling för vi är hos mamma i Tärnaby.
Oj så gott med nybakat till eftermiddagskaffet!!
 
 
 
 
Philadelfiabullar i långpannan
 
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk mald kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 11–12 dl vetemjöl

Fyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker
  • 100 g färskost, t ex Philadelphia

Pensling & garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker
  1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med degvätskan.
  2. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt. Häll i mjölet, lite i taget, och arbeta in det i degen som ska vara ganska lös.
  3. Strö lite vetemjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk i 40 min.
  4. Platta ut degen med mjölade händer i en smord långpanna, ca 30 x 40 cm. Låt den jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 220 grader.
  5. Blanda ingredienserna till fyllningen.
  6. Gör 20 gropar (5 x 4 cm) i degen och fördela fyllningen i dem. Jag fyllde en engångsspritspåse , Enkelt bara trycka ner spetsen i hålet o fylla. Låt den jäsa i ytterligare ca 15 min.
  7. Pensla bullarna med ägg, strö över pärlsocker och grädda dem längst ner i ugnen i 15–20 min.
  8. Låt bullarna svalna något innan du skär dem i bitar.

  9. Tagit receptet från tidningen Hembakat.
     
    Kram//Erica

Philadelfiabullar i l...

0 Läs mer >>
Jag hade turen att få några rabarber av min fina vän Erika.
Klart man då bakar en Rabarberkaka .
Denna kaka är enkel att baka och jättegod.
 
 
 
 
Rabarberkaka
1 rund sockerkakasform
 
2-3 rabarber,  skurna i bitar
 
2 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
50 g kallt smör
1 dl pärlsocker
 
Smöra en sockerkaksform.
Vispa ägg och socker pösigt.
Vispa ner mjölet.
Häll smeten i den smörade formen.
Fördela rabarberbitarna över smeten.
Hyvla smöret med en osthyvel och lägg över hela formen.
Strö på pärlsockret.
Grädda i 175 g i ca 35-40 min.
 
Tänk nu lite framåt fast vi nu vill njuta av sommaren.
Hacka rabarbern i småa bitar och frys in.
I höst/vinter är det härligt hitta rabarbern och kan koka en kräm el baka en paj och få en smak av sommaren! 
 
 
 
Kram//Erica

Rabarberkaka

1 Läs mer >>
 
 
 

Chokladbolls Brownie

Brownie:
  • 1,5 dl kakao
  • 3,5 dl socker
  • 0,8 dl florsocker
  • 1 tsk havssalt
  • 2,5 dl mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 1,2 dl raps olja
  • 2 msk vatten
  • 200 g smält choklad
Chokladbollssmet:
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk starkt kaffe, kallt
  • 3,5 dl havregryn
  • 4 msk kakao
  • pärlsocker (att strö på toppen)
Brownie:

Sätt ugnen på 175 grader.

Klä en form på ca 20×20 cm med bakplåtspapper.

Rör ihop kakao, socker, florsocker, salt, mjöl och vaniljsocker i en stor bunke.

Tillsätt ägg, olja och vatten och rör till en jämn och slät smet.

Smält chokladen och rör ner den i smeten.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter. Börja testa med en sticka efter 30 min, den ska vara lite kladdig i mitten.

Låt svalna helt.

Chokladbollssmet:

Häll det rumsvarma smöret i en bunke tillsammans med socker och vaniljsocker. Vispa med elvisp/maskin till en krämig och jämn smet.

Tillsätt kaffet och vispa ihop.

Häll tillsist ner havregryn och kakao och vispa några minuter.

Häll chokladbollssmeten över den avsvalnade brownien och bred ut i ett jämnt lager.

Strö pärlsocker på toppen och skär i rutor.

 
 

Kram//Erica 

Chokladbolls Brownie