Saffranssockerkaka med vitchoklad

Så har jag börjat julbaka lite.
Det är ju så gott med saffran i olika bakverk, färgen och doften gör en gla'.
 
Saffran
 
Den dyraste av kryddorna.
Den kommer från saffranskrokusen Crocus sativus.
På hösten blommar lökarna vars pistiller skördas för hand och blir till kryddan saffran.
För att få ett kilo saffran krävs 100 000-150 000 krokusar!
Så din saffransdeg består av ca 300 pistiller.
 
 
Saffranssockerkaka med vitchoklad
  • 200 g smör 
  • 100 g vitchoklad
  • 1/2 g saffran
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl grädde
  • 4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)
  • 2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175˚C. 
 
Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
 
Smält matfettet, bryt ner chokladen och låt det smälta i de varma smöret.
 
Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret. Blanda det med det smälta matfettet.
 
Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner matfettet och grädden. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen. 
 
Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.
Pudra florsocker över kakan.
 
 
 
Glutenfri
Saffranssockerkaka med vitchoklad 
 

200 g smör
100 g vit choklad
3 ägg
2 dl grädde
1 dl socker
2 1/2 dl rismjöl
2 1/2 dl mandelmjöl + till formen
3 tsk bakpulver
1 paket saffran, 0,5 g


1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret i en kastrull och bryt i den vita chokladen. Vispa ägg och yoghurt i en bunke och tillsätt de torra ingredienserna. Rör ihop till en slät smet och tillsätt sedan chokladblandningen.
3. Smörj en form, ca 25 cm i diam, och bröa med mandelmjöl. Häll smeten i formen.
4. Grädda nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter. Testa med prov- sticka, den är torr när kakan är färdig. Låt kakan svalna och pudra över florsocker.

recept f allas

 
 
Kram//Erica

Kommentera här: