0 Läs mer >>
 
Gjorde enkla sushibitar när jag hade kokat lite för mycke jasminris.
Har sparat en äggkartong i plast, men en äggkartong i papp funkar också.
Klä kartongen med glad pack, lite trixig få ner i hålen men med tålamod funkar det.
Sen la jag bitar av gravad lax och fint skivad avokado i botten av äggkartongen.
Blandade i sushivinäger i det ännu varma riset.
Rörde tills riset svalnat, gjorde bollar som jag tryckte ner i hålen. Tryck till hårt. Man vill ju att sushibollen ska hålla ihop sen när man ska äta den.
Lägg på en bit av noriblad.
Vänd på kartongen och ta ut sushibollarna och servera.
Jag tar gärna hoisinsås till mina!

 
Kram//Erica

Sushibitar i äggkarto...

0 Läs mer >>



Jag använde detta recept på sockerkakan och tog hälften av smeten i varje form.
 
Smörj två avlånga formar, 1 1/2 liter, smörj med smör och bröa med ströbbröd.
 
3 ägg
2 dl socker
50 g smält smör el 1/2 dl flytande smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker el 1 tsk vaniljpulver
1 1/2 tsk bakpulver
 
 
 
Vispa ägg och socker pösigt.
Vispa ner smör, mjölk, vaniljsocker/pulver mjöl och bakpulver.
Häll smeten i formarna, hälften i varje.
Sockerkakorna gräddas i 175 grader i ca 30 min.
Stjälp upp kakorna och låt svalna.

Glasyr
150 g  smör
1 dl socker
1 msk  vaniljsocker
2 äggulor  
Glasyr:  Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i 1 minut. Ta av kastrullen från plattan. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Vispa ihop till en slät smet och värm smeten under omrörning tills första bubblan syns.
 
Häll ut glasyren på kakan och bred slätt med en slickepott.
Strö kokos över.
 
Kram//Erica
 

Silviakaka

0 Läs mer >>
 
Vem har missat att vi har haft bastufeber med Bara bada bastu med gruppen KAJ, och Eurovision.
Lagomt till finalen bakade jag två tunna sockerkakor. En fick Silviakakaglasyr och den andra blev pianotårta.
Jag använde detta recept på sockerkakan och tog hälften av smeten i varje form.
 
Smörj två avlånga formar, 1 1/2 liter, smörj med smör och bröa med ströb.
 
3 ägg
2 dl socker
50 g smält smör el 1/2 dl flytande smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker el 1 tsk vaniljpulver
1 1/2 tsk bakpulver
 
 
 
Vispa ägg och socker pösigt.
Vispa ner smör, mjölk, vaniljsocker/pulver mjöl och bakpulver.
Häll smeten i formarna, hälften i varje.
Sockerkakorna gräddas i 175 grader i ca 30 min.
Stjälp upp kakorna och låt svalna.
 
 
Sockerkakan till pianotårtan delade lag till två bottnar.
Jag fyllde den med rabarbermarmelad och marsankräm.
Spacklade tårtan med grädde och de mörka tangenterna är kit kat godisar.
 
 
 

 
 
Kram//Erica

Pianotårta

0 Läs mer >>
Kebabbåt är väldigt enkelt att göra.
Färdig fryst smördeg och kebab från affären.
Sen kan man göra egna såser, eller så finns det även det att köpa.


Kebabbåtar
2-portars
 
2 smördegsplättar 
grovt riven smakrik ost
kebabkött
maj
uppvispat ägg
 
sallad 
tomat
maj
röd lök
gurka
pepperoni
kebabsåser
 
Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek.
Lägg på lite ost i botten.
På med lite majs och kebabkött,
Strö över lite mer ost.
Vik i smördegskanterna.
Pensla smördegskanterna med uppvispat ägg.
Grädda båtarna i 200 grader i ca 15-20 min.
Servera med grönsaker och såser.
 
 
 
Har även serverat det som kebabplanka med egna såser.
 
 
 

Röd kebabsås
 
500 g krossade tomater
1 gul lök, finhackad
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning 
1/2 dl vatten
0,5 tsk svartpeppar 
1 nypa socker
chilipeppar
 
Koka allt, Utom chilin i ca 20 min på svag värme.
Avsluta att krydda med chilipeppar till önskad hetta.
Kan servera ljuset el kall.
 
 
 
 

3 crème fraîche
1/2 dl Fanta el apelsinjuice
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta 
1 krm cayennepeppar 
salt & peppar
Rör ihop allt och 'låt stå till sig' någon timme i kylen.
Vispas upp strax innan servering till lite rinnigare konsistens.
 
 
 
 
Vit kebabsås
 
1 dl crème fraîche
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1/2 msk aromatisk
1/2-1 msk citronpeppar
 
Rör ihop allt. Smaka av och tillsätt mer om det behövs av något .
Denna sås är god till allt, nästan.
Vill man kan man mosa ner fetaost.
 
 
Kram//Erica

Kebabbåt

0 Läs mer >>
Vissa ingredienser är riktigt toppen tycker jag.
Man kan variera väldigt mycket i matlagningen.
Som färs tex.
Göra egen lövbit är toppen att ha på lut i frysen.
 
Lövbit
4-6 port
 
500 g färs ( valfri)
1 ägg
2 msk mjöl
1 tsk bakpulver 
1 tsk lökpulver
1 msk aromat
 
Blanda alla ingredienser i en skål.
Lägg ut en remsa av plastfilm på en bricka el skärbräda.
Testade göra mellan bakplåtspapper och det gick också jättebra.
På med en boll av färsen och lägg plastfilm på.
Tryck ut färsen tunt mellan plastfilmen.
Gör så tills all färs är slut.
Lägg in färsen på det plana underlaget i frysen.
Frys färsen i minst 4 timmar.
Detta kan man ju förbereda och ha på lut i frysen, snabbt har man en god middag.
 
Stek lövbiffen i en het stekpanna eller i murrikkan i smör.
Servera med pommes, stekt potatis eller mos och ett gott kryddsmör.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Lövbit

0 Läs mer >>
 
Ja det är nog inte detta ni tänker på när ni läser riskakor!
Men vi testlagade dessa, eller min dotter Elina.
Hon hade inget recept utan hon hade sett nån video, och ätit ute på nån restaurang i Dublin så hon gjorde på haft.
Så här skrev hon:
Använde som inget recept t riskakorna, men satte dom i ljummet vatten i typ 40 min, hällde av vattnet o hällde i en tesked olja o kastade runt. På en plåt in i ugnen 15-20 min m lite vatten runt om så d blir ånga., kanske 180 grader. Sen stekte jag var d en liten lök, två vårlökar i långa bitar, lite finhackad ingefära o en vitlöksklyfta. Stekte lätt i olja, inte få färg. I m kött o vitpeppar, stek, sen i m 0.5-1dl teriyakisås o vatten att späda ut, 1 tsk sesamolja o i m riskakorna. Koka tills bra konsistens på såsen o riskakorna sugit upp vätska. klart
Gott och lite annorlunda.

 
Kram//Erica

Riskakor

0 Läs mer >>
Jag och dottern Elina testade även denna rätt: Okonomiyaki, Japansk kålpannkaka.
Mums!
Vi gjorde ett litet kylskåpsrens av grönsaker , men blev sååå gott.
Det vi inte hade var bonitoflakes, när de lägg på varm mat så fladdrar dom, ser lite läckert ut!

Okonomiyaki// Japansk kålpannkaka
 
250 g finstrimlad kål, vi hade både röd och vit
1 morot finstrimla 
3 salladslökar strimlade
1/2 strimlad röd spetspaprika
champinjoner
1 msk finhackad ingefära
2 dl mjöl
2 ägg
1-2 dl vatten
salt 
 
neutral olja att steka i


  • Blanda mjöl, ägg, vatten och salt i en stor skål.
  • Tillsätt den strimlade vitkålen, salladslöken paprikan, svampen och ingefäran. Rör ordentligt så att all kål täcks av smeten.
  • Häll oljan i en stekpanna, sätt värmen på medelhög och häll sedan i smeten. Tryck till och forma smeten så att den täcker hela stekpannan. Stek i 4-5 minuter. Vänd pannkakan och stek nån minut till.
Vi toppade pannkakan med salladslök och en sås gjord på 
 

  • 0,5 dl ketchup
  • 3 msk worcestersås
  • 1 msk honung
  • 1 msk japansk soja
Vi hade även en chilioljan och shirachamajonäs, jag tyckte den var så stark så jag blandade ut min med creme fraiche.
Även lite groddar hade vi.

  •  
     
     

     
    Kram//Erica

Okonomiyaki Japansk k...

0 Läs mer >>

Oj va kul jag och min dotter Elina hade matskoj när hon var hemma från Dublin.
Hon är också intresserad av matlagning och bakning.
Vi tittar nog lika mycket på nätet på maten, och hittar nya intressanta maträtter att laga.
Hotpot var något vi båda välat testa.
Oj så kul laga och äta, 
som en fond kan man väl likna det med.
Jag fixade accessoarer, gryta, slavar pinnar mm.
Och vi hade turen att våran enkla spisplatta funkade med grytan.
Något riktigt recept hade vi inte utan vi tog de vi hade.
Buljongbasen är kycklingbuljong till båda facken.
Koka upp med rejält med buljong, fördela buljongen i båda facken och för den röda heta tillsatte vi en liiiten bit av Sichuan hotpot soppbas. Vi tog en liten bit att börja med, å det räckte. Frös in resten i små bitar för kommande bruk.
 
Sen hade vi tofu, champinjoner, morötter, vårlök, pakchoy, ingefära, nudlar(okokta)paprika och tunt skivad nötytterfile. Även några bitar av japansk kålpannkaka som blivit över från dagen innan.
I med det du vill äta, nudlar, morötter och champinjoner fick ligga i ett tag ( ingefäran fick vara i buljongen hela tiden).
Köttet var så tunt så de var bara ner och vände.
Oj så gott och kul att äta!

 
Å jag kämpar på med att äta med pinnar! 
 
Kram//Erica

Hotpot