0 Läs mer >>
 
Kvällens efterrätt hittade jag receptet i senaste numret av Allas.
 
Mousse med Kolasmak
6 port
 
2 1/2 gelatinblad
2 äggulor
1 msk vaniljsocker
2 dl grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g
 
6 dumlekolor
 
Garnering: 100g smält choklad
valfri strössel
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min.
Vispa äggulor,vaniljsocker och den kondenserade mjölken.
Vispa grädden i en separat bunke.
Smält gelatinbladen försiktigt i micron el i kastrull med lite kondenserad mjölk.
Rör ner gelatinet i äggsmeten.
Vänd försiktigt ner grädden Med stora tag.
Häll upp i glas och stick ner en Dumlekola i varje glas.
Låt stelna i kylen minst 1 tim.
Smält chokladen över vattenbad,  häll chokladen i en spritspåse och spritsa blommor, strö på strössel.
Ställ in i kylen att stelna.
Garnera strax innan servering.
 
 
Gott slut och ett Gott Nytt År till Er Alla.
 
Kram//Erica
 

Mousse med Kolasmak

0 Läs mer >>
Håller på med förberedelserna inför Nyårsfirande hos svärmor och svärfar imorgon.
Förrätt, såser till varmrätten och efterrätten skulle jag stå för.
Förrätten blir repris från förra nyår, gratinerad hummer.
Så bilderna är också från ifjol, men håll till godo. Bilder från årets firande kommer sen!!
 
 
FYLLD & GRATINERAD HUMMER
4 port
 
2 färdiga frysta & tinade hummrar
8 färska champinjoner (el hela i burk)
1 msk smör
1 msk mjöl
2 dl grädde
1 äggula
1 dl riven parmesan
salt,peppar,lökpulver,cayennepeppar
vit sparris i burk
 
Hacka champinjonerna fint
Fräs champinjonerna i smöret
Blanda i mjöl
Fräs runt lite och vispa ner grädde
Kokas till en stuvning
Ta kastrullen från värmen
Rör ner äggulan och parmesanosten
Dela hummrarna på mitten
Ta ur köttet,var noga med att få bort tjocktarmen
Hacka hummerköttet fint och rör ner i stuvningen
Fyll stuvningen i skalen
Lägg på några sparrisar på varje hummer
Riv lite parmesanost och toppa på varje hummer
Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg
 
God och lagom stor förrätt
 
 
 
  
 
 
 
Kram//Erica

Gratinerad Hummer

0 Läs mer >>
 
 Enkla att göra och festliga att bjuda på till fördrinken, på buffébordet eller något att äta till tolvslaget 
 
Olivkakor
16 st
 50 g mjukt smör
1 dl finriven Västerbottensost el parmesan
1 dl mjöl, ( ta rismjöl för glutenfria kakor)
 
gröna oliver
 
Rör ihop ost, smör och mjöl till en deg.
Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar.
Lägg bollarna på bakplåtsklädd plåt och tryck ner en oliv i varje boll.
 
Tycker man inte om oliver så hoppar man över det.
 
 
Grädda i 225 grader i ca 10 min.
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Olivkakor

0 Läs mer >>
Svärfar bjöd på denna goda kaffedrink.
 
Kram//Erica

Kaffe Karlsson

1 Läs mer >>
 
Ibland glömmer man bort vissa maträtter, typ denna goda potatis.
Hasselbackspotatis.
Är ju lite pysslig förberedelse, men sen sköter den sig ju i ugnen.
 
Hasselbackspotatis.
4 port
8-10 potatisar ( dom är ju så goda så man äter fler än vanligt)
3-4 msk smör , rumsvarmt el flytande
1/2 dl ströbröd, jag hade Panko, det asiatiska ströbrödet
salt
 
Skala potatisen.
Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom.
Tips; lägg potatisen i en slev
el lägg potatisen mellan två skärbrädor,
så kan man skärs potatisenutan att riskera att skäraigenom helt!!
Lägg potatisen i en smord ugnsform medskårorna uppåt.
Bred på smöret på varje potatis.
Ställ in potatisarna i 220-225 grader varm ugn.
Efter 15 min tar man ut och brer på lite mera smör på potatisarna.
Ta ut och ös potatisarna med det smälta smöret som blir i formen.
När ca 20 min återstår ( det tar ungefär 60 min för att potatisarna ska bli klara) saltar man potatisarna och strör på ströbrödet.
Ös även smör över.
 
 
 
Vi åt stekt ryggbiff, grönpepparsås och brysselkål till.
Väldigt gott kan jag säga!!
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Hasselbackspotatis

3 Läs mer >>
Har du fått fler lådor After Eight än du orkar och hinner äta upp?
Gör en ask av After Eightkakorna och fyll med päronmousse och vips har du en fin efterrätt till nyår.
Smält lite choklad över vattenbad och doppa kanterna på After eightkakorna och fäst ihop 4 kakor till en ask.
 
PÄRONMUSSE
räcker till ett lager i en tårta el till 4 after eightlådor
1,5 dl päronkräm
2 msk snabbmarzanpulver
10 droppar päronessens el koncentrerad päronsaft
2 konserverade päronhalvor
grön färg
2 dl vispad grädde
Blanda kräm,marzanpulver,essensen, karamellfärgen och de finhackade päronen
Vänd ner den vispade grädden i päronkrämen
Spritsa ner i after eightkorgarna
 
Gammal klassikerkombo men på nytt sätt
 
 
Kram Erica

After Eightkorgar

0 Läs mer >>
 
Att göra Skink&Ostpaj är en fin, enkel och god rätt att göra när det så här i jultider blir en skinkbit över som man inte orkar äta som den är.
 
Skink&Ostpaj med Broccoli
 
Deg: 100 g rumsvarmt smör
3 dl mjöl
1 msk vatten
 
Fyllning: 3 ägg 
2 1/2 dl grädde
3 dl riven ost
2-3 dl finhackad skinka
2 dl broccoli
1 krm cayennepeppar 
ev salt
grovmalt svartpeppar
 
Börja med degen.
Nyp ihop rumsvarmt smör med mjölet och lite vatten.
Tryck ut degen i en pajform, nagga.
Förgrädda degen i 175-200 g i ca 10 min.
Fyll det förgräddade pajskalet med skinka , broccolin, grovt riven ost.
Strö över lite grovt mald svartpeppar.
Vispa Ihop ägg, grädde och cayennepeppar och ev salt. Men tänk på att skinkan är salt.
Grädda i 30-40 min i 175 g, långt ner i ugnen.
 
 
 
 
Picklad Rödkål serverade jag till.
Kokade en 1-2-3 lag
 
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
Koka lagen tills sockret löst sig.
Hyvla rödkålen med osthyvel el skär tunt.
Lägg kålen i en glasburk och häll den heta lagen över.
Låt kallna.
 
Rein-Beer, dukningstips.
 
 
 
Kram//Erica

Skink&Ostpaj med Broc...

2 Läs mer >>
 
Receptet på dessa fanns i Mitt Kök, men fick några smakbitar i en fin ask av min bloggvän Erika som har bloggen Smaskelismaskens.blogspot.com
Men jag gjorde också några limpor.
 
6 dubbelnougat
1 rulle grön och en rosa Marsipan med smak
200 g ljus choklad
stössel
Dela den gröna och rosa marsipanen i 6 delar vardera.
Lägg ut nougaten på ett bakplåtspapper.
Sen trycker man ut en grön och en rosa remsa marsipan på nougaten.
 
 
Smält chokladen över vattenbad.
Lägggodislimporna på ett galler och skeda över chokladen.
Dekorera med strössel.
 
 Skär i lagom tjocka skivor.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica 

Nougat & Marsipansnit...

1 Läs mer >>
 
När Erika och grabbarna hälsade på förra fredag bytte vi våra hemmagjorda leverpastejer med varandra.
Hennes var jättegod. Den var bredbar Medans den jag hade gjort var att skära i skivor.
Som rubriken säger var hennes snabb gjord. Min skulle ju ugnsbakas länge.
 
Här kommer iaf receptet på hennes 
 

Snabblagad leverpastej

400 gram findelad kycklinglever
1 gul lök finhackad
salt och peppar
25 gram smör till stekning
2 dl grädde
100 gram smör
1 tsk torkad timjan
0,5 dl färsk finhackad persilja
1 konservburk sardeller med kapris
1 msk whisky

Stek levern i rikligt med smör, tillsammans med hackad lök. På med salt och peppar. När levern är genomstekt, slå på 1 msk whisky. Pudra över timjan. Slå över i en matberedare. Slå på grädde, i med persilja och sardellerna. Klicka i smöret och mixa tills det är en slät smet. Slå upp i mindre formar och ställ kallt över natten, eller frys in det du vill ha till senare.

 
 
 
 
Besök min vän på Smaskelismaskens.blogspot.com
 
 
kram//Erica
  

Snabb Leverpastej

0 Läs mer >>
 
Bakar inga småkakor i år.
Men testade göra dessa super enkla Dumleflarn.
Ät dom som dom är el serveras med glass/efterrätt.
 
 
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Lägg på 4 dumle en bra bit ifrån varandra, då de flyter ut.
In i ugnen på 175 grader i ca 8 minuter. (Kan variera från ugn till ugn)
Låt kallna på ett plant underlag.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Enkla Dumleflarn

0 Läs mer >>
 

Det blir ca 150 pepparkakor av den här satsen, men degen kan förvaras i kyl upp till ett par veckor om du vill dela upp pepparkaksbaket på flera tillfällen.

 


 
 
Det här behövs till 150 st:
175 g smör
1 1/2 dl sirap
1 tsk nejlikor
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 dl socker
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/4 l vetemjöl
1/2 msk bikarbonat
Ugn: 200°
Gör så här
  1. Rör ihop smör, sirap, kryddor och socker. Vispa grädden lätt och rör i lite i taget.
  2. Blanda lite av mjölet med bikarbonat och tillsätt tillsammans med det mesta av mjölet. 
  3. Arbeta ihop allt till en deg och lägg den svalt till nästa dag. Ta en liten bit av degen och kavla ut på lätt mjölat bakbord. Tryck ut figurer och grädda i ca 5 minuter.
Tips!
Rita egna figurer på hårt papper och klipp ut. Kavla ut degen direkt på plåten och skär ut figurer efter pappret. Vill du garnera pepparkakorna, gör du det med kristyr. Se recept till stora pepparkakshjärtan.

 

 
 
pepparkakssticks och ädelostdipp är perfekt till glöggmingel.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Pepparkakor

1 Läs mer >>
 
 
 
 
 
Men oj oj oj, ja va ska man säga???
Det va ju hur gott som helst!
Jag älskar ostkakan man kan köpa på affären, har prövat några recept med sämre resultat.
Men nu blev det en fullträff, och smaken var hur bra som helst.
Jag tog en genväg, använde färdig gröt.
 
Gotländsk Saffranspannkaka
recept från Ica
 
500 g gröt ( en grötkorv)
1 ägg+1 äggula
1/2 dl mjöl
1 dl grovhackad mandel
1/2 dl socker
1 pkt saffran
ev några droppar bittermandelolja
 
Vispa ihop äggen, socker, mjöl, saffran och den hackade mandeln ( bittermandelolja)
Rör ner gröten.
Smörj en ugnsform 15x30 cm.
Grädda i 200 grader i nedre delen i ugnen i ca 30 min.
Serveras ljummen  med lättvispad grädde och sylt.
 
Nästa gång ska jag göra den utan saffran!
Kommer att bli som köpes ostkaka!! Me like!
 
 
Kram//Erica

Gotländsk Saffranspan...

0 Läs mer >>
 
 
 
Saffransbullar
 
50 g jäst
3 dl socker
5 dl mjölk, kall
1 ägg
salt
2 tsk mald kardemumma 
ca 14 dl mjöl
150 g rumsvarmt smör
2 pkt saffran
 
Lös jästen i lite mjölk och socker.
Rör ner ägg, resten av mjölken, kardemumma, saffran, salt och mjöl.
Klicka i smöret.
Rör till en smidig deg.
Strö lite mjöl över degen, sätt gladpack över bunken och låt jäsa i 1-1 1/2 timme.
Gör fyllningen:
Rör rumsvarmt smör med riven mandelmassa och vit choklad.
 
Kavla ut en bit av degen till en rektangel.
Bred fyllningen på degen.
Vik degen på mitten.
Skär remsor och snurra snurror som läggs på bakplåtsklädda plåtar.
Låt jäsa 40 min.
Grädda i 220 g i ca 5-7 min.
Låt svalna.
Smält lite smör, pensla bullarna och doppa i socker.
 
Lite andra former på saffransbullar.
 
Lussekatter.
 
Kram//Erica

Saffransbullar

1 Läs mer >>
 
 
 
Parmaknyten
 
parmaskinka
kvibileädelgräddost
philadelfiaost
torkade fikon
 
Ta bort fästet på fikonen.
Dela varje fikon i 4 bitar.
Mosa ädelgräddosten med philadelfiaosten.
Blanda väl.
Lägg en klick oströra på en skinkskiva, och en fikonbit.
Rulla ihop.
Så en enkelt har du ett gott tilltugg till glöggen.
 
Kram//Erica

Parmaskinkknyten

1 Läs mer >>
 
Enkelt och gott, om man nu gillar tonfisk!!
 
Blanda tonfisk i olja, 1 burk med
1 liten burk creme fraiche
ketchup
ev 1 finhackad tomat
salt, peppar
Smaka av.
Bre röran på formfranska, lägg ihop 2 och 2.
Kantskär och skär snittar.
Görs med fördel dagen före dom ska ätas.
 
Kram//Erica
 

Tonfisksnittar

1 Läs mer >>
 
Hembakade Havregrynskex, getost och hemkokt rabarberkompott, kan ju inte bli annat än bra.
Även fin gåbortpresent, fyll en burk med rabarberkompott och ge värd/ värdinnan istället för en blomma i jul!
I fredags hade jag en nyfunnen bloggvän,( Smaskelismaskens,Erika Skogly) och hennes fina grabbar på besök.
Så hon fick en burk rabarberkompott och några havregrynskex att ta me hem.
 
 
 
 
Rabarberkompott.
Skala och skiva 3 liter rabarber.
3 dl jordgubbar, jag tog frysta.
Koka tills rabarbern är mjuk.
Tillsätt 6-700 g syltsocker.
( smaka av hur söt du vill ha, jag vill inte ha min så söt).
Koka i ca 5 min.
Lägg 3-4 gelatinblad i kallvatten.
Efter några minuter, krama ut gelatinbladen och rör ner i kompotten.
Häll ner 1 dl portvin el sherry.
Låt svalna något och häll i burkar.
(Frys ner burkarna.
Jag fryser ner ca 1 dl kompott i varje burk.)
 
 
 
 
Jag fick åxå fina presenter av Erika och grabbarna.
Hemma gjord leverpastej ( vi bytte leverpastej med varandra, vi hade testat olika recept!) och fina kakmått.
Sigge fick också present som han tyckte va jättesmaskiga.
Tack för en trevlig fika Erika.
 
 
Kram//Erica

Rabarberkompott