1 Läs mer >>
Här kommer en massa tips inför Halloween
 
 
 
http://ericasmeny.blogg.se/2015/october/haxfingrar-spindelkakor.html
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vindruvor uppträdda på grillpinnar.
Ätbara ögon köpta på panduro.
 
 
Korvmumier
Hotdogs inlindade i köpes pizzadeg
 
 
Tomatsoppa m öga av creme fraiche
( jag var lat och mixade min ratatouille)
 
 
 
Godishänder.
Engångshanskar fyllda med popcorn och godis.
 
 
Oreospindel
 
 
Godisspindlar
Spindlar gjorda av klubbor, piprensare och rörliga ögon
 
 
Häxkvastar gjorda av salta pinnar, ost och purjolökssnöre
Löständer av äpple, minimarshmallows och jordnötssmör.
Minipumpa av clementin och en gurkbit.
 
 
Mumiefestis
Linda in festilscener med gasbildande el som jag, maskeringstejp.
Klistra fast ögon.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica 
 

Halloweentips

0 Läs mer >>
 
Häxfingrar, Spindelkakor och Rosa/Blåabandet kakor
 
115 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
1 ägg + 1 äggula (( spara äggvitan till pensling)
 
skollad sötmandel ( naglar )
 
godisar
karamellfärg
choklad
 
Skolla och skala mandeln. Låt mandlarna torka på hushållspapper.
 
Rör smör och socker pösigt.
Rör ner ägget, vaniljsockret och mjölet.
Plasta in den smidiga degen och lägg den i kylen 1/2 timme.
Rulla ut degen till smala fingrar.
Nyp till lite här och där.
Tryck fast en mandel som nagel.
Skär lite så det ser ut som rynkor.
Pensla med uppvispade äggvita.
Grädda i 175 grader i 10-12 min.
Låt kallna.
Pensla kakorna med lite kakao så ser dom smutsiga ut.
 
När du gör spindelkakorna rullar du bollar som du plattar till innan gräddning.
Ta ut kakorna ur ugnen och lägg på en chokladgodis, typ dumle el geisha, på varm kaka.
När kakorna kallnat smälter man lite choklad och gör benen och sätter fast ätbara ögon ( ögonen är köpta på panduro)
 
Till Rosa o Blåabandet färgas bara degen.
Rullas ut till smala längder, skär av i lagom längd och lägg ihop.
 
 
Kram//Erica
 

Häxfingrar, Spindelka...

1 Läs mer >>
 
Marängspöken
 
2 äggvitor
1,5 dl socker
 
10 g smält choklad
 
Sätt på ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitorna, där dom börjar skumma, häll i sockret.
Vispa till en blank fast smet.
Spritsa höga toppar på bakplåtspappersklädd plåt.
Nyp försiktigt på toppen med två fingrar och dra fingrarna sakta rakt utåt.
Så har det blivit små armar.
Grädda spökena i ca 1 - 1 1/2 timme mitt i ugnen.
När dom har kallnat smälter man chokladen och målar ögon. 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Marängspöken

7 Läs mer >>
Här kommer lite tips hur man kan pimpa sina muffins inför Halloween.
Har inte gjort alla i år, några är från ifjol.
Jag älskar dessa saftiga chokladmuffins.
 
Chokladmuffins
14 stora
 
1 dl kakao
2 dl socker
2 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
 
Koka upp kakao, socker och mjölken  i en kastrull.
Låt svalna.
Vispa smöret pösigt, tillsätt äggen.
I med den svala kakaomjölken, mjölet, vaniljsockret och bakpulver.
Grädda i 175 grader i ca 15 min.
 
 
Dessa muffins har fått en klick vispad grädde och Ätbart glas.
 
Ätbart glas
 
2,5 dl socker
1 dl glukossirap 
1/2 dl vatten
Koka allt under omrörning till 140 grader.
Häll upp på bakplåtspapper.
Tänk på att detta är väldigt varmt.
Låt stelna, svalna.
Ta fram hammaren och krossa glaset I lagom stora bitar.
Doppa kanterna i röd karamellfärg.
 
 
 
Häxans hatt
 
glasstrut
smält choklad
nobless el mariekex
ev godis
färgad sp el marsipan
 
Jag tog en tandad kniv och skar glasstruten till En mindre strut.
Penslade struten med smält choklad.
Fyll ev struten m godis.
Sätt fast struten med smält choklad på nobless el chokladpenslad kaka.
Garnera ev häxans hatt med sp el marsipan.
Garnera muffinsen med färgad grädde.
Sätt dit hatten.
 
 
 
 
 
 
 
Gravstenen är gjort av ett kex, texten är gjord av smält choklad.
Krossad choklad el oreokex funkar som jord. 
 
 
 
Kram//Erica 

Chokladmuffins

2 Läs mer >>
 
 
Snikerstoppar
ca 20-25 toppar
 
350 g jordnötssmör
1 dl sirap
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl kokos
ca 10-12 dl cornflakes ( el tills smeten blir stum och formbar)
 
garnering:200 g choklad
 
Värm sirap, socker och jordnötssmör i en stor kastrull.
Det ska inte koka, utan bara bli lättflytande.
Rör ner kokos och vaniljsocker.
Krossa ner flingorna, och rör till en formbar massa.
Låt den kallna.
Forma toppar och ställ dom kallt en stund.
Jag ställde dom i frysen medans jag smälte chokladen över vattenbad.
Doppa botten av snikerstoppen i den smälta chokladen.
När chokladen stelnat är det bara att njuta.
( gör inte allt för stora toppar) 
 
 
Kram//Erica 

Snikerstoppar

0 Läs mer >>
 
 
Idag bakade jag korvbröd så jag kunde bjuda på riktiga Hotdogs.
 
Korv och Hamburgerbröd
8 stora el 16 småa
 
2 dl vatten
1 dl vatten
15 g jäst
50 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
1 tsk salt
8-9 dl vetemjöl
 
Värm vatten o mjölken till 37 grader.
Rör ut jästen i vätskan.
Rör ihop alla ingredienser till en smidig deg.
Låt jäsa i 2 timmar.
Baka ut degen till korv el hamburgerbröd.
Låt jäsa på plåt i 45 min.
Pensla med uppvispat ägg.
Strö sesamfrön på hamburgerbröden.
Grädda i 175 grader i 10-12 min.
 
Om du vill göra hundbröd så rulla korvbröd och platta till dom lite.
Skär sen sneda snitt på kanterna så det blir öron.
Tryck ner russin som ögon.
Låt jäsa och pensla m ägg innan gräddning.
 
 
Kram//Erica

Korv & Hamburgerbröd

1 Läs mer >>
 
Nutellabollar eller gaffel i ögat
 
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1,5 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
2,5 msk kakao
6 msk oboypulver
2 dl nutella
en nypa salt
13-15 dl havregryn
 
garnering: kokos, pärlsocker, strössel el smält choklad att doppa i
 
Vispa smöret med socker och vaniljsockret, kör med elvispen.
I med övriga ingredienser till en lagom smet.
Låt den stå i kylen ca 30 min.
Forma till lagom stora bollar, och rulla i valfri garnering.
Om du ska göra 'gaffel i ögat' så stick in en plastgaffel i bollen och ställ in den i frysen Medans du smälter vit choklad över vattenbad.
Doppa bollen i chokladen och låt chokladen stelna.
Sen har jag använt sockerpasta, nonstop och karamellfärg.
 
 
Kram//Erica

Ögon-på-gaffel , Nute...

0 Läs mer >>
 
 
Igår åt vi souvas på lättrökt älgkött.
Vi åt det i tortillatubs med sallad, lök och en god Lingonsås.
 
Lingonsås
 
1/2 dl lingonsylt
3 msk creme fraiche
1 msk majonäs
salt
några varv med svartpepparkvarnen
 
 
 
Stekt rökt älgkött, majs, rödlök, sallad, tomat och lingonsås i bröd.
 
 
Kram//Erica

Lingonsås till souvas

0 Läs mer >>
 
Silviakaka
i rund form
 
2 ägg
 2 dl socker
1 dl vtatten
2 dl mjol
2 tsk bakpulver
 
glasyr; 75 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
kokos
 
Vispa ägg och socker pösigt.
Häll i vattnet och vispa ner mjöl och bakpulver.
Häl smeten i smörad och bröad rund kakform.
Grädda kakan i 175 grader i ca 30 min.
Menans kakan gräddas vispar du ihop glasyren i en kastrull.
Smält smöret och sockret,vispa hela tiden.
Sjud smeten en stund. 
Vispa ner äggulan.
Bred glasyren över kall kaka  och strö kokos på.
 
 
Kram//Erica

Silviakaka

0 Läs mer >>
 
 RATATOUILLE
 
3 msk olivolja
2 hackade gula lökar
1 röd paprika
1 gul paprika
1 zuccini
1 aubergine
3 krossade vitlökar
0,5 tsk timjan
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk salt
3 krm vitpeppar
2 pkt krossade tomater
några droppar tabasco
 
Hacka löken fint
Hetta upp olivoljan och tillsätt löken,fräs runt och tillsätt pressad vitlök
Hacka paprikorna,zuccinin,aubergine i ca cm stora bitar,tillsätt dom i grytan och kryddorna
Fräs runt lite och häll över dom krossade tomaterna
Koka upp och låt puttra i 20 min.
Häll upp i en ren burk
Blir bara godare efter någon dag då den stått och mognat!
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Ratatouille

1 Läs mer >>
 
 
 
När man läser och ser alla möjliga matprogram får man många uppslag och idéer om vad man vill testa i matväg.
Läste någonstans på nätet om Chokladmusli.
Så då måste jag ju testa det då choklad är en klar favorit hos mig.
Man kan göra sin egna müsli, recept på en enkel variant kommer jag att bjuda på.
Men jag ska erkänna att jag tog en genväg, köpte en färdig påse Risentas müsli med mandel och hasselnötter, som jag pimpade.
 
Så här gör du egen  ChokladMusli
1 liter müsli 
 
5 dl havregryn alt fiber
4 dl rågflingor
2 dl boveteflingor
1 dl solrosfrön 
1/2 dl sesamfrön
100 g blandade nötter
3 dl kakao
 
1/2 dl flytande honung
3 msk rapsolja
2- 2 1/2 dl vatten
 
1 dl linfrön
ev russin/blandade frukter
 
Slå på ugnen175- 200 grader
Blanda havregryn, rågflingor, boveteflingor, solrosfrön, sesamfrön och kakao i en stor skål.
Värm vatten, honung och oljan och häll över den torra grynblandningen.
Blanda väl.
Strö ut blandningen på bakplåtsklädd ugnsplåt.
Rosta muslin i 30 min.
Rör om i muslin flera gånger så den inte bränns.
När blandningen kallnat blandas linfrön och fruk ner.
Häll upp på burk.
 
Jag tog ju en genväg och köpte en påse färdig musli. 
 
 
Blandade påsens innehåll med; 2 msk flytande honung
1,5 msk kakao
1 dl vatten
1 msk olja
Sen rostade jag som vanligt i ugnen.
Strör över lite russin när jag äter.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica 

ChokladMusli

0 Läs mer >>
 
Hade hela dagen för mig själv.
Så då blev det att testa lite saker i köket som jag funderat på.
Bla blev det ett annat lefsa recept.
Tog även och gräddade bröden på pizzastenen.
Lägg in stenen i kall ugn och så får den värmas upp långsamt.
 
Hardangerlefsa
8 bröd som läggs ihop m smörkräm imellan
 
Slå på ugnen, 225-250 grader
 
10 dl vetemjöl
2 tsk hjortronsalt
3 dl fil
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1,5 dl smält smör el flytande 
Blanda allt till en smidig deg.
Dela i 8 ämnen.
Kavla ut i mjöl.
Kavla först med randkaveln el vanlig kavel, sen med kruskavel.
Grädda på bakstenen, vakta noga. 
Bröden gräddas fort.
Låt bröden kallna.
 
Rör ihop fyllningen.
ca 200-250 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2 msk kanel
Bred fyllningen på undersidan på varje bröd.
Lägg ihop 2 och 2.
Skär i bitar.
Går bra att frysa ner.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Hardangerlefsa

1 Läs mer >>
 
Igår bakade jag Sirapslimpa.
Är väl inte det mest nyttiga bröd man kan äta, men gott var det.
Sen så vet man ju vad som finns i brödet, gillar ju liksom det, att ha lite koll På ingredienserna.
 
Sirapslimpor
2 limpor
 
3 1/2 dl fingervarmt vatten, 37 grader
1 pkt jäst
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
3 msk flytande margarin
1 dl ljus sirap
6 dl vetemjöl
4 dl rågsik
 
Rör ut jästen i lite av vattnet.
När det är utrört så blanda ner de övriga ingredienser.
Knåda degen tills den blir slät och spänstig.
Låt degen jäsa minst 30 min  under bakduk.
Dela degen i 2 delar och forma till 2 limpor och lägg limporna i smorda avlånga formar.
Låt limporna jäsa i 45 min under bakduk.
Värm ugnen till 250 grader, in med bröden i nedre delen av ugnen.
Kasta in 1/2 dl vatten i botten på ugnen och stäng igen ugnen.
Efter 5 min sänker du värmen till 200 grader. 
Grädda i 25-30 min, tills bröden fått fin färg.
Täck bröden m bakplåtspapper om dom blir för mörka innan dom är färdiggräddade.
 
När jag var barn var vi ofta över till Norge, där fanns ett runt sött bröd med russin i.
Minns att det var väldigt gott och min pappa älskade det.
Så nu när jag bakade limporna tog jag undan lite deg och gjorde några frallor med russin i.
Frallorna blev också väldigt goda...ska utveckla frallareceptet lite.
 
 
Kram//Erica
 

Sirapslimpa

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Dagens middag var väldigt poppis på 80-talet.
Kassler och ananasringar, och då kallades rätten HawaiiKassler!
 
HawaiiKassler
4 port
 
8 skivor kassler
8 ananasringar
1 gul lök
1 msk senap
1 1/2 dl gräddmjölk
1 1/2 dl riven ost
smör
salt & peppar
 
Finhacka löken och stek den i lite smör.
Stek tills löken är mjuk och häll över gräddmjölken och rör ner senapen.
Smaka av med salt och peppar.
 
Varva kassler och ananasringarna i en ugnsform.
Häll över lök/senapssåsen.
Strö över den rivna osten.
Gratinera i ugnen, 200 grader i 20 min.
Jag serverade kokt ris där jag blandat ner frysta ärtor, majs och paprikablandning.
 
Kram//Erica

HawaiiKassler

0 Läs mer >>
 
 
Att baka sitt egna matbröd är ju bara sååå gott.
Men det kräver ju både tid och ork.
Fast orken inte är på topp idag så blev det thekakor.
Jag hade ju gjort kaffeost så dessa bakades på vasslen som blev över vid osttillverkningen.
Brukar även baka på paltspad när jag kokat palt.
Fast mjölk eller vatten funkar också yppeligt.
 
Thekakor
12 småa el 6 större 
 
50 g rumsvarmt smör, rumsvarmt, klickas ner i degen
1 pkt jäst
5 dl vätska
1/2 dl sirap
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
5-6 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl
 
Värm vätskan till 37 grader, fingervarmt
Lös jästen i lite vätska och sirapen.
I med alla ingredienser och gör en smidig deg.
Låt jäsa i 30 min.
Dela degen i 6 eller 12 bitar.
Kavla ut ti ca 1 cm tjocka rundlar.
Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa ca 30-45 min på plåten.
Värm ugnen till 200-225 grader.
Nagga bröden med en brödnagg el med en gaffel.
Gräddas i 8-12 min tills dom fått fin färg.
Pensla bröden när du tar ut dom med sirapsvatten (blanda 1/2 dl vatten med 2-3 msk sirap)
(jag penslade både under och ovansidan)
Låt kallna på galler och under bakduk.
 
 
Gott med smör och ost.
 
 
Kram//Erica

Thekakor

4 Läs mer >>
 
Idag har jag fått baka med 'hemmedäribyns'  (Oltokken) allt-i-allo och bagarmästare Elin Thudin.
Hon är 90 år ung och är alltid på språng.
 Hon Hjälper allt och alla.
 
Så idag har jag haft äran att få en lektion i att baka på en elektrisk bakhäll.
 
Blev några tunnbröd och Lefsa.
 
Lefsa
 
2 ägg
2 kkp mjölk
1 kkp socker
50 g smör, smält
1 1/2 tsk bakpulver
mjöl ,så det blir en lagom deg som går att kavla ut tunt
Dela degen i 6 delar.
Kavla ut varje degämne tunt med randkaveln, sen med kruskaveln och nagga sen.
Grädda sen på varm häll.
Låt sen bröden kallna.
 
Rör ihop 200 g rumsvarmt smör med
2 dl socker och 2 msk kanel.
Bred sen Fyllningen tunt på varje bröd, lägg ihop 2 och 2.
Skär i lagoma bitar.
 
Går att frysa ner. 
Tinar Medans kaffet kokar.
 
 
Kram//Erica

Lefsa