1 Läs mer >>
Så är vi hemma igen efter nästan en vecka hemma i Tärnaby hos mamma.
Man glömmer mellan varven hur vackert där är!
Värmen slog till denna vecka,så badat nere i sjön har vi gjort!
Marknad inne i Tärnaby har det varit!
Kul att gå runt och titta på alla saker men framförallt träffa människor man känner och inte sett på länge!
Tärnaby kyrka och Ryfjället
Blev sugen på att göra en brie&pepparsalamitårta när vi väl var hemma.
Enkel och god
Brie&pepparsalamitårta
polarkaka
bredbar salamiost
mimosasallad
pepparsalami i skivor 
brieost
vindruvor
Lägg ut två halvor av polarkakan så den blir en rund
Bred salamiost på hela kakan
Bred ut mimosasallad
Finhacka lite pepparsalami och strö över
Lägg på ett till bröd och gör samma
På sista kakan breds salamiost,och så garnerar man med pepparsalamiskivor,brieost och vindruvor.
 
 
Kram//Erica
 

Marknadshelg i Tär...

0 Läs mer >>
 
 
Har varit dålig på att skriva här. Det har väl inte hänt så mycke. Varit på Överkalix marknad, kalas , bortbjudna på middag och haft loppis. Så jag tycker det är länge sen jag lagade middag själv.
 
 Fisk i olika former, gravad,varmrökt och i rulle .
Färskpotatis och en enkel romsås med crème fraîche och purjolök Och stenbitsrom.
Nu är vi i Tärnafjällen några dagar.
Här vandrar vi uppe i Laisaliden.
Vattnet är så klart, dricker från bäcken.
Gårdagen avslutades med ett kvällsdopp i sjön Oltokken!
Kram//Erica

Hemma i fjällen!

1 Läs mer >>
Vart tog sommaren vägen?
Sol, varma vindar,sköna sommarkvällar, varmt badvatten.....någonstans blev det ett fel!!
Det är ju nu vi ska ladda våra solceller så det räcker hela vintern!!
När jag var på promenad med Sigge nyss så slog en tanke mig...på vårvintern om det är +15 tycker vi det är varmt.
Men på sommaren är det kallt...hur kunde tankarna vändas om så?? Ska fundera på det med en kopp kaffe strax,under filten och lite morgontv!
 
Nåja,igår blev det inte någon grillning planerat pga vädret.
Tänkte att slår jag igång ugnen då blir det iaf varmt i köket en stund!! :-)
Att ha köttfärs hemma i frysen är alltid bra,av den kan man göra många goda enkla rätter.
Här blev det en enkel köttfärslimpa!
Köttfärslimpa

ca 800g köttfärs
3 dl creme fraiche
1 påse fransk löksoppa (finns på varje livsmedels affär)
fetaost
 
Blanda creme fraichen med sopp pulvret i en bunke.
Låt svälla 5 min.
Blanda ner köttfärsen i creme fraicheblandningen.
Blanda väl.
Smula ner fetaosten och rör om.
Forma som en limpa i en ungsform el som jag tryck ut den i en mindre form.
Grädda i 175-200 grader ca 35-40 min.
Man kan kolla om den är klar tidigare genom att sticka ett hål i limpan och kolla om köttsaften är klar/genomskinlig,då är den färdig.
Grumlig köttsaft el röd,låt stå inne en stund till.
Eller ta å skär den i mitten och se så inte färsen är rå!
 
 Till köttfärslimpan serverades kokta färskpotatisar,en enkel svartpepparsås och svartvinbärsgele!!
Gott som tusan!!
 
Enkel Pepparsås
 
1 dl caj'ps orginalgrillolja
3 dl grädde
lite grovmald svartpeppar
ev 1 msk vetemjöl
Koka ihop alla ingredienser.
Klar att servera!

När jag gjorde djupdykningen i frysen hittade jag en påse Guld ,skogens guld från något år tillbaka som blivit kvarglömt (!!??!!??)el kanske sparat till nödår...vem minns???
Men nu fick den komma fram ur kylan och bli en god HJORTRONPAJ
 
HJORTRONPAJ

Deg:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Blanda ihop alla ingredienser.
Tryck ut degen i en pajform,du kan behöva mjöla handen.
Lägg i hjortron,ej sylt
Sockra lite.
 
Rör ihop Fyllningen:
3 dl creme fraiche
1 ägg 
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
Rör ihop och häll över bären.
Grädda i 175-200 grader ca 30 -35 min
 
Brukar göra denna paj med jordgubbar el krossad annanas.
Säkert god med hallon också.
Servera gärna en klick grädde till!
 
Kram//Erica

Guld är inte allt ...

2 Läs mer >>
Vi trotsade halvkylan i morse och åt frukost på balkongen.
Varma kläder och en filt åkte på.
Fil & flingor, ägg & kaviar på en smörgås, lite vattenmelon och en kanna kaffe känns som en fin start på dagen.
Sen en näve mediciner på det!
Frukosten är ju den viktigaste måltiden på dagen sägs det!!
Sen har vi hunnit vara på Tuvagården och fikat med lilla familjen Westergren/Nyman,Veckohandlat och kört 20 mil.Veckomatsedeln är också så gått som klar.
Hade tänkt grädda våfflor till middag ute på altanen idag men det såg regnet till att det Inte blev. Svensk sommar i ett nötskal!!
Men det gick äta inne åxå!!
Alla har vi olika smak och tycke vad det gäller vad en våffla kräver för topping.
Smör och strösocker.
Grädde, sylt och glass.
Kassler,keso,purjolök,sallad och ananas.
Min våffla blev både söt & salt!!
Näää detta går inte,nu måste jag ta mig ur soffan och grava en bit lax (en bit av den lax vi köpte vid notdragningen igår).
Vi ska äta lax i olika former och smak senare i veckan och ett gäng färskpotatisar!!!
 
Kram//Erica

Svensk sommar

0 Läs mer >>
En söndag i lättjans tecken! Började dagen med en låååångfrukost på balkongen. Ägg/kaviarsmörgås, nygräddade pizzabullar och en stor panna kaffe. Sen på loppis i folkets park. Vädret tillät en fika på Kyrkholmen!
Sen runt på lite affärer. 
Hem laga middag, tacos en given vinnare! Den avnjöts på balkongen!
Kvällen avslutades i Bergsbyn, såg när dom drog not i Skellefteälven . En 7 kg lax fick följa me oss hem!
 
Kram //Erica

Balkonghäng!

0 Läs mer >>
Har varit på roadtrip idag och gått in och ut på en massa affärer.....puh.
Min ena dotter har gått med min på H&M och tyckte jag skulle prova kläder. Men jag känner mig mer som en less pojkvän som håller i handväskan och bara vill gå ut!!!! :-)
 
Middan blev grillspett,kuber av fläskytterfile och köpemarinad,bacon,korv,champinjoner,vitlökssmör,pommes och grillade mackor med hamburgerdressing.
Enkelt och gott!
Man behöver inte alltid krångla till det för att äta gott!!
idag när vi bara var 2 som skulle äta så stekte vi pommesen i stekpannan,det funkar förträffligt!!
Kram//Erica

Grillspett

0 Läs mer >>
Har varit några nätter på campingen i Seskarö,sovit i husvagnen och gjort lite utflykter.
Onsdagen blev en sväng till Kukkolaforsen.
Picnickorgen var packad även denna dag.
Hade gjort smörgåsar med gravad lax som vi toppade med den hemgjorda potatissalladen. Smarrigt värre.
Fin utsikt hade vi åxå från parkbänken där vi satt och smaskade. Vi hade sökt oss i lä för det blåste nanting!!
På kvällen blev det att ta fram murrikkan igen.
 
Korv,bacon,potatis i burk och ägg stektes på murrikan.
En vanlig löksås kokade vi till,enkelt och gott!
Ketchup och en husman som tillbehör!!
Husmanskost när den är som bäst!!
 
Idag när vi kom hem marinerade jag en karre som var skuren på längden.Har en marinad som jag brukar köra med till kött.
 
Marinad;

neutral olja
soja
aromat
några krossade vitlöksklyftor
 
 
 
Den färdigrillade karren skivade vi och la på en sallad utav;
isbergssallad
tomat
gurka
majs
picklad,finhackad rödlök
vattenmelonkulor &
fetaost
 
 
 
Till köttet och salladen serverades färskpotatis och en jättegod varm vitlökssås.
 
VITLÖKSSÅS, varm

20 vitlöksklyftor
3 dl grädde
3 dl creme fraiche
1 köttbuljongstärning
 
*skala vitlöksklyftorna
*koka alla ingredienserna i ca 20 min
*mixa såsen slät,i mixer el med mixerstav
*god till kött
 
 
 

HUSVAGNSLIV

2 Läs mer >>
Idag rullade vi iväg, bil & husvagn styrdes till Seskarö. Taikons med trätältet är vi!
Åkte före kl 9 hemifrån imorse, hade fixat picnickorg så när vi kom fram åt vi brunch!
Kycklingwraps, skink & ostrullar med pickles, potatissallad och vitlökssås bjöd jag på. Ja kaffe och mjölk serverades åxå.
Kycklingen till wrapsen hade jag marinerat och stekt i strimlor.
Marinad; olja, soja och grillkrydda och aromat.
Sallad ,tomat, gurka och majs. Sen toppade vi dom med sås och potatissallad( vitlökssås och pot.sallad finns i annat inlägg)
Rullat in i runda tunnbröd, typ Njalla.
Rullarna är smörade, pickles som jag brett ut över hela brödet sen la jag 3 ostskivor vid ena kortänden. Sen 2 skinkskivor lades på osten. 
Sen rullas den ihop från kortänden, hårt. Dela på mitten. Lägg i en burk. Görs med fördel dan innan.
Lite chill på stranden. I horisonten ligger Finland.
 
Middan wookades ute i blåsten på murrikkan. (Recept i tidigare inlägg) ,lime/honungssås och limesmör serverades som vanligt till. 
 
Blev jätteglad över denna kommentar !
 
Kram//Erica

Seskarö

1 Läs mer >>
På förmiddan fick jag ett litet bakryck.
GOD SOCKERKAKA I RUND FORM
 
3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 dl kokt vatten
2 tsk bakpulver
 
Vispa ägg & socker pösigt
Blanda i mjöl/bakpulver & det kokta vattnet
Häll smeten i smord och bröad rund form
Grädda i 175 grader i ca 45 min
Grädda sockerkakan och när kakan kallnat dela den i två delar
Koka FYLLNING:

125 g smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
Kokas i ca 2 min
Häll fyllningen på bägge kakhalvorna
Lägg ihop kakan
Frys den gärna innan servering
Denna sockerkaka har många namn,vi har kallat den pensionärskakan.
 
Blev även ett gäng kubbar,det är sommarfika det!
 
KUBBAR   ca45st
 

200 g smör
2 dl socker
2 dl mjölk
8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
några droppar bittermandelessens
 
Rör smör och socker pösigt
Tillsätt de övriga ingredinenserna
Rulla småa bollar som doppas i pärlsocker
Grädda i ca 8 min i 225 grader varm ugn
 
Sen tog vi färjan över till Vassholmen,ön mitt ute i Kalixälven.
Där gick vi runt lite och sen satt vi på filten och fikade.
Sigge låg i gräset.
 
 
 
 
 
Egen pyttipanna som stektes över öppen eld,ägg och rödbetor blev dagens middag.
 
Kram//Erica

Sommarbaka

0 Läs mer >>
 
Gratis är gott!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Butterkaka

0 Läs mer >>
.... Kalixvecka.Har varit och gott kring stan idag i vackervädret,fick gratis butterkaka,gottigotti.
Jag & Sigge
FotografJosefinWestergren
 
Innan vi grillade middan gjorde vi en drink av citronsorben jag gjorde tidigare.(recept i tidigare inlägg)
 Den är väldigt läskande.
Lite sorbet i ett glas och lite vodka.Raspa lite citronskal på!
Gjort två olika kryddsmör,ett till kött och en til fisk!
Den för kött åt vi idag till grillad fläskkarre,laxwook ska vi äta en annan dag i veckan.
Vitlökspotatis,vinägermarinerad lök,rödlök/tomat/fetaost,vattenmelon.
Lite roligt servera melon i form av småa kulor.
 

Kalixdagen.....

0 Läs mer >>
Så var det helg och semestertider.
På måndag tar vi semester och planer för de närmsta 4 veckorna är väldigt diffusa. Blir väl lite hit & dit, fram & tillbaka.
Efterrätten idag blev Mintchokladpannacotta
Mintchokladpannacotta
 
Mintchokladpannacotta
3 gelatinblad 
5 dl vispgrädde
150 g finhackad mintkrokantchoklad
*lägg gelatinet i blöt
*koka upp grädden
*ta av grytan från plattan
*rör ner gelatinet och chokladen,rör till allt har smält
*häll upp i portionsskålar  (6 port)
*låt stelna i kyl,minst 2 tim
*dekorera med hallon vid servering,dofta lite florsocker över
 
 
Middan blev kebabtallrik,yummi.(Recept finns i gammalt inlägg)
Blev över lite kebabbitar.....kanske blir en pizza någon dag!!
 Till denna tallrik är orientdressing klart godast!!
Testa gärna göra denna enkla & väldigt goda kebab!
Kram//Erica

Mintchokladpannakotta