0 Läs mer >>
På försommaren var jag runt med cykeln och sökte dessa små hårda maskrosknoppar.
Jag kom fram till att dom hårdaste och bästa var dom som växte närmast marken vid bladrosetten.
Ja jag förstår att ni tycker jag är tossig ( tyck nog ja o) men jag får i huvudet att jag måste testa nya saker.
Sen har jag glömt bort dessa små burkar.
Nu har jag iaf gett bort en burk till Erika , och jag ska hitta någon användning för min, för kapris använder jag inte så mycke ( läs aldrig) i min matlagning.
 
 
Maskroskapris

3 dl rensade Maskrosknoppar (ca 100 g) 
2 dl Vinäger 
1 tsk Salt  
10 korn Svartpeppar eller Vitpeppar 

 

1. Plocka maskrosknoppar som inte öppnat sig,plocka dom som är små och så hårda som möjligt.Rensa bort skräp och ta bort stjälken. Vill du att knopparna ska se ut som bär så ta även bort utslagna foderblad. Skölj knopparna och låt dem rinna av. Lägg dem i en rengjord burk. 
2. Koka upp vinäger med salt och krossade pepparkorn till en lag. Häll den varma vinägerlagen över maskrosknopparna. 
3. Lägg på ett litet fat eller en tyngd så att knopparna hålls under ytan i lagen, annars flyter de upp. 
4. Låt maskrosknopparna ligga i vinägerlagen ett dygn innan de används. Förvara knopparna i lagen. Ställ burken svalt. 
5. Använd maskroskapris som krydda eller tillbehör till fisk-, kött- och växträtter. 

Ska nog toppa smörstekt torskrygg med mina maskroskaprisar.
 
 
Kram//Erica

Maskroskapris

1 Läs mer >>
Ja vad ska man döpa detta till, för denna falska ostkaka förtjänar ett gott namn.
Att ha Zuccini i en kaka kanske inte låter så gott men den vart otroligt god, med en klick grädde och några hallon blev det en dröm.
Nu när zuccinin är som finast och skördas är det ju fint kunna laga denna i små formar och frysa in.
 
  • 2 kg zucchini
  • 4 ägg
  • 0,4l mjölk (3 %)
  • 1 dl strösocker
  • 4-5msk vetemjöl
  • 4 bittermandel
  • 30 sötmandlar, skållade ( jag skållade inte mina)
  1. Skala och dela zucchinin i mindre bitar, koka den mjuk i vatten i en kastrull. Häll av vattnet i ett durkslag och låt zucchinin svalna där. 
  2. Blanda ägg, mjölk, socker och mjöl. Hacka mandeln så fint du kan för hand eller i matberedare och riv bittermandlarna på fina sidan av rivjärnet och blanda i äggsmeten. 
  3. Mosa zucchinin med en elvisp eller kör med stavmixern så den blir mosig och utan bitar, och blanda ner i smeten. 
  4. Häll smeten i tre stycken 1-liters aluminiumformar om du vill frysa ostkakan, eller i en större ugnsfast form på 3 liter om du ska servera den nygräddad. Jag gjorde halv sats och använde 3 av 0,5 liters aluminiumformar.
  5. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 1 timme. Kakan är klar när den höjer sig i mitten av formen. Servera med vispad grädde och hallon eller valfri sylt
 
(Recept Linda Hansson) 
 
Kram//Erica

Falsk ostkaka /Squash...

0 Läs mer >>
 
Zuccini/Squashmarmelad, låter kanske inte så gott, men med socker o, lime och vanilj so blev det otippat gott!!
Toppa ditt fil/yoghurt med musli och av marmeladen, eller på färskost på ett kex.
 
 
Zuccini/Squashmarmelad
500g Zuccini /Squash
400 g strösocker
20 g ingefära
3 lime ( zest från 2 och juice från alla 3)
1 vaniljstång
 
Skiva zuccinin/squashen tunt i en mandolin el med potatisskalaren i långa remsor, skiva den ner i en kastrull.
Täck remsorna med tunt skivad ingefära, delad och urskrapad vaniljstång, socker ,limezest och limejuice.
Låt stå tills zuccinin börjar släppa vätska och sockret börjar lösas upp.
Koka då allting på hög värme, ca 5-10 min.
Lyft upp zucciniremsorna och lägg dom på en tallrik och reducera vätskan till hälften.
Lägg tillbaka zuccinremsorna i sirapen, slå av plattan och låt stå ca 30 min.
Häll upp i en väl rengjord burk.
Håller i kylen en månad eller så!
 
Kram//Erica

Zuccinimarmelad / Squ...

0 Läs mer >>
 
Av de bortsilade svartavinbären som blev vid tillverkningen av svarvinbärsdrickan, gjorde jag ett mos.
Villket genidrag av mig, både god dryck och bärmos av 4 liter Svarta vinbär.
För att inte använda så mycke socker så blandade jag ner mosade bananer som en del av sökningen.
 
Svartavinbärsmos
 
3 liter bortsilat bärmos 
1 liter färska bär
4-5 mosade bananer
4-5 dl syltsocker
1 krm natriumbensonat
Lägg de färska bären i en kastrull med ca 1/2 liter av bärmoset med syltsocker .
Koka upp o låt puttra 3-4 min.
Skumma.
Blanda de varm bären med bärmoset och bananerna.
Lös upp natriumbensonaten med lite varmt vatten och rör samman allt! 
Jag fyllde några burkar med mos och resten frös jag ner i små plastburkar.
Det är första gången jag gör på detta viset så jag vet inte hur lång hållbarhet moset har! Får göra ett test och återkomma!
 
 
Bärmoset är gott att äta som det är, i filet,på gröten,  med keso , användas som sylt eller i smoothie . 
 
 
Kram//Erica

Svartavinbärsmos

0 Läs mer >>
Svartavinbär, säger bara MUMS! 
Av någon konstig anledning är det svårare få tag på svarta än röda vinbär.
Men har hjälpt svärföräldrarna att plocka av deras buskar och kokat saft åt dom. 
Så några liter Svartavinbär blev våra , till min gjädje!
Då måste man tänka ut hur man kan maxa användningen.
Så i stället för att göra saft där man slänger ner rensade bär så rensade jag bären noga.
För jag hade en plan för bärmoset som silas bort och annars kastas!
Wow vilken lyckträff! ( recept på svartvinbärsmos kommer i nästa inlägg)
 
Brukar även göra denna dricka på rödavinbär, den är också god!
 
VINBÄRSDRICKA 

2 liter röda el svarta vinbär ( rensade för att ta tillvara på moset sen)
2 liter kokt avsvalnat vatten 
2 citroner 
25 g citronsyra 
ca 1 kg socker (det funkar med mindre om man inte vill ha den så söt)

1. Mosa sönder vinbären i en bunke.

2. Häll kokt och avsvalnat vatten över bären.

3. Skiva citronerna och lägg ner dem.

4. Tillsätt citronsyra.

5. Låt dra 1-2 dygn i kylskåp.

6. Sila ( spara de bort silade bären) och rör ner 1-1,5 kg socker. 

7. Fryses lämpligen i 2 dl förpackningar. 2 dl spädes till 1 liter med vatten, alltså 2 dl saft + 8 dl vatten.

Ett tips är att frysa in saften i t ex engångsplastmuggar. När dom fryst till lägger jag alla muggar i en stor påse i frysen.Sen tar man bara fram en fryst klump, lägger i tillbringaren, fyller upp med vatten och så får man iskall dricka. 
 
Kram//Erica 

Svartavinbärsdricka /...

0 Läs mer >>
Jag har saftat och syltat i flera dagar tycker jag.
Men i år har jag försökt vara så duktig att ta tillvara på det mesta.
Man ska ju inte #kastamaten 
Har kokat saft i saftmajan, gjort eftersaft, kallgjord saft, bärsirap och gjort marmelad och bärmos av de bortsilade bären.
Glasflaskor och burkar som är fina sparar jag på hela året.
Jag älskar Frooshos mango dryck, och flaskorna sparar jag, både de stora och små.
De små är fina att ge bort med något gott, även ha var sin dryck när man är på picknick
 
 
Glasburken som Ica säljer vit sparris i tycker jag om för formen och att det är en lagom storlek.
Gillar återbruk, kostar inget extra, och fint kunna ge bort!
Men ibland tår ju även burk och flasklagret slut, men har hittat snygga i mitt tycke och prisvärda glasburkar och flaskor på Biboköp här i stan.
 
Att få ut maximalt av bären när man kokar saft är att göra Eftersaft:


   

När Du har gjort Din saft, så är det ju väldigt
mycket  bärmassa kvar  i  kastrullen  eller
SAFTMAJAN.  - SLÄNG  INTE  MASSAN !
Lägg  upp bärmassan i en stor annan kastrull
eller gryta och häll på vatten i jämnhöjd med
bärmassan.
RÖR  så det inte bränns vid .
Koka  10 - 15 minuter.
Sila . - Mät .
KOKA med socker 1/2 kg/ liter saft.
HÄLL upp väl rengjorda flaskor.
Och om man kokar saft på ensaken bär kan man göra god marmelad eller bärmos av bärmassan! 
 
 
När sylt, bärmos eller marmelader är färdig kokta/gjorda  hälls den rykande heta sylten i den rena burken , sen ska du skruva på locket och ställa burken upp och ned. På så vis får den heta sylten kontakt med hela burkens insida och tar död på alla eventuella bakteriar, inte bara de i botten utan även locket.
 
Ett annat tips när man kokat saft är att fylla typ 2 dl koncentrerad saft i plastmuggar ( inte så miljövänligt men ganska smart om man måste frysa ner saften för hållbarhets och platsbrist)
Sen tar man bara upp en mugg, river av muggen( som sorteras så klart i plast) lägger saftklumpen i en tillbringare och fyller på med ca 8 dl kallt vatten.
 
Kram//Erica

Tips och trix bl.a E...

0 Läs mer >>
 
 
Dopp-i-kopp/Löksälta 
 
koka väl tvättade småa färspotatisar i saltat vatten ( spara vattnet)
 
lägg finhackad gul lök i en kopp och
en stor klick extra saltat smör
häll det kokheta potatisvattnet i koppen
lägg i några små kokta potatisar i koppen
ät och njut
 
Jag serverade gravad sik i syrad grädde till, man kan ha sill eller ansjovis till, eller äta enbart potatis/lök.
Recept på den gravade siken i syrad grädde finns i mitt förra blogginlägg också
 
Gravad sik med syrad grädde
 
2 fjällade sikfilee'r
1dl salt
2 dl socker
krossad svartpeppar
 
1 dl gräddfil
2 msk majonäs
1/2 finhackad gul lök
hackad färsk dill
nymald svartpeppar
 
Blanda salt, socker och svartpeppar och grava siken i blandningen i ett dygn.
När ett dygn har gått så skölj bort alla överflödiga kryddor.
Blanda gräddfil, majonäs, den finhackade gula löken, hackade dillen och några varv med svartpepparkvarnen.
Skär tunna skivor av den gravade siken och rör ner i gräddfilsröran.
Servera med potatis eller på ett gott bröd.
 
 
 
 
Dopp-i-kopp blev jag serverad i Kalix när jag som ung flyttade dit, jag var typ 18 år.
Detta var/är en väldigt vanlig rätt i Tornedalen, men helt ny för mig då.
Som född i Tärnaby och van andra mattraditioner.
Minns att när jag berättade om denna maträtt för mina föräldrar sa min pappa: men du, har du flyttat till ett riktigt fattit ställe där dom till o me måst äta pärvattne ( potatisvattnet).
 
Kram//Erica

Dopp-i-kopp /Löksälta...

0 Läs mer >>
I sommar har vi fiskat en hel del med nät, abborre och sik har vi fått.
Har hört talats om gravad sik, så det måste ju testas, så klart.
Fick detta rescept av Michael Björklund.
Och kan säga att det blev mums.
 
 
Gravad sik med syrad grädde
 
2 fjällade sikfilee'r
1dl salt
2 dl socker
krossad svartpeppar
 
1 dl gräddfil
2 msk majonäs
1/2 finhackad gul lök
hackad färsk dill
nymald svartpeppar
 
Blanda salt, socker och svartpeppar och grava siken i blandningen i ett dygn.
När ett dygn har gått så skölj bort alla överflödiga kryddor.
Blanda gräddfil, majonäs, den finhackade gula löken, hackade dillen och några varv med svartpepparkvarnen.
Skär tunna skivor av den gravade siken och rör ner i gräddfilsröran.
Servera med potatis eller på ett gott bröd.
 
Kram//Erica

Gravad sik i syrad gr...

0 Läs mer >>
 
Har ju kokat blåbärssirap ( se förra inlägget), så jag sparade blåbärsmoset som silades bort och blandade ner mera blåbär,
så det blev 1 liter blåbär jag använde.
 
Blåbärsmarmelad med vit choklad
 
1 liter blåbär, färska, frysta / bortsilat blåbärsmos
3-4 dl syltsocker med pektin
1/2 msk kanel
1/2 msk kardemumma
1 krm ingefära
1 krm mald kryddnejlika
 
150 g hackad vit choklad
1 krm natriumbensonat
 
Koka bären med socker och kryddor Ca 3-4 min.
Dra kastrullen från plattan. 
Rör ut natriumbensonaten i varmt vatten och rör ner i marmeladen.
Rör ner chokladen och fyll marmeladen på väl rengjorda burkar.
Sätt på locket och vänd burken upp och ner, låt kallna.
 
Kram//Erica

Blåbärsmarmelad med v...

0 Läs mer >>
 
 
MUMS! 
Tänk att något så enkelt kan vara så gott.
Börja med att koka blåbärssirap, färska eller frysta!
Ett hett tips är att rensa bären och använda bärmoset till en god Blåbärsmarmelad med vit choklad( recept på den kommer i nästa blogginlägg,håll ut!)
 
Blåbärssirap
 

500 g blåbär (färska eller djupfrysta)
5 dl socker
5 dl vatten
1 krm natriumbensonat
 
Koka upp socker och vattnet.
Rör så att sockret smälter och låt det koka någon minut.
I med blåbären och låt blåbären puttra i sockerlagen medans du mosar bären ( jag körde tvärt med mixerstaven) för både färg och smak.
Låt allt puttra i 3-4 min, slå av värmen på plattan.
Rör ut natriumbensonaten i lite varmt vatten och rör ner i blåbärssirapen.
Sila genom silduk ( spara moset om du ska göra marmelad/sylt.
Fyll i väl rengjorda flaskor.
 
 
Blåbärslemonad
1 glas
 
Blanda saft från 1/2 citron med 
1/2 dl blåbärssirap
fyll på med kallt vatten till lagom smak
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Blåbärslemonad /Blåbä...

0 Läs mer >>
Jag älskar bananer, men så fort skalet börjar bli brunprickigt vill jag inte äta bananerna.
Brukar baka kaka och bröd, men fick ett tips av en fin vän om denna chutney som nu är prövad.
Tack Kajsa!
Så nu ska den testas till grillat!
 
 
Receptet jag fick var utan mått och mängd, men som jag sagt tidigare så smaka dig fram.
 
Sydafrikansk Bananchutney
 
4-5 övermogna bananer
1/2 dl nypressad citronsaft
1/2 krm mald kryddpeppar
 
Mosa bananerna i en kastrull, i med citronsaft och kryddpeppar.
Koka upp och låt det ' bubbla' rejält från botten av kastrullen.
 
Kram//Erica

Sydafrikansk Bananchu...

0 Läs mer >>
 
Isbitarna blir så fina när man fryser in blomman från gurkört.
Hade turen att få några blommor av min kompis Åsa.
Mina barn minns att detta gjorde vi ofta när dom var små och jag odlade massor!
 
Här kommer två snabba tips:
fyll bara iskuberna till hälften med vatten, lägg i blomman.
Jag la blommorna fel, lägg dom upp o ner( inte som jag gjort på bilden, de blir finare sen när isbitarna är klara)
In i frysen och låt blomman frysa fast innan du fyller på med mera vatten, då kommer ju blomman att vara mitt i iskuben.
 
 
 
Kram//Erica

Blommiga isbitar

0 Läs mer >>
 
Jag har ju gjort pesto av de flesta örter jag odlat i sommar, basilika, dill och citronmeliss.
Så fick jag tips på en enkel dressing.
I denna dressing använde jag den med citronmeliss, och hällde den över smörstekta abborrfileer.
Men den hade varit god även över en sallad.
De olika pestosorterna jag gjort har jag ju fryst ner i islådan. 
När de har fryst till har jag tagit dom ur lådan och lagt i en påse, klara att bara ta fram .
Enkelt.
 
Dressingen skakade jag till i en glasburk.
 
Ta fram en pestokub, låt den tina i en glasburk.
 
Dressing
 
1 kub pesto ( ca 2 msk pesto)
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk flytande honung
Skaka
Smaka av med salt & peppar
 
Kram//Erica

Enkel Dressing/Pestod...

1 Läs mer >>
Jag har denna sommar haft fri tillgång på basilika.
Fick tips om denna sås av min dotter som hade ätit denna sås till lax.
Receptet är från ica, och är en inläggning till sill.
Men det är ju bara att utesluta 5 minuterssillen och bara ta såsen!!
Grön och god är den iaf (jag hade nog för lite basilika i min sås, så den blev inte riktigt så grön som jag hoppats på.)
 
 
Basilikasås
 
  • 1 kruka färsk basilika
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • skal och saft av 1 lime (1 lime motsvarar 1 msk saft)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 krm havssalt
  • 1 krm svartpeppar
Hacka basilikan grovt.
 
Blanda creme fraiche, majonnäs, limeskal- och saft, vitlök, salt och peppar i en bunke. Mixa blandningen och basilika snabbt med en stavmixer.
 
 
 
För att få BasilikaSill tillsätt; 
  • 420 g 5-minuterssill (filéer)
  • Plocka upp sillbitarna och låt dem rinna av lite. Skär sillen i centimetertjocka bitar.
  • Varva sill och basilikasåsen i en burk. Sätt på lock. Låt stå minst ett dygn före servering.
  •  
 
 
  • Kram//Erica 

Basilikasås