0 Läs mer >>
Imorse när pinkrunda och frukostbestyren var klara kokade jag ett gäng småa färskpotatisar i buljong/vatten.
Medans dom gosade till sig och blev 'al dente' vispade jag grädde med lite majonäs. Kryddade grädden med en halv påse salladskrydda,lite tabasco,aromat och så hackade jag ner den picklade rödlöken som jag hade kvar. Så rörde jag ihop allt med den kalla potatisen,lite dill och gräslök....å hoppla så hade jag en krämig och god
POTATISSALLAD
 
Kaffepause i paviljongen
Sen har det varit loppis idag igen och tvätt! Lilla loppan åker ju tillbaka till huvudstaden imorgon för sommarjobb.
Å hon ville ha rena kläder :-)
Hon hann ju vara hemma hela två veckor,var av en var hon på läger som konfahjälp!!
Middan idag blev inte som jag hade tänkt,potatissallad och grillad korv ute.
Utan det blev nerröstat totalt,här krävde dom kött!!
Så in i frysen och gräva,hittade en fläskfilee som fick snabbtina.
Stekte den i tunna skivor i smör och saltade och kryddade med vitpeppar.
Kokade äggnudlar pga att det var vad som fanns hemma. Bandspagetti brukar vi annars ha. Plockade lite basilikablad i trädgårdslandet som jag hackade ner i pastan.
Såsen gjorde jag så här:
Pastasås

2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vatten
4 dl creme fraiche
Koka ihop allt 
och servera med fläskfileen och basilika/pasta.
 
 ISCHOKLAD TÅRTA (rund form)
100g smält smör
15 rutor blockchoklad
3 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjöl
*smält smöret & chokladen
*vispa ägg & socker pösigt
*rör ner alla ingredienser
*häll smeten i en smörad & bröad form
*grädda i 175 gr i ca 40 min
 
glasyr:

*smält 2 msk smör &
*15 rutor blockchoklad
*vispa i 1 ägg
*bredes över kall kaka
*strö över flagad mandel el strössel
 
Kram//Erica
 
 

LÖRDAG

0 Läs mer >>
 Har fyllt hela garaget med grejer.
Har många braattha-grejer! Men nu ska dom säljas ut!
Mycke porslin,trädgårdsgrejor,smide och div smått & gott!
Har du vägarna förbi Risögrund imorgon lördag så titta gärna in!
Middan blev rester.
Hade tidigare i veckan gjort egen pasta med barnen. Vi gjorde ravioli,fylld med spenat och ricottaost.
Så det som blivit över hackade jag i småbitar och stekte och hällde över lite grädde. Stekte tills dom blev varma.
Sen skivade jag färska champinjoner,röd paprika,squach,sparris och bacon. Stekte det i lite smör och sen blandade jag ihop det med pastan. Smulade fetaost över.
Ibland blir en middag med "left overs" en hit!!
Nu har vi gjort grönsaksdip och ska se Jägarna!
Måste bara visa grönsaksdippen  och harbrödet vi gjorde i påskas!
Lite läskig tyckte några,men tuff tyckte jag att den blev!
Kram//Erica

LOPPIS

0 Läs mer >>
Varit en skön,varm mulen dag idag,tycker att alla i min omgivning har pustat och klagat på att det varit varmt!
Ganska skönt tycker jag!
Fick en present idag,lite smått & gott för kropp & knopp.
Så fötterna mina fick sig en liten ompyssling.
Först ett fotbad ute på altan,
sen blev naglarna omlackerade!!
 
Så nu är det SOMMAR!!
 
Fisk till middag idag,yummi!!
Smörstekte Röding &
 
Aborre
 
Färskpotatis & Dillsås
 

Sommaren är här

0 Läs mer >>
Idag packade vi picknickkorgen och tog första färjan över till Vassholmen. Den ligger mitt ute i Kalixälven, sommartid går det färja över och ett sommarfik är öppet! Men idag hade vi med egen fikakorg. Kaffe, smörgås, ägg, räkor, ishavssallad, jordgubbar, rabarbersaft och bullar!
Gott, mysigt och varmt!
Vassholmen är ett gammalt flottningsställe, som var igång till så sent som 1977!
Idag är det ett utflyktsmål med kulturinslag typ sommarteater mm.
Midsommar flöt på som det skulle! Detta är den fina dukningen som Emelie gjorde!
Matkoma var ett annat inslag!
Detta är fiskbordet!
sen var det lite grillat och en kantarell/brieostpaj.
Lyxig laxrulle är en klar favorit på ett buffebord.
Man kan göra den i förväg och förvara den i frysen!
Lyxig laxrulle

  • Först gör man en periscouxsmet av
  • 50 g smör &
  • 2 dl vatten 
  • Koka upp vattnet och smöret och vispa i
  • 1 3/4 dl mjöl. Vispa tills smeten släpper grytkanten.
  • Häll smeten i en skål och vispa i 4 ägg, ett i taget under kraftig vispning.
  • Bred ut smeten på ett bakplåtspappersklädd plåt.
  • Grädda i 15 min i 200gr.
  • Låt kallna.
  • Under tiden görs fyllningen.
  • 1 1/2 dl crème fraîche 
  • 1-2 msk senap
  • 1 dl dill
  • 2 hackade hårdkokta ägg
  • 400 gr hackade räkor
  • 100 gr hackad gravad lax ( el rökt)
  • citronpeppar
  • Rör ihop fyllningen och bred ut den på avigan på periscouxen.
  • Rulla ihop till en rulltårta, rulla hårt.
  • Vira in rullen i smörpapper och folie.
  • Låt vila i kylen någon timme innan servering, el frys in.
  • Skär i skivor vid servering!
  • kram//Erica
  •  

Vassholmen-en pärla i...

0 Läs mer >>
....inför midsommar!
Men innan jag tog på mig förklädet så har jag varit en sväng till Sunderbysjukhus. 
Kan tycka det är lite onödigt åka 17 mil för att få ett provsvar, jag hade nog förstått allt det hon sa per telefon. 
Min kropp har väl inte varit den gladaste och medgörligaste så det blev en PN när jag kom hem!
Lite kokkaffe på det och sen koka lag till midsommarsillen!
Receptet som står på burken med inläggningssillen är jättegod och det är den jag gör, en skivad morot, en gul och en röd lök och purjolök stoppar jag i burken med sillen. Å så den kallnade lagen.
Så blev det att grava laxen.
Jag socker/salt gravar den.
 
Gravad lax
  • 1 kg benfri laxfile
  • 1 msk mortlad hel vitpeppar
  • 4 msk socker
  • 3 msk salt
  • dill
  • Blanda den mortlade vitpepparn, socker & salt.
  • Dela laxfilén i 2 bitar.
  • Strö lite sockersaltblandningen i en stor plastpåse,lägg i en laxfilé i påsen med skinnsidan ner.
  • Gnid in "köttsidan" med en del av sockersaltet.
  • Klappa in dill.
  • Gnid in filé nr 2 med sockersaltet och lägg filen på den andra i påsen, kött mot kött.
  • Strö på resten av sockersaltet på skinnet.
  • Tillslut påsen och lägg paketet i en trång form, gärna med en tyngd på.
  • Vänd på påsen då och då.
  • Efter ca 2 dygn är laxen gravad, beror ju på hur tjocka filéerna är.

Sen blev det att vispa ihop en gravlaxsås.
Den är enkel att göra, är god och håller upp till 3 veckor i kylen!
 Gravlaxsås
 
0,75 dl vanlig senap
0,5 dl socker
1 äggula
1/2 msk salt
1 krm vitpeppar 
Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp.
Tillsätt
2,4 dl neutral olja, som hälls i sakta under vispning.
Saft av 1/4 citron
1/2 msk vinäger
1/2 pkt fryst dill
1/2 dl vatten
 
 
Å nu blev jag sugen på gravad lax, sås och kokta färskpotatisar!
Kram//Erica

Förbereder...

1 Läs mer >>
Jag gillar att laga husmanskostråvaror som man kan variera, typ köttfärs, kyckling och Potatis!
Ja denna lilla älskade knöl! 
I fredags kokade jag ju en rejäl gryta potatis som jag gjorde mos av. Först ut blev det ju Pommes Duchesse till fisken.
Lördag blev det ju krocketter av moset.
 
En liten klump av moset var kvar idag. Så då blev det småa kroppkakor!
Jag gör dom små, typ gnocci!
Dom tycker jag blir godast, och man slipper dela dom! Man kan stoppa hela direkt i munnen!
Kroppkakor

överblivet mos el pressad potatis
1 ägg
1/2 dl mjölk
lite salt
1/2 riven gul lök el lökpulver
vitpeppar
mjöl
Har inga mått på mjöl, och det ber jag om ursäkt för 
men jag lagar på känn, jag hoftar!
Men man blandar i mjöl så man kan knåda degen utan att den klibbar!
Sen delar man degen i några bitar och rullar ut till tumtjocka längder.
Skär längderna i ca cm tjocka bitar, mjöla tummen och tryck lätt på varje bit.
Koka kroppkakorna i lättsaltat vatten (man får koka i omgångar)
 När kroppkakorna flyter kokar man dom 3-4 min.
Serveras varma med stekt bacon, lingon och smör.
Knaperstekt köttfärs är åxå gott!
Lingonsylten tog slut vid middan,
så jag gjorde min pappas specialare!
Hällde lite mjölk i syltburken, locket på å skaka!
Lingonmilkshake!
Gott!
 

Älskade knöl.

1 Läs mer >>
Idag har jag bara varit i köket på förmiddan!
Pga att nästan ingen skulle vara hemma till middan så satsade vi på brunch ute på altan.
Blev en rejäl hotellfrukost!!
Äggröra, stekt bacon, medvurst, basturökt skinka,ost, marmelad, kaviar, pickles, nybakta scones, fil, mjölk, musli, bröd, lefsa, chokladbollar och kaffe!
 
 
Scones

4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g rumsvarmt smör
2 dl mjölk el fil
Röt ihop allt till en deg.
Klicka ut degen i 10 st muffinsformar.
Gräddas direkt i 250 gr varm ugn i 10 min.
 
 
 
Fick denna godsak av mamma som hon handlat i vårat grannland Norge!
Lefsa,man blöter 'bröden' så dom mjuknar.
Sen smörar man dom,sockrar och sätter kanel!
Viker ihop och skär i bitar!
Smaskens till kaffe!
Men nu söker jag recept på lefsa så man kan baka själv!
Så vi får se hur det det går med den efterlysningen!
 
 
Håller på att skifta färg i köket,
från rosa till grönt!
Kvällen har tillbringats på Ikea i haparanda med en kompis!
Bygger om gör dom, blir nog bra när det blir klart!
kram//Erica

Lat!

1 Läs mer >>
Har haft en låååång natt, så vid 6 tiden var jag ut med Sigge så han fick pinka och jag kokade kaffe. Gjorde några mackor och gav Tobbe fika på säng!
Med kaffe och lite mat i magen somnade vi om en stund!!
Under natten kom baktankar!
Jag har ju under en stor period i mitt liv bakat väldigt mycke, å ofta. När barnen var små och skulle ha kalas bakade jag minst 12-13 olika sorters småfika + 2-3 figurtårtor!!
Så i natt kom det över mig att mazarinkaka skulle vara så gott till 12 kaffet!
Så det blev att söka recept, har ju några receptböcker!!
Mazarinkaka i långpanna
  • 400 gr rumsvarmt smör
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 100 gr mald sötmandel
  • 7-8 droppar bittermandel
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk
  • Rör det mjuka smöret med sockret till en fluffig massa.
  • Rör ner ett ägg i taget.
  • Rör ner de övriga ingredienserna.
  • Bred ut smeten i en smord och bröad
  • långpanna.
  • Gräddas i 200 gr i ca 20 min.
  • Glasyr

  • 75g smält smör
  • 3 dl florsocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kallt kaffe
  • Bredes ut på kall kaka.
  • Skär i rutor
Middan blev grillad flintastek.
Till det gjorde jag en kantarellpaj med brieost,
 
och potatiskroketter.
 
 
Kantarellpaj med brieost!
100 g smör
3 dl mjöl
ev lite vatten
Tryck ut degen i en pajform.
Låt den stå i kylen i ca 30 min.
Förgrädda pajskalet i ca 10 min i 200 gr varm ugn.
Fyllning;
1/2 finhackad lök som fräses i smör
fräs kantareller med löken
salta & krydda med vitpeppar 
fyll pajskalet
skiva brieost och lägg osten över svampen
lägg halverade coctailtomater på
grädda i 175 gr i ca 30 min
 
Potatiskrocketter 
1 kg skalad och kokt potatis
pressa den kokta potatisen
blanda i 50 g smör
1 dl gräddmjölk
vispa med elvispen till ett fast mos
salta och krydda med vitpeppar
låt kallna
rör ner 2 ägg och
1/2 dl cheddarost
forma moset 
vänd mosbollarna först i vetemjöl,sen i uppvispat ägg och sist i ströbröd
friteras i het olja (190 gr)
lägg dom färdiga krocketterna på hushållspapper så överflödig olja kan rinna av
servera genast
Serverade ratatouille, picklad rödlök och rabarber, rabarberchutneyn till flintasteken, potatiskrocketterna och kantarell/brieostpajen!
Huga va mätt man blev!
Kram//Erica

Lördagsmys!

0 Läs mer >>
Hade en tidig tid på lassa idag. Seg som bara den i detta surväder! 
Handla och hem och förbereda middan.
Lax med vitvinssås, och gratinerad potatismos med  cheddarost! Och några goda tillbehör!
Först några söta coctailtomater, mini mozzarella och basilikablad som växer bakom knuten!
Se så söta dom blev!
Vitvinssås
  • Hacka 2 charlottenlökar fint
  • Fräs i lite smör
  • Häll i 2,5 dl vatten
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 fiskbuljongtärning
  • salt
  • vitpeppar 
  • cayennpeppar
  •  några stänk citronsaft
  • Koka upp och låt sjuda 10-15 min
  • Mixa såsen slät
  • Görs med fördel i förväg och värms vid servering
  • Laxen har jag skurit i portionsbitar, tagit bort skinnet.
    Lagt i smord ugnsform, saltat och pepprat med citronpeppar.
    Stekt i ugn ca 15 min i 175gr.
     
    Moset görs av några kokta skalade potatisar.
    Jag vill ha ett mos utan klumpar så jag pressar potatisarna först genom en potatispress.
    Lägger i smör, kryddar med salt och vitpeppar. Lite grädde, ett ägg och riven cheddarost. 
    Moset ska vara ganska fast. Jag kör den slät med elvispen.
    Sen ska moset i en spritspåse, spritsa rosor som sen ska in i ugnen tills rosorna fått fin färg under grillelementet.
     
    Dagens tillbehör är barnsligt goda; baconlindad sparris och den picklade rödlöken! Och inte att förglömma tomat/mozzarella pinnarna!
     
    Mitt tips är att ni gör en laddning picklad rödlök nästa gång ni ska ha buffe el nu till helgens grillat! Ni kommer inte att ångra er, jag lovar!!
    kram //Erica

Lax, yummi!

0 Läs mer >>
.... kommer nu!
ibland är det såååå segt att ladda upp bilder till bloggen!
Men här är dom!
 
Grönsakerna som ska hackas till ratatouillen!
 Stor burk med ratatouille , picklad rödlök , picklad rabarber ocrabarberchutney. Goda tillbehör till grillat!
Rabarberchutney 

  • 2 dl rabarber i bitar
  • 1 sött äpple i småa bitar
  • 1/2 fint hackad rödlök
  • 2 msk ättika
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl vitt vin
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 tsk fint riven ingefära
  • 1 1/2 dl farinsocker
  • 2 tsk salt
  • Koka alla ingredienser på svag värme i ca 30 min.
  • Passar till allt grillat,även som glaze på fläsk.
  •  
 Havregrynsbröd
Laxsoppa
 
Bilderna är till förra blogginlägget!
Där finns även recepten på ratatouille , picklad lök och rabarber , laxsoppa och bröden!
 
Kram//Erica
 
 
 

Matbilderna......

1 Läs mer >>
 
Idag har jag tillbringat mycket av dagen i köket.
Efter frukost började jag skära och hacka grönsaker.
Först ut blev en stor gryta Ratatouille.
 
 
 
  • 3 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 zuccini
  • 1 aubergine 
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker
  • 2 burkar krossade tomater
  • några droppar tabasco
  • Fräs lök och vitlök i olivoljan
  • Hacka alla grönsaker i centimeterstora bitar.
  • Fräs grönsakerna med löken.
  • Tillsätt kryddorna och krossade tomaterna.
  • Låt puttra i 20 min, helst 40 min. 
 
Sen blev det picklad rödlök och rabarber  & en sats rabarberchutney .
Till middag blev det laxsoppa.
Kokade soppan på laxrenset från igår.
Känns bra att kunna ta reda på allt när man köper en hel fisk! 
Känns miljösmart när inget går till spillo!
Å soppa kräver nybakat bröd.
Blev ett havregrynsbröd!
 
Picklad rödlök och rabarber

  • skiva 4 rödlökar tunt och lägg i en burk
  • skala några rabarber och skär i smala stavar,ca 3 cm långa. lägg rabarber stickorna i en annan burk.
  • koka en 1-2-3 lag. 1dl ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten
  • häll den varma lagen över löken och rabarbern
  • goda tillbehör till grillat
 
 
Fisksoppa

Kokade laxbenet och en liten stjärtbit från fileen.
Hade tagit bort skinnet.
Kokade laxen i vatten, 2 fiskbuljongtärningar, 4 st hela kryddpeppar , 4 st hela vitpeppar , salt och 2 lagerblad.
kokade i 10 min.
Skumma av. Sila spadet.
Diska grytan och häll tillbaka det silade spadet .
3 skalade delade potatisar
2 skalade och delade morötte
finhackad purjolök ca 1/2 dl
Koka grönsakerna mjuka
Smaka av med salt
Blandade ner 1/2 dl ratatouille som inte rymdes i glasbruken.
Blanda i ca 1/2 dl grädde
Koka upp.
Rensa laxskrovet från "laxköttet". Lägg i botten av skålen och ös på varm soppa och grönsaker.
Serverade med varm nybakad 
Havrelimpa

  • 2 limpor 
  • 1/2 pkt jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 msk olja
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl sirap
  • 2 tsk brödkryddor
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 3 dl havregryn
  • rör om så jästen löser sig
  • låt svälla ca 15 min
  • arbeta in 9 dl vetemjöl
  • låt jäsa 1 timme
  • smörj två avlånga brödformar
  • fördela den lösa degen i formarna
  • låt jäsa i 30 min
  • grädda i 225 gr i ca 30 min i nedre delen av ugnen
Får inte in några fler bilder just nu. Lägger in dom sen då! 
Kram //Erica

Kökstjänst!

2 Läs mer >>
 
Började dagen med fil & muslin jag gjorde igår!
Godare än vad jag först trodde! Men nästa gång ska jag inte rosta linfröna, å så ska jag söka något recept som inte innehåller honung, inte riktigt min smak!!
Kaffet kokar jag i en kaffepanna på spisen! Inge knusslande med det! Gammeldax?? Jomenvisst, men klart godast enligt mig!!
Så tog jag och började sortera bland mina recept. Det är ett stort projekt. Det kommer att bli 5 pärmar när det blir klart!!
Sen ska några receptpärmar göras åt de barn som inte fått! Höst och vinterprojekt!
Efter lunch var det ett besök på vårdcentralen och ett besök på Ica.
Bra pris på lax hade dom så en 4 kilos fisk fick följa mig hem!
Ena fileen ska gravas till midsommar, en halv file
ska grillas på fredag och den andra halvan blev kvällens middag!
Lax i kaviarsås!

En klar favorit i våran familj.
  • ca 1 kg lax i portions bitar
  • 4 dl grädde
  • 4 dl crème fraîche 
  • 2 fiskbuljongtärningar 
  • ca 1/2 liten tub kaviar, typ Kalles
  • 1 burk sparris
  • salt & citronpeppar
  • lägg laxbitarna i en ugnsform
  • salta & peppra
  • koka ihop grädde, crème fraîche och fiskbuljongtärningarna
  • smaka upp såsen med kaviar
  • häll såsen över fisken
  • lägg i burksparrisen
  • ca 20 min i 175grader
  • servera med kokt ris
  • vill man göra rätten lyxigare kan man lägga kräftstjärtar på fisken dom sista 5 minuterna
 
Kokade en
RABARBERSIRAP
  • ca 400 g rabarber i små bitar
  • 1 2/3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • några frysta jordgubbar (för färgens skull)
  • skiva rabarbern tunt med skalet kvar
  • lägg rabarbern i en gryta med jordgubbarna,sockret och vattnet
  • koka upp och sjud ca 7-10 min
  • sila
  • kompotten som stannar i silen är åxå ätbar
  • jag la den på kakan jag bakade innan middan!
 
Blev en Bakis idag åxå!
Kardemummakaka

150 g smält smör
2 dl filmjölk
1 ägg
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 msk malen kardemumma
1,5 dl socker
"Rör ihop alla ingredienser 
"Häll smeten i en smord å bröad rund sockerkaksform
"Strö över rikligt med pärlsocker
"Gräddas i 175grader i ca 30 min
"Låt kallna i formen
 
Serverade kardemummakakan med grädde, rabarberkompotten och rabarbersirap!
Så här mysigt har jag i skrivande stund, brasa,kokkaffe och torkat älgkött!
Nu ska jag kolla runt i mina recept och börja planera midsommar buffén och skriva en veckas matsedel!
Kram//Erica

Bakis!!!