1 Läs mer >>
 
Att kasta mat är inte min grej, försöker att använda allt som köps hem.
Hade köpt hem nektariner och persikor i lådor när dom var på extrapris, men det var ingen större åtgång.
Men i stället för att kompostera dom så blev dom efterrätt under helgen.
 
Grillade Nektariner & Persikor
4 port
 
4 nektariner
4 persikor
2 msk flytande honung
1 msk vaniljsocker
 
Dela och kärna ur frukten.
Dela varje frukt i 6 bitar.
Ta två stora ark grillfolie och lägg då det blir dubbelt.
Lägg frukten på mitten och ringla honungen över och strö över vaniljsockret.
Förslut folien väl.
Se till att skarvarna är vända uppåt.
Lägg på grillen ca 15 min när den börjar falna.
Servera den varma frukten med  Punchgrädde
 
Punchgrädde
Vispa grädden och krossa ner punchkarameller.
Jag brukar köpa godisarna i lösviktsgodishyllan.
 
Servera frukten varm med denna goda grädde!
Garnerade med några färska jordgubbar.
 
Kram// Erica

Grillade Nektariner&P...

0 Läs mer >>
 
Grillad baconlindad sparris är bland det godaste jag vet.
Vi har det ofta som ett tillbehör till grillat kött, fast jag skulle kunna äta enbart sparrisen.
Men i fredags åt vi den grillade baconlindade sparrisen som förrätt tillsammans med en parmesansås, pinjenötter och hyvlad parmesan.
 
 
Parmesansås
4 st förrättstallrikar
 
ca 1 1/2 dl créme fraiche
1 dl finriven parmesan
1 msk finrivet citronskal
salt
Rör ihop allt och smaka av med ev lite salt.
 
1 knippe färsk grön sparris
1 pkt bacon 
 
pinjenötter
 
Bryt av den nedersta delen på sparrisarna.
Linda in sparrisarna i baconskivorna.
Jag brukar ta 2 sparrisar och så lindar jag en baconskiva omkring dom.
Grilla tills baconet är klart.
 
Lägg en klick av  parmesansåsen på 4 tallrikar,
lägg på 2 sparrisknyten på varje.
Strö över pinjenötter och den hyvlade parmesanen.
 
 
Ät och njut!
 
Kram//Erica

Baconlindad Sparris

2 Läs mer >>
 
Att göra stora köttbullar av älgfärs är bland det godaste man kan äta.
Jag kallar mina för Vilda bollar!
 
Något riktigt recept med mått å så har jag inte när jag gör på känn.
 Men så här gör jag iaf!
 
Mina Vilda Bollar.
6-8 port
 
1 finhackad gul lök
1 pkt finstrimlat bacon
800 g älgfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
2 msk kalvfond
salt
vitpeppar
smör
 
1-2 dl förvällda kantareller
3-4 dl grädde
soja & lite kalvfond 
 
Stek den finhackade löken och baconet.
Låt svalna.
Låt ströbrödet svälla lite med ägg, grädde och kalvfnoden i en bunke, kan behövas lite mer grädde.
Rör ner färsen och lök/ baconet.
Smaka av färsen och salta och peppra efter behag.
Rör till en smidig smet.
Forma färsen till stora bollar, och bryn bollarna runt om i en stekpanna med smör.
Lägg bollarna i en ugnsform.
Strö över kantareller och häll på grädde som blandats med lite soja och kalvfond.
175 grader ca 15-20 min el tills bollarna är genomstekta.
Servera kokt potatis, picklad rödlök, pressgurka och svartvinbärsgele till.
Yummi!
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Vilda bollar

0 Läs mer >>
 
Har fått äran att testa 3 av juicerna som Buketten Kalix.
Förutom att dom är jättegoda att dricka som dom är så kan man ju använda dom till lite annat också!!
 
Först ut blev det att göra något gott av Mango.
Mango är en favorit hos mig.
Gjorde en Vaniljpannacotta med mangogele.
 
Vaniljpannacotta med mangogele
3 port
 
2 gelatinblad
1 1/2 dl grädde
1/2 dl socker
1/2 vaniljstång
1 1/2 dl gräddfil
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
Koka grädden, sockret och de urskrapade vaniljfröna från 1/2 vaniljstång.
Ta kastrullen från plattan och rör ner de urkramade gelatinbladen och gräddfilen.
Rör tills gelatinet löst sig.
Häll upp i 3 serveringsskålar/ glas.
Låt den stelna 3 timmar i kylen.
 
Mangogelen: 
Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten i 5 min
Blanda 1 1/2 dl Mangosaft , blanda den ganska stark. Jag gjorde nog 1/4.
Värm saften och krama ur gelatinbladen och rör ner dom i saften.
 Rör tills gelatinet löst sig.
Toppa pannacottan med mangosaften.
Låt stelna i kylen nån timme till.
Garnera med färsk mango.
 
 
 
Av gava/jordgubb blev det en läskande slushdrink.
 
Jag blandade en ganska stark saft och frös in saften i en plastlåda.
När saften fryst till sig kör isbitarna i en mixer.
Skeda upp issörjan i serveringsglas.
Häll på lite Vodka och fruktsoda.
Läskande gott en varm dag.
 
 
 
Imorgon ska jag använda apelsin/persika till frukost.
Jag ska röra ner outspädd saft i kvarg.
 
 
Kram// Erica
 
( min dotter Emelie har tagit korten)

Juicetest

0 Läs mer >>
På midsommarbuffen hade jag gjort två olika potatissallader.
En fransk och en med créme fraiche.
 
 
Fransk potatissallad
4 port
 
800 g kokt färskpotatis
1 finhackad rödlök
persilja
sugar snaps
rädisor
 
Sås:
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk fransk senap
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm socker
3 msk olivolja
Skär dom kokta, kalla potatisarna och sugar snapsen i bitar.
Skär rädisorna i tunna skivor.
Finhacka rödlöken.
Rör i hop såsen i en skål och blanda ner allt.
Gör denna sallad med fördel någon timme innan servering.
 
 
 
Potatissallad
4 port
 
800 g kokt kall färskpotatis
1 äpple
1 rödlök
2 1/2 dl créme fraiche ( eller vispad grädde)
2 msk majonäs
1/2 påse Knorr Dressingmix Grekisk
ett stänk av tabssco 
aromat
( man kan med fördel blanda ner finhackad inlagda rödbetor)
hackad dill och gräslök 
 
Rör ihop créme fraîche, ( el den vispade grädden) med majonäs och kryddblandningen, aromat och tabssco.
Skär ner potatisen i mindre bitar, finhacka äpplet och rödlöken och blanda ner i créme fraicheröran.
 
 

Potatissallader

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
 
 
Midsommarbilder 2014
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Midsommar i bilder

0 Läs mer >>
Kyckling i apelsinsås
4 port
 
4 kycklingfiléer 
salt 
peppar
1 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
1 dl grädde
2 apelsiner
1 msk soja
1 tsk socker
1 msk maizenaredning
 
Salta och peppra kycklingfiléerna och lägg dom i en smrd ugnsform.
Stek i ugnen, 200 grader i ca 15-20 min.
Kontrollera att kycklingen är ordentligt genomstekt innan du serverar.
 
Såsen: Riv skalet av en apelsin, riv direkt ner i en kastrull.
Pressa även ner saften från apelsinen.
Tillsätt vattnet, buljongtärningen, sojan, gräddenoch sockret.
Sila även ner skyn från den klara kycklingen.
Koka upp såsen och låt koka nån minut.
Medans såsen kokar skär du skalet av den andra apelsinen och skär ut fina apelsinfileer.
Häll  apelsinsåsen över de färdiga kycklingfileerna och garnera med apelsinfileerna.
Servera med ris.
 
 
Kram//Erica
 

Apelsinsås

2 Läs mer >>
Sherrysås som passar utmärkt till fisk.
Här serverades såsen till grillad lax, färskpotatis och sallad.
 
SHERRYSÅS
4 port
Kan med fördel göras i förväg
 
1 dl halvtorr Sherry ( jag använde Altiado)
1 fiskbuljongtärning
2 1/2 dl créme fraiche
1 msk smör
 
Koka sherryn och buljongtärningen tills hälften av vätskan återstår.
Vispa ner creme fraîches och koka någon minut.
Blanka av såsen med smöret.
 

Sherrysås

0 Läs mer >>
 
Rökt älghjärtsröra
 
2 dl creme fraîche 
2 msk majonäs
1 msk finriven pepparrot
1 äpple, skalat och finhackat
Finhackat rökt älghjärta, så mycke som du vill ha
Blanda allt, smaka av.
Tillsätt mer pepparrot om du vill ha starkare smak.
Salta om du vill.
Jag serverar röran i mina brödskedar.
 
En liten midsommargäst!
 
Jag & Sigge önskar alla läsare en riktigt
Glad Midsommar
 
Kram//Erica

Rökt älghjärtsröra

2 Läs mer >>
 
 
Rabarberkompott med portvin är gott att äta med en god brieost men även i fil/ yoghurt och till Vitchokladpannacotta.
Den är enkel att göra och går bra att frysa in i småa plastburkar och ta fram i vinter.
 
 
 
Rabarberkompott.
Skala och skiva 3 liter rabarber.
3 dl jordgubbar, jag tog frysta.
Koka tills rabarbern är mjuk.
Tillsätt 6-700 g syltsocker.
( smaka av hur söt du vill ha, jag vill inte ha min så söt).
Koka i ca 5 min.
Lägg 3 gelatinblad i kallvatten.
Efter några minuter, krama ut gelatinbladen och rör ner i kompotten.
Häll ner 1 dl portvin.
Låt svalna något och häll i burkar.
(Frys ner burkarna.
Jag fryser ner ca 1 dl kompott i varje burk.)
 
 
 
Kram//Erica
 

Rabarberkompott med p...

9 Läs mer >>
Idag har jag gjort ätbara serveringsskedar till midsommaraftonensbuffe.
 
Tänkte att det skulle vara en kul grej att servera några röror och kunna äta även det dom serveras i!
 
BRÖDSKEDAR
ca 30 st
 
25 g jäst
3 dl ljummet vatten, 37 grader
1/2 tsk salt
7-8 dl vetemjöl
Asiatiska soppskedar
 
Lös jästen i det ljumma vattnet.
Rör ner salt och mjölet.
Rör till en smidig deg, knåda den i några minuter.
Låt jäsa i minst 30 min i rumstemp under glad pack.
Kavla ut degen så tunt du bara kan.
Skär ut en bit deg och drapera på skeden.
 
Klipp bort överflödig deg.
 
Grädda i 175-200 grader i 10-15 min.
 
 
 
Fylld med skagenröra.
 
Röra med rökt älghjärta, äpple och pepparrot.
 
 
Kram//Erica

Brödskedar

4 Läs mer >>
Så är vi hemma igen efter 2 veckors husvagnsrace!
 
Så idag blev det att göra något enkelt till middag för tiden blev lite knapp pga att det var en hel del tvätt att få undan!
 
Lax med räksås.
4 port
 
4 portionsbitar av lax
salt
citronpeppar
4 dl créme fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 msk hummerfond
1/2 krm cayennepeppar 
1 dl skalade räkor
 
Smöra en ugnsform och lägg laxbitarna i formen.
Salta och strö över citronpeppar.
Värm upp créme fraîche och buljongtärningen, rör tills tärningen smält.
Smaka av med hummerfond och cayennepepparn.
Häll den uppvärmda créme fraîchen över fisken.
In med fisken i ugnen, 200 grader i ca 20 min.
Ta ut formen ur ugnen, strö över räkorna, servera! 
Ät kokt ris till!
 
Har börjat förbereda inför midsommarbuffen.
Har gravat laxen, lagt in sillen, picklat rödlök, gjort gravlaxsås och gammaldax pressgurka.
Recept på dessa läckerheter finns i äldre blogginlägg.
Så sök runt på min blogg!
Hittar du inte något recept så hör av dig så fixar vi det!
 
Dagens Sigge som väntar att jag ska komma från tvättstugan!
Trevligt att någon längtar efter mig!
 
Kram//Erica

Lax m räksås