0 Läs mer >>
LEMON MERENGUE PIE COCTAIL 
1 drink
 
4 cl vanilj vodka
2 cl sockerlag ( koka 1 dl socker o 1 dl vatten, låt svalna)
2 cl citronsaft
2 msk Lemon curd
2 cl äggvita
maränger
is
Koka sockerlagen som får svalna.
Blanda vodka, sockerlag, citronsaft, lemon curd och äggvita m isbitar i en shaker.
( jag rörde ut curden m citronsaften först)
Skaka rejält.
Sila upp i ett glas.
Toppa med krossade maränger.
 
 
Kram//Erica

Lemon Merengue Pie co...

0 Läs mer >>
Radiokakan hamnar under Nostalgikategorin.
Mamma och mormor gjorde denna till jul när jag var barn.
Den gjordes i en avlång stor sockerkaksform, så skivorna blev stora och mäktiga.
Jag gjordecen egen form av ett flingpaket, blev perfekt i storlek.
 
 
Radiokaka
 
250 g cocosfett
200 g mörk choklad
50 g ljus choklad
2 ägg 
3 dl florsocker
finger Mariekex
 
Förbered formar, klä dom med bakplåtspapper.
Smält cocosfett och chokladen försiktigt i en kastrull.
Vispa ägg och florsocker i en bunke.
Häll ner chokladblandningen i äggsmeten under vispning.
Häll lite av chokladsmeten i formen så att det täcker.
Lägg i kex , på med ett lager choklad, kex....avsluta med choklad.
Ställ i kylen att stelna över natten.
Ta fram i rumstemp en stund innan du skär kakan i skivor, lättare att få snygga skivor!
 
 
 
Kram//Erica

Radiokaka

0 Läs mer >>
 
Finska Julstjärnor /Joulutorttu
ca 20 st
 
200 g rumsvarmt smör
4-5 dl mjöl
2 krm ättiksprit
5 msk vatten
 
Arbeta ihop smör och mjöl.
Tillsätt vatten och ättika och arbeta snabbt ihop till en deg, arbeta med degen så lite som möjligt.
Slå in degen i plast och låt degen vila i kylen över natten.
Kavla ut degen och vik ihop den i tre delar, upprepa tre gånger.
Kavla ut en rektangel.
Skär fyrkanter, ungefär 7x7 cm.
 
Sporra snitt från hörnen o mot mitten, lämna ca 1 cm.
Vik varannan snibb mot mitten o tryck till.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. 
Pensla med uppvispat ägg.
Lägg en klick katrinplommonsylt,  ( barnmat funkar el koka själv 1/4 burk torkade skurna plommon i lite vatten till en tjock massa. )
Låt stjärnorna vila 15 min på plåten.
Grädda i 225 grader varm ugn i ca 8-10 min.
Passa noga så inte vingarna bränns!
På med florsocker vid servering.
 
 
 
Kram//Erica

Finska Julstjärnor/ J...

0 Läs mer >>
 
Ischoklad
75 g cocosfett
200 g choklad ( mjölkchoklad, mörk, ljus el vit choklad kan användas)
Smält cocosfett och choklad över vattenbad.
Fyll chokladen i formar och låt stelna.
 
 
 
Kram//Erica

Ischoklad

0 Läs mer >>
Dagens  'lucka' i min Receptkalender är Brända Mandlar.
Det är ju bland det godaste julgodis.
Och när man går där på julmarknader och fryser om näsan och så nås man av lukten utav att någon gör brända mandlar, ja då är det jul!!
 
 
Brända mandlar.
 
200 g sötmandlar
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vatten
ev röd karamellfärg
 
Blanda allt i en tjockbottnad rymlig kastrull, jag använder min gjutjärnsgryta.
 
 
 
 
Koka tills allt vatten kokat bort
& sockret smular sig.
Rör hela tiden.
 
 
 
Fortsätt koka, rör hela tiden.
Sockret ska nu smälta och lägga sig i ett tjockt lager runt mandlarna.
Tänk på att det är varmt, riktigt hett! Så var försiktig!
Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper.
Sära på mandlarna så dom ligger en å en.
Låt mandlarna kallna.
 
Jag gjorde strutar av cellofan.
Klipp ut fyrkanter och forma strutar, tejpa.
Fyll struten med mandlar och knyt med ett fint band.
Nu har du fina gåbortpresenter.
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Brända Mandlar

0 Läs mer >>
Igår testade jag mitt nya Gourmetstål ( som görs i Obbola/Umeå)
Tid till att göra en pizzadeg som ska jäsa i flera dygn hade jag inte så jag köpte ett kit som innehåller både en rektangulär pizzadeg och tomatsås.
Delade degen i fyra delar.
Jag började med att förbereda stålet som ska värmas i ugnen i minst en timme på högsta.
Sen Smörstekte jag skivade färska champinjoner och finhackad gullök.
Rev Svedjansgårdsost grovt. En lokalproducerad lagrad ost.
Skivade Vindelrökt nätskinka med skivmaskin.
 
Plattade till degbitarna och nöp upp en liten kant, bredde på philadelfiaost, smetade ut lite av tomatsåsen som följde med.
På med den rivna osten, smulade över mozzarella.
La ut vit sparris och champinjoner.
Sen skjuts in i ugnen/ på stålet.
På ca 2-3 min var pizzan gräddad.
När den kom ut ur ugnen och på tallriken strödde jag ut finhackad grönkål, rev bitar av den tunnskurna rökta skinkan , hyvlade lite strimlor av osten och ringlade över av hemmagjord vitlökssås.
 
Vitlökssås
liten burk creme fraich
1-2 rivna vitlöksklyftor
aromat
citronpeppar 
2-3 msk olivolja 
 
 
 
Kram//Erica

Pizza a'la Västerbott...

0 Läs mer >>
Så har jag börjat julbaka lite.
Det är ju så gott med saffran i olika bakverk, färgen och doften gör en gla'.
 
Saffran
 
Den dyraste av kryddorna.
Den kommer från saffranskrokusen Crocus sativus.
På hösten blommar lökarna vars pistiller skördas för hand och blir till kryddan saffran.
För att få ett kilo saffran krävs 100 000-150 000 krokusar!
Så din saffransdeg består av ca 300 pistiller.
 
 
Saffranssockerkaka med vitchoklad
  • 200 g smör 
  • 100 g vitchoklad
  • 1/2 g saffran
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl grädde
  • 4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)
  • 2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175˚C. 
 
Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
 
Smält matfettet, bryt ner chokladen och låt det smälta i de varma smöret.
 
Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret. Blanda det med det smälta matfettet.
 
Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner matfettet och grädden. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen. 
 
Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.
Pudra florsocker över kakan.
 
 
 
Glutenfri
Saffranssockerkaka med vitchoklad 
 

200 g smör
100 g vit choklad
3 ägg
2 dl grädde
1 dl socker
2 1/2 dl rismjöl
2 1/2 dl mandelmjöl + till formen
3 tsk bakpulver
1 paket saffran, 0,5 g


1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret i en kastrull och bryt i den vita chokladen. Vispa ägg och yoghurt i en bunke och tillsätt de torra ingredienserna. Rör ihop till en slät smet och tillsätt sedan chokladblandningen.
3. Smörj en form, ca 25 cm i diam, och bröa med mandelmjöl. Häll smeten i formen.
4. Grädda nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter. Testa med prov- sticka, den är torr när kakan är färdig. Låt kakan svalna och pudra över florsocker.

recept f allas

 
 
Kram//Erica

Saffranssockerkaka me...

0 Läs mer >>
Juligare Pizzasallad
 
 

6 portioner
1/2 vitkål (mellanstor kål) 

1/4 rödkål

0,5 dl vit vinäger
2 msk torkad oregano
3 msk ananasspad (från konserverad ananans, kan bytas ut mot 1 msk socker)
2-3 msk rapsolja
1,5 tsk örtsalt/salt
0,5 tsk grovmald svartpeppar

Strimla kålen i tunna strimlor. Lägg över alla ingredienser i en bunke och blanda med händerna . Krama in vinägern ordentligt tills kålen mjuknar och släpper vätska. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor, vinäger eller olja. Ställ i kylen minst 1 timme innan servering. Rör runt salladen igen med salladsbestick precis innan servering.

 
 
Kram//Erica

Juligare Pizzasallad

0 Läs mer >>
 
Lingondressing
 
2/3 creme fraich
1/3 majonäs
lingonsylt
salt, peppar
 
Gott till viltkött, skav o souvas
 
Kram//Erica

Lingondressing

1 Läs mer >>
 
 
Börjar bli förkyld och utan ork, så jag ligger under täcket och försöker rensa matbilder.
Så jag inser att jag måste uppdatera bloggen med en massa recept som jag gjort för länge sen.
 
Ja ni läste rätt, detta är en falsk souvas.
Kan ju vara lite svårt få tag i lättrökt viltkött.
Men en liten flaska är räddningen.
 
Stek älg, ren el viltskav i smör.
(jag använde älgkött, skivad halvfryst älgstek tunt)
Ner med gul lök och kantareller.
Salta o peppra, jag använder vitpeppar.
I med några droppar Liquid Smoke.
Men var försiktig med dropparna, den har mycke smak.
Smaka av och servera i tunnbröd, tortillabröd el i pitabröd.
Jag hade isbergssallad ,  picklad rödlök lingondressing.
 
Lingondressing.
2/3 créme fraiche
1/3 majonäs
lingonsylt
salt o peppar
 
 
 
Kram//Erica

Falsk Souvas

0 Läs mer >>
 
 
 
Picklade Senapsfrön, Mustard Caviar
 
50 g gula senapsfrön
50 g bruna senapsfrön
0,5 dl rödvinsvinäger
0,5 dl kinesisk risvinsvinäger (chinkiang)
0,5 dl socker
typ 0,5 tsk salt
 

Blanda ihop allt och låt puttra under lock i en timma. Testa så senapsfröna är lagom mjuka. De ska vara lite som stenbitsrom i konsistensen. Känner du att de fortfarande är lite för hårda så låter du dem bara puttra lite till.

Lägg ner i en burk och låt svalna, du behöver inte hälla av någon vätska.

Kan ätas direkt, håller några veckor i kylen.

Vad används den till då,?

Det är ett suveränt tillbehör till massor av saker. Till tjälknöl och potatisgratäng och det kompletterar fint till saltgurkan. Det är också perfekt på en leverpastejmacka, på den grillade korven med bröd eller att blanda med creme fraiche till en dipp.

 lite med picklade senapsfrön.

Picklade Senapsfrön kallas även för "mustard caviar", som syftar till att munkänslan är lite som fiskrom.

 
Kram//Erica 

Picklade Senapsfrön

1 Läs mer >>
Sushibollar med lax
 
ca 25 bollar
 
250 g sushiris
3 msk risvinäger
3 msk socker
2 tsk salt
150 g rökt el gravad lax
1/4 röd paprika
inlagd ingefära
wasabi
2 dl sesamfrön
 
Servering: 
japansk soja
 
Garnering:
gurkremsor
 
Tillaga riset enligt beskrivning på förpackningen.
Rör samman risvinäger, socker och saltet I en stor bunke. Rör tills allt socker har löst sig.
Blanda ner det varma  riset i socker och risvinägerblandningen.
Rör om så allt blandas.
Låt kallna.
Skär laxen i kuber, ca 1x1 cm.
Lägg en liten wasabiklick på varje laxbit.
Skär paprikan i flisor.
Låt ingefäran rinna av.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna.
Rulla bollar av riset med fuktiga händer.
Tryck in en laxbit, paprikabit och ingefära i varje boll och täck med ris.
Rulla bollarna i sesamfrön.
Garnera med gurkremsor och servera japansk soja till.
 
 
Recept från Allas
 
 
Bilderna är tagna av min bloggande kompis Erika, Smaskelismaskens heter hennes blogg, @mamaskogly på insta.
 
 
 
 
Kram//Erica

Sushibollar med lax

0 Läs mer >>
 
De två översta foton har Erika tagit, hon driver bloggen Smaskelismaskens 
 
 
Brukar göra förrättspannacotta till julens löjrom, men denna gång blev det en lite annan variant till rökt lax.
 
Laxpannakotta
ca 8 snapsglas/småburkar
 
2 gelatinblad
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk riven pepparrot ( jag körde med tubvarianten)
1-2 msk finhackad dill ( el fryst)
1/2.finhackad rödlök
1 dl riven lagrad ost ( jag använde Svedjans gårdsost, lokalproducerad) 
smaka av med salt
 
Garnering:
100 g rökt lax
lime
dillvippa 
 
Lägg gelatinet i kallt vatten, minst 5 min.
Krama ur och smält gelatinbladen i 1 dl av grädden.
Rör tills det löst sig.
Ta kastrullen från värmen och rör ner resten av ingredienserna.
Häll upp i snapsglas eller i småa burkar.
Ställ kallt några timmar att stelna.
Garnera med laxen , lime o paprika hade jag, eller med en dillvippa.
 
 
Kram//Erica

Laxpannacotta

0 Läs mer >>
Bjöd på denna goda Ostgran i fredas .
Lite pyssel att göra, men väl värt allt  arbete.
Receptet är från allas veckotidning
 
Denna Bild tagen av Erika @mamaskogly som har bloggen Smaskelismaskens 
 
( längst fram ligger krustader m brieost som micrats en pyttestund o toppats med hjortronsylt)
 
 
Italiensk Ostgran
typ till 12 pers
 
100 g fetaost
7 dl grovt riven lagrad ost, jag använde Svedjans gårdsost
50 g mjukt smör
300 g neutral färskost
soltorkade tomater i olja ( står 100 g i receptet men jag tog mindre)
1/2 röd paprika
1/2 dl finhackad persilja
ett knippe hackad gräslök
 
Garnering:
blandade kärnfria oliver i olika färger
färsk rosmarin
stjärnformad pepparkaksform
ruccola
ev batteridriven ljusslinga av typ ståltråd
 
Till servering:
salta kex
crackers
rån
salami
lufttorkad skinka
 
Riv feta och den lagrade osten på den grova sidan och blanda med färskosten och smöret.
Finhacka de soltorkade tomaterna , paprikan , persiljan och gräslöken och blanda med osten.
Klä en konformat mått , jag hade en vas.
Tryck ner röran.
Låt stå kallt minst 1 timme.
 
Lägg ruccola på ett stort serveringsfat.
Ta ut oströran och ställ den mitt på fatet.
Forma till oströran, går bra med oljade händer el engångs handskar.
Tryck fast oliver o rosmarinkvistar.
Toppa med stjärnan och ev linda en ljusslinga runt.
Lägg salami, kex o skinka runt granen.
 
 
Kram//Erica

Italiensk Ostgran

0 Läs mer >>
 

 

SAFFRANSFUDGE

Ingredienser:
1 burk kondenserad sötad mjölk
400 g vit choklad
1 g saffran

Gör så här:
1. 
Smält ihop alla ingredienser på låg värme över ett vattenbad.
2. Klä en brödform (2 l) med bakplåtspapper och häll sedan fudgen i formen.
3. Täck formen med plastfolie och låt fudgen stelna i kylskåp i 1 h.
4. Tag upp ur formen och skär i rutor.

TIPS:
* Förvara fudgen i en tätslutande burk med lock
* Fudgen förvaras i kylskåp
* Hållbarhet upp till 3 veckor
* Fudgen går bra att frysa

 
 
 
Kram //Erica

Saffransfudge

0 Läs mer >>

 

Ingefärsshot

150-200 g färsk ingefära
4 citoner
2 msk honung
6 dl kallt vatten

Gör så här:
1. Skrubba ingefäran under rinnande vatten.
2. Riv ingefäran i en bunke.
3. Pressa citronerna och blanda ner i ingefäran tillsammans med honung och vatten.
4. Låt stå och dra en timme.
5. Sila av ingefäran och pressa ut så mycket av vätskan som möjligt.
6. Tappa upp på en flaska och förvara i kylen.
7. Ta ett shot på cirka 4 cl på morgonen, ingefärsshot håller cirka två veckor i kylen.

 
Kram//Erica

Ingefärsshot