0 Läs mer >>
 
 

Chaimix:

2 msk malen kanel

2 tsk mald kardemumma

1 stjärnanis, bryt isär och mortla grovt

½ msk malen kryddnejlika

½ tsk äkta vaniljpulver

1 krm malen svartpeppar

7 msk svart te, exempelvis earl grey

1 dl råsocker

 

Blanda alla ingredienser i en skål, blanda noga. Häll upp chaimixen i en glasburk.

 

Chailatte/Chaite:

1,5 msk chaimix

2,5 dl mjölk/vatten

Eventuellt kaffe

 

Koka upp chaimixen med mjölken, drag kastrullen från plattan låt stå och dra 5-10 minuter under lock. Sila och häll upp i ett glas, tillsätt en liten kopp espresso (ca 2 cl) och  toppa med skummad mjölk och en nypa kanel.  Man kan hoppa kaffet och göra "chailatten" med endast mjölk. Lite som en lyxigare variant av chaite. 

 

 

Chaitea

1,5 msk chaimix

vatten

Värm vatten till kokpunkten, häll därefter ner chaimixen och låt stå och dra under lock cirka 5 minuter. Sila och häll upp i glas, toppa med skummad mjölk och en nypa kanel. 

Kram//Erica

Chaimix

0 Läs mer >>
Pitabröd
 

15 st pitabröd
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk socker
1,5 tsksalt
Ca 14 dl vetemjöl special

Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummet vatten, häll i mjöl, salt och socker. Knåda degen ordentligt en bra stund. Minst 10 min för hand eller maskin tills du får en smidig och elastisk deg. Degen ska inte vara för kompakt, häll i så mycket mjöl det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg. Häll sedan direkt ut brödet på mjölat bakbord (behövs inte jäsas efter knådning). Tryck ut 15 st bollar, lägg under två bakdukar eller ett tjockt baklakan. Detta så brödet inte får en torr skorpa. Låt vila i 10 min.

Kavla sedan ut en boll till ett runt bröd på ca 15 cm i diameter. De ska inte vara för tunna men inte heller tjocka. Lägg rundlarna mellan två bakdukar eller ett lakan (en på undersidan och en på ovansidan). Låt jäsa i 1 timme och 30 min. Viktigt att brödet får jäsa så länge så de öppnas upp i ugnen. Värm ugnen i god tid till högsta värmen, 275°. Låt stå i högsta temperatur i ca 15 min innan du gräddar bröden.

Klä plåtarna med bakpapper.Vänd försiktigt bröden så att brödets undersida kommer uppåt på plåten. Jobba varsamt så du inte “punkterar” det jästa brödet. Baka sedan mitt i ugnen. Så fort brödet reser sig låter du den vara några sekunder och sedan öppnar du upp luckan och vänder på brödet med en stekspade och låt bakas i ytterligare 2 min. Brödet ska inte få färg utan bara bli genomgräddade. Så fort du tar ut brödet lägger du den under dubbla bakdukar, viktigt att de täcks direkt, annars hårdnar de. Låt svalna under bakduken. Servera med något gott och frys in de bröd som blir över samma dag. De håller sig i frysen upp till 4 månader. Det är bara att värma upp dem i en påse i Micron innan servering.

Recept från Zeinaskitchen

Fyllde pitabröden med Pulled Pork , coleslaw, picklad rödlök o vitlöksås
 
 
Har man tid är det värt baka själv!
 
Kram//Erica 

Pitabröd

0 Läs mer >>
 
  • SAFFRANSSNURROR MED VITCHOKLAD OCH PINJENÖTTER
  • ca50 st
  • 50 g jäst
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 pkt saffran à 0,5 gram
  • 1½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 15-17 dl vetemjöl

FYLLNING:

  • 50-100 g rumsvarmt smör
  • 200 g vit choklad
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 dl pinjenötter
 

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till max 37°. Häll degspadet över jästen. Tillsätt smör i mindre bitar,saffran, socker, salt ägg och det mesta av mjölet. ( börja med den mindre mängden mjöl) Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, 1/2 – 1 cm tjock. Bred smöret över degen. Grovriv eller finhacka  chokladen och strö över. Rulla ihop och skär i skivor, blir ca 50 st. Lägg på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar Låt jäsa 20–30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och strö över nötterna. Grädda i mitten av ugnen 5–8 min. Låt svalna på galler

Saffransbullar med vi...

0 Läs mer >>
 
NOUGATRUTOR
 
 
400 g riven mandelmassa
200 rumsvarmt smör
6 ägg
 
Glasyr: 3 dl grädde
200 g choklad
200 g nougat
flagad mandel
 
Börja med glasyren så den hinner stelna lite.
Koka upp grädden och ta kastrullen från spisen.
Rör ner hackad choklad och nougat.
Rör tills allt smält och blivit en slät massa.
Ställ åt sidan och låt svalna.
 
Då gör vi kakan.
Riv mandelmassan grovt.
Rör mandelmassa och smöret smidigt.
I med äggen och rör tills det är en smidig och slät massa.
Bred ut smeten på en bakplåtsklädd långpanna.
Grädda i 200 grader i ca 15-20 min.
Låt kakan kallna.
Dela kakan på mitten.
Bred glasyren på ena kakhalvan.
 
Lägg på den andra kakhalvan.
På med resten av glasyren.
 
Strö över flagad mandel.
In med kakan en stund i frysen.
Skär i småa rutor.
 
 
Kram//Erica

Nougatrutor