0 Läs mer >>
Gjorde denna skapelse för något är sen.
Tipsar om den igen.
 
 
Valborgsmässotårta.
Enkelt att göra, men effektfull.
Det svåra var att hitta hårda karameller/klubbor i eldfärger.
Sen kan man ju dekorera vilken kaka som helst.
 
Jag började göra 'elden'.
Krossa godisarna, jag hittade klubbor i gult, orange och rött. Dom krossade jag i morteln.
Sen gjorde jag två högar på ett bakplåtspapper och så smälte jag det i ugnen.
Ca 150 grader i 8-15 min.
Man får akta noga så det inte blir bränt.
Ta ut och låt svalna.
Bryt sen i bitar.
Dekorera kakan.
Jag hade ett batteridrivet värmeljus.
 
Jag bakade min Punchtårta.
Tyckte att punchgrädden skulle passa bra som smutsig snö, vi bor ju iaf i Norrland så några snöhögar finns faktiskt kvar.
 
 
 
PUNCHTÅRTA
 
3 ägg
3 dl socker
2 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 msk cacao
2 1/4 dl mjölk
2 1/2 dl mjöl
 
vispa ägg och socker pösigt
blanda ner mjölken
sikta ner de torra ingredienserna
häll smeten i en smord och bröad rund form
grädda i 175 grader i 40-45 min
kolla med sticka, den tar lite tid att bli klar
 
koka en ´glasyr´ medans kakan gräddas
75 g smör
1 dl kaffe
3 msk florsocker
3 tsk vaniljsocker
 
stjälp upp den färdiga kakan
häll den varma glasyren över den varma kakan
låt kallna
 
vispa 3 dl grädde & krossa ner 3 punchflaskor i grädden( är svårt hitta punchflaskor i butik, men jag länsar punchgodisar i lösviktsgodishyllan, tar minst 10 godisar som jag krossar innan jag vispar)
bred punchgrädden över kakan (eller servera den bredvid)
 
 
 
Kram//Erica

Punchtårta // Valborg...

0 Läs mer >>
Ibland kan Ven enkla scones bli till en festlig bjudfika.
Hade min kompis Åsa på kaffe idag, serverade hennes scones i en låda, coronastyle.
 
 
 
Scones 
8 st
 

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g smör  (gärna rumstempererat)
2 dl mjölk
 

Sätt ugnen på 250°C. 
 
Blanda vetemjöl, bakpulver, någon av smaksättningarna (se Tips nedan) och salt i en bunke. Finfördela smör eller margarin i mjölblandningen. Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop till en kladdig deg.
 
Klicka ut 2 kakor, 8 bullar eller en längd på en plåt med bakplåtspapper (för 8 st). Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter.


I lådan finns mango/passionsmarmelad, rabarbermarmelad med portvin, limemarinerade jordgubbar, grädde, färskost, nutella, bär , frukt, apelsinjuice, babybell och tryffelsalami.
 
Kram//Erica

Scones

0 Läs mer >>
Blev bjuden på detta bröd när dotter och svärson hade räk o kräftafton, svärsonens mamma Anita hade bakat och bjöd på detta bröd.
När båten Laponia har räkfrossa serveras detta bröd.

 

Receptet är ett jättebröd i en långpanna.
Jag delade receptet i 3 och gräddade 2 bröd i avlånga sockerkaksformar (2x 1 1/2 liter)
 
Ett gott bröd även till buffébordet.
 
Laponiabröd
2 bröd
 
5 dl 45 gradig vatten
650-700 g mjöl
1/2 msk salt
1 påse torrjäst
0,75 dl hela linfrön
 
Garnering: olivolja och flingsalt
 
Blanda alla torra ingredienser och häll i vattnet.
Kör i assistenten i ca 15 min.
Låt jäsa i 15 min under bakduk.
Knyckla ihop  bakplåtspapper och 'fodra' bakformarna.
Pensla pappret med lite olivolja.
Dela degen i två delar och tryck ut i formarna.
Låt jäsa i 15 min.
Pensla med olivolja och strö över flingsalt.
Grädda brödet i 200-225 grader i ca 40 min.
 

Bjuder även på original receptet
    • 1.5 liter 45 gradigt vatten
    • 2 kg vetemjöl special
    • 2 msk salt
    • 3 påse torrjäst
    • 2 dl linfrön
    • Garnering Olivolja och flingsalt

      1. 1

        Blanda de torra ingredienserna och häll i 45 gradigt vatten.

      2. 2

        Kör i assistenten i ca 15 min.Låt jäsa i 15 min under bakduk.

      3. 3

        Smörj en långpanna med olivolja 30x38 cm.( köpt på Ikea)Höga kanter.Häll i degen i den.Och jämna ut den.

      4. 4

        Låt degen jäsa i 15 min under bakduk.Pensla olivolja på hela kakan.

      5. 5

        Strö över rikligt med flingsalt på hela kakan.Grädda i ugn ca 50-1 tim. 225 grader.

      6. 6

        Skär kakan då den kallnat i 6 bitar

      7.  
         


        Kram//Erica
         
        Ni vet väl att ericasmeny finns på fb och @ericagh66 heter jag på Instagram.

Laponiabröd //Räkfros...

0 Läs mer >>
Muminknappar är finskapinnar som fått en ny form, och nytt namn.
 
MUMINKNAPPAR// FINSKAPINNAR 
40-50 st

200 g rumsvarmt smör
4,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

några droppar bittermandelolja

Pensling:
1 ägg
hackad mandel
pärlsocker

Gör så här:
1. Arbeta ihop smör, mjöl, socker, bittermandelolja och vaniljsocker till en deg för hand eller i matberedare. Låt degen vila i kylskåp 1 timme.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i 4 delar. Rulla delarna till fingertjocka längder och lägg på plåt med bakplåtspapper, eller som jag,dela degen i 40-50 bitar och rulla små bollar
3. Vispa upp ägget och pensla längderna och strö över pärlsocker och hackade nötter. Skär längderna i 4-5 cm långa bitar. 

Tryck till bollarna lite, pensla med det uppvispade ägget och doppa i pärlsocker/ hackad mandel som du har blandat i en skål.
4. Grädda i mitten av ugnen 9-10 min.


Här bjuds det på Muminfika!
 
Kram//Erica 

Muminknappar// Finska...

0 Läs mer >>
Ååå, dessa pajer är så goda, och det är så smart göra dom i små mazarinformar.
Toppen ha ett gäng i frysen, enkelt ta fram, tina och servera.
Jag hade vaniljglass och grädde till, mums.
 

 
 
Hallonpaj
ca 16-20 st små el 1 stor paj
 
Pajskal:
200 g smält smör
5 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
 
Fyllning:
3 dl mjölk
7 msk snabb marzanpulver
350 g frysta hallon
1 msk potatismjöl
1/2 dl socker 
 
Börja med att göra marzankrämen, vispa ihop mjölken och marzanpulvret och låt den svälla i kylen.
Ta fram hallonen från frysen och blanda dom med potatismjölet och sockret.
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen.
Ta undan 1/3 av degen.
2/3 trycks ut i pajformen/pajformarna.
Förgrädda pajskalet/pajskalen i 200 g i ca 8-10 min.
Lägg en klick av marzankrämen i varje pajform / täck botten i den stora formen.
Sen på med hallonen och sist smula över pajdegen som är kvar.
Grädda i 200 grader i ca 20-30 min.
 
Kram//Erica

Hallonpaj

0 Läs mer >>
För mig blev denna 'smårätt' en favorit.
Enkel och väldigt god att göra.
Vill man inte fritera vårrulleblad el räkchips funkar det lika bra att ha vanliga salta chips till.
I fredags hade jag friterade vårrulleblad.

Firre & Chirre
 
Gravad röding el lax
Vårlök
Gurka
Blandade sesamfrön
 
Friterade räkchips el vårrulleblad
 
Sås: creme fraiche
ketchup
srirachasås
svartpeppar
 
Börja med såsen.
Blanda ihop allt till en sås med den styrka och smak du tycker passar dig. 
Proportioner är svårt att ange men ungefår till 1 dl creme fraiche, 3 msk ketchup, några droppar srirachasås, några varv m svartpeppar.
 
Fritera räkchips el vårrulleblad
 
Finhacka den gravad, urbenade och filéade fisken och blanda med fint strimlad vårlök och fina små kuber av färsk gurka.
Blanda lätt.
Montera rätten på tallrikarna.
Lägg upp fisk.
Strö över sesamfrön.
Spritsa lite sås över.
Lägg chipsen på sidan av tallriken och servera.
 
 
Kram//Erica

Firre & Chirre

0 Läs mer >>
Krustader är ett förträfflig bra sätt att servera små munsbitar i, man äter upp förpackningen och man behöver inga bestick förutom handen.
Igår gjorde jag en enkel avokadoröra som serverades med lite gravad lax.
 
AVOKADORÖRA//AVOKADOKRÄM //AVOKADOMOUSSE
Mosa avokado med en gaffel.
Blanda moset med ungefär lika mycket färskost.
I med lite citronzest och saft, smaka av med salt!
 

 
Kram//Erica

Avokadoröra / Avokado...

0 Läs mer >>

Till fredasplockisen gjorde jag ju flera olika små plockisar.
Ostmuffins med Västerbottenost var en grej jag gjorde.
Enkla o väldigt goda.
Man kan med fördel förbereda dessa, ja dom går även frysa!
 
Ostmuffins//Vb-muffins
 
12 st
 
200 g philadelphiaost 
3 ägg
4 dl smakrik ost, jag hade Västerbottenost 
(ett knippe dill )
Blanda alla ingredienser och mixa ihop med en mixersarna.
Fyll 12 aluminium el silikonformar.
Grädda i 175 grader i ca 25-30 min.
Håller minst 4 dagar i kylen.

Toppa dessa med lax, löjrom, räkor, vindelrökt skinka, ja vad du vill eller servera som ett tillbehör.
 

Kram//Erica

Västerbottenostmuffin...

0 Läs mer >>
Att göra plockplanka med många smårätter är väldigt roligt att göra, och framförallt gott.
Men jag har problem, ja jag har ett fel, jag gör alltid för många sorter, så plankan tenderar att bli för full!
 Så blev det även igår när vi hade plankafton !
Men de va Göttis!
Jag använde mig av Eldost, som Svedjansost gör i en grannby.
Men det är ju bra att använda halloum.
 
200 g halloumi / eldost
2 ägg
1 1/2 dl panko
smör att steka i
 
Riv halloumin och blanda med ägg och pank.
Rulla små bollar.
Värm smör i stekpannan och lägg i bollarna och tryck till dom med stekspaden el handen, till en 'plätta '.
Stek plättarna på bägge sidor till fin färg.
Hit kan man förbereda, bara värma på innan servering.
 
 
Baconröra
2 dl creme fraiche
1 pkt bacon
1/2 finhackad rödlök
lite finklippt gräslök 
riven västerbottenost ( el annan smakrik ost)

Knaperstek baconet, låt rinna av på ett hushållspapper och låt kallna.
Hacka eller klipp baconet smått.
Blanda creme fraiche, bacon, rödlök, gräslök o ost.
Låt röran stå i kylen någon timme.
Toppa halloumiplättarna med baconröra.
 
 


 
 
Måste tipsa om @matbubbel på Instagram, hon har många goda småplock hon tipsar om! Kika gärna in till henne!

Kram//Erica

Eldostplättar / Hallo...

0 Läs mer >>
Enkla middagsrätter är alltid välkomna.
Brukar göra denna enkla variant av köttfärslimpa, men denna gång 'flätade' jagen limpan med bacon.
Riktigt gott och saftigt.

Baconlindad Köttfärslimpa
 
500 g nöt, älg el annan färs
1 liten burk creme fraiche ( den feta)
1 påse Fransk löksoppa (pulver, Blå band)
1 pkt bacon

Blanda creme fraiche med löksoppa i en bunke och låt svälla ca 15 min.
Rör ner färsen och blanda väl.
Lägg baconskivorna i en ugnsform, forman färsen till en limpa på baconskivorna.
Lägg baconskivorna över färsen, ev lite omlott.
Grädda i 175 grader ca 40 - 50 min.
Servera med sås, grönsaker, lingonsylt och pressgurk.
 


Kram//Erica

Baconlindad Köttfärsl...

0 Läs mer >>
Dessa är en  stående återkommande kaka som bakas.
De fina med rån är ju att de inte behöver frysas och är hållbara länge i en kakburk ( hinner ta slut innan de blir dåliga)

2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
2 dl  vatten el. öl ( jag tar bubbelvatten)
2 dl smält smör
2 dl socker
1 ägg
ev. 1 tsk. malen kardemumma.

Smält smöret, låt svalna

Vispa ägg och socker en stund, tillsätt resten till en smet.
Låt smeten stå och svälla några timmar.
Värm järnet och pröva dig fram hur mycke smet som behövs till varje rulle, typ 1 msk.

Rulla ihop till en  rulle direkt, blir fort hård.

Jag har en rånrullare i trä.

 
Kram//Erica

Rån / Gorån / Krumkak...

0 Läs mer >>

Här kommer en variant på curd, hjortroncurd.
 

Hjortroncurd

  • 150 g smör
  • 150 g hjortron, + några hela hjortron till garnering
  • 1,25 dl syltsocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 0,5 citron (saften)
  • 2 äggulor
  1. Koka upp hjortron och citronsaft i en kastrull, koka ett litet tag så bären släpper lite vätska. Använd ett durkslag och sila bort kärnorna. 
  2. Tillsätt socker och smör och koka försiktigt upp under omrörning. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna någon minut. Sikta ner majsstärkelse under omrörning och rör ner äggulorna. 
  3. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör om hela tiden. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills curden har tjocknat.
  4. Häll upp i burk 
 
 
Kram//Erica

Hjortroncurd

0 Läs mer >>
 
Jag tycker om att greja i köket, koka och göra nya saker.
Mango och passionsfrukt är två favorite, så i frysen finns alltid en påse med tärnad mango.
Så det är ju klart att jag måste testa göra en marmelad på dessa.
Jag använde både fryst mango och passionsfrukt.

500 g tinad tärnad mango
2 dl syltsocker
rivet skal av 1/2 citron
250 g tinad fryst passionsfrukt 
 
Lägg de tinade mangotärningarna, citronskalet och syltsockret i en kastrull och koka i ca 15 min , tillsätt ev lite vatten.
Koka på medelvärme.
Skumma av.
Kör med stavmixern till den konsist du vill ha på mangon.
I med den tinade passionsfrukten och koka upp.
Häll upp på väl rengjorda glasburka.


Passionerad Mangomarm...