Margarita Lemonad
Parfait
- 1 tonkaböna
- 4 äggulor
- 1 dl florsocker
- 3 dl vispgrädde
Hallonspegel
- 100 g hallon
- 1 msk socker
- 1 msk vatten
- Parfait
Riv tonkabönan.- Vispa äggulor, florsocker och tonkan poröst. Vispa grädden och blanda den med äggsmeten. Frys i 4-5 timmar. Låt stå i kylen ca 30 min före servering.
- Hallonspegel
Koka upp hallon, socker och vatten i en kastrull.- Mosa hallonen med visp och låt koka några minuter. Sila bort kärnorna och låt sedan svalna i kylen tills det är dags för servering.
- Toppa efterrätten med färsk mynta och några färska hallon.
Tonkabönparfait på ha...
Philadelfiaost med lö...
Mjukbröd 13-16 kakor
Ett halvt paket Jäst
1 liter mjölk
1 hg smör
1 matsked salt
1 matsked brödkryddor som tex anis, fänkål och kummin
2dl ljus sirap
ca 1,4-1,6kg rågsikt
ca 2hg vetemjöl till utbakningen
Smält smör och häll i mjölk, värm till 37 grader och smula ner jästen. Blanda alla ingredienser i en bunke väl. Låt degen jäsa under duk i ca 1 timme. Ta ut degen och dela upp den i runda bollar (13–16 st.) som täcks med mjöl. Kavla ut degen i runda kakor med vanlig kavel och avsluta med kruskavel. Degen ska vara lite lös men inte så pass att det inte går att baka ut den. Lägg kakan på din brödspade och borsta av överflödigt mjöl. Skjutsa in den på din Pizzastål / Gourmetstål och bevaka, efter 40sekunder kan du ta ut brödet och vända på den och köra 15sekunder till på andra sidan för ett gott mjukbröd. För ett hårdbröd kan den ligga inne i just över en minut.
Mjukkaka / Ghakku
1 l filmjölk
3 dl grovt rågmjöl
1 l grahamsmjöl
1 dl rågkross
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl vetekli
0.25 dl torkade katrinplommon el/& aprikoser
0.25 dl russin
1 msk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1.5 msk brödkryddor
Gör så här
Rör ihop samtliga ingredienser, börja med de torra ingredienserna, avsluta med sirap och filmjölk. Skär den torkade frukten och ha i smeten. Häll upp i två smorda 2 liters avlånga bakformar, eller klä dom med bakplåtspapper.Baka hälsolimporna i ugn 175 grader i ca 1 timme, prova med en sticka att brödet inte är kladdigt.
Hälsolimpa
Morotsmarmelad
Havrekex
- 250 g vatten (2.5 dl)
- 250 g mjölk (2.5 dl)
- 5 g strösocker
- 250 g smör
- 500 g ägg (8–10 stycken)
- pärlsocker till garnering
- Sätt ugnen på 210 grader.
- Sikta mjölet över ett bakplåtspapper eller i en bunke.
- Värm upp vatten, mjölk, salt, socker och smör på låg värme.
- Ta kastrullen från värmen precis när det börjar bubbla.
- Blanda ner mjölet i vätskan och rör kraftigt med en träslev.
- Ställ tillbaka kastrullen på värmen och fortsätt att röra tills smeten släpper från kanterna och torkar till en kompakt och glansig massa.
- När smeten lossnar från träsleven utan att lämna några spår är den färdig.
- Ta kastrullen från värmen och lägg över smeten i en ren skål.
- Blanda ner äggen, ett i taget, i den varma smeten under kraftig omrörning. Det är viktigt att varje ägg arbetas in ordentligt innan du rör i nästa.
- Eftersom mängden ägg kan variera från gång till gång (ibland räcker det med åtta ägg, ibland behövs det tio) är det viktigt att lära känna sin smet.
- Smeten ska vara trögflytande – när den rinner från sleven och får en näbbliknande form har den rätt konsistens.
- Lägg smeten i en spritspåse med en smal tyll (för att smeten inte ska torka medan du spritsar kan du täcka den med en fuktig bakduk) och spritsa ut små bollar på ett bakplåtspapper.
- Eftersom chouquetterna kommer att expandera och bli ungefär tre gånger så stora är det viktigt att inte spritsa för tätt.
- Strö över rikligt med pärlsocker och grädda i 20–25 minuter mitt i ugnen. Obs! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen, då kan chouquetterna kollapsa. De är färdiga när de har fått en gyllene färg men fortfarande är lite vita på kanterna
-
-
-
-
-
-
Norrlandsluft / Chouq...
Blodplättar
Renaramen/Norrlandsra...
Sesamlax
- 8 dl vatten
- 1-2 grönsaksbuljongtärningar
- 2 dl vispgrädde
- 400 g djupfryst hackad spenat
- 1 gul lök
- 2 msk vetemjöl
- 1 msk smör
- 4 ägg
- salt
- peppar
- Koka äggen till medium.
- Skala och hacka den gula löken och fräs den mjuk i smör i en stor kastrull.
- Tillsätt mjölet och rör runt.
- Tillsätt grönsaksbuljongen, vattnet och grädden och koka upp.
- Koka ca 3 minuter och tillsätt därefter spenaten och smaka av med salt och peppar.
- Servera soppan med en ägghalva.
-
Spenatsoppa
8 portioner kebab
1 kg finmalen färs av valfri sort ( lika delar nöt- och lammfärs ser jag många använder, jag hade älg
2 msk kebabkrydda ( smaka av o tillsätt med om du vill)
2 msk lökpulver
1 ägg
Blanda samman alla ingredineser och knåda köttet tills allt blir ordentligt blandat. Forma till en avlång rulle och lägg i en stor bit plastfolie och täck rullen.Det blir lättare att forma rullen såhär. Rulla runt den, banka den försiktigt på bordet för att få bort alla luftbubblor. Rulla och jobba med den i ca 1 min tills du har fått en jämn, avlång och sprickfri rulle. Lägg rullen i frysen i 10 min.
Värm under tiden ugnen till 100°
Ta försiktigt bort plasten från köttet. Rulla in rullen i två lager med folie, rulla änderna och vik dem nedåt (se bild) så överflödigt fett kan rinna ur.Lägg ett ugnsgaller på en plåt och ställ rullen på gallret. Baka mitt i ugnen i 3 timmar. Stäng av värmen och låt köttet vila i ca 30 min. Ta ut och öppna upp foliet en bit, släpp ut ånga och låt svalna. Linda om köttet i folie och låt kallna helt, gärna i kylen några timmar eller över natten.
Skär ut tunna remsor med en vass kökskniv. Köttet kan vara lite rosa i mitten, det är ok för att skivorna ska stekas några minuter innan servering i smör el olja.Kebaben kan frysas ner i bit el skivor. Skivor behövs inte tinas upp innan de steks. Bara släng ner den rakt i en het stekpanna med olja el smör.
En enklare variant av hemmagjord kebab kommer här:
500g nötfärs, älgfärs el lammfärs
kebabkrydda (har inget mängdmått ,men man får smaka sig fram)
2 tsk aromat
Blanda färsen med kryddorna
Tryck ut färsen tunt,tunt på en bakplåtsklädd ugnsplåt
Grädda i 200graders varm ugn i ca 10-15 min
Klipp el skär i småa bitar
Nu kan du bjuda på goda rätter av din hemmagjorda kebab.
Typ Kebabtallrik m hammagjorda klyftpotatisar, Kebabpizza, Kebabbåt.