1 Läs mer >>
 

Solskensbullar , Sockerbullar, glutenfria
16-18st
 
25 g jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 msk fiberhusk
1/2 dl socker
1 krm salt
2 äggvitor
1 tsk kardemumma
3 1/2-4 dl Semper finmix
 
Vaniljkräm: 2 dl mjölk
2 msk socker
2 msk maizena majsstärkelse 
2 äggulor
1 1/2 tsk vaniljsocker
 
Pensling: smält smör
socker
 
Ugn: 220-250 grader
 
Börja med vaniljkrämen.
Vispa ihop mjölk, socker o majsstärkelse i en kastrull.
Tillsätt äggulorna och värm under omrörning tills krämen tjocknar.
Låt svalna. Rör ner vaniljsockret.
 
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och värm mjölken t 37 grader.
Rör ut jästen i mjölken, och tillsätt fiberhusk som nu får svälla i 10 min.
Blanda nu ner övriga ingredienser.
Rör degen väl, gärna i maskin i 5 min.
Degen ska vara kladdig.
Låt jäsa i 30 min under duk.
Smöra aluminiumformar.
Min deg var så kladdig så jag skedade degen i formarna.
(Men enligt receptet ska degen gå att forma till en rulle och delas i bitar)
Gör ett hål i bullan med vattensköljt finger.
Klicka el spritsa vaniljkrämen i hålen.
Jag fyllde en engångsspritspåse med vaniljkrämen och fyllde hålet i Bullen.
Låt jäsa övertäckta i 30 min.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
 
Vid servering: pensla bullkanten m smält smör o doppa i socker
 
Tack till Erika Skogly , Smaskelismaskens, som fotat, 
 
Kram//Erica

Solbullar, Sockerbull...

1 Läs mer >>
 
 
Nougatsnitt, i långpanna
 
300 g smält smör
3 dl socker
9 dl havregryn 
3 tsk bakpulver
 
Topping:200 g nougat ( jag smälte 4 dubbelnougat och några rutor ljuschoklad)
flagad mandel
 
Smält smöret.
Blanda havregryn, socker och bakpulver i en bunke.
Häll över det smälta smöret och blanda allt.
Bred ut i en långpanna, jag brukar platta till med handen.
Grädda i 200 g i ca 15 min.
Hyvla nougat över den varma kakan el smält nougaten över vattenbad.
Bre ut nougaten över hela kakan.
Strö över flagad mandel
Skär genast i rutor.
Låt sen kakan kallna och stelna till innan rutorna tas upp ur långpannan.
 
Tack Erika ,Smaskelismaskens, för att du fotat.
 
Kram//Erica

Nougatsnitt

0 Läs mer >>
 
 
Älskar enkla rätter, råvaror av god kvalité och som går att variera i det oändliga.
Färs är en råvara som man kan göra massa gott av.
Nu blev det kebab på spett.
Dessa kan grillas i ugn el på en grill.
Här regnade i fredags så jag fick testa ugnsvarianten.
Jag använde älgfärs med ta den färs du vill.
 
 
Älgfärskebab
 
4 port
4 hg färs
2 tsk bakpulver
1 msk kalvfond
lökpulver
vitlök, riven
salt peppar
 
grillolja
 
Blötlägg grillpinnarna i 30 min om du använder trä.
Rör ihop färsen med kryddorna.
Smaka gärna av.
Tryck fast färsen på grillpinnarna.
Pensla kebaben med grillolja under grillning.
 
Grillas kebabspetten i ugnen, 200 grader tills färsen är klar, ca 15 min
 
 
Kram//Erica

Älgfärskebab

0 Läs mer >>
 
Att baka egna tortillabröd är väldigt enkelt, o det blir såååå gott.
Ingen ugn behövs, stek i en torr het stekpanna.
 
TORTILLABRÖD
ca 15 st
 

4 dl vatten
10 dl vetemjöl
2 msk olja
1,5 tsk salt
2 tsk bakpulver


Blanda alla ingredienser och knåda degen smidig för hand, tar ca 5 min Låt degen vila 10 min eller i kylen över natten. Dela sedan till 15 bitar, forma till små bollar och låt vila under bakduk i 10 min.

Kavla bröden så tunt du bara kan  på ett mjölat bord. Stek sedan i en riktigt varm stekpanna. Ca 1 min på varje sida. Stek inte för länge för då blir dom hårda. Håll bröden väl täckta under bakduk tills de svalnar. Förvara sedan i en plastpåse. Funkar utmärkt att frysas in, tinas bäst i en påse i rumstemperatur.

 
 
 
Vi gjorde wraps med sallad, baconaioli och köttfärskebab.
 

Tortillabröd

0 Läs mer >>
 
 
 
Baconaioli
 
ca 4 port
 
1 dl god majonäs
4 msk creme fraiche
1 riven vitlöksklyfta
1 pkt bacon, knaperstekt
salt, svartpeppar
 
Knaperstek bacon, låt de kallna på hushållspapper.
Finhacka baconet till smulor.
Blanda majo, creme fraiche, vitlök och baconsmulorna.
Smaka av med salt och peppar.
 
Jag serverade Baconaiolin till älgfärskebaber.
Men skulle passa toppen till en hamburgare.
 
Kram//Erica

BACONAIOLI

0 Läs mer >>
 

Franska Thebröd, ca 18 st

100g smör
3 dl standardmjölk
2 dl kallt vatten
50g färsk jäst
2 tsk salt
2 ägg
3 msk strösocker

1 tsk bikarbonat

ca 13 dl vetemjöl

 

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, vätskan ska bli max 37 grader varm men gärna lite ljummen. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, ägg och socker och blanda runt. Tillsätt sedan vetemjöl och bikarbonat under knådning. Mjölmängden är ungefär. Degen ska bli smidig och inte klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir brödet lätt torrt. Kör degen i maskin ca 7-10 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Forma till ca 18 st avlånga små bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper, skär 5-6 rätt ytliga snitt i varje bröd, jag använde ett rakblad Låt bröden jäsa övertäckta ca 30 minuter. Grädda dem sedan ca 7-10 minuter i ugnen. De ska få en fin brun färg. 

 
 
 
Kram//Erica 

Franska Thebröd

0 Läs mer >>
 
Huga vilket grått väder vi har haft idag.
Så valet av middagsmat blev en värmande soppa.
Idag blev det Löksoppa.
Brukar göra Fransk Löksoppa, man gratinerar soppan med bröd o ost. Då ska man ju ha soppskålar som tål ställas in i ugnen.
Men jag fick hitta på en egen variant idag på gratineringen.
Smörstekte brödtärningarna lite, la brödet i små högar på en plåt klädd med smörpapper.
Sen toppade jag bröden med grovt riven västerbottenost.
In med plåten i ugnen, 200 grader till bröd och ost fått fin färg. Håll koll så det inte bränns.
Sen lät jag ostkrutongerna svalna på galler.
 
Löksoppa.
4 port
 
6 gula lökar
2 msk smör
1 tsk socker
1 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk kalvfond
1 dl matlagningsvin
2 tsk torkad timjan
2 tsk salt
2 krm grovmald svartpeppar
 
Skala och skiva löken tunt, jag använde mandolinen.
Fräs löken i smöret ,löken ska inte få färg, fräs den mjuk, ca 5 min.
Ner med de övriga ingredienser och koka ca 10 min.
Servera den varma soppan med Västerbottenskrutongerna.
 
 
Kram//Erica

Löksoppa