1 Läs mer >>
Ananaspaj
Deg: 100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
 
Fyllning: 1 burk krossad ananas( häll av juicen från ananasen, )el 250 g jordgubbar, hjortron mm mm
3 dl gräddfil el creme fraiche 
1 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
 
Rör ihop pajdegen och tryck ut den i pajformen.
Fördela ananasen på degen.
Rör ihop creme fraichen el gräddfilen med ägg och socker/ vaniljsocker.
Häll fyllningen över ananasen.
Grädda i 30 min i 175 g varm ugn ( gräddas långt ner i ugnen)
 
Serveras med lättvispad grädde el marzankräm.
 
 
 
 
Kram//Erica

Ananaspaj

1 Läs mer >>
 
Thailändsk kyckling
 
4 kycklingfiléer i bitar
30 g smör
 
1/2 dl mjöl
1 tsk kryddpeppar
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar 
1 tsk chilipeppar
1 tsk curry
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
 
stor burk konserverade persikor
2 vitlöksklyftor
2 hönsbuljongtärningar
3 dl grädde
 
Blanda ihop mjöl och kryddorna i en skål
Bryn kycklingbitarna i smöret, gärna i en gjutjärnsgryta
Häll mjöl/kryddblandningen över kycklingen, låt fräsa ihop lite under omrörning
Häll spadet från persikorna över kycklingen och rör om
Pressa ner vitlöken och smula över hönsbuljongtärningarna
Tillsätt ev 1/2 dl vatten
Låt puttra 20 min
Tillsätt 3 dl grädde, koka upp å låt puttra 10 min till
Servera ris och persikorna till!!
 
 Kram//Erica
 
 
 

Thailändsk Kycklin...

0 Läs mer >>
 Man kan göra Brända mandlar fast det är september.
 
Men SNART är det dax göra julgottis!!!! 🎅
 
Brända mandlar.
 
200 g sötmandlar
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vatten
ev röd karamellfärg
 
Blanda allt i en tjockbottnad rymlig kastrull, jag använder min gjutjärnsgryta.
Koka tills allt vatten kokat bort
& sockret smular sig.
Rör hela tiden.
 Fortsätt koka, rör hela tiden.
Sockret ska nu smälta och lägga sig i ett tjockt lager runt mandlarna.
Tänk på att det är varmt, riktigt hett! Så var försiktig!
  
Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper.
Sära på mandlarna så dom ligger en å en.
 
 
 
 
 
 
 

Brända Mandlar

0 Läs mer >>
Hösten är härlig med alla dessa rotsaker.
Just nu frossar vi i vitkål.
Här kommer ett recept på en matig kålsoppa med frikadeller.
 
 
Vitkålsoppa med Frikadeller
4-5 port
 
750 g vitkål
1 charlottenlök
smör
1 l vatten
2 kycklingbuljongtärningar
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
 
frikadeller: 300 g blandfärs
1 ägg
1 dl mjölk
1 msk potatismjöl
3/4 tsk salt
1 krm peppar
1/2-1 msk kalvfond
 
Rör ihop färsen med ägg, mjölk, potatismjöl och kryddor och låt stå å svälla en stund.
Skär vitkålen i småa bitar och finhacka charlottenlöken som du steker i smöret på medelvärme, kålen ska bli mjuk inte ta färg.
Ner med kålenoch löken i  en kastrull, på med vattnet, buljongtärningarna och kryddorna.
Låt koka under lock i 10-15 min.
Gör småa bollar av färsen och lägg i den kokande soppan.
Koka i ca 10 min till.
 
Går bra att frysa soppan.
 
 
 
 
 
Kram//Erica 

Kålsoppa m frikade...

0 Läs mer >>
 
 En enkel cheesecake man gör direkt i glas.
Lite förberedelser krävs ju men sen är det bara att varva.
 
Cheescake i glas
4 port
 
10-12 digistivekex
50 g smält smör
1 msk socker
2 dl vispad grädde
100-200 g mascarpone
1 vaniljstång el essens
1 lime
frysta jordgubbar el sylt
råsocker
 
*Använder du frysta jordgubbar låter du dom tina och rör dom med lite råsocker, riv lite limeskal & pressa lite limesaft över och blanda ner i jordgubbarna.
*Kör digestivekexen i matberedaren till smulor och blanda ner lite socker och det smälta smöret.
Nyp ihop smulorna och lägg på en smörpapperklädd plåt och grädda i 200 g varm ugn.
Men passa noga så de inte bränns.
*Vispa grädden och blanda den med mascarponen, lite rivet limeskal/saft och vaniljessensen.
*Sen är det bara att varva allt i glasen.
*Jag bottnade med lite digestivesmulor, sen grädd/ostkrämen, jordgubbarna (jag hade hemkokt jordgubbssylt blandat med extra jordgubbar) mera grädde och toppad med smulor!
*Servera på direkten.
*Denna gång gjordes denna med glutenfria digestivekex!
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica 

Jordgubbscheesecak...

5 Läs mer >>
Denna soppa var bland den godaste soppa jag gjort/ätit.
Serverade den till förrätt i ett litet glas ca 1 dl/person.
Så till 4 pers halverade jag receptet.
 
 
Västerbottenostsoppa
 
1 l vatten+ 2 grönsaksbuljongtärningar
1 stor charlottenlök+ 1 msk smör
1 msk maizenamjöl
1 dl creme fraiche
2-3 dl fint riven västerbottenost
 
Finhacka löken och svetta den i smöret.
På med vattnet och tärningarna.
Koka 10 min.
Rör ut maizenan i lite vatten, vispa ner i soppan tillsammans med creme fraichen och ge ett uppkok.
Ta kastrullen från plattan och rör ner osten.
Rör tills soppan är slät.
Får inte kokas mer!
 
 
 
 
Recept på tortillabröden finns här
 
 http://ericasmeny.blogg.se/2015/september/tortillabrod-glutenfria.html
 
 
Kram//Erica

Västerbottenostsoppa

0 Läs mer >>
 
Jättegoda tortillabröd, å så är dom glutenfria,
ingen ugn behövs när man gräddar bröden i en stekpanna.
 
Tortillabröd, glutenfria
ca 10 st
 
400 g kallt vatten
1 tsk bakpulver
50 g rismjöl
150 g majsmjöl
30 g fiberhusk
1/2 tsk salt
Blanda alla ingredienser.
Låt degen svälla i 15 min.
Dela degen i ca 10 bitar.
Kavla ut till tunna tortillabröd.
Grädda bröden i en torr het stekpanna.
Stek bröden några minuter på varje sida.
Bröden ska få lite färg och kännas lätta.
Lägg bröden på varandra på en tallrik och täck med en bakduk.
 
 
 
Till fredagens förrättsoppa  bjöd jag på tortillasnibbar med kantareller och västerbottenost.
Lägg smörstekta kantareller och finhackad charlottenlök på ett tortillabröd.
Strö över finriven västerbottenost.
Lägg över ett tortillabröd.
Värm på båda sidor tills osten smält.
Skär i snibbar och servera genast.
 
 
 
 
Kram//Erica

Tortillabröd, glut...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Pot de Creme au Chocolat
 
ca 12 espressokoppar
2 dl mjölk
3,5 dl grädde
3/4 dl socker
frön från 1 vaniljstång
200 g finhackad 60%choklad
6 äggulor
ugn 100 grader
 
Koka upp mjölk,grädde,socker och vaniljfrön
Ta av kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen i den varma gräddmjölken och rör tills allt smält
Vispa upp äggulorna i en skål
Vispa ner chokladmjölken i äggulorna under vispning
Häll den varma choladmjölken i en tunn stråle
Fyll sen espressokopparna och ställ i en ugnsform 
 
Fyll ugnsformen med ljummetvatten så det täcker upp till hälften av kopparna
Grädda i ca 1,5 tim
Chokladen ska dallra lite
Låt kallna innan du ställer in i kylen.
Låt stå i kylen över natten
Servera gärna med en klick grädde och hallon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Pot de créme au Ch...

1 Läs mer >>
 
 Igår testade jag något till middag som jag aldrig ätit förut.
Stekt polenta med kycklingröra.
Polentan smaksatte jag med Västerbottenost och sparris.
Faktiskt riktigt gott. Men nästa gång ska jag steka polentan i en stekpanna med smör, inte grilla i grillpannan.
 
Polentan ska förberedas, ca 3 timmar innan den ska användas.
 
 
Polenta med Västerbottenost & sparris
 
4 port
 
2 dl polenta
6 dl vatten
1 tsk salt
några varv med pepparkvarnen
1 dl finriven västerbottenost 
7 sparrisar
1 riven vitlöksklyfta
olivolja
Koka upp vattnet och saltet.
Rör ner polentagrynen.
Sjud polentan i ca 6-10 min under omrörning.
Ska bli en tjock gröt.
När polentan är klar rör man ner finhackad sparris( spara knopparna till garnering), den finrivna osten och riven vitlök.
Rör tills osten smält in i polentan.
Häll polentan i en liten smörpappersklädd form.
Ställ kallt i minst 3 timmar.
 
Skär sen polentan i bitar, pensla med olivolja och stek ( el grilla) ca 3 min per sida och servera.
Jag serverade en kycklingröra till. (Recept på röran längre ner)
 
 
 
 
 
Kycklingröra
4 port
 
3 kycklingfiléer, strimlade
1 pkt bacon, strimlat
1/2 röd paprika
6 st färska champinjoner, hackade i mindre bitar
5 cm purjolök, finstrimlad
100 g philadelfiaost, med paprikasmak 
1 dl gräddmjölk
salt, peppar
paprikapulver
grillkrydda
smör att steka i
 
Stek kycklingstrimlorna,baconet, svampen, purjo och paprikan i smör.
Krydda med med grillkryddan.
Blanda ner philadelfiaosten och grädden.
Koka ihop till en krämig röra.
 Smaka av och krydda upp med salt, peppar och paprikapulver.
Servera till den stekta polentan och en sallad
 
Sambons matlåda idag!
 
 
Kram//Erica 

Polenta m Västerbo...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
KYCKLING I JULMUSTSÅS
 
4 port
4 kycklingfiléer 
salt 
smör att steka i 
2 dl creme fraiche
2 dl julmust
1 hönsbuljongtärning 
1 tsk malen ingefära
1 tsk rosmarin
 1 tsk soja
 
potatis 
morötter
rödlök
fetaost
olivolja
salt
rosmarin
 
Börja med att skala potatis, morötter.
Dela varje potatis i 6 delar, moroten gör du i smala bitar.
Koka potatisen och morötterna i saltat vatten i 5 min.
Lägg potatisen och morötterna på en ren kökshandduk att ånga torr.
Skala och dela en rödlök och lägg alla grönsaker i en bakplåtspappersklädd plåt.
Gnid in rotsakerna i olivolja, salta och strö över timjan.
Efter ca 15-20 min vänder du runt rotsakerna, och strör över fetaostkuber.
In i ugnen, 175-200 grader i ca 30-40 min.
 
 
Kram//Erica
 

Kyckling i julmustsås

0 Läs mer >>
 
 
 
HAVREKEX
 
7 1/2 dl mjölk
375 g havregryn
7 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker el sirap
150 g smält smör
ca 20 g hjortronsalt ( en halv liten påse)
(det går alltid åt mera mjöl vid utbaket för degen är kladdig)
 
Lägg havregrynen och häll över mjölken.
Rör om och låt grynen svälla minst 1 timme.
Blanda samtliga ingredienser.
Kavla ut degen och sporra el ta ut rundlar.
Nagga.
Lägg kexen på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda kexen i ca 12 min i 225 grader varm ugn.
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Havrekex

0 Läs mer >>
 
 
GRAHAMSKEX
 
2 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
1 /2 tsk salt
150 g smält smör
2 dl mjölk
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Smält smöret och blanda mjölken i kastrullen.
Häll smörmjölken över mjölblandningen och knåda till en deg.
Kavla ut degen tunt, använd grahamsmjöl så inte degen fastnar i bord och kavel.
Sporra eller tryck ut kex, den form du vill ha.
Lägg kexen på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 175 grader i ca 12 min.
Låt svalna på galler.
 
 
 
Kram//Erica
 

Grahamskex