0 Läs mer >>
 
 Hittade ett enkelt recept på arraksbollar, gjord på sockerkaksmix! Ja ni hörde rätt!
Klart jag måste testa. 
Sen hade jag även ett färdigkavlat marsipanlock hemma, så då blev det en hybrid, en arraksrulle.
Enkelt och mycke gott.
 
Arraksbollar// Arraksrulle 
 
420 g sockerkaksmix ( ett helt paket)
150 g smält smör
2 msk kakao
arraksessens
 
choklad strössel och/ eller färdigkavlat marsipanlock
 
Häll sockerkaksmixen i en bunke Och blanda ner kakaon.
Smält smöret och häll ner i mixen.
Tillsätt arraksessensen, börja med några droppar, smaka av vart efter tills smaken passar dig.
Blanda väl.
Rulla bollar och rulla i chokladströssel.
 
Arraksrullen.
Mitt färdigkavlad marsipanlock var ju runt. 
Så jag skar och lappade ihop locket till en relativt fyrkantigt ark.
Tog en liten del av den färdiga arrakssmeten och tryckte ut smeten tunt på marsipanlocket.
Rulla ihop som en rulltårta.
Spritsa över lite smält choklad.
Låt stelna innan du skär tunna skivor.
 
Använde denna sockerkaksmix.

 
Kram//Erica
 
Detta receptet har jag använt tidigare

Arraksbollar
 

100-150 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
500 g småkakor eller sockerkaka (ca 5 dl)
1– 1 ½ tsk arraksarom

chokladströssel

1. Blanda ihop smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och söndersmulade småkakor eller sockerkaka till en deg.

Rulla i strösslet

Arraksbollar//Arraksr...

0 Läs mer >>
Jag gillar ju det mesta som är picklat.
Fick tipset om dessa champinjoner av en vän.

Ett perfekt tillbehör till det mesta.
Kommer bli ett favorit tillbehör till grillat.
 
Inlagda Champinjoner 
 
Färska Champinjoner 6-7 st
1 gul lök
1 morot
1 salladslök 
Syltlök
 
1 pressad vitlök
curry
salt 
vitpeppar
 
Lag: 1-2-3lag
1 dl ättiksprit 
2 dl socker 
3 dl vatten
 
Skiva de färska champinjonern, lägg i en bunke.
Skala och skiva löken tunt, jag körde på 1 med mandoli, skiva direkt på champinjonern.
Hacka salladslöken, skala och strimla moroten ( el riv grovt) , ner i bunken, tillsätt även några syltlöka.
Koka upp 1-2-3 lagen, låt svalna nån minut och häll sen den varma lagen över champinjonerna.
Rör om.
Pressa ner vitlök och krydda efter smak.
 
Låt stå och kallna, och serveras med fördel dagen efter.


 
Kram//Erica
 

Inlagda Champinjoner

0 Läs mer >>
 
Det är inte alla dagar fantasin flödar i köket.
Ibland vill man bara att maten ska tillagas av sig själv och att det ska gå snabbt.
Vi hade en korvsnutt kvar i kylen, så då passade det att göra denna Korvgratäng.
 
Korvgratäng
4 port
 
ca 700 g falukorv 
1 gul lök, tunt skivad. Jag skivade med mandolinen, på 1
2 dl grädde
3 msk tomatpuré 
2 msk senap
2 msk kalvfond 
2 msk chilisås 
1 vitlöksklyfta 
salt o svartpeppar 
150 g riven västerbottenost 
 
Sätt ugnen på 225 grader
Skiva korven och ställ i en ugnsform, då får du lite knaprig överkant på korvskivorna.
Lägg den tunt skivade löken runt om, du kan även lägga lök mellan korvskivorna.
Blanda grädde, tomatpuré, kalvfond, chilisås, riven vitlök, peppar o salt.
Häll såsen över korve och strö på den rivna osten.
In i varm ugn ca 30 min.
Servera med ris, matvete el potatismos.

 

 
Kram//Erica

Korvgratäng

0 Läs mer >>
 
Grytor gör sig inte så bra på bild, men de smakar ju hur gott som helst.
Denna gryta är gjord på kycklinginnerfile'n.
Matvete, som ären ny favorit, serverades till.
 
Kycklinggryta
 
4 port
 
8-10 st innerfileer ( 3-4 kycklingfileer funkar ju också)
1 lök
2 paprikor 
ca 10 cm purjolök 
2-3 vitlöksklyftor
aromat
1/2-1 tsk sambal oalek 
paprikakrydda
1 hönsbuljongtärning
persilja, vårlök el gräslök till topping 
 
Stek kycklingen i olja o smör i en stekgryta. ( kycklingen ska vara klar) 
Hacka lök, purjo, vitlök och paprikan och fräs tillsammans med kycklingen någon minut.
Häll i grädde, buljongtärning, sambal och krydda efter smak.
Sjud ca 10 min.
Smaka av, servera med ris, matvete potatis el potatismos. 
Toppa m persilja, hackad vårlök el gräslök.
 

Kycklinggryta på inne...