6 Läs mer >>
 
Lemon Curd
 
saft från 3 citroner
3 dl socker
6 ägg, lätt uppvispat
150 g smör
Blanda citronsaft, socker och äggen i en bunke
Ställ bunken i ett vattenbad
Värm försiktigt , vispa konstant tills det tjocknar
Ta bunken från värmen
Lägg ner smöret i bitar
Rör tills smöret smält
Häll upp på burkat
 
 
 
Blev mycke av denna sats,ska bara göra hälften nästa gång.
Gjorde några burkar som *gå-bort-present*
glasburkar
servetter
etikett
fint snöre (som kommer från www.klaraform.se)
sax
 
 
Afternoonthe med nybakta scones och lemon curd!
 
SCONES
10 bullar
4 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g rumsvarmt smör el flytande 
2 dl fil el mjölk
Rör till en deg
Klicka ut smeten i 10 muffinsformar
Grädda direkt i 250 grader i ca 10 min 
Servera direkt
 
 
Kram//Erica
 

LEMON CURD

3 Läs mer >>
 
SMÅFRALLOR
24 st
50 g smält smör
5 dl mjölk   37 grader
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk ljus sirap
2 tsk brödkryddor
ca 11-12 dl mjöl
Smält smöret och värm mjölken till 37 grader
Lös jästen i mjölken och rör ner alla ingredienser, gör en smidig deg
Låt jäsa i ca 30 min
Gör till 24 bollar
Lägg bollarna på bakplåtspappersklädd plåt
Låt jäsa i 30 min
Pensla bröden med Ett uppvispat ägg och strö över vallmofrön
Gräddas i 200 grader i ca 10-12 min
 
Tips på hur man kan göra enkla formbröd till Påskbuffen
Påskhare
 
 
Kram//Erica
 
Testar att skriva bloggen på ett nytt sätt, ett recept i varje inlägg.
Vad tycker du är bättre,långa inlägg med många recept el flera korta?
Skriv gärna vad du tycker!!
Uppskattar Din kommentar, väldigt mycke!
 

SMÅFRALLOR

0 Läs mer >>
 
 
Soppetorsdag,men här serverades inte ärtsoppa utan MOROTSSOPPA
 
 
Morotssoppan är nog bland den godaste och enklaste soppan man kan göra, fort går det också
 
MOROTSSOPPA 2 port
1 morot
1 potatis
1/2 gul lök
1/4 paprika
1 hönsbuljongtärning
1/2 dl räkost
dl vatten
Riv morot, potatis och löken på den grova sidan av rivjärnet
Finhacka paprikan
Häll allt i en kastrull med vattnet och buljongtärningen
Koka tills grönsakerna är mjuka ca 10 min
Rör ner räkosten
 
 
Kram//Erica

Morotssoppa

1 Läs mer >>
Grattis till lilla bäbben Madeleine och Chris
Därför bakar jag Madeleinekakor idag!!!
 
MADELEINEKAKOR
12 st
75 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl mjöl
ev rivet skal av 1/2 citron
 
Rör smöret pösigt med socker och vaniljsocker, använd elvisp
Vispa ner ett ägg i taget
Blanda ner mjölet och ev skalet
Smörj madeleinekakformen 
(enklast använda flytande smör)
 
Jag har köpt formen på www.lyckasmedmat.se
Klicka ut i formen
 
Grädda i 175 grader i 15 min
När kakorna var klara doppade jag dom varma kakorna i kardemumma/socker
Annars kan man sikta florsocker över dom
 
 Haft kaffefrämmande idag,alltid roligt med besök och att man har nybakat att bjuda på!!
 
Igår var jag och köpte mig ett kakfat för presentkortet jag fick när jag fyllde år
Tack Lillemor & Tore
 
Detta är också en födelsedagspresent
(Från Catta & Evert,tack igen)
 
Kram//Erica

Madeleinekakor

0 Läs mer >>
Av de Chokladmuffins jag bakade igår har jag gjort lite bakelser.
Först gjorde jag en med kokt kondenserad mjölk, banan och grädde
 
Ta ut muffinsen ur muffinsformen
Dela muffinsen på mitten
Bred ett lager av den karramelliserade mjölken(kolan) på muffinsen
Lägg på andra halvan
Bred på lite mer av kolasåsen
Lägg på några skivor av banan
Spritsa på vispad grädde och riv över lite choklad
 
Nästa test blev en med Nutellafluff och Ferrero Rocherchoklad på toppen
 
Började göra ett hål i muffinsen
 
Spritsade en kant runt muffinsen av Nutella fluff
 
Nutellafluff
Värm 3 dl grädde och rör ner
1 dl Nutella
Ställ kallt i 6 tim
Vispa nutellagrädden
 
Lägg en Ferrero Rocher godis i mitten/hålet
 
Kram//Erica
 

Förädling av Chokladm...

1 Läs mer >>
 
SEMMELBULLAR 16 bullar
1/2 pkt jäst (25 g )
100 g smält smör
2 1/2 dl mjölk 37 grader
1 dl socker
1 ägg
2 krm salt
2 tsk kardemumma
6-8 dl mjöl
2 krm hjorthornssalt
 
1 uppvispat ägg till pensling av bullarna
 
Smula jästen i en bunke
Rör ner ägg, socker, salt, kardemumma
Rör tills jästen löst sig
Smält smöret
Värm mjölken till 37 grader i det smälta smöret
Häll ner smör/mjölken i bunken
Rör ner mjölet och hjorthornsaltet
Rör till en smidig deg
Låt jäsa i 30 min, täck bunken med glad pack
 
 Dela degen i 16 bitar
Forma varje bit till en slät bulle
Låt jäsa i 20 min
Värm ugnen till 250 grader
Pensla bullarna med uppvispat ägg
 Grädda mitt i ugnen i ca 10 min
Låt bullarna kallna på galler
Fyller dom med mandelmassa och grädde imorgon!!
 
Kram//Erica
 

Semmelbullar

1 Läs mer >>
 
RISOTTO
2 port
1/2 röd paprika i bitat
4 hackade färska champinjoner
1 gul lök,finhackad
smör
2 dl Avorioris
1 dl vitt vin
4-5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl finriven parmesanost
salt&peppar
Koka upp vattnet med buljongtärningen
Hacka lök, paprika och champinjonerna
Stek dom i en stekpanna med en klick smör
Blanda ner riset och stek 2-3 min, rör runt
Häll i vinet
Späd sedan i omgångar med buljongen under omrörning
Låt riset suga upp all buljong innan mer buljong hälls på
Koka på svag värme i ca 20 min, tills riset känns mjukt
Blanda ner den fint rivna parmesanosten och en smörklick
Smaka av med salt & peppar
Går att äta som en vegitarisk rätt el tillsammans med kött, fisk el kyckling
 
 
Kram//Erica
 

RISOTTO & SEMMELBULLA...

1 Läs mer >>
                                            Mina händer var inte sammarbetsvänliga på förmiddan.
Tappade det mesta jag tog i och kaffet kokade över...
Kokar ju kaffe i kaffepanna på spisen,då måste man passa kaffet.
Annars har man allt kaffe på spisen
Blev frukost iaf,smörgåsrån med bregott och port salut,varför har jag inte ätit de på länge??
Det är ju såå gott!!!
 
Är medlem i Kakburken på Fb, å huga va mycke goda recept man kan hitta där.
Såg tidigare någon som hade gjort egen Kexchoklad och det såg så gott ut.
Så i förra veckan såg jag receptet igen, nu i en blogg jag följer
www.smaskelismaskens.blogspot.com
Kika gärna in hos henne,hon har många goda recept och fina bilder
 
HEMMAGJORD KEXCHOKLAD
3 dubbelnougat (3x50g)
250 g mjölkchoklad
24 st smörgåsrån
Smält nougaten och 50 g av chokladen över vattenbad
 
 
4 rån till varje
3 lager
Bred den smälta nougaten på smörgåsrånen
 
Låt svalna i kylen en stund innan dom delas i bitar
Dela varje i 4 delar
 
Smält 200 g mjölkchoklad  med 1 msk neutral olja över vattenbad
 
Doppa bitarna i chokladen
Man kan tro att man glömt tvätta sig
 
 
Blev väldigt goda
 
Älskar Risentas Sesamkakor
Så idag tog jag och gjorde en testsats!
 
SESAMKAKOR
2 dl skalade sesamfrön
4 msk honung
2 1/2 msk råsocker
Lägg socker och honung i en stekpanna
Låt smälta ihop
 
Blanda ner sesamfröna
Rör om och bryn tills sesamfrönen får fin färg
Men se upp så det inte bränns
När färgen är fin så häll upp massan på ett bakplåtspapper
Lägg ett bakplåtspapper på och kavla ut massan till ca 3 mm tjock
Skär kakan i bitar
 
Ställ kallt i 1 timme
Lägg bitarna i burk
Smakar gott,inte lika sött som köpeskakorna!
 
 
 
CHOKLADMUFFINS 12-14 st
 
1 dl kakao
2 dl mjölk
1+1 dl socker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Blanda kakaon,mjölken och 1 dl socker i en kastrull
Koka upp och låt svalna
 
Vispa smöret med 1 dl socker
Vispa ner ett ägg i taget
Blanda ner alla övriga ingredienser
 
Fyll formarna till 3/4 och grädda i 175 grader i ca 17 min
 
Fina småa formar från www.klaraform.se
 
Kram//Erica
 

Dålig start på dagen....

1 Läs mer >>
Har bara värmt och ätit rester idag.
Ibland blir det sånna dagar.
Här är +grader och halkigt. Väldig konstig vinter. Befarar att våran härliga vårvinter passerar snabbt iår!
Fick  fara in på bilakuten idag,den började låta som en rallybil.
Tur dom hade en lucka på Strömbergsbil och att det var snabbt fixa.
Svetsa ihop en skarv på ljuddämparen!!
Handlat mat, så imorgon har jag tänkt laga middag från grunden!! ;-)
 
 
Köpte dessa nyheter och tänkte ha lite mys i soffan med en brasa, film och kura under filten.
Men blev inte så, så jag kan inte berätta hur det smakade.
Men det blir kanske imorgon....fortsättning följer!!
 
Ett paket från www.klaraform.se fanns när jag kom hem.
Mysiga saker fanns i det paketet.....jag kommer att visa!!
 
Kram//Erica
 

Halkig Måndag

1 Läs mer >>
 
 
 
Gott med egengjord kebab /kebabtallrik 
KEBAB
färs av något slag, jag hade älgfärs denna gång
kebabkrydda
salt
blanda färs å kryddor
tryck ut färsen tunt på bakplåtspappersklädd plåt
grädda i 200 grader ca 10 min
skar i bitar
servera med pommes frites
grönsaker
lök
orientdressing
Smakade denna Frozen yoghurt, väldigt god!
Kram//Erica
 

Kebabtallrik

1 Läs mer >>
 
Var på marknad i Burträsk på fm.
En bit torkad köttbit av bison köpte vi bl.a.
Middan blev av det enklare slaget.
Vi hade ju några färdiga köttfärsbiffar som vi värmde och till det stekte jag några rårakor.
Rev 3 potatisar och 1 gul lök på den grova sidan av rivjärnet , saltade lite
Stekte potatisen i smör och olivolja på medel hög värme
 
Stekte några min på varje sida
Råraka, köttfärsbiffar, stekt gul lök och gräddsås
Enkel och god middag
 
 
Kram//Erica

Torkad Bison

0 Läs mer >>
Till lunch idag åt jag uppvärmd soppa från igår,den va om möjligt ännu godare idag.
Många grytor, soppor mm blir godare om dom får en natt på sig att mogna.
 
Till soppan blev det stekt surdegsbaguette (hembakt) som jag gnuggade med en krossad vitlöksklyfta och en delad tomat
 
Serverade soppan i themuggar från Ikea
 
Sen har vi haft besök av vänner som passerade 
Bjöd på en smörgås med sallad och köttfärsbiff/lök
å så lite fika
 
Middan blev Laxplanka
 
Jag kokar laxfileerna i 
1 msk citronsaft
1 1/2 dl vitt vin
1 1/2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
Sjud ca 10 min
 
Ta upp fisken och koka ihop vätskan till hälften
Blanda 1 msk smör med 
1 msk mjöl (beurre manie)
Vispa ner beurre manie i vätskan
Vispa till en slät smet
Späd med 2-3 dl grädde
Krydda med cayennepeppar
Salt och citronpeppar
 
Koka 6- 7 potatisar (till 2 port)
Pressa den kokta potatisen
Blanda ner 1 msk smör
2 äggulor
vitpeppar
salt
1/2 dl grädde
Vispa slät med elvisp
 
Spritsa ut moset på plankan
Lägg på baconlindad sparris (förstekt)
Halv tomat med en klick limesmör
Lägg på laxfileen
In i ugnen några min tills moset fått fin färg
300 grader (grill)
 
Servera med såsen i en liten skål
 
LIMESMÖR
50 g mjukt smör
rivet skal från 1 lime
saft från 1/2 lime
lite salt
citronpeppar
Gott till fisk
 
Sen har jag förberett kebabkött till söndagens kebabtallrik
Älgfärs blandat med kebabkryddor och lite salt
Tryck ut på bakplåtspapperskläddplåt
 
Grädda i 200 grader ca 10 min
Skär el klipp i bitar!
 
 

LAXPLANKA

1 Läs mer >>
Testlagat soppa för en veckotidning idag.
Enkel att göra och väldigt god blev den.
 
 
 
 
Till soppan serverade jag smörstekta surdegsbaguettskivor (som jag bakade häromdan)
När dom var färdigstekta strödde jag riven västerbottensost och persilja på de varma bröden
 
Snart är det ju PÅSK.... så jag kommer att ge lite tips.
Påskharen gillar jag,så det kommer bli några harar.
Påskägg kan man variera, här är några förslag
 
Sånna här äggkartonger i plast har man kunnat köpa i olika färger
Så varför inte återanvända dom??
Ritade en mall av denna hare och klippte ut några i färgat papper och målade detaljerna med svart penna
 
 
 
Små cellofanpåsar från Lagerhause som jag fyllt med godis och häftat fast Påskharen.
 
En annan Påskhare-mall
 
Marsmallows i en cellofanpåse (lagerhause)
 
Att dekorera sina cupcakes med pappersfigurer
Här har jag gjort en wrap i vit kartong och ritat med svart penna
Öronen är gjorda i smält vit choklad, och rosafärgad choklad
 
 
Här har jag gjort wraps i olika färger och klippt figurer i vit kartong och målat med svart penna och detaljer i färgat papp.
 
 
Denna Harrumpa är en godis till svans,tror dom kallas snöboll i lösviktsgodishyllan.
Tassarna är gjorda av smält vit choklad och vit choklad som färgats rosa
 
Denna hare har jag lånat från nätet!
 
 
Ska göra en chokladhare av köpes kakor
Smält choklad över vattenbad
Måla ett harhuvud på bakplåtspapper
Sätt fast den runda kakan på huvudet
Låt stelna
Sätt fast en minimarshmallows som svans med lite smältchoklad
 
 
Färga kokos med grön karamellfärg till gräs
 
Duka med en servetthare
 
 
Att göra Wraps i papp till sina cupcakes 
Klipp ett jack i muffinsformen
Klipp bort botten
Lägg ut den på ett papper och rita av formen,lägg till ca 1 cm på längden
 
 
Nog med tips för denna gång
Fler Påsktips kommer!!
 
Kram//Erica
 
 
 
 

Testlagat soppa

2 Läs mer >>
 
 
Har inte gjort många knop idag.
Jag & Sigge har kamperat ihop under täcket idag.
 
Druckit mängder av the.
Middan blev av det enkla slaget.
Varm smörgås.
Delad baguette, dom som jag bakade igår
smörade
grädde blandad med senap, breddes på bröden
finhackad julskinka, som blev över från igår
riven ost
ugnen 200 grader tills dom fått fin färg
 
Kram//Erica

Sigge å Jag delar täc...

1 Läs mer >>
Mitt uppdrag att laga middag från ingredienser som finns i frysen fortsätter.
En bit julskinka fick komma fram idag och 1/4 påse broccoli.
Så blandar man det med grejer från kylen och vips är middan ett faktum.
 
 
Skink&Broccolipaj, Broccolisoppa och surdegsbaguetter.
 
Att baka med surdeg tar ju lite tid,så det började jag att göra redan vid lunch.
Hade köpt surdeg på burk,funkar utmärkt!
 
 
Gjorde efter receptet på burken
 
 
 
BROCCOLISOPPA 2 port
1/2 riven gul lök
1 riven pototis
100 g broccoli (fryst)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde
Riv lök och potatis direkt ner i en kastrull
Tillsätt broccolin, vattnet och buljongtärningen
Koka tills grönsakerna är mjuka
Mixa soppan slät med stavmixern
Tillsätt grädden och koka upp soppan
Salta och peppra om det behövs
 
 
Hade denna i kylen så den fick bli botten i pajen
 
Finhackad julskinka, hackade champinjoner och broccoli blev fyllningen
 
Riven ost på det
 
 
Vispa ihop 3 ägg och 2-3 dl grädde, och lite cayennepeppar
Häll äggstanningen i pajformen
Grädda i 200 grader i ca 30 min
 
 
 
 
 
 
 
Lite av den färdig smördegen blev över, så då gjorde jag strutar till efterrätt
 
Lindade remsor av smördegen på konorna
Penslade med ägg och strödde över lite strösocker
Gräddade i 175 grader ca 20 min
  
Fyllde de färdiga strutarna med marzankräm/grädde och hallon
 
 
 
Kram//Erica
 

JULSKINKAN

0 Läs mer >>
 
Enkelt göra lasagne när man har färdig köttfärssås i frysen
Bara att göra en vitsås, hade ett halvt paket philadelfiaost i kylen som jag vispade ner i såsen. 
Sen är det bara att varva i en ugnssäker form. Köttfärs, sås och lasagneplattor.
 
Avsluta med ost på toppen. 
 
Grädda i 175 grader i 40 min
 
 
Kram//Erica

Lasagne