6 Läs mer >>
Vaniljkakor som håller formen vid gräddning.
Fint att baka dessa om man har motivstansar.
Jag har bakat ugglor och tepåsar.
 
VANILJKAKOR
 
3/4 dl socker
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ca 4 dl mjöl
1 ägg 
100 g rumsvarmt smör
Blanda allt till en deg som håller ihop (i matberedaren)
Låt degen vila i kylen inslagen i glad pack ,minst en timme
Ta en bit i taget och kavla ut på mjölat bakbord , ca 4-5 mm tjock platta
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt
Grädda i 170 grader i 8-15 min
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rosa Bandet, kakor för en god sak. ( bild lånad av Herrhavreflarn)
 
 
Kram//Erica

Vaniljkakor

2 Läs mer >>
Nu när hösten är här med kalla vindar och kyligare dagar, är det gott med varma grytor med lite hetta!
I denna köttfärsgryta reglerar man hur het man vill ha den genom att ta i så mycke chili man vill.
 
KÖTTFÄRSGRYTA
4port
 
400 g köttfärs
1 gul lök, finhackad
1 morot, grovt riven
chilifrukt efter smak, finhackad
1/4 paprika, finhackad
1 1/2 dl vitkål, hyvlad m osthyvel till strimlor
1 dl kantareller, förvällda
1 msk kalvfond
2 st köttbuljongtärningar 
1 pkt krossade tomater
1/2 dl vatten
1 pkt vita bönor
smör att steka i
Stek löken med köttfärsen.
När färsen fått färg, tillsätt morot, paprika, chili, vitkål och kantareller.
Stek en liten stund.
Tillsätt kalvfond, buljongtärningarna, krossade tomater och vattnet.
Koka upp och låt puttra i en kvart.
Tillsätt de vita bönorna och låt dom bli varma ( ca 5 min )
Servera grytan med ris och en gratinerad smörgås.
Jag tog mina surdegsbaguetter som jag bakat här om dan.
Delade dom och smörade halvorna.
Strö på lite vitlökspulver och toppa med riven mozzarella.
Grädda i 200 grader ca 10-15 min.
 
 
 
 
 
kram//Erica

Köttfärsgryta

0 Läs mer >>
Hittade denna Frozen Applepie Martini smaskelismasken.blogspot.se.
Hon hade sett den i Elle Mat&Vin.
Så det är ju klart man måste testa en sånn här fredag.
Vann en instagramtävling med denna frukostbild
Träffat denna stekare på Ica
Och så har jag varit på middagsdejt.
Så kvällen avslutas med en drink.
 
FROZEN APPLEPIE MARTINI
2 glas
 
vaniljsockerlag: 1 dl vatten
1/2 dl socker
1 krm vaniljsocker
Koka lagen och låt den kallna
 
Blanda:
8 cl vodka
4 cl vaniljsockerlag
6 cl citronjuice
8 cl äppeljuice
4 isbitar
 
Fukta kanten på glaset med en citronklyfta el en äppelklyfta.
Blanda 2 tsk socker+2 tsk kanel och doppa den fuktade glaskannan i kanelsockret.
Servera.
 
 
 
 
 
Jag hade gjort isbollar i denna form från www.stjernegerdetgourmet.se.
Hade blandat små äppelbitar m socker/kanel och fryst in i isen.
 
Ha en fin kväll/helg
Kram//Erica

Frozen Applepie Marti...

1 Läs mer >>
Någon gång ska jag försöka mig på att göra egen surdeg igen( sist gick det inge bra :-) )
Men man kan fuska lite och köpa färdig surdeg på affären, den står bland jästen.
Jag gjorde Baguetter av receptet som står på surdegsburken.
 
Är så glad över min Kitchen Aid, annars skulle jag aldrig orka baka.
Så tack än en gång älskling för julklappen jag fick för några år sen, en fin assistent i köket!!!
 
Jag tillsatte 1 msk sirap och
1 msk brödkryddor.
 
 
 
 
Önskar Er alla en härlig fredag/helg med en bild på min frukost!
 
 
Kram//Erica

Surdegsbaguetter

1 Läs mer >>
ThailändskKyckling
 
4 kycklingfiléer
 
1/2 dl mjöl
1 tsk kryddpeppar
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar
1 tsk chilipeppar
1 tsk curry
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
smör att steka i 
 
1 stor burk persikor
 
2 pressade vitlökar
2 hönsbuljongtärningar
3 dl grädde
 
Skär kycklingen i tärningar och bryn dom i smör. ( gärna i en gjutjärnsgryta)
Blanda ihop alla kryddorna och mjölet.
Häll mjöl/kryddblandningen över kycklingen och rör om.
Slå spadet från persikorna över kycklingen.
Pressa i vitlöken och smula ner buljongtärningarna. Rör om.
Låt puttra i 20 min.
Häll på grädden och koka upp.
Servera kycklinggrytan med kokt ris och persikohalvorna.
 
Tycker man inte om allt för stark mat kan man halvera kryddmängden.
 
 
Kram//Erica

ThailändskKyckling

8 Läs mer >>
 
Det hörs ju redan på namnet att det är något riktigt smarrigt!
Daimbiskvier!!!!!
Biskvier är inte svåra att göra men lite pyssligt.
Tar ju lite tid, men det är det värt!
Jag gjorde småa biskvier, tycker det blir mera aptitligt så. 
Smaksak! Javisst!
 
Daimbiskvier
40 st småa
Bottnar: 300 g mandelmassa
1 1/2 dl socker
2 äggvitor ( spara äggulorna)
Daimsmörkräm: 300 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk kokande vatten
4 st dubbeldaim, grovt hackad
Dekor: 250 g ljus choklad ( jag använde Marabou mjölkchoklad)
1 msk neutral olja
1 st dubbeldaim, finhackad
 
Börja med bottnarna.
Grovriv mandelmassan.
Vispa ner äggvitan och sockret i mandelmassrivet.
Vispa tills det är en slät smet.
Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt.
40 st småa el 20 stora.
Grädda i 175 grader, ca 15-25 min, beror lite på storlek och ugn.
Håll koll!
Lossa kakorna direkt och vänd dom upp och ner.
Tryck till kakan lite så den blir lite plattare.
Gör smörkrämen medans kakorna kallna.
Vispa smöret,vaniljsockret och det siktade florsockret vitt och pösigt.
Vispa ner äggulorna.
Häll i det kokande vattnet under vispning.
Grovhacka daimen och rör ner det i smörkrämen.
Fördela smörkrämen på undresidens på kakorna.
Bred Smörkrämen toppigt.
Ställ in biskvierna i frysen så smörkrämen fryser.
Smält chokladen över vattenbad, rör i oljan.
Doppa biskvierna i chokladen, ska täcka all smörkräm.
Toppa biskvin med finhackade daimsmulor.
 
 
 
 
 
 
 
Ät och Njut!
 
Kram//Erica

Daimbiskvier

1 Läs mer >>
 
 
Chrisp Delicato
 
Chokladbollssmeten: 200 g smält smör
2 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
2 msk kakao
4 msk Oboypulver
6 dl mixat havregryn
3 msk kaffe
1 msk grädde
 
1 ljus choklad att doppa kakorna i
 
Chrisp: 1/2 ljus chokladkaka
ca 3 dl Rice Krispies
 
Smält smöret och låt det puttra rejält.
Häll det varma smöret över sockret och rör så att sockret smälter.
Mixa havregrynen.
Rör ner Havregrynen och de övriga ingr i smör/socker smeten.
Tryck ut smeten till en 1/2-1 cm tjock platta, på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt stå i kylen en timme.
Tryck ut rundlar.
Ställ in rundlarna i frysen i en timme.
Smält chokladen.( jag hade marabou mjölkchoklad)
Doppa rundlarna i chokladen, på toppen och kanterna.
Smält den halva chokladkakan och rör ner flingorna och klicka på toppen av kakan.
 
 
 
 
 
Jag gjorde chokladbollssmeten med glutenfria havregryn, fick tillsätta ca 2 dl extra.
Men man får känna sig fram hur man vill ha konsistensen.
 
Hittade detta smaskiga kakrecept hos smaskelismaskens.blogspot.se
 
 
Kram//Erica
 

Chrisp Delicato

1 Läs mer >>
 
Tapenade serveras som förrätt med bröd, el som drinktilltugg.
Snabbt gjort med en mixer.
 
Tapenade
4 port
 
6-8 sardeller
1-2 msk kapris
ca 20 urkärnade svarta oliver
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
citronzest
Kör allt i en mixer till en massa.
Servera.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Tapenade

5 Läs mer >>
Geléhallonkakor 
16 kakor
 
2 1/4 dl mjöl
1/2 dl socker
100 g rumsvarmt smör
16 geléhallon 
Nyp ihop till en deg.
Dela degen i 16 bitar och rulla bollar.
Lägg bollarna på en bakplåtsklädd plåt.
Platta till bollarna lite.
Grädda i 200 grader i ca 8-10 min.
Så fort man tar ut kakorna ur ugnen trycker man ner gelehallonen i kakorna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Geléhallonkakor

3 Läs mer >>
 
Denna goda sockerkaka har många namn, och receptet har jag haft länge.
Idag bakade jag 2 st, den ena med vanligt mjöl och den andra gjorde jag glutenfri.
 
 
God Sockerkaka med fyllning
1 rund sockerkaka
 
3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 dl vatten 
2 tsk bakpulver
 
Fyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
 
( till den glutenfria varianten bytte jag ut mjölet mot 3 dl rismjöl+1 dl mandelmjöl, smörade formen och bröade den med mandelmjöl, annars görs den som vanligt)
 
Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta ner mjöl och bakpulvret, och häll ner det kokande vattnet.
Vispas till slät smet.
Häll smeten i en rund smörad och bröad form.
Grädda i 175 grader i ca 40-45 min.
 
När kakan kallnat delar du kakan.
Koka fyllningen i ca 2 min, vispa hela tiden.
Häll fyllningen på båda sockerkaksdelarna.
Lägg ihop sockerkaksdelarna.
( Jag tycker bäst om kakan sen den har varit fryst)
Pudra över med florsocker.
 
 
 
 
 
Kram//Erica

God Sockerkaka med fy...

3 Läs mer >>
 
Att göra eget kebabkött är väldigt enkelt.
Jag har gjort mitt av älgfärs men annan färs funkar också.
 
Blanda färsen med kebabkrydda, (eller strö den över den utplattade färsen)
Tryck ut färsen på en bakplåtspappersklädd plåt.
 
Grädda i 200 grader ca 10 min.
 
Skär i bitar.
 
Nu kan man göra goda kebabrätter hemma.
Vi åt kebabbåtar igår, fick tipset på Smaskelismaskens.blogspot.se.
 
Kebabbåtar
2 port
 
2 smördegsplattor
grovt riven västerbottensost
kebabkött
majs
uppvispat ägg
 
sallad 
tomat
majs
röd lök
gurka
peperoni
kebabsåser
 
Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek.
Lägg på lite ost i botten.
På med lite majs och kebabkött,
Strö över lite mer ost.
Vik in smördegskanterna.
Pensla smördegskanterna med uppvispat ägg.
Grädda båtarna i 200 grader i ca 15-20 min.
Servera med grönsaker och såser.
 
 
 
 
Att göra Kebabtallrik med Klyftpotatis är ju också jättegott.
Jag ville ha stora klyftpotatisar så jag använde mig av bakpotatisar.
2 port
Skala och dela 3 bakpotatisar i klyftor.
Koka potatisklyftorna i saltat vatten i 5 min.
Lägg klyftorna på en kökshandduk och låt ånga av sig en stund.
Lägg potatisen på ett bakplåtspapper i en långpanna.
Gnid in klyftorna med olivolja, salta och strö på lite torkad timjan.
Grädda i 200 grader i ca 30 min el tills potatisen är mjuk.
Stek kebabköttet i lite smör.
 
Servera med grönsaker, lök, pepperoni och såser.
 
 
 
Att göra egen kebabpizza är också gott.
Ett pizzakit, ost kebabkött och middan är nästan klar.
 
Kebabkrydda finns att köpa, men vill man så gör man så här:
Kebabkrydda
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
2 tsk cayennepeppar
1 tsk svartpeppar
2 tsk oregano
2 tsk vitlökssalt
Blanda alla kryddorna och förvara i en tät burk.
 
 
Kram//Erica

Kebab på älgfärs

1 Läs mer >>
 
 
 
 
Detta är min favvo bland efterrätter.
Flamberad ananas med vaniljglass och hackad Coco.
 
Skala, skiva och dela en färsk ananas i småa bitar.
Stek ananasbitarna i smör.
Strö över lite grovmald svartpeppar.
När ananasen är varm och börjar ta färg, häll på ca 1/2 dl Capten Morgan, el annan rom.
 
Ta stekpannan direkt från plattan och ställ den på bordet, men inte under lampan.
(Lågorna blir ju höga)
Tänd på spriten.
 
 
Servera genast tillsammans med hackad Coco och vaniljglass.
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Flamberad Ananas