0 Läs mer >>
 

Marinerad fläskfile är en toppen rätt på buffébordet.
Kan ju med fördel göras någon dag innan.
 
Marinerad Fläskfile 
 
2 filéer (ca 800g )
1 tsk salt
peppar, vit el svart
grillkrydda
smör
 
Gnid in filéerna med salt grillkrydda och peppar.
Bryn filéerna runt om i smör.
Stek köttet klart i ugnen, 175 grader i ca 15-20.
Linda in köttet i folie och låt dom kallna.
När köttet kallnat skivas fileerna i tunna skivor och läggs på ett serveringsfat.
Blanda ihop marinaden.
 
Marinad: 1/2 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk kalvfond
några varv med pepparkvarnen
Häll marinaden över köttskivorna.
Låt köttet ligga i marinaden, gärna över natten!
 
Kram//Erica

Marinerad Fläskfile

0 Läs mer >>
 
Testar en ny variant på sill.
Smakade väldigt gott och ska serveras nu på midsommar!
 
 

Kräftsill

  • 1 förpackning 5 minuterssill, 420 g
  • 170 g kräftstjärtar i lag
  • 1 tsk dillfrön 
  • 1 dl majonnäs 
  • 1 msk crème fraiche 
  • 1 msk chilisås 
  • 1 msk hackad färsk dill 
  • 1 tsk konc hummerfond 
  • 1 tsk socker
  1. Låt sillen rinna av och skär i mindre bitar.
  2. Låt kräftstjärtarna rinna av och finhacka.
  3. Stöt dillfröna lätt i en mortel. Blanda dem med resten av ingredienserna och vänd ner de avrunna kräft och sillbitarna. Låt stå och dra i kylen en stund.
 
 
 
Kram//Erica

Kräftsill

0 Läs mer >>
 
En klar sillfavorit.
 
VÄSTERBOTTENSOSTSILL
 
1 burk inlagd sill (5 min sill) (klipp dom i mindre bitar)
2 hårdkokta ägg, hacka i mindre bitar
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 1/2 dl grovt riven västerbottensost
2 tsk senap
1 krm cayennepeppar
(ev dill)
rör ihop allt, gärna en dag innan du ska äta den.
 
 
Kram//Erica

Västerbottensostsill

0 Läs mer >>
Nu är midsommarförberedelserna i full gång.
I år kommer det att bli buffé och det älskar jag, tycker om smårätter.
Tycker det känns lyxigt och att alla kan hitta något som man gillar!
Mycke kan man också,  och bör, göra flera dagar innan.
Idag gravar jag en älgfile' som svärföräldrarna hade.
Har gravat oxfile tidigare och blev super!
 
GRAVAD FILÉ 
 
400 g filé ( ox, älg mm)
4 gula lökar
4 msk salt
4 msk socker
3 msk grovmald svartpeppar
lite torkad basilika
 
Skala och riv lökarna grovt.
Blanda löken, salt, socker, svartpeppar och basilikan.
Gnid in oxfilén med lökmassan.
Stoppa ner file'n med lök/kryddmassan i en fryspåsen.
Grava filén i 4 dagar i kylen.
Vänd på påsen lite då och då.
 
Torka köttet torrt vid servering.
Skär så tunna skivor du kan.
Platta till skivorna, jag trycker ned en köttkniv.
Då blir köttskivan tunnare.
 
Jag serverad den gravade filén på en bädd av ruccola och Sauce Verte.
 
Sauce Verte
2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
2 dl olja
1 krm cayennepeppar
2 tsk torkad dragon
2 msk persilja
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
 
Vispa ihop äggulor, vinäger och senap.
Tillsätt oljan sakta under kraftig vispning.
Rör ner kryddorna.
Smaka av, tillsätt ev mera salt.
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Gravad filé m sauce v...

0 Läs mer >>
 
 
Att förenkla saker ska inte alltid förknippas med lathet!
O ibland kan ju saker och ting bli en hit.
Denna lilla kondisbit blev väldigt god iaf!
 
Dammsugarna är godast om de får sätta sig lite så efter någon timme i kylen så är den redo. 
 
Jag använde en 35*25 cm form, men det funkar även med en större för kakorna blev ganska höga i min form.
 
DAMMSUGARE
(långpanna 35*25 cm)
 
300 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
6 msk kakao
1 pkt finkrossade Mariekex o ca 350 g sockerkaka (1 liter småkaks och sockerkakssmulor
Arraksarom efter smak, ca 5 tsk ( blev hela flaskan )
 
+
1 marsipanlock ca 200 g 
 
+
ca 100 g smält choklad, mörk el ljus
 
GÖR SÅHÄR
 
Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker/pulver och kakao i en bunke.
Tillsätt sedan kaksmulorna och essens/arom och bland ihop ordentligt.
Ta fram en form med bakplåtspapper i botten. 
Fördela ut smeten.
Lägg på ett marsipanlock.
Smält choklad och låt den svalna en aning och fördela på marsipanen.
Låt stå i kylen några timmar eller i frys.
Skär rutor.
 
Kram//Erica

Dammsugsrutor / Damms...

0 Läs mer >>
 
Hemmagjord saft hör ju sommaren till.
Iaf vi som är lite äldre minns väl när mamma/mormor stod i köket med förkläde runt magen o scarfers över håret. 
Ljuvliga dofter spreds i köket, rabarber och jordgubbar. O nygräddade bullar.
Här är ett saftrecept som inte behöver kokas. 
 
Rabarbersaft
 
2 kg finskuren rabarber
2 tvättade och fint skurna citroner
3 msk citronsyra 
 
frysta jordgubbar
 
9 dl socker per avrunnen saft
( jag tar inte så mycke socker, jag kanske har 5-6 dl, smaka av eftersom, smaken ska ju passa dig)
 
Lägg finskuren rabarber och citronerna i en rymlig bunke el hink.
Fyll på med kallt vatten så det täcker ( jag la en tallrik över rabarberns så dom hölls nere).
Rör nercitronsyran.
Ställ kallt i ett dygn, ta bort citronerna annars tycker jag att citronsmaken tar över.
Lägg ner några frysta jordgubbar ( mest för färgen )
Låt stå i kylen ett dygn till.
Sila saften.
(spara rabarbermassan o koka en god kompott)
Mät upp saften.
Tillsätt socker och värm tills sockret smält.
Skumma saften.
Häll upp på flaskor.
Förvaras svalt.
Späd med vatten vid servering.
 
 
 
 
 
 
Av  rabarber o jordgubbarna  som silas bort från saften går toppenbra att koka en god kompott .
Supergod till brieost, i tårtor, till glass, till pannacotta o i filen.
 
Rabarberkompott m portvin
 
koka rabarbern mjuk
tillsätt syltsocker ( smaka av hur sött du vill ha) och koka enligt anv. på sockerpåsen
lägg 4 gelatinblad i kallt vatten i 5 min, krama ur o smält
tillsätt 1 dl portvin i kompotten och rör ner gelatinet
går bra att frysa
 
Kram//Erica

Rabarbersaft / Rabarb...

2 Läs mer >>
 
LEMONAD
 
1 apelsin
2 citroner
2-4 dl socker
2 1/2 l kallt vatten
 
1 färskpressad citron
 
Tvätta citronerna och apelsinen noga. Torka av o lägg dom torra Hela med skal i frysen i Minst 12 timmar!
Ta ut frukterna och låt tina ca 5-10 minuter.
Skär i mindre bitar och lägg i matberedaren med sockret ( jag tog 3 dl)
Mixa allt till en massa.
Lägg massan i det kalla vattnet och låt dra i 30 min.
Tillsätt juicen från en citron.
Sila.
Ställ kallt i någon timme före servering.
( ska drickas som den är)
 
Bilder tagna av min vän Erika Skogly, hon har bloggen smaskelismaskens
Flaskorna m korg är köpt på Lagerhouse.
 
 
Kram//Erica

Lemonad

1 Läs mer >>
Enkel Rabarberkaka
 
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
pärlsocker
ca 50 g smör
 
2-3 rabarber i bitar
 
Ugn 175 grader
 
Vispa ägg och socker
Rör ner mjölet.
Klä en sockerkaksform med bakplåtspapper el smörj en liten pajform.
Häll i smeten, på med rabarberbitarna, strö över pärlsocker och hyvla smör och lägg på.
In i ugnen ca 35-40 min.
 
Vill du göra kakan glutenfri, byt ut mjölet mot mandelmjöl, blev supergott! 
 
Servera med Mycke marzansås
 
Erika Skogly har tagit bilderna, har även bloggen Smaskelismaskens 
 
Kram//Erica

Rabarberkaka, enkel

0 Läs mer >>
 
Som jag har sagt tidigare, jag tycker om att testlaga mat, iaf en gång. 
Vissa saker blir ju inte som man tänkt sig, vissa blir mycke över förväntan.
Nu stod KETCHUP på min 'todolist'.
Blev väldigt god, tycker jag iaf!  Och användbar, inte bara på korv.
Har blandat den i korvstroggan, i flygande Jakob och i en hamburgerdressing o som dip.
 
KETCHUP
 
1 burk passerade tomater ( jag tog Mutti körsbärstomater)
5 röda tomater
150 g fänkål
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
olivolja
3 msk tomatpuré 
0,5 dl socker
0,5 dl ättika 12%
1 röd chili
0,5 dl färsk basilika el 1 msk torkad
0,5 msk riven färsk ingefära
1 -2 msk röd balsamvinäger
salt & nymald svartpeppar
 
Hacka fänkål, chilin och den gula löken i småa bitar och fräs i olivoljan i en stor gryta.
Pressa ner vitlöken och ner med de övriga ingredienser.
Låt puttra minst i 30 min på svag värme.
Smaka av och balansera smakerna med vad det som fattas.
Kör med stavmixern.
Häll röran genom en finmaskig sil.
Häll upp på väl rengjorda flaskor/ burk.
 
Det som blir kvar i silen är gott att röra ner i nykokt pasta!
 
 
 
Glasflaskan är en urdrucken Froosh, älskar den med mango. Perfekt som mellis!
 
 
Kram//Erica

Ketchup

0 Läs mer >>
 
Maskrosmarmelad m mango
 
  • 4 dl vatten
  • 5 dl maskrosblomblad (bara de små gula blombladen!)
  • 5 dl syltsocker
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1/2 dl finhackad fryst tinad mango
  • 4 gelatinblad

Gör så här

  1. Koka upp vattnet och häll det över de gula blombladen. Låt dra i ca 20 minuter.
  2. Häll blomblad och vatten i en nätsil, placerad över en tjockbottnad kastrull. Tryck ut så mycket vätska som möjligt ur blombladen med baksidan av en sked.
  3. Blanda vätskan med socker och koka upp. Låt sjuda i ca 2 minuter eller tills sockret har löst sig. Skumma väl.
  4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min. Smält gelatinet i en kastrull el i micron.
  5. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner citronskal, gelatinet o mangon
  6. Häll upp marmeladen på väl rengjorda och varma glasburkar. Förslut direkt och förvara svalt.
 
 
 
Sigge, min 7åriga chihuahua är med vid fotograferingen😃
 
 
Kram//Erica

Maskrosmarmelad m man...

0 Läs mer >>
 
Ibland blir jag bara så sugen på halloumi. 
Och nu var jag ensam som skulle äta middag så jag gjorde en god sallad på det som fanns hemma.
 
Sparris & Halloumisallad 
 

Vinägrett: 1/2 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1/2 klyfta riven vitlök
1 tsk flingsalt
1/2 tsk grovmald svartpeppar
 
Sallad: 1/2 dl rostade pumpakärnor
1 knippe färsk sparris, stekta
1 tsk flingsalt
skivad tomat
tärnad avokado
mango
halloumi
smör
 
Rör ihop vinägretten.
Rosta pumpakärnorna i torr stekpanna.
Stek sparrisen och halloumin i smör.
Skiva tomat tunt och lägg på tallriken.
På med avokado, mango, den stekta Halloumisallad o sparrisen.
Strö över pumpakärnorna och ringla vinägretten över.
Njut!
 
 
 
 
Har ju varit lite frånvarande, men har varit och mött sommaren i Stockholm/ Uppsala.
Varit på Tyrol Och Mamma Mia the party.
Wow säger jag bara, vilken kväll!!
 
 
Kan även berätta att vi har fint väder här i norr
 
Kram//Erica

Sparris & Halloumisal...