0 Läs mer >>
 
 
 
Jordgubbslikör
 

INGREDIENSER

  • 6 dl jordgubbar
  • 75 cl vodka
  • 3 dl socker el vit sirap
  • 1 vaniljstång

GÖR SÅ HÄR

  1. Snoppa och dela på jordgubbarna. Dela vaniljstången på längden och lägg den tillsammans med jordgubbarna i en kanna.
  2. Häll över vodkan och sätt på ett lock eller täck med plastfolie. Låt den stå i kylskåpet i ca en vecka .
  3. Sila bort jordgubbarna och rör därefter ner sockret i spriten tills allt löst sig.
  4. Häll upp på fina flaskor och förvara i kylskåpet.
  5.  
  6.  
  7.  
  8. Kram//Erica

Jordgubbslikör

0 Läs mer >>
 
Kycklingmarinad.
till 4 port
 
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1/2 dl japansk soja
1/2 dl flytande honung
2 msk olja
 
4 kycklingfiléer 
 
2 pkt bacon
 
Banda ihop marinaden.
Jag delade varje kycklingfilé i tre delar ( längst efter)
Låt marinera typ 6 timmar el över natten.
Linda in varje kycklingbit i en-två baconskivor.
Grilla el stek.
 
Serverade den marinerade baconlindade kycklingen med ris, gourmetsås ( finns i ett tidigare blogginlägg) och japansk kålsallad.
 
 
 
Kram//Erica

Kycklingmarinad

0 Läs mer >>
 
 
Japansk kålsallad
 
1/2 litet kålhuvud, spets el sommarvitkål
3 msk majonäs
1 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
1 tsk risvinäger
1 nypa strösocker
3 msk svarta och vita sesamfrön ( rostade om man ids)
Hyvla kålen tunt, med mandolin eller osthyvel.
Lägg kålen i iskallt vatten ( gärna isvatten) och låt den bli riktigt krispig, tar typ 15-20 min.
Medans kålen krispar till sig gör dressingen.
Blanda majo, soja, sesamolja, risvinäger, strösocker.
Låt kålen droppa av i ett durkslag.
Lägg sen upp kålen på ett fat , ringla dressingen över kålen och strössla över sesamfröna.
 
Passar typ till allt!
Vi åt den till marinerad, baconlindad kycklingfilé som vi grillade. Ris och Gourmetsåsen till det.
 
Kram//Erica

Japansk Kålsallad

0 Läs mer >>
 
 
 
Gourmetsåsen
 
1 röd paprika
1/2 purjolök
1 msk dijonsenap
2 tsk grönpeppar ( nymortlad)
2 msk japansk soya
1 msk kalvfond
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
Hacka paprika och purjolök fint.Stek det i olivolja, det ska mjukna, inte få färg. 
Häll i soya, dijon, oxfond, grönpeppar, buljongtärning och rör om. 
Häll på vatten och låt puttra ett par minuter.
Häll på creme fraiche och grädde och låt puttra i ytterligare 10 min. Rör om då och då. 
Kan frysas! 
 
Kram//Erica

Gourmetsås

0 Läs mer >>
Vi är ju i husvagnen på helgerna som står uppställd hos svärföräldrarna. ( har tillgång till stor frys där)
Så att laga mat med mycke pyssel och procedurer fixar jag under veckan hemma).
Dessa spett marinerade jag och trädde klart på spett, vacumförpackade och frös ( även såsen gjorde jag klar och frös ner)
Sen var det bara ta fram, tina och grilla.
Rätten blev en söndagssuccé, såsen var en fullträff.
 
 
Lövbiffspett
 4 port
 
400 g lövbiff
2 msk japansk soja
2 msk sweet chilisås
1 msk olja
½ tsk sesamolja 
1 tsk sesamfrön
salt och nymald svartpeppar

1. Skär varje lövbiff i långa strimlor på längden, ca 3 strimlor/lövbiff.

2. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg i köttet och rör om. Låt marinera minst 30 minuter.

3. Trä upp lövbiffremsorna som ett dragspel på grillspett. ( nu kan du vacumförpacka spetten och frysa in dom )Grilla spetten på grillen 3-4 minuter på var sida.
Så klart kan man tillaga dessa spett i ugnen ( även steka i varm stekpanna) 
225g i ca 10-15 min ( pröva dig fram)
 
Gourmetsåsen gillade svärfar, och den var jättegod.
Jag hade även gjort såsen klar och hade fryst den. Det funkade också toppen!
 
Gourmetsåsen
 
1 röd paprika
1/2 purjolök
1 msk dijonsenap
2 tsk grönpeppar ( nymortlad)
2 msk japansk soya
1 msk kalvfond
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
Hacka paprika och purjolök fint.Stek det i olivolja, det ska mjukna, inte få färg.
Häll i soya, dijon, oxfond, grönpeppar, buljongtärning och rör om.
Häll på vatten och låt puttra ett par minuter.
Häll på creme fraiche och grädde och låt puttra i ytterligare 10 min. Rör om då och då. 
 
Serverade spett, sås ris och fruktsallad( tomater, avokado, ananas, vindruvor, vattenmelon, passionsfrukt och Paraguays).
 
Kram//Erica

Lövbiffspett med gour...

0 Läs mer >>
Hoppas midsommaraftonen har varit trevlig, fast kanske ni också har fått fira lite eljest?
Vi har firat med svärföräldrarna.
Tur vädret var bra så vi kunde sitta ute, med avstånd så klart.
Vi får ju värna om våra äldre och om oss själva och göra allt vi kan för att minska smittspridning.
 
Har ni liksom jag nu en massa kokta kalla potatisar över?
 
Här är ett gott tips till bla grillat, vi åt det till en enkel grillad hamburgare.
 
Smashad potatis
 
krossa den kalla (eller nykokta) potatisen med handflatan direkt på en bakplåtspappersklädd plåt
lägg el bred på lite smör
jag kryddade med vitlökssalt, men ta det du gillar, kanske grillkrydda?
finriven smakrik ost, typ parmesan, västerbotten el som jag Svedjansost
 
Sätt in i 175 varm ugn och grädda i ca 15-20 min, dom ska iaf bli varma och få en vacker ytfärg.
 
 
 
Kram//Erica
 

Smashad potatis

0 Läs mer >>
Glad midsommar till Er alla. 
Kan bara säga att det är för er skull jag har min blogg, det är så trevligt se att det är så många som är in och läser varje dag.
Idag är det jag som står för midsommarlunchen.
Här kommer ett litet tips om ni får matjessill över och vill göra en god anrättning imorgon.
Jag kör den enkla vägen, med gratäng på påse!
 
 
FYRVAKTARGRATÄNG
3-4 port
 
1 pkt potatisgratäng i påse (800 g )
1 burk matjessill
2 gul lök 
dill
smör att steka o smörja formen
panko
 
Skiva löken och stek den i smör tills den är mjuk utan fått färg.
Smörj en ungsfastform och täck botten med lite potatisgratäng.
På med den stekta löken, klipp matjesillen i småa bitar o strö över.
På med lite dill, och kläm ut resten av potatisgratängen.
Jämna till ytan så potatisen täcker sillen.
På med lite Panko.
175-200 grader i 20 min.
Minimalt arbete och maximalt gott.
Jag gör den i omnian idag i husvagnen. 
Jag har gjort den i portionsformar och i en stor form, alla blev lika bra.
 
 
Här är orginalreceptet som jag tagit ur en veckotidning
 
 
 
MidsommarKram//Erica

Fyrmästargratäng

0 Läs mer >>
Förbereder inför midsommaraftonens lunch med svärmor o svärfar.
Hoppas vädret blir ' sittautevänligt'. 
Lagt in sill bla och gjort lite röror.
Sen ska det fördelas i olika serveringskärl. Till Vi och dom!
Denna ansjovisröra kommer att serveras i små ansjovisburkar jag samlat på mig, ganska trevligt sätt eller hur?
 
Ansjovisröra
4 små ansjovisburkar 
 
1 liten ansjovisburk, hacka filéerna i små bitar
2 kokta , kalla potatisar, skär i små tärningar
1-2 kokta ägg, finhackad
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs
2-3 msk kaviar
1 finhackad rödlök, jag hade slut lök men använde picklad silverlök jag hade i kylen
dill och gräslök
 
Rör ihop allt, om du tycker att det behövs salt och peppar så tillsätter du det.
Låt mogna en stund i kyl, kan med fördel göras dagen innan den ska ätas.
 
Gott att Serveras på en bit kavring el tunnbröd. 
 
Kram//Erica

Ansjovisröra

0 Läs mer >>
 
Sommartider är ju grilltider.
Och kall mat går ju alltid hem varma dagar och finfint på buffebordet!
Potatissallad som man köper funkar, men tror minsann jag fått en ny favorit!
Nästa gång blir det att testa med lite mera tryck i smakerna, men som basrecept funkar det fint!
 
2 st småa squash/zuccini
2 msk smör
ca 10 cm purjolök
2 tsk vit balsamvinäger
salt & peppar
Tärna squashen/zuccinin i tärningar och finhacka purjon och stek i smöret några minuter, utan att det tar färg.
(squashen ska mjukna lite men ha lite stuns kvar)
Salta, peppra och häll över vinägern och låt den koka in.
Låt kallna.
 
Blanda 1 dl creme fraiche
2 msk majonäs 
1/2 dl grovt riven Västerbottenost
1 dl örter ( hade fryst gräslök, persilja o dill)
1 tsk dijonsenap
smaka av med mera salt och peppar.
Rör ihop och blanda ner den kalla squashen.
Låt mogna ett tag i kylen innan servering.
 
Kram//Erica

Squashsallad / Zuccin...

0 Läs mer >>
 
Brukar du koka för mycke potatis som du inte vet vad du kan använda till?
Här får du tre tips på återupplivning av kall kokt potatis. ( jag har fler tips om du frågar)
 
Nu på sommaren är det ju toppen bara skala och steka i smör, ute på Murrikan el stoppa i ett 'paket' på grillen.
 
Först ut är Potatispuckar
 
Potatispuckar
4 port
 
ca 700 g kokt kall potatis ( gärna m skal)
ev 1 ägg
150 g riven smakrik ost, typ västerbottenost
salt & peppar
olja, smör
panko el ströbröd
 
Riv den kalla potatisen grovt.
Blanda ner riven ost och ev ett ägg för att binda ihop massan.
Salta och peppra.
Lägg potatismassan på ett bakplåtspapper el plastfolie och forma till en tjock hård ' korv'.
Låt ' korven' gärna ligga en stund i kylen el frysen en stund.
Skär sen i högre puckar.
Pensla snittytorna med olja och doppa dom i Panko/ströbröd. 
Stek de bröade sidorna i olja/smör tills de får fin färg. 
Stoppa in puckarna i ugnen, 125 grader i ca 20 min innan servering.
 
 
 
Potato Bites
 
Kokt kall potatis
mjöl 
1 uppvispat ägg
panko
olja/smör
salt
 
Skala och dela den kalla potatisen.
Rulla bitarna i mjöl, sen i ägg och sist i Panko
Stek potatisbitarna i smör el olja tills dom är genomvarma och fått fin färg.
Salta och servera.
 
 
Ostgratinerade Potatisskivor.
 
Stora kokta potatisar.
salt/peppar
fint riven smakrik ost, typ parmesan, västerbottenost
smör
 
Ugn 175-200g
 
Skala och skiva den kalla potatisen på längden ( så dom blir så stora som möjligt)
Salta och peppra skivorna.
Lägg potatisen på en smörsmord plåt/form.
Strö på rikligt med finriven ost.
Gratinera i 175 grader varm ugn tills potiskivorna fått fin färg och blivit genomvarma.
 
Hoppas du blivit lite inspirerad att återuppliva dina överblivna kokta potatisar! 
 
Kram//Erica

Potatispuckar// Potat...

0 Läs mer >>
 
När jag kokade rabarbercurden så silade jag ju bort vätskan, men den sparade jag och kokade en rabarbersirap.
Sommar på flaska.
Rabarbersirap är bara reduserad rabarber'saft' och socker
Koka ner den avrunna rabarbersaften med socker, mängden socker väljer du själv.
Jag hade 5 dl avrunnen saft och 2,5-3 dl socker.
Häll upp på ren flaska.
Jag brukar frysa ner i mindre plastflaskor, den håller ju bättre fryst.
 
Rabarberdrink.
1 glas
 
1/2 lime ( väl tvättad)
gra blad mynta
3-5 msk rabarbersirap ( ev mer)
Sommersby rabarbercider ( brukar köpa på Ica)
is
Skär limen i mindre bitar och lägg den och några myntablad i glaset och muddla.
Häll i rabarbersirapen och rör om, häll på cidern.
I med is.
( vill du ha alkohol i drinken gillar jag vaniljvodka)
 
Ett annat tips är att göra isbitar av avrunnen rabarbersaft (osockrad ) för när vanlig is smälter blir drinken blaskig.
Man kan ju även frysa in frukter o bär och använda som isbitar.
 
 
Kram//Erica

Rabarberdrink

0 Läs mer >>
 
Igår testade jag göra en ny variant av lax.
 
Lax i paket
4 port
 
4 portionsbitar lax
1 dl olivolja
1 vitlöksksklyfta, finhackad
1 msk flytande honung
1 skivad citron ( väl tvättad)
saft från 1/2 citron
salt
citronpeppar
4 ark bakplåtspapper 
Värm olivoljan, vitlök, honung och citronsaft.
Skiva citronen tunt, lägg tre skivor på mitten av varje bakplåtspapper, lägg laxbitar på.
Salta och peppra på varje laxbit.
Fördela den varma oljan på varje laxbit.
Vik ihop till paket.
Grädda i 175 grader i 20 min
Servera med pressad ( mandel) potatis
 
Kram//Erica

Lax i paket

0 Läs mer >>
 
Enligt väderprognosen ska vi nu få varmt i flera dagar, då måste man fylla på med vätska.
Denna Latinamerikanska melondrink var väldigt läskande, god och alkoholfri.
Även bra att använda hela Vattenmelonslush, ofta hinner en hel melon bli lite förmycke för oss som är ett litet hushåll.
( ett till hett tips är att skära små bitar av melonen och frysa in och använda som isbitar)
 
Ca 2 liter agua fresca
1 vattenmelon (ca 1,5 kg)
5 dl vatten
3-4 lime (justera syran efter smak, 1 lime sparas till garnering)
3-4 kvistar färsk mynta
is
Skala melonen och skär i klyftor. Lägg i en mixer och häll över vatten. Mixa tills melonen blir helt mixad. Sila bort eventuella kärnor i en fintrådig sil. Pressa 2-3 st lime och blanda med melonjuicen. Tillsätt färsk myntablad med sina kvistar i juicen och rör om. Låt gärna juicen kallna och gotta till sig i kylen en stund, 1-3 timmar. Vid servering tillsätter du massa is och limeskivor i juicen. Servera iskall!
 Recept från Zeinas Kitchen 
 
Kram//Erica

Agua Fresca

0 Läs mer >>
 
Chokladdrömmar
80 st
 
 
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3,5 dl strösocker
  • 1,25 dl rapsolja
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 4-4 1/2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150°.


Vispa smör och strösocker poröst med hjälp av en elvisp. Tillsätt oljan lite i taget och vispa samtidigt.


Sikta ner kakao. Tillsätt vaniljsocker, hjorthornssalt och vetemjöl och vispa på svag hastighet till en jämn deg.


Rulla degen till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.


Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas.

 
 
Kram//Erica

Chokladdrömmar

0 Läs mer >>
 
Inlagd Squash
 
2 squash
2 silverlökar
3 dl hackad persilja
 
Lag:2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten
2 tsk gula senapsfrön
 
Börja med att koka lagen.
Låt svalna.
 
Dela squashen i små bitar.
Hacka lökarna i små bitar.
Hacka färsk persilja och varva squash, lök och persilja i en stor burk.
Häll ljummen lag över squash/lökblandningen.
 
Servera till grillat, grytor, biffar, köttbullar och kyckling.
 
 
Kram//Erica

Inlagd squash / Pickl...

0 Läs mer >>
 
Srirachasalt
 
2,5 dl flinksalt
4 msk srirachasås
Blansa ihop.
Lägg ut på en plåt och låt torka en stund.
Häll upp i en burk.
 
Kram//Erica
 

Srirachasalt