1 Läs mer >>
 
 
Varje år till 1:a advent ser vi filmen Grinchen, dricker en Grinchentini o så äter vi lite Grinchsnacks.
 
GRINCHENTINI
1 martiniglas
 
1 del Sourz Apple 
1 del Sprite el fruktsoda
ev grön karamellfärg
sttösocker som färgats rött
 citron
polkakäpp
 
Börja med att färga strösockret t glaskanten.
Sätt strösockret i en påse, i med några droppar röd karamellfärg.
Blanda väl. Låt torka.
Dra en citronklyfta på martiniglasets kant. Doppa i det röda sockret .
Häll Sourz Apple i halva glaset, i med nån grön droppe av karamellfärgen.
Häll på med Sprite el fruktsodan.
I med en polkakäpp.
Servera!
 
Grinchensnacks
Poppa popcorn själv.
Några droppar grön karamellfärg i oljan.
Efter popping, salta och strö över mini marshmallows och röda godisar.
 
Kram//Erica

Grinchentini

0 Läs mer >>
 
CHOKLADKOLA
60-70 st
 
100 g smör
3 msk kakao
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl sirap
2 dl grädde
 
Koka allt i en tjockbottnad vid kastrull, gjutjärnsgryta el en stekpanna m höga kanter.
Koka utan lock , rör om då och då. 
Koka 20-40 min.
Gör kulprov.
 
Häll smeten i en smord form, 20x30 cm, eller bakplåtsklädd.
Låt kolan kallna och skär i Lagomt stora bitar.
Linda in varje kola i smörgåspapper, cellofan el som jag; muffinsformar.
 
  
 
 
 
Kram//Erica
 

Chokladkola

2 Läs mer >>
Som namnet säger så är dessa väldigt goda, riktigt mumsiga! 
Men så är alla gosaker blandade i en munsbit!
 
 
CORNFLAKESMUMS
 
150 g ljus choklad
150 g mörk choklad
250 g nougat
350 g nutella
1 1/2 l cornflakes
Smält choklad, nougat och nutellan över vattenbad.
När det är smält och det är en slät massa rörs cornflakesen ner.
Klicka ut smeten i småbrödsformar.
 
 
 
Kram//Erica

Cornflakesmums

0 Läs mer >>
 
 
En god röra att servera till bakad potatis eller i baguette.
 
Kall Kycklingröra
4 port
 
2 kycklingfiléer, skuren i småa bitar
smör att steka i 
curry
paprikapulver
gurkmeja
salt & peppar
 
100 g philadelfiaost
1-1 1/2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 dl grovt riven Västerbottensost
10 cm purjolök , finhackad
1 äpple, skalat och finhackat
10 cm gurka, urkärnat och finhackat
1 liten burk majs
curry
gurkmeja, för den gula färgens skull
salt & peppar
 
Skär kycklingen i småa bitar som steks i smör.
Krydda kycklingen.
Låt kycklingen kallna.
 
Under tiden blandas creme fraiche, philadelfiaost, majonäs till en slät smet.
Finhacka purjolök, äpple och gurka, blanda ner grönsakerna och majsen i creme fraichen.
Blanda ner kycklingen.
Smaka av med kryddorna.
Låt stå och mogna i kylen en stund.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Kycklingröra

1 Läs mer >>
 
 
MINTSTJÄRNOR
ca 30 st
 
1 äggvita
1 tsk vaniljsocker
ca 1 tsk pepparmintsarom
4-5 dl florsocker
florsocker till utkavling
 
Vispa äggvitan till skum. 
Tillsätt vaniljsocker och pepparmintarom.
Rör ner florsockret till det blir en smidig massa.
Massan ska gå att kavla.
Sikta lite florsocker på bakbordet och kaveln.
Kavla ut till en platta, ca 1 cm tjock.
Tryck ut stjärnor, lägg dom på ett bakplåtspapper att torka.
Nyp ihop degen och kavla ut igen.
Förvaras i kylen.
 
Kram//Erica

Mintstjärnor

0 Läs mer >>
 
 
 
Pölsa, ja vad säger man.
Ser ju bara ut som en grå massa men det är husmanskost på hög nivå.
Och då man har gjort pölsan själv så smakar det extra gott.
Det är ju lite stök och bök att göra egen pölsa, men man gör storkok och fryser in den färdig.
Jag kokade ju fläsklägg till middag en dag, då passade jag på att koka en extra lägg och så en bit fläskkarré.
Så nu till receptet.
 
PÖLSA
4 dl korngryn 
1 kg rimmad fläsklägg
500 g fläskkarré el annat kött
vatten 
 10 st kryddpepparkorn
 2 st lagerblad
2 st gula lökar
1 msk sirap
1 tsk timjan
buljongen som köttet kokats i
salt, peppar
smör
 
Lägg korngrynen i vatten över natten att svälla.
Koka köttet i stor gryta, skumma av noga.
I med en gul lök, kryddpepparkorn, och lagerblad.
Koka köttet i ca 1 1/2-2 timmar.
Ta upp köttet och låt kallna.
Spara buljongen.
Låt köttet kallna.
Koka korngrynen i buljongen enligt anvisning på paketet.
Skär köttet i bitar och mal det kokta köttet.
Finhacka den andra löken och stek den i en stor stekpanna.
I med det malda köttet och stek lite, å så i med det kokta korngrynen.
Så i med kryddorna Och sirapen. Späd med buljong till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Serveras med kokt potatis och inlagda rödbetor.
 
Pölsan kan frysas.
 
 
 
 
Kram//Erica

Pölsa

1 Läs mer >>
 
 
 
Mintkysspraliner
ca: 20 st
 
Formarna: 75 g mörk choklad
 
Mintkräm: 2 dl florsocker
1-1 1/2 msk mjölk
1-2 krm pepparmyntsarom
 
Smält chokladen över vattenbad el försiktigt i micron.
Pensla insidan av knäck el ischokladformar med den smälta chokladen.
Ibland kan man behöva pensla formarna två gånger.
Låt formarna stelna i kylen i minst 20 min.
Lossa chokladformarna, försiktigt så dom inte går sönder.
Rör ner lite mjölk i taget i florsockret.
Det ska bli en tjock smet.
Rör ner pepparmintaromen. Smaka av.
Spritsa el klicka ner i chokladformarna..
Låt stelna en stund i kylen.
Klicka lite smält choklad på varje pralin. 
 
Kram//Erica

Mintkysspraliner

1 Läs mer >>
 
 
Såg hallongrottor i tidningen hembakat.
Så då blev jag sugen att baka dessa godingar, är ju en klassisk småkaka som jag ofta bakat.
Bakade dessa i småbrödsformar, och som stöd att dom inte skulle flyta ut gjorde jag dom i en minimuffinsform.
För att få 'sylthålet' som en stjärna använde jag min citronpress i trä att trycka hål.

 
Spröda Hallongrottor 
ca 30 st
 
200 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 dl marzanpulver
1 tsk bakpulver
4 dl mjöl
1-2 msk vatten
 
Fyllning: 1 dl hallonsylt
 
Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
Rulla ut en rulle och skär rullen i ca 30 lika stora bitar.
Rulla till bollar och lägg i småbrödsformar.
Gör en grop i kakorna, med tummen, ett skaft el en citronpress som jag.
Jag doppade den i mjöl så den inte skulle fastna.
Spritsa en klick hallonsylt i varje hål.
Har man ingen spritspåse så klipp ett litet hål i en vanlig 1 liters fryspåse.
Grädda kakorna i 180 grader varm ugn i ca 14-16 min.
Förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.
 
 
 
 
Kram//Erica

Hallongrottor

0 Läs mer >>
 
 
 
Igår kokade jag fläsklägg, kokade två rejäla bitar.
Den ena fläskläggen åt vi igår med rotmos och Finsk Kålrotslåda.
Idag blev den andra fläskläggen pölsa.
Mmmm svensk husmanskost!
 
Finsk Kålrotslåda
 
1 kg kålrötter ( 1 kg motsvarar ca 2 stora kålrötter)
2 dl ströbröd
4 dl grädde
1/2-1 dl sirap
1 1/2 tsk mald ingefära
1 tsk salt
vitpeppar
1 ägg
 
Skala och skär kålrötterna i stora bitar.
Koka kålrötterna i lättsaltat vatten, jag kokade mina kålrötterna tillsammans med dom rimmade fläskläggarna.
Koka tills dom är mjuka.
Blanda ströbröd och grädden så det får svälla.
 Mosa kålrotsbitarna.
Blanda ströbröd, den mosade kålroten, sirapen och ingefära, vitpeppar. 
Späd med spadet som kålroten kokats i till lös konsistens.
Smaka av med salt.
Vispa upp ägget och rör ner i moset.
Häll massan i smord ugnsform.
Strö över lite ströbröd.
Lägg dit några smörklickar.
Grädda lådan i 175 grader i 1 1/2- 2 timmar, beror på hur ugnsformen är.
Lådan går att frysa.
 Åt kålrotslåda och fläsklägg, även lite rotmos.
 
 
Kram//Erica

Finsk Kålrotslåda

0 Läs mer >>
 
 
 
Skåne Pepparkakor
24 st
 
2 dl ljus sirap
1/2 dl farinsocker
1 dl socker
75 g smör
2-3 malen kanel
1-1 1/2 tsk mald kryddnejlika
1-1 1/2 tsk mald ingefära
2 ägg
1 dl grädde
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk bakpulver
10 dl mjöl
Koka upp sirap, farinsocker och socker i en kastrull, lägg i smöret och låt det smälta.
Lägg kryddorna i en bunke och häll över den varma smörblandningen.
Vispa ihop ägg och grädden och vispa ner det i kryddblandningen.
Låt det kallna.
Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat.
Blanda ihop till en deg.
Täck över skålen och låt den svälla i kylen över natten.
Dela degen i 24 bitar.
Rulla till bollar som plattas ut . De ska bli ungefär 6-7 cm i diameter och ca 1 cm tjock.
Grädda kakorna  mitt i ugnen, 200 grader i ca 10 min.
Låt kakorna svalna och förvara i plastpåse el plastburk så det håller sig mjuka.
Goda med smör och ost på med ett glas iskall mjölk.
 
 
 
Kram//Erica

Skåne Pepparkakor

1 Läs mer >>
 
Dessa söta Nallekakor har jag sett på Pinterest och på olika baksidor på Facebook .
Så idag, testade jag min nallekakform från www.lyckasmedmat.
 
Vaniljkakor som håller formen vid gräddning. 

Ingredienser till ca 40 st björnkramar:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1/2 dl florsocker
2 msk vatten
2 tsk vaniljsocker

Dekoration:
Sötmandlar
Lite smält choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Häll mjöl, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt kallt smör i små bitar. Fördela smöret i mjölet med fingrarna eller i en matberedare.
3. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop med händerna till en deg
4. Kavla ut degen till 2-3 mm tjockt på ett lätt mjölat bord.
5. Använd en utstickare och stansa ut kakorna och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
6. Lägg en mandel mitt på kakan och lägg armarna över mandeln. Tryck till ordentligt så att degen inte glider isär när du bakar dem.
7. Baka kakorna mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt kakorna svalna.
8. Måla ögon och näsa med lite smält choklad.

 
 
 
 
Blev några Rudolfar med nonstop som nos. 
 
Nallekramkaka
Ugglekakor
 
 
Tepåsar
 
 
 Kram//Erica
 
 

Vaniljkakor

0 Läs mer >>
 
 
 
Chocolate Chip Cookies
Ca 20 st 
 
125 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
100 g hackad choklad
 
Rör smör och alla sockersorter pösigt.
Tillsätt ägget och rör ihop.
Sikta ner mjöl och bikarbonat i smeten.
Rör ner den hackade chokladen till en fin deg.
Dela degen i 20 lika stora bitar.
Smörj muffinsform i plåt med smör.
Tryck ut kakdegen ända upp till kanten.
Lägg en foliebit i varje kakskål och fyll på med ärtor.
Grädda i 200 grader i ca 4-5 min.
Ta bort ärtorna och folien och grädda kakskålarna i 5-7 min till.
Låt kakorna kallna  i formen 5-10 min innan du försiktigt lossar dom från formen.
 
 
Servera kakorna med en stor kula glass och en Goood Kolasås m salt.
Jag hade turen få en burk med denna goda kolasås när Erika, smaskelismaskens som är min bloggvän, gjort och gav mig.
Här har ni receptet:
 
Gudomlig snabb kolasås med salt

1 sats, 10 min

4 msk osaltat smör
2 1/2 dl ljust muscovadosocker eller råsocker
1 1/4 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1 msk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljsocker

Vispa ihop smör, socker, grädde och salt i en kastrull på medelvärme.
Koka upp och sänk värmen. Låt koka i 6 minuter. Rör om då och då.
Vispa i vaniljen och koka i ytterligare 1 min.
Häll upp i en ren glasburk och ställ i kylen tills den har kallnat.
Värm eventuellt lätt i mikron inför servering.

Servera till exempel till glass och rostade pekannötter. Gärna med extra flingsalt på.
(recept från GP)
 
 
 
 
Kram//Erica

Chokolate Chip Coo...