0 Läs mer >>
 
 
Fotade grannes blodhägg imorse!
Synd att blomningen snart är över! 
Både färg och doft är bara för ljuvlig! Nosa nosa, sniffsniff!
Började med att göra en laddning citronsorbet.
Den är läskande och farligt god!
 
Citronsorbet med vodka.

  • Koka en socker lag av 
  • 4 dl socker + 4 dl vatten. 
  • Koka upp och låt svalna.
  • Blanda ner 4 dl citronsaft.
  •  Kör i glassmaskin el frys i en burk. Rör emellanåt till en slät massa.
  • Låt frysa till i ett dygn.
  • Skeda upp sorbet i glas och häll på lite kall vodka.
  • Garnera m citrinskalsstrimlor och citronmeliss.
Har gjort ravioli för första gången i mitt liv i kväll.
Fyllde dom med en röra av babyspenat,vitlök & ricotta!
Toppade den klara raviolin med stekt bacon, stekta champinjoner och sparrisknoppar. Droppade lite olivolja och hyvlade parmesan på.
Så gott, kommer att göra det fler gånger!
Blir ni sugna så hör av er så skriver jag receptet!
Efterrätt blev pannacotta m vitchoklad & rabarbergele!
  • Koka upp 3 dl grädde
  • Ta grytan från plattan och rör ner
  • 100g vitchoklad
  • lägg i 2 blötlagda gelatinblad och rör
  • tills dom smält
  • Häll upp i 4 glas
  • Ställ in i kylen att stelna.
  • När pannacottan stelnat så koka 4 rabarberstjälkar som hackats i bitar med några frysta jordgubbar.
  • Tillsätt 1 dl socker &
  • 1 dl vatten
  • Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten.
  • Koka rabarbern i ca 10 min.
  • Mixa till en kompott.
  • Sila kompotten genom en finmaskig sil.
  • Värm såsen och blanda ner gelatinet.
  • Häll försiktigt gelén över pannacottan.
  • Ställ i kylen minst 2 tim innan servering.
  • Dekorera med en liten rabarberstjälk.
Kram//Erica

Matkoma!

1 Läs mer >>
... klockan är strax efter 19 och det är över 27grader! Ja just nu bor jag där det är varmast i Sverige enligt tvn. Skönt, men man blir så matt!
Men nu ska vi inte klaga, utan hoppas att värmen håller i sig Lääääänge!
Känner mig som tjuren Ferdinand när jag är ute och går med Sigge, för jag älskar doften av blommande hägg!
idag när jag handlade hade dom bra pris på fläskfilé, så det fick bli basen till dagens middag.
Men denna rätt blir minst lika god med kycklingfilé. Går bra frysars ner i matlådor.
Fläskfilee med gorgonzolasås.
  • Skär 1 fläskfilé i strimlor
  • Stek i smör, gärna i en gjutjärnsgryta
  • När köttet fått fin färg tillsätt 
  • 4 dl crème fraîche 
  • lite matlaningsvin,
  • kalvfond,
  • 2 köttbuljongtärningar
  • soja
  • Koka upp och låt koka en liten stund.
  • Börja med att röra ner 1/2 pkt gorgonzola.
  • Smaka av såsen när osten är utrörd, rör ner mer ost om du vill ha kraftigare smak.
  • Salta & peppra om du vill
  • Servera bandspagetti till.
     
    Denna sås är enkel men god! 
    Skär fläskfileen i skivor och stek dom i smör. 
    Salta & peppra köttet.
     
     Blanda alla ingredienser till såsen i en gryta.
    Koka upp under omrörning.
    Klar.
     
    Blanda ner hackad färsk basilika i den nykokta bandspagettin!
     
    Ät och njut!
     
    Hoppas mina recept och bilder gör Dig hungrig och ger dig lust att pröva på mina recept!
    Lämna gärna ett  avtryck, lämna åsikter el  tips!
    Kram//Erica

Wooow..

0 Läs mer >>
...ja jag har tänkt på höst och vintern idag. Skördat rabarber som skurits i bitar och paketerats i fryspåsar! 
Blir fint i vinter kunna ta fram en påse, göra en kräm el paj som smakar sommar! 
Jaa, det gäller att tänka framåt!
tack även till den kluriga person som uppfann frysen! Här där jag bor finns ju inga fina saluhallar el torg dit man kan gå å köpa färska råvaror. Då är det tur att frysen finns ,så köttet som jagats, fisken som fiskat, bär och svamp som plockats, kan förvaras i frysen och förgylla ens middag!
 
Så idag blev det fisk från frysen. Gjorde fiskpinnar av aborrfile. Gjorde eget mos och en sås som är så god till fiskpinnar.
Fiskpinnar

Idag använde jag aborrfile.
Lägg ut filéerna på en skärbräda.
Salta filéerna på båda sidorna.
Krydda med citronpeppar.
Lägg filéerna i en skål med 1dl mjöl,vänd runt så det täcker alla fiskbitar.
Lägg dom sedan i en annan skål med uppvispat ägg.
I en tredje skål hade jag ett asiatiskt ströbröd, Panko,som fiskbitarna
sist rullades i!
Sen stektes de i en varm stekpanna med smör i.
 
Moset gjorde jag av några kokta potatisar,smör, salt, grädde, mjölk och lite timjan.
Körde den slät med elvispen!
 
 
Såsen
 
  • 1dl crème fraîche 
  • 2msk bostongurka
  • 1msk majonäs
  • 1tsk senap
  • Rör ihop och smaka ev av med salt.
Nu ska jag inte göra något mer,lägga mig i däcksstolen med en kaffekopp och min mattidning som kom med posten idag. 
Det gäller ju att fylla på matlagningsinspirationen.
Senare blir det ju Halv8 hos mig på tv!
Kram/Erica

Tänka framåt....

1 Läs mer >>
Idag blev det en varm fylld fralla till middag.
Började med att hacka en gul lök.
Stekte hacket i smör, fräste ca 500g köttfärs.
Rev 2 morötter på det finaste och blandade ner det i den brynda köttfärs och löken.
1 burk skivade champinjoner med spad hällde jag ner, 1 köttbuljongtärning och en burk krossade tomater. Smaka av med salt och 
Låt köttfärsröran stå å puttra.
Medans den puttrar och vätskan i köttfärsen kokar bort förbereder man frallan.
Skär av ett lock på frallan och gröp ur den.(det urgröpta brödet kan man frysa och sen mixa till eget ströbröd). Rör ihop köttfärs ( med så lite vätska som möjligt) med lite crème fraîche och riven ost!
Fyll frallan med röran, lägg på locket. 
Toppa med riven ost och lite ketchup.
Gratinera i 175gr tills osten fått fin färg. 
Skär i skivor.
Sen blev jag så lycklig, för rabarberna hade växt så att det blev läge att skörda ett gäng till en kaka!
Enkel Rabarberkaka
  • 2-3 rabarber i bitar
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 1/2 dl mjöl
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Vispa ner mjölet.
  • Häll i smord kakform.
  • Lägg i rabarberbitarna.
  • Hyvla ca 50g smör och lägg på sockerkakan.
  • Häll över 1dl pärlsocker. 
  • Grädda i ca 35-40 min i 175 gr varm ugn. 
  • Serveras med kall marzansås. 
  • Ät & njut
De fina porslinet jag fick i födelsedagspresent!
Kram//Erica

Vardagslycka!

3 Läs mer >>
......porslin!!!!!
Detta är ett av mina köksskåp...ETT skåp!!!
I fredags var vi ute i det fina vädret och grillade våran middag och eldade!Det älskar jag också!
Älskar grillmästaren och grillad mat ute!
Älskar god mat!
Älskar laga mat!
Älskar duka fint och att få bjuda på mat och hembakat!
Älskade Sigge
och jag älskar alla våra barn!
Ha en bra måndag
Kram//Erica

Jag älskar......

2 Läs mer >>
Igår lagade jag sushi som jag lovat. Men pga att inte alla inte gillar el hade smakat sushi gjorde jag den på mitt vis!
Först ett gäng med lax och så med marinerade räkor!
Sedan några med fläskfilé ,några med kyckling och en parmaskinkrulle med mozzarella.
Vårrullar med köttfärsfyllning, vårrullar med vegetarisk fyllning och små knyten med fetaost/lök/tomatfyllning! Mätta blev vi allihop. Skriver inget recept på sushi, recept på hur man gör med riset står så bra på sushirisförpackningen. Jag fegar och använder gravad lax. Räkorna marinerar jag i: 1/2 dl japansk soja 1/2 msk riven ingefära 1/2 finhackad röd chili 1 riven vitlöksklyfta 1 msk sesamfrön 1/2 dl olja Efterrätt blev citronglass med varma hallon. Vispa 5 dl grädde lagom fast. Rör ner 2 msk lemon curd Vänd ner 1 1/4 dl sötad kondenserad mjölk Fyll i cupcaksformar av silikon el papper. Sätt i frysen i 5 timmar Serveras med varma hallon el andra varma bär el en god hemmagjord chokladsås!
 

Sushi på mitt vis!

1 Läs mer >>
I dagarna 2 har jag blivit bjuden på mat! Det är skönt att slippa laga mat ibland! Att få sätta sig vid dukat bord, men det får inte bli för ofta!!! Men som sagt,disken kan jag gärna slippa Alla dagar!!
Inför helgen ska ni få ett recept på 
Laxwook

Skär 800 g lax i kuber,lägg i påse
Riv skalet av en lime och pressa saften i påsen
Salta lite och strö över citronpeppar
Häll i lite matolja 
Låt ligga och marinera 
Koka 4 port äggnudlar
När nudlarna kokat klart spola dom i kallt vatten 
Klipp nudlarna i mindre bitar
Börja med att steka frysta wookgrönsaker 
När dom är klara lägger man i nudlarna och låter dom steka med
Häll ner laxen med marinaden i pannan
Stek några minuter
Till detta serveras ett limesmör som läggs på maten och får smälta och en kall lime/honungsås
Limesmör

100g smör
rivet limeskal
limesaft
citronpeppar
aromat
 
Lime/honungsås

1 liten burk crème fraîche 
rivet lime skal
limesaft
honung
salt
Man får ta honung efter smak
Vi använder oftas murrikan 
Laxwook med äggnudlar,limesmör & lime/honungssås

Lata dagar!

0 Läs mer >>
 
...blev dagens middag.
Tog ju fram gäddfileen av misstag igår. Så idag blev det att testlaga gäddqurneller med saffranssås.
Tycker om att prova på nya maträtter. Och faktiskt var det väldigt gott. Men nästa gång ska jag hoppa över saffranet i såsen!
Gäddqueneller
800 g gäddfärs
3 äggulor
3-5 dl vispgrädde
2 tsk salt
vitpeppar
1 krm cayennepeppar
1,5 dl vittvin
  • Ugn 200 grader
  • Mal fisken till färs, mal om färsen 3-4 gånger på det finaste.
  • Kyl färsen så den och grädden är lika kalla.
  • Rör ner äggen i färsen. Kör med matberedare. Salta och krydda. Kör så att färsen binder sig.
  • Häll ner en tunn stråle av grädden under ständig omrörning. Kör på lägsta hastighet.
  • Forma 'ägg' med två blöta skedar. Blöt skedarna mellan varje 'ägg'. Lägg quenellerna i smord ugnsform.
  • Häll på vinet.
  • Ställ in formen mitt i ugnen och grädda quenellerna i 15-20 min.
  • koka potatis och såsen under tiden.
saffranssås

2 charlottenlökar
timjan
smör
2,5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1,5 dl vitt vin
1,5 dl grädde
salt, vitpeppar
1/2 pkt saffran
några stänk citronsaft
  • Fräs den finhackade löken i lite smör.
  • Slå på vattnet,vinet,grädden och smula ner buljongtärningen.
  • Koka ner till ca hälften av vätskan återstår. 
  • Smaka av med salt, peppar och citron.
  • vispa ner saffranet och koka upp.
  • Jag slopar saffranet nästa gång och tar bara vinsåsen.
  • Servera quenellerna med sås och pressad potatis.
Sen hade jag ju tagit fram kyckling så då fick jag ju laga något av dom åxå.
Gömda kotletter.
Byt bara ut kotletterna mot kycklingfilee. Servera ris till.
Blev att testa ett till recept, men detta var av det sötare slaget!Engelska chokladscones med hallon
4 dl vetemjöl
en liten nypa salt
1 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
1 ägg
1 dl mjölk
60 gr kallt smör
50 gr hackad choklad
80 gr frysta hallon
ägg+råsocker till pensling
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Blanda mjöl,salt,bakpulver,råsocker och den hackade chokladen i en bunke.
  • Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
  • Blanda ner ägg och mjölk i de torra ingredienserna till en slät deg.
  • Rör försiktigt ner de frysta hallonen utan att de mosas sönder.
  • Fördela smeten i 10 muffinsformar.
  • Pensla med ägg och strö över råsocker.
  • Grädda tills de får en gyllene färg, ca 10 min.
  • Avnjutes ljumma med vispad grädde el vaniljglass.
Kram//Erica

Gårdagens misstag.......

2 Läs mer >>
Man kan tro att vi bara äter kött, men faktiskt äter vi väldigt ofta fisk! 
Är född i Tärbaby så jag är uppvuxen på röding och börting. Så ofta vi kan åker vi "hem" och försöker fiska upp ett rödingsgäng. Gott att ha i frysen
Våren 2013
Men idag blev det en annan typ av fisk som fiskas ute i havet av svärfar. Vi hjälper till att fiska så gott vi kan och hinner! Även jag har lärt mig att fileea aborre!
Så idag blev middan aborrfile på morotsbädd med crème fraîche täcke.
Riv morötter grovt, lägg ett tunt lager i en ugnsform.
Lägg fisken på morötterna och salta och peppra med citronpeppar.
Rör ihop crème fraîche med lite majonäs och lite riven ost. 
Smeta ut röran över fisken och sätt in i 175grader varm ugn. Tar ca 20min att bli klar, lika länge som att koka potatisen som äts till.
Så nu är man mätt. 
Blir fisk imorgon också pga att jag tagit fram ett fryst fiskpaket av misstag!
Idag har jag köpt gamla Allt om mat! Mycke läsning & inspiration för en billig penning!
Kram

Dagens fynd!

1 Läs mer >>
Så har det varit hockey final som Sverige vann, heja heja! Jättekul fast jag kan ärligt erkänna att jag är inte så brydd
Inte Sigge hellre som synes.
Jag har funderat på lite mera mat istället!
Potatis är ju något man ofta äter till grillat, kanske mest som potatissallad el pommes! Men jag kan rekommendera en annan ganska slapp men fullt användbar potatis( i väntan på färskpotatisen) 
Den är ju förkokt så det är ju bara att steka el värma den i sjudande vatten. 
den är väl inte godast som den är men smaksatt är den helt ok. Vi har marinerat den i vanlig färdigblandad grillmarinad original innan vi stekte den på grillens stekplatta. Går ju även i stekpanna murrika el i en wookpanna till grillen.
Vitlökspotatis är en klar favvo i våran familj.Man kokar potatisen klart och häller bort vattnet. Sen tillsätter man ca 30g smör, pressar ner 1-2 vitlöksklyftor och hackad persilja. Rör om tills smöret smält. Gör inget om potatisen går sönder. Yummi nu blev Jag hungrig!
Min man brukar grilla dubbelfrallor med hamburgerdressing mellan. 
Igår tog jag ett mjukt tunnbröd som jag la ost på och vek dubbel sen stekte på låg värme i smör i stekpannan. Skar dom i snibbar och smulade över oregano! Kram
PS. Om du vill ha tips på mat, skriv gärna en kommentar. Tycker det är roligt att någon läser och även tar sig tid att skriva en rad! Har du något gott, skriv en rad! Kram, nu ska jag njuta av kaffe och sol!
 

Grillextra!

0 Läs mer >>
Även idag har vi grillat ute, då börjar jag tänka på alla goda tillbehör som vi brukar göra .
Baconlindad sparris är en god favorit. 
Fyllda spetspaprikor är också gott. 
Basen är en god kall sås som jag brukar göra.
Den funkar till taco, som dipp och till kött.
1 liten burk crème fraîche 
1-2 rivna vitlöksklyftor
olivolja
aromat
citronpeppar.
När vi skulle grilla spetspaprikorna gjorde jag såsen men mosade även ner fetaost i såsen och fyllde paprikahalvorna.
Tomatsallad med mozzarella och lök är löjligt gott.
4 tomater
2 mozzarella ostar
1 hackad lök
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
nymald svartpeppar
en nypa socker
* skiva mozzarellan och tomaterna
* lägg varannan tomat och ost på en tallrik 
*hacka löken
*blanda ihop olja vinäger salt socker och blanda
ner löken 
*häll över tomat o osten
Kram
 

Det lilla extra på si...

1 Läs mer >>
Även idag har vi haft en toppen dag, vi har varit ute så gott som hela dan. Gården är krattad och blomlanden rensade. Alla måltider har intagits ute på altan.
Middan idag bestod av grillad älgfilee som jag hade marinerat i olja, soja, vitlök, aromat och lite vinglögg som blivit över. Till köttet åt vi potatisgratäng, sås gjord på egenhändigt plockade kantareller,sparris och feta/tomat/rödlök med basilika.
Ett gott tillbehör som jag nyss fick tips om. Jag skivade rödlök tunt och la i en ugnsform, hyvlade över lite smör,la skivade tomater över och tärnad fetaost. Sen in i ugnen ca 10 min i 175g. Efter 5 min strödde jag på fryst basilika.
Kram

Global uppvärmning.