1 Läs mer >>
Imorse när jag tittade på Nyhetsmorgon gjorde dom en gratäng med purjo.
Det såg så gott ut så då måste man ju testa!!
 
 
 
 
 
PURJOLÖKSGRATÄNG  4 port
2 purjolökar
2 msk olivolja
3 dl creme fraiche
1 1/2 dl riven parmesan
(1 dl oliver)
1 ask coctailtomater
basilika
Snitta och skölj purjolökarna noga
Dela purjolöken i bitar (använd det ljusa delen)
Lägg purjon i en ugnsform
Häll över oljan och rör om, oljan gör att purjolöken mjuknar lite
Dela coctailtomaterna och släng i formen
Blanda creme fraiche med den rivna parmesanen och oliverna och häll i formen
In i ugnen, 225 grader i 15 min
Toppa med basilika
Salta lite och dra några drag med pepparkvarnen
Serverade gratängen med rökt fläskfileé
 
 
Kram//Erica
 
 
 

PURJOLÖKSGRATÄNG

0 Läs mer >>
 
 

SPARRISSOPPA

Grön å läcker!, Vår i en skål

Man kan använda både fryst och färsk sparris!

Färsk grön sparris bryter man av som vanligt, sen skär man 250gr i centimeterstora bitar, knopparna sparar man till garnering!

Koka de färska sparrisbitarna i lättsaltat vatten ca 3 min. ( fryst sparris behöver inte förkokas)

Häll av vattnet!
Hacka en gullök fint och fräs mjuk i lite smör i en kastrull.
Häll över 2,5 dl grädde

2,5 dl hönsbuljong

1/2 dl vitt vin

Smakas av m lite salt och peppar.Men va försiktig med saltet,baconet gör den ju salt också 

Kokas upp och kokas i 10 min.


Skär ett några skivor bacon i småa strimlor, stek sparrisknopparna tillsammans med baconet. 
När soppan kokat klart så kör den slät med stavmixer.
Häll upp i serveringsskålar och garnera med bacon och knopparna! 
Smaklig vår!

 
 
 
 
Kram//Erica

 

SPARRISSOPPA

1 Läs mer >>
 
 
Har samlat ihop ett gäng äggskal.
Fixat med saltvatten mm mm för att det inte ska finnas bakterier kvar i skalen,fixat, trixat och gjort färgbad.(När det ta funkar ska ni få recept på hur man gör)
Där blev första besvikelsen, den gula färgen fastnade inte alls. (ska testa gelefärgen nästa gång)
Fyllde äggskalen med citronmuffinssmet, men jag var för generös med smeten
 
Alla äggen svämmade över!!!!
Men smeten var iaf god.
Så nu blir det att samla äggskal igen!
Så bara in i köket och försöka hitta på något att göra med ägg!!!
 
Vill du veta hur man gör med äggen så fråga!!!
 
Ha nu en skön helg
Njut av det finfina vädret
 
Kram//Erica
 

GÖR OM, GÖR RÄTT!!!

2 Läs mer >>
Dessa små godingar görs i muffinsformar och kan göras i förväg och ligga på lur i frysen.
Fint att kunna ta fram om man får oväntat besök el som planerad efterrätt!
Dessa är till ett speciellt tillfälle,dessa ska smaskas på efter påskbuffe´n
 
CHEESECAKE i muffinsformar  6 st
150 g chokladcookies (krosade i smulor)
3-4 msk smält smör
muffinsformar (som ställs i en muffinsplåt)
 
Fyllning:
2 äggulor
1 dl socker
100 g philadelfiaost
2 dl grädde
1 1/2-2 msk lemon curd
 
Krossa kexen i matberedare till smulor och blanda ner det smälta smöret
Fördela smulorna i muffinsformarna och tryck ihop dom i botten
Vispa äggulorna och sockret fluffigt
Rör ner färskosten och lemon curden
Vispa grädden och vänd ner den i smeten
Fördela smeten i formarna och ställ in dem i frysen i ca 3 timmar
(lägg i en plastburk om du ska ha dom vid ett senare tillfälle)
Ta ut formarna ur frysen 10 min innan de ska serveras
Ta bort pappersformarna och garnera cheescaken 
Jag tog mandarinklyftor på burk och hyvlade choklad över
 
 
 
Har pyntat lite idag,påsken närmar sig ju!!
 
 
 
 
 
Kram//Erica

CHEESECAKE i muffinsf...

0 Läs mer >>
   
 
 
 
Kokt potatis som blir över ska man inte SLÄNGA!
Man kan göra så mycke gott av potatisen!
Idag blev det KROPPKAKSRULLE som även goda vänner fick äta!
 
KROPPKAKSRULLE    4 port
1 kilo skalad kokt potatis
2 1/2 - 3 dl mjöl
2 ägg
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1-2 tsk lökpulver el 1/2 finriven gul lök
 
Pressa den kokta potatisen 
Blanda ner de övriga ingredienserna
 
Stek 2-300 gram köttfärs 
i smör,krydda med salt och vitpeppar
låt svalna
 
Tryck ut kroppkakssmeten på ett mjölat bakplåtspapper
Lägg den brynta köttfärsen i mitten och vik ihop rullen med hjälp av bakpappret
 
 
 
Nyp ihop ändarna på rullen och lägg över den i en smord ugnsform
Pensla rullen med vatten och häll i lite vatten i formen (knappt 1/2 dl)
Täck formen med aluminiumfolie
Grädda i ugnen ,200 grader i ca 30 min
Serveras varm med lingonsylt, en klick smör och kall mjölk
 
 
 
Min hjälpreda är DÖD
Har lyckats ta ihjäl min kökshjälp.
Elvispen vill inte vara med nå längre....
Nåja fär väl införskaffa en ny
 
Kram//Erica
 
 

KROPPKAKSRULLE

3 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
 
Är i gång med att baka inför påsken, hungriga studerande ungdommar kommer hem under en vecka och vill äta och fika mammas skapelser!
Blir rolig och intensiv vecka!
Dessa små söta Pippisar ska bl.a ätas 
 
Mini Kycklingar   24 st
(Mandelmuffins)
 
250 g mandelmassa
125 g mjukt smör
2 ägg
1/2 dl mjöl
 
Garnering: 100 g philadelfiaost
2 dl florsocker
2 msk lemon curd
ca 50 g kokosflingor
gul och ev grön hushållsfärg
lakritssnöre
gojiabär
 
Ugn 175 grader
 
Riv mandelmassan och vispa slåt med smöret
Rör ner äggen ett i taget
Vänd ner mjölet och rör till en slät smet
Fyll småbrödsformar el en mimimuffinsplåt (som penslats med smör) 
Fyll formarna till 2/3
Grädda mitt i ugnen i 15-20 min
 
Låt kallna
Färga kokosen gul och ev grön
Rör ihop glasyren, och bred på kakan
Rulla kakan i den gula kokosen så hela blir täckt
Klipp lakritssnöret i småa bitar och tryck fast som ögon
Tryck fast tre gojiabär som kam och ett som näbb
 
Ställ Pippisarna på serveringsfat med grön kokos
 
Kram//Erica

Mini Kycklingkakor

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
BLÅBÄRSGRÖT   1 port
 
1 dl fiberhavregryn
2,5 dl vatten
1 krm salt
1/2 dl blåbär
Blanda vatten salt & grynen i en kastrull
Koka enl anvisning på havregrynspaketet
När gröten är klar rör man ner blåbären, jag hade frysta
Strödde på lite råsocker och åt gröten med kall mjölk
En bra start på dagen
 
Kram//Erica
 
 

BLÅBÄRSGRÖT

2 Läs mer >>
Här kommer det flera recept & tips på hur du kan variera din våfflelsmet & topping.
Den klassiska våfflan med grädde och sylt funkar ju alltid.
På bilden är det en frasvåffla, grädde och rårörda hjortron
 Idag är det Våffeldagen, som egentligen heter Jungfru Marie bebådelsedag. Det kommer sig av att man anser att det var då Maria blev havande med Jesusbarnet och det är nio månader kvar till julafton. Dagen har även kallats Vårfrudagen och har i folkmun sedan blivit Våffeldagen. 
 
CITRONVÅFFLA  2-4 port
100 g smält smör
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk honung
2 ägg
3,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
citronskalsrasp av 1 citron
Vispa ihop smeten och låt den svälla i 20 min innan man grädda våfflorna
 
 
FRASVÅFFLOR  ca 8 våfflor
4 dl mjöl
2 1/2 dl kallt vatten
4 msk smält smör
4 dl grädde, hårt vispad som rörs ner i smeten
 
 
GLUTENFRIAVÅFFLOR     8 laggar
3 dl majsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg
2 msk smält smör el olja
Vispa till en slät smet
Rör om då och då i smeten så inte majsstärkelsen sjunker till botten
 
 
 
CHOKLADVÅFFLOR    8 laggar
 
3 dl mjöl
1/2 dl kakao
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl grädde
2 1/2 dl kallt vatten el mineralvatten
Blanda de torra ingredienser i en bunke
Vispa grädden
Blanda vattnet och hälften av grädden i de torra ingredienserna
Vispa till en slät smet
Vänd ner resten av grädden
 
Sikta  florsocker över de färdiga våfflorna,servera med grädde och flisad choklad
 
 
KLASSISKA VÅFFLOR
5 dl mjöl
1 1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
8 dl mjölk
75 g smält smör
4 ägg
vispa ihop till en slät smet
låt svälla 30 min
 
 
 

FRASVÅFFLOR MED JÄST
100 g smält avsvalnat smör
4 dl mjölk    37 grader
3 dl mjöl
10 g jäst
Värm mjölken
Rör ut jästen 
Vispa ner mjölet,gör en slät smet
Låt jäsa 30 min
Rör ner de smälta avsvalnade smöret i smeten
Frasvåfflor med jäst håller sig frasiga även när de kallnat
 
 
 
 
VÅFFLA med POTATIS & VÄSTERBOTTENSOST
4-6 våfflor
2 1/2 dl mjöl
2 dl mjölk
1 dl vatten
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2-3 finrivna potatisar
1-2 dl västerbottensost
50 g smält smör
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål
Tillsätt vatten och mjölk under vispning
Blanda ner de fint rivna potatisarna och osten i smeten
Rör ner smöret
Servera med räkröra eller löjrom,creme fraiche och finhackad rödlök
 
 
 
 
RÄKRÖRA
creme fraiche
majonäs
hackade räkor
hackat kokt ägg
finhackad rödlök
dill
citron
 
 
SKINKRÖRA
keso
majonäs
finhackat äpple
finhackad skinka
purjolök
majs
 
(bilden lånad från nätet)
 
BELGISKA VÅFFLOR
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
4,5 dl mjölk
120 g smält smör
2 äggvitor som vispats till hårt skum och vänds ner sist i den släta smeten
 
 
I veckans ICA blad fanns denna bild
En våffla toppad med mangobitar som hade vänts i rostade cocosflingor och hallonkvarg!!
 
Vill man nu inte blanda våffelsmeten från scrats så går det lika bra att köpa mix
Man kan smaksätta mixen
 
 
Kram på vårfrudagen//Erica
 
 

VÅFFELDAGEN den 25 ma...

0 Läs mer >>
 
PURJORÖRA 
 
1 purjolök
smör
1,5 dl grädde
salt, peppar
1-2 dl riven västerbottensost
Ansa och skär purjolöken i strimlor
Stek purjolöken i smöret tills den är mjuk
Slå över grädden och låt puttra
Peppra 
Dra srekpannan från plattan och rör ner osten
Salta om det behövs
Servera på direkten
 
Gott till grillat
Har hittat receptet hos smaskelismaskens.blogspot.com
 
 
Kram//Erica

PURJOSRÖRA

0 Läs mer >>
 
 
 
Dagens middag blev en köttfärsrätt. För det finns ingen fileé i denna rätt (om den nu inte är nermald i köttfärsen)
därav namnet
 
Falsk Fileé  4 port
 
 
ca 600 g nötfärs
1 msk aromat
Blanda färsen med aromat
Gör rullar och plasta in i plastfolie och frys i ca 2 timmar
Jag gjorde fyra rullar av satsen för vi är inte så många i hushållet,så då finns det i frysen klart för kommande middagar
Sätt ugnen på 175 grader
Skär färsfileén i skivor
Stek skivorna i smör
Lägg dom färdiga skivorna i en ugnsform
Gör en SÅS: 2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk kalvfond
1 msk soja
peppar och ev salt
Gör såsen i stekskyn (stekpannan)
Sjud den nån minut
Häll såsen över köttbitarna
10-15 min i ugnen
Servera kokt potatis och sallad 
 
Kram//Erica

FALSK FILEÈ

2 Läs mer >>
 
 
CENTERKAKOR  ca24 st
 
2 rullar Center
 
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl mjöl
Rör smör ock socker pösigt
Tillsätt mjölet
Låt degen vila i kylen i ca 20 min
Rulla in centern i bollar
   
Grädda i ca 15 min i 175 grader
 
 
 
Kram//Erica
 
 

CENTERKAKOR

1 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
MAZARINER   20st
 
3/4 dl socker
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
2 1/2- 3 dl mjöl
Rör ihop till en deg
Låt vila en stund i kylen
Smörj formarna med flytande margarin
Dela degen i 20 bitar och rulla dom till bollar
Tryck ut degen i formarna
 
Gör fyllningen: 300 g riven mandelmassa
175 g rumsvarmt smör
1 riven kokt kall potatis 
3 ägg
1 msk mjöl
Rör massan slät,
Det får inte finnas några klumpar
Fördela fyllningen i formarna
Grädda mazarinerna i 200 grader i ca 25 min
 
Kram//Erica

MAZARINER