0 Läs mer >>
Så ett litet gott Pinnbröd så här inför Valborgs.
 
 
Jag och Sigge var först och skaffade grova grillpinnar i skogen.
 
 
Pinnbröd
 
5 dl mjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl riven parmesan
2 tsk oregano
2 dl vatten
Blanda allt torrt.
Rör i vattnet och gör en smidig deg.
Forma fingertjocka längder och snurra runt pinnarna.
Grädda långsamt över glöden.
Snurra hela tiden.
Tar lite tid, så var försiktigt så degen inte blir bränd.
När brödet går lätt att ta loss från pinnen, och att pinnen inte är kladdig är bröden klara.
I med en smörklick och låt smöret smälta lite.
Njut.
 
 
Tack Smaskelismaskens för att du påminde mig om detta bakverk. 
Är ju så gott, man glömmer bort det emellanåt.
 
 
Kram//Erica
 

Pinnbröd

0 Läs mer >>
 
Korintkakor
ca 40 st
 
200 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 krm vaniljarom
2 dl socker
4 1/2 - 5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl korinter el hackade russin
 
Linda in degen i plastfolie och låt den vila 30 min.
Rulla 40 småa bollar.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Tryck lätt med en gaffel.
Grädda i 175 grader ca 10 min.
 
 
 
Kram//Erica

Korintkakor

1 Läs mer >>
Detta var lördagens förrätt.
Jag köpte frysta kammusslor och lagade denna goda rätt.
(Alla rätter där det står pilgrimsmusslor kan man byta till kammussla)
Det är andra gången jag äter denna mussla.
Första gången tyckte jag Inte det var gott.
Men denna rätt smakade riktigt gott!
 
Kammusslor med sparris.
4 port
 
12 kammusslor
1 knippe färsk sparris
1 pkt finskuret bacon
2 finhackade charlottenlökar 
1 riven vitlök
2 msk persilja
salt, peppar
smör
1 dl balsamicovinäger
 
Börja med att koka vinägern, reducera tills det är hälften kvar.
Förväll den färska sparrisen, koka den i saltat vatten i någon minut ca 3-5 min, och lägg dom sen i isvatten.
Stek charlottenlök, vitlök och baconet i lite smör.
Lägg i den förvällda sparrisen, i med persiljan.
Salta och peppra.
Stek kammusslorna i olja, ca 1/2 min på varje sida.
Salta och peppra.
Lägg upp och toppa med balsamicovinägern.
Ät genast.
 
 
 
När man köper hem ett knippe sparris stoppar man hela knippet i en skål med vatten.
Då håller sig knippet fräscht längre.
 
 
När man sen ska tillaga sparrisen, bryter man i stjälken. Den går av där den är bäst.
 
 
 
Kram//Erica

Kammusslor m sparris

5 Läs mer >>
 
Friterad Dumle
1-2 st dumle per person
 
Frityrsmet: 1 dl mjölk
1 ägg 
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
 
neutral olja att fritera i
 
Sätt en grillpinne i varje Dumlekola.
Beräkna 1-2 dumle per person.
Lägg kolorna i frysen någon timme.
Vispa ihop frityrsmeten.
Doppa Dumlen i smeten så det täcker Dumlen.
Fritera dumlen i den heta oljan.
Fritera tillös den fått fin färg.
Lägg den på ett hushållspapper tvärt så lite olja får droppa av.
Ät genast, gärna med en god vaniljglass.
 
 
Jag älskar friterade bananer, så jag friterade samtidigt några bananhalvor( samma frityrsmet)
Till dom tog jag Dumlesmöret, som fick smälta på dom friterade bananerna.
Voj voj va gott!
 
 
 
Kram//Erica

Friterad Dumle

2 Läs mer >>
 
Dagens Dumlerecept är en riktig smarrig efterrätt.
 
Dumlecheesecake!
 
Det fina är att man kan göra den flera dagar i förväg och ha på lut i frysen.
Man kan göra en stor i en springform eller i portionsformar.
Man kan göra dom små i muffinsformar, men tänk då på att pappersformen oftas tappar sin form.
Men om man ställer dom i enmuffinsplåt går det toppen bra, el allra helst i muffinsformar av silikon.
Småa dumlecheescakes är väl inte fel servera till kaffet om man får oväntat besök?
 
Dumlecheesecake
 
1/2 pkt digistivekex el mariekex
40-50 g smält smör
 
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 g philadelfiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
4 dl socker
1 påse med DumleBites
 
Topping:  1/2 dl grädde
200g choklad
30 g smör
 
Börja med att krossa kexen fint i en mixer, har man inte det så bryt ner kexen i dubbla tjocka plastpåsar.
Slå sen sönder kexen med kavel, hammare el stekpannan.
Blanda smulorna med det smälta smöret och tryck ut i en springform med bakplåtspapper i botten eller i muffinsformar.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vispa äggulor, socker, philadelfiaost och vaniljsocker till en slät smet.
Vispa grädden och vänd ner den i ostsmeten.
Sist vänds äggvitan ner.
Hacka DumleBitesen till små bitar.
Häll nu hälften av äggostsmeten på kexbotten.
Strö över dumlen och så på med resten av smeten.
 
 
När dom ska serveras värmer man grädde och låter chokladen smälta i grädden.
Rör tills det blivit en slät smet.
Rör ner smöret.
Häll över cheesecakeen, lägg på några Dumlekolor.
( cheescaken tas fram ca 10-15 min innan man äter den)
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Dumlecheesecake

0 Läs mer >>
 
Dumledryck.
1 port
 
3dl mjölk
2 msk grädde
6 st Dumlekolor 
1 tsk kakao
 
Värm mjölken och grädden.
Hacka dumlen och låt den smälta i den varma mjölken.
Vispa ner kakaon.
Rör tills alla kolabitar har smält.
Dricks varm el kall.
 
 
Kram//Erica
 

Dumledryck

2 Läs mer >>
Tänk att få varma amerikanska chokladpancakes med Dumlesmör till frukost!!
Gott som bara den.
 
 
Dumlesmör
 
3 msk grädde
7 Dumlekolor
50 g smör
 
Värm grädden, låt finhackade Dumlekolor smälta i grädden.
Rör tills all kola smält, rör tills det är en slät massa.
Låt massan svalna något.
Rör ner rumsvarmt smör.
Rör till ett slätt smör.
Ställ kallt en stund.
 
Gott till pancakes el nybakta scones.
 
 Amerikanska Chokladpancakes 
 
1 ägg
1 msk cacao
2,5 dl mjölk
2 msk socker
2 tsk bakpulver
2,5 dl mjöl
lite salt
smör att steka i
 
Rör allt till en slät smet.
Stek på medelvärme.
Serveras genast med en klick Dumlesmör.
 
 
 
 
Kram//Erica

Dumlesmör

1 Läs mer >>
Dagens Dumle är en Fluff.
Går att äta som den är, blir typ som en mousse, el funkar fint som en tårtfyllning/ garnering.
Fluff är enkelt att göra, och man kan använda alla möjliga godisar.
Igår använde vi en ingrediens, idag blir det två!
 
Dumlefluff
4 port
 
3 dl grädde
180 g Dumlekolor
 
Värm grädden, den får Inte koka.
Lägg i hackade kolor.
Rör så kolan smälter i den varma grädden.
Rör tills det är en slät massa.
Låt kallna.
Ställ in i kylen, låt stå kallt i ca 5-6 timmar.
Vispa till ett fluff.
Jag garnerade med ett Dumleflarn ( hur man gör dom finns i gårdagens blogginlägg) och lite hackad Daimchoklad.
 
 
 
Kram//Erica

Dumlefluff

32 Läs mer >>
Dumleflarn är väl det enklaste man kan göra.
Flarnen är goda äta som dom är, men går finfint att servera till glass el mousse.
Allt som behövs är Dumlekolor!
Lägg ungefär 4-5 kolor på en bakplåtsklädd plåt.
Lägg dom inte för tätt, för dom flyter ut.
Jag hade 4 st på varje plåt.
In i 175-200 g varm ugn.
Nu smälter kolorna.
Går snabbt, dom ska flyta ut men inte få någon färg.
Ta ut, klart.
Gör så många flarn du önskar.
 
 
Kram//Erica
 

Dumleflarn

0 Läs mer >>
Dagens Dumlerecept är en god och enkel kaka.
God att ta fram till eftermiddagsfikat!
 
Dumlekakor m Nobless
24 kakor
 
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
24 dumlekolor
 nobless
mazarinformar
 
Rör smör och socker pösigt.
Rör ner mjöl och bakpulver.
Dela degen i 24 bitar och rulla varje bit till en boll.
Lägg bollarna i mazarinformarna.
Tryck ner en Dumlekola o varje boll.
Grädda kakorna i 200 grader i ca 10 min.
När du tar ut kakorna från ugnen, lägg en nobless på varje kaka.
Går bra att frysa.
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Dumlekakor m Nobless

0 Läs mer >>
 
I veckan har jag Dumletema på bloggen.
Varje dag dyker här upp ett nytt recept med Dumlekola som en ingrediens.
Först ut är:
 
Dumlesnitt
 
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
1,5 msk sirap
3 3/4-4 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
+ Dumlekolor som delas på mitten
 
Nyp ihop alla ingredienser Utom dumlen.
Dela degen i tre bitar som rullas till längder.
Lägg dom på bakplåtsklädd plåt, inte så tätt, tryck ner halverade Dumlekolor.
Grädda i 175 grader i ca 12-15 min.
Skär kakan i snitt.
Låt dom kallna på plant underlag.
 
 
Kram//Erica

Dumlesnitt

0 Läs mer >>
Att göra en god och krämig Risotto är inte svårt.
Jag använder Risentas Avorio Risottoris.
Receptet på paketet är utförligt, enkelt att följa och blir väldigt gott.
Jag har utgått från grundreceptet men gjort min egen variant.
 
Risotto med fläskfie
4 port
 
1 fläskfile
grillkrydda
smör
4 dl risottoris
2 charlottenlökar, finhackade
1 spetspaprika, finhackade
1 dl förvällda kantareller
1 dl vitt vin
8-9 dl hönsbuljong
1-2 dl riven parmesan
en klick smör
salt&nymald svartpeppar 
 
Strimla fläskfileen.
Stek köttet i smör, salta och krydda med grillkryddan.
Lägg dom färdigstekta strimlorna åt sidan.
Fräs lök, paprika och svamp i samma fett som köttet stekts i för lite smak.
I med riset.
Fräs alltsammans någon minut, ca 2-3 min.
Riset ska se genomskinligt ut, typ glansigt.
Tillsätt vinet.
 Späd sen i omgångar och under omrörning med den varma buljongen. ( ca 1-2 dl åt gången)
Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på.
Koka på svag värme i ca 20 min, riset ska kännas mjukt.
Rör ner den rivna parmesanen och en klick smör.
Lägg i även köttstrimlorna.
Rör om och smaka av med salt och peppar.
Lägg upp på tallrik och garnera med hyvlad parmesan och paprikaringar.
 
 
Kram//Erica

Risotto med Fläskfilé