0 Läs mer >>
 
Ibland vill jag testa lite nya saker.
Nu var det Rödbetan som fångat mitt intresse.
Köpte hem en påse sist jag var och handlade.
Men det är ju ganska många betor i en påse så jag tänkte att då blir det att göra både förrätt och varmrätt på rödbeta.
 
Rödbetssoppa
4 port
 
500 g rödbetor
1 gul lök
1 msk smör
2 grönsaksbuljongtärningar
7 1/2 dl vatten
ev salt
några varv med kryddkvarnen
2 dl grädde
 
Till servering: 2 dl keso
2 -3 msk klippt gräslök
parmachips
 
Skala rödbetorna och riv dom på den grova sidan på rivjärnet, direkt i en gryta.
Skala och riv ner lök i grytan.
Fräs grönsakerna i smöret.
Smula ner buljongtärningarna och ös på med vattnet.
Koka i 10 min.
Kör soppan ganska slät med en stavmixer.
Smaka av, dra några varv med pepparkvarnen och ev dit med lite salt.
Häll i grädden.
Koka i ca 5 min.
Blanda gräslöken i keson.
 
Häll upp soppan, toppa med gräslökskeson.
Servera med parmachips.
 
 
Parmachips
 
Lägg parmaskinkan på en bakplåtspappersklädd plåt.
In i 250 g varm ugn, 5-8 min. 
Vänd på skinkan och kör 5-8 min till. 
Skinkan ska ha blivit knaprig, så det kan gå snabbare el längre tid. Beror ju lite på ugnen.
Låt kallna på galler.
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Rödbetssoppa

3 Läs mer >>
 
Så har jag åxå testat göra Semmelwraps som blev så poppis.
Vi har ju lite långt till Tössesbageri i Stockholm där dom kom på denna skapelse.
När man inte kan åka och köpa, då får man tillverka själv.
Och jag kan bara säga, att detta var den godaste semla jag ätit!!
 
 
Semmelwraps
 
100 g smält och avsvalnat smör
25 g jäst
1 dl kall grädde
1 dl kall mjölk
1 ägg
1/2 krm salt
1 tsk mald kardemumma
1/2 dl socker
1 tsk bakpulver som blandas väl i 
6 1/2 dl mjöl
Lös jästen i grädden.
I med alla ingr.
Rör ihop allt till en slät och smidig deg.
Låt degen jäsa under plastfilm i rumstemp. i 60 min.
Dela degen, ca 30 st. ( varje bulle vägde ca 40 g )
Rulla till bollar.
Jäs bollarna i ca 30 min.
 
 Kavla ut bollarna tunt.
Nagga med en gaffel.
Grädda i 220 grader i ca 3-4 min.
Gräddas dom för länge spricker bröden när man ska vika ihop bröden över fyllningen.
( vill man ha semmelbullar penslar man bullarna m uppvispat ägg och gräddar i 225 g i ca 10 min)
 
Jag fyllde mina wraps med egengjord mandelmassa som jag blandade med chokladkrokant, ca 50/50.
 
Mandelmassa
200 g sötmandel
2 1/2 dl florsocker
1 äggvita
3 bittermandlar el någon droppe bittermandelolja
ev lite vatten
 
Skålla och skala mandeln.
Jag gillar den lite mer ruffliga stilen så jag kör med skalet på.
Mixa mandeln fint i en matberedare.
Tillsätt äggvitan och florsockret.
Även bittermandeloljan om du inte hade bittermandel.
Kör till en slät massa.
Är massan för fuktig tillsätter du mer florsocker, är den för torr och kompakt kan lite vatten tillsättas.
Och så på med vispad grädde.
Vik ihop wrapsen och ät.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Semmelwraps

1 Läs mer >>
När man gjort för mycke potatismos är
Småa Kroppkakor perfekt att göra till middag.
Rör ner ett ägg i moset.
Riv ner 1/2 gul lök el lite lökpulver.
Sen rör man ner mjöl i smeten.
Ta så mycke mjöl tills det blir en fast deg så du kan knåda den med händerna.
Rulla längder och skär i bitar.
Jag vill ju ha småa, typ gnocchi.
Lägg ner dom i kokande, saltat vatten.
När dom flytit upp, koka i 2 min ungefär.
Servera med stekt bacon, smör och lingonsylt.
 
 
 
Kram//Erica
 

Småa kroppkakor

1 Läs mer >>
Jag gör ofta denna goda paj med olika bär som fyllning.
Men denna gång tog jag krossad ananas.
 
Ananaspaj
Deg: 100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
 
Fyllning: 1 burk krossad ananas( häll av juicen från ananasen, )el 250 g jordgubbar, hjortron mm mm
3 dl gräddfil el creme fraiche 
1 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
 
Rör ihop pajdegen och tryck ut den i pajformen.
Fördela ananasen på degen.
Rör ihop creme fraichen el gräddfilen med ägg och socker/ vaniljsocker.
Häll fyllningen över ananasen.
Grädda i 30 min i 175 g varm ugn ( gräddas långt ner i ugnen)
 
Serveras med lättvispad grädde el marzankräm.
 
 
 
Kram//Erica

Ananaspaj

1 Läs mer >>
 
 
Idag fyller jag år och hade mitt kalas igår för mina vänner som kunde komma.
Hade gjort 3 olika smörgåstårtor som jag bjöd på och sen lite fika.
Jag trivdes, hoppas även dom andra åxå gjorde det.
 
Brie& Salamitårta
 
polarkaka
salamimjukost
mimosasallad
brieost
pepparsalami
vindruvor
 
Skinktårta
 
köpes brödbottnar
philadelfiaost m pepparrot blandat m creme fraiche
äpple
sallad
skinka
gurka
ost
rostbiff
tomater
vindruvor
 
 
 
Räktårta
 
köpsebottnar
tonfiskröra( creme fraiche, majonäs,ägg, tonfisk, ketchup, svartpeppar, salt)
sallad
ost
räkor
ägg
lime
citronpeppar
 
 
 
Kram//Erica
 

Smörgåstårtor

2 Läs mer >>
 
 
Hallonpaj
ca 16 små el 1 stor paj
 
Pajskal:
200 g smält smör
5 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
 
Fyllning:
3 dl mjölk
7 msk snabb marzanpulver
350 g frysta hallon
1 msk potatismjöl
1/2 dl socker 
 
Börja med att göra marzankrämen, vispa ihop mjölken och marzanpulvret och låt den svälla i kylen.
Ta fram hallonen från frysen och blanda dom med potatismjölet och sockret.
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen.
Ta undan 1/3 av degen.
2/3 trycks ut i pajformen/pajformarna.
Förgrädda pajskalet/pajskalen i 200 g i ca 8-10 min.
Lägg en klick av marzankrämen i varje pajform / täck botten i den stora formen.
Sen på med hallonen och sist smula över pajdegen som är kvar.
Grädda i 200 grader i ca 20-30 min.
 
 
 
 
 
 
Idag skulle min älskade mormor Svea blivit 100 år om hon hade levt!
Snart blir det kalas, har ju namnsdag idag och min 49:onde födelsedag imorgon.
 
 
Kram//Erica

Hallonpaj

0 Läs mer >>
 
Långpannekaka m Tuttifruttiströssel 
 
4 ägg+2 äggvitor
4 dl socker
200 g smält smör
2 1/2 dl mjölk
ca 6 dl mjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
 
Glasyr:
2 äggulor
100 g smält smör
1 tsk vaniljsocker
florsocker 
ev lite vatten 
 
Vispa ägg, vitor och socker pösigt.
Blanda ner övriga ing. till en slät smet.
Häll smeten i en smörad och bröad långpanna.
Grädda i 175 grader i ca 15-20 min.
Låt kakan kallna.
Gör glasyren.
Rör en lagom tjock glasyr.
Bred glasyren på den kalla kakan.
Strö över strössel.
Låt stelna, skär sen i lagom stora rutor.
 
 
 
kram//Erica

Långpannerutor m T...

0 Läs mer >>
 
Bananplättar m Keso
1 port, 12 småplättar
 
1/2 mosad banan
2 ägg
1/2 dl keso
1 msk mjöl, vanligt, kokos el mandelmjöl
1 krm vaniljpulver
smör att steka i
stek på medelvärme
 
 
 

Bananplättar m Keso

0 Läs mer >>
Biscotti är toppen att hapå lut i en burk. Håller länge och är goda till em kaffet!
 
Här är basreceptet, sen kan man ju smaksätta med saffran, kakao, hacka i choklad mm.
 
BISCOTTI
75 g mjukt smör
3 dl socker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
7 dl mjöl
150 g grovhackad sötmandel
 
Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt.
Vispa ner ett ägg i taget.
Sikta ner mjölet och bakpulvret.
 Dela degen i tre bitar och rulla ut tre längder.
Grädda i 200 grader i 30 min.
Skär kakor.
Lägg tillbaka kakorna på plåten med snittytan uppåt.
120 grader i 20 min, vänd andra snittytan upp och 20 min till.
 
 
 
 
Kram//Erica

Biscotti

0 Läs mer >>
 
Så äntligen har jag hittat ett Munkjärn på loppis.
35kr för ett fint järn.
Munkbullar bakade jag nog första gången för ca 20 år sen.
Då jag skulle baka dessa fick jag låna järnen av en kompis mamma.
 Men nu är jag glad föra nu har jag ett eget järn!
 
Munkbullar
ca 25-28 st
 
3 ägg
1 1/2 dl grädde
2 dl socker
2 dl smält avsvalnat smör
4 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker.
Rör ner smöret och grädden.
Rör ner mjöl och bakpulver till en slät smet.
Värm ugnen till 225 grader.
Låt järnet vara i ugnen och bli genomvarmt.
Smörj järnet med smält smör, lägg en klick smet i varje grop.
( man får testa sig fram hur mycke smet man fyller)
Grädda i ca 12-15 min, eller tills dom fått fin färg.
Ta ut järnet, tänk på att järnet är rejält varmt, stjälp ur bullarna.
Smörj järnet mellan varje gång!
Går fint att frysa bullarna.
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Munkbullar

1 Läs mer >>
 
KUBBAR
ca 50 st
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 dl mjölk el fil
8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
några droppar bittermandel
 
Rör smör och socker pösigt med elvispen.
Rör ner de övriga ingredienserna.
Rulla bollar som doppas i pärlsocker.
Gräddas i ca 8 min i 225 grader varm ugn.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Kubbar

0 Läs mer >>
 
Snikers
 
1 dl socker 
2 dl ljus sirap
1 burk jordnötssmör med crunch
Smält socker,sirap och jordnötssmöret i en kastrull,rör hela tiden.
Får inte koka.
Tillsätt;
1 tsk vaniljsocker
2 dl kokosflingor
10 dl Special K flingor
Rör om alltihop..
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, ca 1 cm tjockt.
Smält 200 g choklad och bred ut på kakan.
Låt stelna.
Skär i rutor.
 
 
Kram//Erica

Snikers