0 Läs mer >>
 
Oj oj oj, ligger och tittar igenom mina bilder i paddan och försöker rensa.
Då inser jag att jag har massor med matbilder/recept jag inte bloggat om ännu.
Så jag får nog skärpa mig, kanske nästa vecka från solstolen! 
 
Jag brukar ju baka fröknäcke som är jätte tunt, men fick smaka en annan lite tjockare variant som var lite tjockare.
Men det var lika gott.
Tack Anita för receptet.
 
FRÖKNÄCKE/STICKS
 
1 plåt
 
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
1 tsk salt
2 msk psylliumfröskal
1 dl majsmjöl
0,5 dl olivolja
2,5 dl kokande vatten
 
flingsalt
 
Slå på ugnen, 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Koka upp vattnet, och häll vattnet och oljan  i bunken.
Rör ihop till en deg/smet.
Tryck /kavla ut mellan två bakplåtspapper.
Strö över flingsalt.
Grädda i 150 grader i 1 timme.
Slå av värmen  en låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärmen ca 30 min.
 
( jag skar sticks i smeten innan gräddning) 
 
 
Kram//Erica

Fröknäcke/ sticks

0 Läs mer >>
Afternoonthe, och då kommer en bild av en torrkaka upp i mitt huvud; Shortbread!
Köpte ett paket shortbread i en theshop i Uppsala men tänkte att jag måste väl testa baka.
( bilden från min vän Linda Marklund, @theglasshouse.se)
 
SHORTBREAD
ca 60 kakor
300g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1/2 tsk salt
6 dl vetemjöl

1. Rör smöret mjukt.

2. Tillsätt florsocker och salt och blanda ihop.

3. Tillsätt mjölet och jobba degen snabbt smidig. Överjobba inte degen för då blir kakorna för kompakta.
 
4. Kavla ut den snabbt till ca 1 cm tjocklek.
 
5. Stansa eller skär ut kakor.Stick dom med en gaffel så kondensen pyser ut. 

6. Grädda ca 15 min i 175 grader. Dom ska inte få så mycket färg.
 
 
 
Kram//Erica

Shortbread

0 Läs mer >>
 
När vi var på Pinchos drack jag denna goda drink .
Så nu har jag försökt återskapa något liknande och jaa, den blev väldigt god.
 
VIT SANGRIA
1 glas
 
2 cl sockerlag
(koka 1 dl vatten men 1 dl socker, låt svalna)
2 cl bols peach
2 cl citronjuice
2 cl apelsinjuice
4 cl vitt vin
indian tonic water el 7up
mynta
is ( el frysta vindruvot och apelsin/citron/limeskivor)
Mortla mynta i en shaker.
I med is, sockerlag, apelsin och citronjuice, bolspeach och vitt vin. 
Skaka och häll upp i ett glas.
Fyll på med indian tonic el 7 up.
Garnera med mynta och is.
 
Kram//Erica

Vit Sangria

0 Läs mer >>
Ja, ni läste rätt, har lagat en Bourgogne på bäverkött.
Jaaa det blev riktigt gott! 
 
Bäver  Bourgogne 

INGREDIENSER

  • 800 g nötkött i bitar el bäverkött
  • msk smör
  • st morot
  • st lök, gul 
  • st vitlöksklyftor
  • 150 g sidfläsk, varmrökt
  • msk tomatpuré
  • msk vetemjöl
  • dl rött vin
  • msk kalvfond
  • dl vatten 
  • krm timjan, torkad
  • st lagerblad
  • 500 g steklök
  • 200 g champinjoner, små
  • salt och peppar
  1. Bryn köttet i smör i en het stekgryta
  2. Skär morötterna, löken och vitlöken i skivor. Fräs dem itillsammans med tärnat sidfläsk och tomatpuré Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt.
  3. Tillsätt vin, timjan och lager-blad. Koka upp allt i pannan under omrörning.
  4. tillsätt vatten och fond så att det täcker.
  5. Låt puttra 1 timme.
  6. Serveras med potatismos el ris.
  7.  
  8.  
  9. Kram//Erica

Bäver Bourgogne / Boe...

8 Läs mer >>
 
Har varit en vecka hos min dotter i Uppsala, och en dag kokade jag en chaisirap åt henne. 
Den fick klart godkänd.
 CHAISIRAP
för en liter
 
1 liter vatten
9 påsar Earl Grey
3 st kanelstänger
1 st vaniljstång ( el 1 msk flytande vaniljessens)
2 tsk kardemumma
ca 15 hela kryddnejlikor
½ tsk muskot
½ tsk ingefära
1-1½ dl rörsocker 
1 msk rivet apelsinskal
 
 
 
GÖR SÅ HÄR:
Koka upp vattnet, ta kastrullen från spisplattan och rör ner alla ingredienser. Låt dra under lock i cirka 20 minuter. Sila och häll upp på flaska  Avnjuts tillsammans med varm, skummad mjölk (ungefär 1 del sirap, 3-4 delar mjölk).
 
Kram//Erica 

Chaisirap

0 Läs mer >>
 
 
Stekpannebröd /Ghakku
3 stora/6 små

4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt

1/2 msk brödkrydda


+ 2 dl vatten eller mjölk
 2 msk sirap

 

(man kan ju laborerar med olika mjöler)

Blanda alla torra ingredienser.

(ska man steka dessa bröd ute gör man med fördel degen direkt i en påse)

I med mjölk (vatten) och sirap.

Knåda till en deg och dela i 3/6 bitar.

Kavla ut tunnt, jag drog ett varv med kruskaveln .

Stek bröden på båda sidor i en torr stekpanna/ murrikka. 

Ät direkt!

 

Kram//Erica 

Stekpannebröd /Ghakku