0 Läs mer >>
 
 
  • 100 g ingefära 
  • 5 dl vatten
  • 1 dl risvinäger 
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt

Skala ingefäran, var noga med att bara ta bort det yttersta skalet. Skär tvärs över i så tunna skivor som möjligt - ju tunnare desto godare! Använd en så vass kniv som möjligt eller en mandolin.
 
Koka upp vattnet. Lägg ner ingefäran. Rör om och ställ åt sidan i 10 minuter. Häll av vattnet, lägg ingefäran i en glasburk.
Hetta upp vinäger, socker och salt tills sockret lösts upp. Häll det över ingefäran. Låt svalna. 
 
Efter ca 3 timmar är garin klar att serveras. Förvara den sedan kallt. God hållbarhet.
 
Kram//Erica

Gari /Inlagd ingefära

0 Läs mer >>
 
Enkel men väldigt god curd, ja om man nu gillar svarta vinbär.
 
Svarta vinbärcurd /Svartvinbärs curd
 
 

1 1/2 dl svarta vinbär
2 ägg
1 dl strösocker
1 msk maizenastärkelse
50 g rumsvarmt smör
 
Gör så här:
Kör vinbären med stavmixern till ett mos.
 Blanda och vispa ihop alla ingredienser utom smöret i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda under omrörning i 2 minuter.
Ta av från värmen och rör ner smöret.
Häll upp i en väl rengjord burk och förvara i kylen. Curden håller cirka 2 veckor i kylen.
 
Kram//Erica

Svartvinbärs curd/ Sv...

0 Läs mer >>
Blodapelsin är nog min favorit. 
Så nu har jag testat koka en marmelad, få en goding i burk.
Men jag hade hoppats på blodigare apelsiner fär att få den riktigt blodröd i färgen. Men man kan ju inte få allt här i världen.
 
 
Blodapelsinmarmelad 
 

Blodapelsinmarmelad

0 Läs mer >>
För ett tag sen bjöd maxi köket på vårrullar.
Så då måste man ju hem, gärna om receptet lite och testa i mitt egna 'provkök'.
 
 
Jag vet inte hur många rullar det blir men receptet är då minst 12 rullar.
Jag gjorde ju fyllningen med med fler grönsaker i , men man kan frysa ner den och snabbt ha vårrullar att äta.
 
Vårrullar med älgfärs.
minst 12 rullar, 4 port
 
4 hackade salladslökar
ca 300 g fint strimlad vit el spetskål
2 vitlöksklyftor,riven
300 g färs
3 champinjoner, rivna på den grova sidan av rivjärnet
1 röd paprika, fint hackad
1 liten morot, grovt riven
broccoli,fint hackad
1 msk olivolja
1 msk chiliolja
1 msk sesamolja
1/2 tsk chiliflakes
2 msk blandade sesamfrön
1 msk vitvinsvinäger
salt & svartpeppar
glasnudlar om man vill
 
12 st spring roll wrappers
Hoisin sause
Ris
Isbergssallad
Koriander
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala, ansa, riv och hacka alla grönsaker.
Lägg glasnudlar i blöt så de mjuknar.
Stek grönsaker, svamp, färs och vitlöken i oljorna i en stor stekpanna l stekgryta.
Tillsätt chiliflakes , sesamfrön och vinägern. Salta o peppra.
Låt fyllningen kallna lite, klipp ner glasnudlarna och blanda runt.
Ljumma upp lite vatten i en stekpanna eller vid gryta.
Doppa vårrullearket i det ljumma vattnet, de ska börja mjukna och nästan bli genomskinlig .
Lägg nå en skärbräda, lägg en sträng fyllning på arket.
Vik in kanterna och rulla ihop.
Lägg rullarna med skarven ner på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 10-12 min.
Servera vårrullarna med hoisinsås, ris, sallad och koriander.
 
( färdig fyllning går att frysa, då är det lätt att göra sig några vårrullar. )
 
Kram//Erica

Vårrullar med älgfärs

0 Läs mer >>
Oj vad jag har längtat över en god ramen.
Så nu när vi har lite kallare igen så passade jag på att koka en nudelsoppa med älgfile och fläsk.
 
RAMEN, NUDELSOPPA MED ÄLGFILE OCH VINDELRÖKT FLÄSK
4 port
 
  • 4 ägg ( jag hade picklade rödbetsfärgade ägg )
  • 5-6 champinjoner i skivor 
  • 1 msk olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g skivat stekfläsk ( jag hade vindelrökt fläsk)
  • 100 g älgfile, (el oxfile)skuren i tunna skivor ( enkelt skiva tunt om köttet är halvfryst) 
  • 1 1/2 l vatten
  • 1-2  kycklingbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
  • 1 strimlad morot
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 4 port ramennudlar ( jag hade bara äggnudlar)
  • 1 pak choi, delad i 4 delar
  • edamamebönor
  • 1 msk sesamfrön
  • salladslök
  • koriander
Koka äggen i 8 min, skölj i kallt vatten.
 Skala och dela
 
Använd gärna en stekgryta eller wokpanna.
Skiva champinjonerna och stek i oljan, när dom fått färg pressa vitlöksklyftorna över och lyft upp svampen .
Stek köttet och fläsket i samma fett, när fläsket och köttet fått fin färg lyfts det ur stekgrytan.
Häll i vattnet, buljongtärning, ingefäran, soja och den strimlade moroten.
Koka upp och lägg ner nudlarna, koka nudlarna enligt anvisning.
Låt pak choi koka i typ 1 min.
Fyll fyra skålar med nudlar, lägg på kött, fläsk, champinjoner, ägghalvor och sleva över buljongen.
Toppa med sesamfrön, salladslök, edamamebönor och koriander.
 
 
Kram//Erica

Ramen, Nudelsoppa med...

0 Läs mer >>
 
 
Minipajer med avokadoröra
10-12 st
 
2 dl hasselnötmjöl
3 msk sesamfrön
0,5 msk fiberhusk
1 ägg
1 msk vatten
Olja till formarna
Avokadoröra
1 avokado
1 ägg, kokt
0,5 rödlök, hackad
1-2 msk majonnäs eller färskost
0,5 tsk citronsaft
1 krm paprikakrydda
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar
ärtskott till garnering
 
Gör så här
Blanda hasselnötmjöl ( jag körde hasselnötter i en mixer till ett grovt mjöl),sesamfrön, fiberhusk, ägg och vatten
Arbeta ihop till en deg
Pensla formarna med olja
Dela degen i 10-12 bitar
Tryck ut degen i formarna upp på kanterna ( blötte fingrarna i vatten)
Ställ formarna på en plåt
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter
Låt svalna och ta sedan ur pajerna ur formarna
Dela avokadon, ta bort kärnan och gröp ur köttet
Mosa avokadon och blanda med citronsaften
Skala och hacka ägget
Blanda avokado, ägg, lök och majonnäs( färskost )
Smaka av med kryddor och salt
Fyll formarna med  avokadoröran, servera.
 
 
Kram//Erica

Minipaj med Avokadorö...

0 Läs mer >>
 
Ibland vill man att Middan snabbt ska bli klar.
Kyl och frysrens är ju alltid en hjälp till nya ' hittepå rätter'
 
Lat Kålpudding
 
150 g färs nöt el quorn 
100 g fint strimlad vitkål
1 gul lök finhackad
salt & peppar
1 1/2 dl kokt ris
1/2 msk sirap
2 tsk olja
Stek färsen i oljan tills den blivit lätt brynd.
Lägg i vitkål och lök och rör om med färsen. Ringla över lite sirap, salta och peppra.
Stek i 5-7 minuter tills vitkålen blivit mjuk.
Rör då och då.
Rör ner det kokta riset. 
 
Servera gärna lingonsylt till.
 
 
Kram//Erica

Lat Kålpudding

0 Läs mer >>
 
Smoothie med keso och svarta vinbär
2-3 port
 
1 banan
2 dl mjölk
1 dl keso
2 dl frysta svarta vinbär
Mixa med en stavmixer.
Häll upp i 2-3 glas
 
 
Kram//Erica

Smoothie med keso och...

0 Läs mer >>
 
Smoothie bowl med svartvinbär
 
2 port
 
1 banan
2 dl frysta svarta vinbär ( eller de bär du tycker om)
0,5 dl havregryn 
2 dl naturell yoghurt el kvarg
Mixa till en slät konsistens.
Fördela i två skålar och toppa med frukt, bär, frön mm.
 
 
 
Kram//Erica

Smoothie bowl med sva...

1 Läs mer >>
Försöker fortfarande laga mat från det vi har i frysen.
Hittade en låda med 2 liter svarta vinbär.
Jag älskar äta svarta vinbär direkt från busken, även saft och gelé.
Men nu har jag fått en till favorit:
En snabbgjord Ingefärsshot med svarta vinbär.
 
 
2 shots
 
1 dl tinade svarta vinbär, men funkar med kiwi, mango, hallon, blåbär , havtorn eller jordgubbar
0,5 dl vatten
saft från 1/2 citron
ca 1 cm skalad och fint riven ingefära
Mixa allt med en stavmixer.
Servera
 
Kram//Erica

Snabb Ingefärsshot me...

0 Läs mer >>
När jag var i Dublin i höstas åt vi nog en Bagel om dagen. Färskost, avocado, tomat, gravad lax och aromat var det pålägg som jag varvade som pålägg i en vecka. 
Jag har testat baka egna bagels för flera år sen, men nu hittade jag ett Lchfrecept.
Så klart jag måste testa.
 

 Bagels

4 st (6st)

200 g riven mozzarella (På påse, inte mozzarellaboll)

2 msk creme cheese (Philadelphia)

1 ägg ( ta undan lite ägg till pensling av bröden)

85 g sesammjöl (jag malde sesamfrön i mixern)

2,5 tsk bakpulver

1 tsk rapsolja

2 nypor flingsalt

 

+ 1 ägg till pensling och valfria frön till topping.

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 g och lagg bakplåtspapper på en plåt. 

Lägg riven mozzarella och Philadelphia i en skål. Kör i micron ca 1,5-2 min, blanda runt. Osten ska vara helt smält så att det blir en smet.

Knäck i ägget, i med sesammjöl, salt, bakpulver och olja – blanda till en fast smet. 

Dela smeten i fyra bollar,jag gjorde 6 st ,  gör ett hål i mitten med tex baksidan av en slev eller fingret. Pensla bröden med uppvispat ägg och strössla över frön. 

In mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna lite på galler.

 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Bagels /Lchfbagels

0 Läs mer >>
 
Är du som jag, att du köpt på dig massor med saffranskuvert?
Då kan du göra denna goda sås, för just nu är ju alla citrusfrukter som bäst.
Häll den varm på glass, eller lyxa till din risifrutti.
Den är ju supergod på din risalamalta också.
 
 
Saffran/blodapelsin och clementinsås 
 
0,5 dl cointreau
2 dl pressad blodapelsin och clementinsaft
0,5 dl vatten
0,5 dl florsocker
0,5 msk majsredning
1 pkt saffran
 
Blanda cointreau, saffran, citrussaften, vatten och florsockret i en kastrull.
Koka upp lite snabbt.
Blanda majsredningen med lite vatten och häll i det i kastrullen.
Koka upp ytterligare en gång till en simmig sås.
Serveras varm eller kall.
 
 
 
 
Kram//Erica

Saffran/blodapelsin o...

0 Läs mer >>
 
Tänk vilka barndomsminnen vi kan ha.
Läste ett inlägg som min fina kalixvän Irene skrev, Skidspårskakor skrev hon.
Som receptnörd och receptsamlare som jag är frågade jag ju naturligtvis vad det var för kakor.
Svaret blev att som barn tyckte hon att gaffelmönstret i kakorna såg ut som skidspår, helt logiskt för ett norrlandsbarn!
 
GAFFELKAKOR//SKIDSPÅRSKAKOR
 

1 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl 
2 tsk vaniljsocker
200 g smör, rumsvarmt 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin. Låt den vila inplastad i kylen i ca 30 min.

2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar, eller ovala som jag.

3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Tryck till kakorna med en gaffel.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på plåten.

 
 
Kram//Erica

Gaffelkakor //Skidspå...

0 Läs mer >>
Fortsätter att blogga och rensa bland mina lagade och bakade saker.
Nu står Poke'bowl på listan.
Fräscht, gott och mättande.
 
Här kan man blanda fritt med det man tycker om. 
 
Koka burgur, anpassa till hur många port du ska göra.
kräftstjärtat i lag
avokado
paprika
tomat
vattenmelon
kokta ägg, 1 per port
sugersnaps
majs
oststavar
salladsblad
picklad rödlök
 
Dillmajonäs: 4 port
1 kruka dill
1 dl majonäs
1 tsk pressad citronsaft
river citronskal
Blanda allt.
 
Koka burgur enl paketet, låt svalna. Blanda ner en burk majs i burgur.
Lägg burgur/majs i botten på en skål och toppa med kräftor, grönsaker, ost, picklad rödlök mm.
Servera dillmajonäsen till skålen och gärna ett gott bröd.
Jag serverade nybakta vitlöks Breadsticks 
 
Kram//Erica

Poke'bowl med kräftst...

0 Läs mer >>
 
Oj vad jag har bilder och recept som jag inte bloggat om. 
Så nu försöker jag rensa och lägga ut recept. 
Ni kommer att bli överösta av inlägg.
 
Kring jul blev det en hel del olika ostbitar lämnade i kylen efter ostbrickan och andra festligheter.
Då är Krukost en god återupplivning av alla kanter.
Ja den blir även en fin och god Gåbortpresent med några kex.
 
Krukost /Potkäs
 
250 g fint riven lagrad ost ( jag hade cheddar, parmesan och Västerbotten )
150 g färskost
3 krm timjan
1 riven klyfta vitlök
2 tsk färska kryddor
1 msk vatten
 
Blanda ostarna, jag rev ostarna både fint och grovt. ( gillar textur) med färskost, vitlök och kryddorna.
Blanda i vattnet så det blandas till en fin och krämig massa.
Godast blir den om den får stå och mogna några dagar i kyl innan servering.
Håller någon vecka i kyl, går att frysa.
 
 
 
 
Kram//Erica

Krukost //Potkäs

0 Läs mer >>
 
Jag tycker om att äta gröt till frukost.
Pajalagröten är fylld med fibrer, fröer och torkad frukt.
Den är jättegod tycker jag, äter den både varm och kall, för det blir flera frukostar av denna sats. 
 

PAJALAGRÖT   1 l gröt
1/2 dl linfrön
1/2 dl russin
1/2 dl katrinplommon
1/2 dl torkade aprikoser
1/2 tsk salt
7 dl vatten
 
1 dl havrekli
2 dl fiberhavregryn
 
Dag 1:
Lägg linfröna i grytan tillsammans med vattnet, saltet, russinen, katrinplommonen (klippta i småa bitar och aprikoserna (klippta i småa bitar)
Dag 2:
Blanda ner havrekli och fiberhavregrynen och koka på morgonen 3-5 min
Tillsätt ev mer vatten
Gröten kan man förvara i kylen flera dagar
Värm den portion du ska äta i micron
Jag tycker den är god kall åxå
 
Kram//Erica

Pajalagröt