2 Läs mer >>
Mördegskakor
30 kakor
 
200 g mjukt smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl mjöl
 175 g  ca 8-10 min
 
rör smör och socköer pösigt
blanda ner mjölet till en smidig och lätthanterlig deg
plasta in den och låt ligga kallt i kylen en stund
forma, färga den lätthanterliga degen
 
till spindelkakorna gjorde jag bollar som jag plattade till innan gräddning
när de gräddade kakorna kallnat fäste jag en Dumlekola på kakan med lite smält choklad
tryckte till kolan lite och fäste ätbara ögon på kolan ( ögonen har jag köpt på Panduro)
sen gjorde jag en liten strut av bakplåtspapper, fyllde den med smält choklad och spritsade dit benen
 
 
 
 
 
Häxfingrar innan gräddning.
Forma till smala fingrar, sätt fast en sötmandel som nagel, skär några sträck som fingerrynkor.
När dom är gräddade kan man pensla på lite kakao så dom ser smutsiga ut.
Man kan även skola och skala mandeln om man vill ha en gulaktig nagel.
 
 
Vi har ju en Rosa månad, därför bakade jag några ätbara Rosabandet kakor, vi alla har,tyvärr, någon vi känner el i vår närhet som drabbats av cancer.
Så en Styrkekram till alla därute som kämpar! Denna kaka är till Er.
 
Kram//Erica

Mördegskakor

0 Läs mer >>
Sjömansbiff
ca 4 port
 
500 g högrev
4 gula lökar
2 morötter
1 paprika
33 cl öl
2 lagerblad
7 kryddpeppar
salt
vitpeppar
2 msk kalvfond
1 köttbuljongtärning
smör att steka i
maizena redning
skivad potatis
 
Skär högreven i tunna skivor och bryn så köttet får en yta.
Skala och skiva löken och bryn den i köttskyn.
 
Blanda ner kött, skivade morötter och paprika.
jag hade även några färska champinjoner.
Häll över ölen, buljongtärning och kryddor.
Låt puttra under lock ca 1 1/2 timme.
Fyll på med lite vatten om det behövs.
Smaka av med kryddor.
Skala och skiva potatisen.
Blanda ner potatisen och låt koka med köttet tills potatisen är mjuk.
Red av med maizenamjöl.
Servera med husmans och inlagda rödbetor.
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Sjömansbiff

0 Läs mer >>
Köttsoppa med klimp i är bland det godaste jag vet, med en husmans med ost på.
Mått på salt och dyl har jag tyvärr inte, jag smakar mig fram. 
Men ska iaf berätta hur jag gör.
 
Köttsoppa 
4 port minst
 
500 g högrev
1 gul lök
1 palsternacka
vitkål
morötter
purjolök
kolrot
potatis
salt
köttbuljongtärning
hel svartpeppar
hel kryddpeppar
lagerblad
Lagerbladen är från ett träd som är minst 250 år.
Tog några blad i Uppsala på botaniska.....
 
Koka upp ca 2 l saltat vatten med en köttbuljongtärning, 5 svartpepparkorn, 5 kryddpepparkorn och lagerblad.
Lägg ner högreven i vattnet tillsammans med den skalade palsternackan, delad gullök och en bit av kålroten.
Koka köttet i en timme. Skumma ytan när det kokar upp.
När köttet kokat 1 timme silar du buljongen, spara buljongen.
Diska grytan och häll tillbaka buljongen.
Smaka av buljongen. Behövs mer salt så salta och lägg i en köttbuljongtärning till.
Skär köttet i småa bitar.
Skala och skär grönsakerna i småa bitar.
Ner med 5 kryddpepparkorn och 2 lagerblad
Koka upp buljongen, ner med köttet och grönsakerna.
Koka tills grönsakerna är mjuka.
 
Klimp.
ca 2 dl mjöl
köttbuljong
 
Rör ihop klimpsmeten till en slät smet.
Klicka ner klimpen i den kokande buljongen.
Koka i några minuter.
 
Ät och njut.
Doppa husmans med ost i buljong är såååå gott.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Köttsoppa

1 Läs mer >>
 
Pastadegen är enkel.
Till 3-4 port behövs
4 dl durumvete
2 ägg
2 msk olivolja
2 msk vatten
1 tsk salt
Lägg mjölet i en hög på bordet Och gör en grop i mjölet.
Knäck äggen och häll ut äggen i gropen.
Häll i olivoljan och vattnet, salta.
 Rör om till en fast deg.
Plasta in degen och lägg i kylen en timme.
 
 
 
Stek fläskfilén i skivor, salta och peppra.
 
Pastasås
 
 
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vatten
5 dl Creme fraiche
Koka ihop till en sås
 
Koka den färska pastan i 3 min, blanda den med basilikablad.
Lägg upp pastan, lägg på fläskfilén och häll på såsen.
 
 
 
 
kram//Erica

Fläskfilé, Tagliatell...

0 Läs mer >>
Ravioli med spenat/mozzarellafyllning.
 
Att göra egen ravioli är Bland det godaste.
Pastadegen är enkel.
Till 3-4 port behövs
4 dl durumvete
2 ägg
2 msk olivolja
2 msk vatten
1 tsk salt
Lägg mjölet i en hög på bordet Och gör en grop i mjölet.
Knäck äggen och häll ut äggen i gropen.
Häll i olivoljan och vattnet, salta.
 
Knåda ihop till en elastisk deg. Ev lite mer vatten behövs, el om den är kletig så tillsätt mera mjöl.
Linda in degen i glad pack och lät den ligga i kylen en timme.
 
Gör raviolifyllningen Medans.
Värm olivolja, citronzest och citronsaft i en stekpanna.
Lägg i 100 g färsk spenat och stek. Spenaten krymper väldigt.
 
 
Lägg den stekta spenaten på hushållspapper att kallna och att oljan kan rinna av.
Klipp den kalla spenaten i småa bitar och blanda den med 100 g riven mozzarella.
Kavla ut pastan till tunna remsor.
 
Lägg ca en tsk fyllning till varje ravioli.
Pensla med uppvispat ägg runt om fyllningen.
Lägg en pastaremsa på.
Tryck pastan kring fyllningen så luftbubblan försvinner.
 
Stansa ut raviolin.
Lägg på en mjölad skärbräda tills vattnet kokat upp.
Koka pastan i ca 3 min.
 
 
Servera raviolin med brynt smör med skivad vitlök, baconströssel och parmesanflakes.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Ravioli

0 Läs mer >>
 
 
Grädda kakan i 175 grader i en form som rymmer ca 1,5 liter.
Servera gärna en klick vispad grädde till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Saftig Saffranskaka

1 Läs mer >>
Höst och ruggit väder är väl kanske inte det vi önskar oss, men man kan förgylla dagen med en god soppa till middag med nybakat bröd.
Försöker koka soppa en dag i veckan, det är så gott tycker jag, å då får jag baka bröd åxå 😄.
En soppa som slår det mesta är Morotsoppan.
Får min son önska så är det den.
Väldigt enkel men otroligt matig och god.
 
 
( denna gång hade jag ingen räkmjukost, utan tog salamimjukost och det blev jättegott)
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Morotssoppa

1 Läs mer >>
 
 
 
Jordärtskockspannacotta
4 förrättsportioner
 
3 st jordärtsskockor
2 potatisar
2 msk vitt vin
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 gelatinblad
Skala potatis och jordärtsskocka, skiva tunt och koka mjuka i saltat vatten.
Häll bort kokvattnet.
Slå på grädde, vin och krydda.
Kör slät med stavmixer.
Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 min.
Blanda ner gelatinbladen i den varma puren.
Rör tills gelatinet löst sig.
Smaka av m kryddor och salt.
Häll upp i portionsskålar/glas.
Låt stelna i kyl minst 3 tim.
Kan med fördel göras dagen innan.
 
Älgrullar
6 skivor rökt älgstek
1 dl färskost
ca 1 msk riven pepparrot
Rör ihop färskost m pepparroten.
Lägg älgsteken lite omlott på glad pack.
Bred ut pepparrotsosten på älgsteksskivorna.
Gör en rulle och linda in i glad pack, gör en hård rulle.
Låt ligga i kylen någon timme.
Skär i cm tjocka bitar, trä upp på pinnar.
 
 
 
 
Kram//Erica

Jordärtskockspannacot...

0 Läs mer >>
 
 
 
En klassisk fiskrätt som är väldigt god och man kan förbereda den och vid servering bara hälla på värmd sås och gratinera den.
 
File' de sole Walewska
4 port
 
600 g rödspätta
2 tsk citronsaft
1 1/2 dl vitt vin
1 1/2 dl fiskbuljong
Lägg fiskfiléerna dubbelvikta i en vid panna.
Häll på vätskorna och sjud fileerna under lock i 10-12 min.
 
Under tiden görs:
Pommes Duchesse
Koka och pressa ca 12 potatisar till mos.
Blanda i: 3 msk smör
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Spritsa el klicka ut moset i en ugnsform.
Lägg dom kokta fiskfiléerna i formen.
 
Sås: Koka ihop fiskspadet till hälften.
Rör ihop 1 msk mjöl med
1 msk mjukt smör till en slät smet ( =beurre manie')
Klicka ner beurre manie' i spadet under vispning till en slät sås, samt späd med 3 dl grädde.
Ta såsen från värmen och blanda ner: 1 äggula
2 msk smör
salt
citronsaft
cayennepeppar
( så här långt kan man förbereda)
Häll såsen över fisken i ugnsformen.
In i ugnen på 200 grader tills allt är varmt och moset fått fin färg!
 
 
 
Helgen som gick bjöd på vackert höstväder iaf lördagen.
Då passade vi på att äta ute, en eld tändes och vi grillade korv och älgbiffar.
 
Sigge älskar korv och klart han ska få korv.
Svärfar tycker om att ge Sigge korvbitar!!
Kolla in tungan!!
 
 
 
 
Kram//Erica

Filé de sole Walewska

0 Läs mer >>
Har tillbringat helgen hos svärmor & svärfar.
Vi bjöd på fredagsmiddagen, den bestod av lite av havets läckerheter.
 
 
Till fördrink blev det en Frozen Applepie Martini.
FROZEN APPLEPIE MARTINI
2 glas
 
vaniljsockerlag: 1 dl vatten
1/2 dl socker
1 krm vaniljsocker
Koka lagen och låt den kallna
 
Blanda:
8 cl vodka ( vanilj vodka)
4 cl vaniljsockerlag
6 cl citronjuice
8 cl äppeljuice
4 isbitar
 
Fukta kanten på glaset med en citronklyfta el en äppelklyfta.
Blanda 2 tsk socker+2 tsk kanel och doppa den fuktade glaskanten i kanelsockret.
 
 
Vitlöksgratinerade Blåmusslor
till 4 pers.
 
1 kg färska el frysta blåmusslor
3 charlottenlökar
2 msk smör
2-3 dl vitt vin
1 dl vatten
 
Vitlökssmöret:
3-4 vitlöksklyftor
1 charlottenlök
50 g smör
1 dl finhackad persilja
1-2 msk pressad citron
2 krm salt
1 krm peppar
1 dl parmesan, fint riven
ev 2 msk ströbröd
 
(Tina frysta musslor)
Borsta el skrapa skalen rena på de färska musslorna och dra bort eventuellt 'skägg'.
Knacka på musslorna som är öppna.
Ifall de inte stängs är de döda och Ska Inte ätas.
Skölj musslorna väl.
Skala och finhacka löken.
Smält smöret i en rymlig gryta.
Fräs löken i smöret.
Häll på vinet och vattnet.
Lägg i musslorna när det kokar.
Koka musslorna på hög värme tills musslorna öppnat sig, ca 5 min.
Släng musslor som inte öppnat sig.
Häll av vätskan och låt musslorna svalna lite.
Ta bort den ena skalhalvan och lägg halvan med musslan kvar i en ugnsform.
( jag sparade de stora musselskalen och la 2 småa musslor i de stora skalen)
 
Vitlökssmöret:
Lägg det rumsvarma smöret i en bunke.
Skala och finhacka charlottenlöken och pressa vitlöken.
Blanda ner lökarna, finhackad persilja, pressad citron, salt och peppar i smöret.
( och ev ströbrödet)
Rör ner 3/4 av den fint rivna parmesanen i smöret.
Fördela smöret på musslorna.
Strö över parmesanen som är kvar.
 
Gratinera musslorna i 225 grader varm ugn i ca 7-10 min.
Lägg upp och servera direkt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 

Vitlöksgratinerade Bl...

1 Läs mer >>
Nutellabollar
 
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2,5 msk Oboypulver
1 dl nutella
13-15 dl havregryn
1,5 dl vispgrädde
 
Vispa smör och sockret fluffigt
Häll i grädden och vispa i 2 min till så det blir till högt fluff.
Vispa i övriga ingr.
Gör bollar och rulla i strössel.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Nutella bollar

0 Läs mer >>
 
Kolabollar
 
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
7 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
7 msk karamelliserad mjölk
 
Rör smör socker och den karamelliserade mjölken pösigt.
Blanda ner de övriga ingr.
Rulla bollar och rulla i strössel.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Kola bollar

1 Läs mer >>
 
Vita chokladbollar
100 g rumsvarmt smör
3 dl havregryn
1 dl socker
100 g riven vit choklad
1 msk vaniljsocker
1 dl kokos
ca 3 msk kallt vatten
Rör smör och socker pösigt.
Blanda ner övriga ingredienser.
Rulla bollar och rulla dom i strössel, kokos, pärlsocker el vad du vill!
 
 
 
Jag rullade i silverströssel.
 
 
Kram//Erica

Vita chokladbollar

0 Läs mer >>
 

Ingredienser

  • 100 g  Smör, rumsvarmt
  • 12 dl strösocker
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kallt kaffe
  • 5 dl snabbhavregryn

Gör så här:

Rör ihop smör och socker. Rör i kakao, vaniljsocker,kaffe och havregryn. Forma runda bollar och rulla dem i strössel, finhackad daim, kokos, mandel eller sesamfrön. Förvara i frysen eller kylen.

 
 
 
 
Kram//Erica

Chokladbollar

0 Läs mer >>
 
Så har jag testat på att göra egen Blodpudding.
Och jag kommer att göra det fler gånger.
 
BLODPUDDING
 
4 port
1 finhackad gul lök
1 finhackat äpple
50 g finhackad rimmat sidfläsk
3 1/2 dl öl
500 g nötblod
3 1/2 dl grovt rågmjöl
2 msk sirap
1/2 krm malen nejlika
1 krm kryddpeppar, mald
1 tsk mejram
1 krm vitpeppar
 1/2 msk salt
Stek fläsk, lök och äpple i lite smör.
Sila blodet, vispa det med ölen. Vispa rejält.
Vispa mer mjöl, kryddor och sirap.
 
Rör ner den stekta löken,fläsket och äppelbitarna.
Smöra och mjöla en form.
Häll i smeten i formen och täck den mer aluminiumfolie.
Är du osäker på kryddningen, stek lite av smeten i en stekpanna och smaka av.
 
Grädda i 200 grader varm ugn i 90 min.
Låt kallna
 
 
 
 
Skär blodpuddingen i centimetertjocka skivor och stek i smör vid servering.
Stek rimmat fläsk eller bacon att servera till.
Stekte även rödlök och äppelskivor i smör som jag läst var ett klassiskt tillbehör till blodpudding.
Hyvlade lite vitkål med osthyveln och lingonsylt är också väldigt gott till.
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Blodpudding

1 Läs mer >>
 
Till soppa är det gott med nybakat bröd.
Dessa limpor är väldigt enkla att baka, bara att röra ihop och bre ut i smord långpanna eller i 3 avlånga formar.
Denna gång gjorde jag limporna i formar.
 
Sirapslimpor
3 limpor
 
1 liter fil
3 dl mörk sirap
ca 14 dl rågsikt
1 msk brödkryddor
1 msk bakpulver
1 msk bikarbonat
ev russin
Blanda alla ingredienser väl.
Häll smeten i smorda formar.
Grädda i 125 grader i ca 40 min.
Efter 40 min öka värmen till 175 grader, i ca 15 min.
Testa med sticka, den ska vara torr.
 
 
 
 
 
Sirapslimpa med russin
 
Inga russin i denna.
 
 
Kram//Erica

Sirapslimpa