0 Läs mer >>
Huva vilket höstväder, regn och blåst.
Skönt få vara inne och gotta sig i värmen från ugnen, sen få äta denna goda äppelkaka.

Hemavans Äppelkaka
 
pajdeg: 2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
125 g rumsvarmt smör
 
fyllning: 4-5 grovrivna äpplen
3 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl creme fraiche 
1 dl hackade nötter, jag hade mandel , pistage och hasselnötter ( tål du inte nötter kan du ta pumpakärnor el utesluta det helt)
1 tsk kanel
 
Blanda alla torra ingredienserna till pajdegen.
Finfördela smöret i mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i pajformen och låt den vila i kylen i 30 min.
Skal och riv äpplena grovt.
Bred ut äppelrivet över pajdegen, och strö kanelen över äppelrivet.
Förgrädda i ugn i 10 min i 175 grader.
Vispa ihop äggen med sockret och vaniljsockret. 
Rör ner creme fraichen, och häll blandningen över äpplena.
Strö över de hackade nötterna.
Grädda ytterligare ca 40 min.

 
Kram//Erica

Hemavans Äppelkaka// ...

0 Läs mer >>

 
Höst är ju sopptider för mig.
Oftas bakar jag även ett bröd när jag lagar soppa, men ibland passar en husmans med ost bäst.
 
Korvsoppa
 
2 morötter
10 cm purjolök
vitkål
4-5 potatisar
2 msk tomatpuré 
1-2 buljongtärnin ( höns, grönsaks el kött)
korv
ca 1 liter vatten
lagerblad, kryddpeppar, om man vill
ev salt, peppar
 
Skala och hacka morot, purjolök och vitkålen.
Fräs de i en rymlig kastrull med lite smör.
Rör runt hela tiden och tillsätt tomatpurén.
Låt fräsa en stund.
I med vattnet Och lagerblad o kryddpeppar 
Koka ca 10 min och tillsätt potatisen som är skalad och delad.
Kokas till potatisen är mjuk.
Smaka av buljongen och salta om det behövs, och peppra
Stek korvbitarna i smör i en stekpanna och blanda ner i soppan, Servera.
Vill man inte steka korven kan man låta den koka med på slutet, så Arden blir varm.
 
Ett gott bröd och ostar gott till.
 
 
Igår hade jag skrivit hela receptet/ blogginlägget och den försvann det bara.
Blev så sur så jag tog cykeln och for till skogs.
Blev 5 liter lingon.
 
 
 
Kram//Erica 
 

Korvsoppa

0 Läs mer >>
Jag gillar ättikspritsmaken, blir besviken när stinget i en pizzasallad inte finns.
Igår gjorde jag en kålsallad med rödkål, oj så vacker färg.
Får nästan lite julvibbar.....

Rödkålsallad
 
strimlad rödkål
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
oregano
Strimla rödkålen, jag använde mandolinen och körde på 2:an.
Koka en lag på ättiksprit, socker och vatten.
Häll den varma lagen över kålen och smaksätt med oregano om du vill.
Låt kallna.
I med salladen i en burk, håller minst en vecka i kylen.
 
Vi åt kålsalladen igår till middagen ute.
Älgkorv, krämig potatis och gröna ärtor.
Jag testar ICAs bistrokasse nu.
Potatisen blev jättegod:
koka potatisen, häll av vattnet och blanda ner smaksatt cremefraiche ( den med karljohanssvamp och timjan) toppa med persilja.

 
Kram//Erica

Rödkålssallad

0 Läs mer >>
 
Ja, jag fortsätter att bomba er med recept där kantareller är en huvudråvara.
Böreksnurror med kantarellfyllning , här är det i portionsstorleken. 
Det går ju göra en stor i en pajform och skära bitar.
Men jag ville göra små och servera med pinne.

Köpte färsk filodeg, var noga med att hålla degen fuktig när du öppnat förpackningen.
Jag fick säga många fula ord, för mina snurror ville spricka närjag skulle snurra ihop snurrorna.
Degen hade en skarp vikning som den legat i förpackningen, där sprack det.
Men skam den som ger sig.
 

Böreksnurror med kantarell/spenatfyllning 

12 st
 
  • 600 g kantareller
  • 1 vitlök
  • 1 gul lök
  • purjolök
  • 1/2 finhackad paprika
  • 1/2 grovt riven morot
  • 50 g smör
  • 100 g färsk spenat
  • 200 g ricotta
  • 1 dl lagrad ost, riven
  • 12 ark filodeg, färsk
  • svarta och vita sesamfrön
  • smör, smält till pensling
  • salt
  1. Sätt ugnen på 175-200 grader.
  2. Riv svampen i bitar och stek den i torr panna tills vattnet har kokat ur, eller som jag, använd färdigförvällda kantareller.
  3. Skala och finhacka lök, purjo, paprika, riv moroten grovt och vitlök under tiden, lägg i pannan när svampen är torr.
  4. Tillsätt smöret och stek tills allt är gyllene, salta och peppra. Ta pannan från värmen och vänd ned spenaten. Låt svampröran svalna.
  5. Blanda svampröran med ricotta och lagrad ost.  Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg ut ett filodegsark, lägg en 'sträng' av fyllningen på långsidan. Rulla ihop till en tajt rulle.
  7. Linda rullen till en snurra, var varsam så inte filodegen spricker.
  8. Lägg snurran på bakpappersklädd plåt, stick en grillpinne genom snurran.
  9. Pensla snurrorna med smält smör, strö över sesamfröna och tillaga i ugnen ca 20-30 minuter.
  10. Servera en god sallad till.
Om det r svårt göra snurror kan man ju göör paket istället.

Kram//Erica

Böreksnurror med kant...

0 Läs mer >>
 

Hösten ännu en tid när man ska samla in allt från skogens/ trädgårdens skafferi.
Råkas du ha en hel hög med tomater du inte vet vad du ska göra med, så är här ett recept på god marmelad.
Tillsätt lite natriumbensoat och du har en marmelad till julens glöggmingel och småpresenter.

Tomat-& saffransmarmelad

1,5 kg tomater

1 kg syltsocker

1 vaniljstång

1 frp saffran

saften från 2 lime

( natriumbensonat)

Skölj tomaterna och lägg dem med syltsockret i en vid kastrull. Dela vaniljstången och lägg ned den och saffranen i samma kastrull.

Låt koka i 20 minuter.

Gör marmeladprovet, dvs häll lite marmeladmassa på ett fat, och ställ in det i kylen i någon minut. Om marmeladen flyter ihop när du drar ett finger igenom den så behöver den koka en stund till.

Pressa ned limesaften när marmeladen har kokat klart och häll upp på rena varma burkar. På med locket och förvara den mörk och svalt. Den här marmeladen är mumsig till t ex ostbrickan.

 
 

 
Kram//Erica

Tomat & Saffransmarme...

0 Läs mer >>
Ja jag testar vidare.
Och denna kantarellpate vart riktigt god.
Tillsammans med lingonsåsen blir det nog en favorit på buffébordet.
 

  • 400 g blandsvamp eller kantareller
  • 1 st gul lök
  • smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk mejram torkad
  • 6 st enbär hade inga enbär så jag tog gin, från Norrbottens Destilleri. 3-4 msk)
  • salt, nymald  vitpeppar
  • 1 dl hackad persilja
  • 3 st ägg
  • 1.5 dl vispgrädde
Borsta svampen noga och skär den i bitar. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i en stekpanna med smör, 10–15 minuter. Tillsätt timjan, mejram och stötta enbär mot slutet ( eller gin). Salta och peppra. Låt kallna.
2
Finfördela blandningen i matberedaren. Tillsätt persilja, ett ägg i taget och grädde, och mixa ihop till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
3
Häll smeten i en smord form som rymmer 5–6 dl. Jag tog två småa formar istället.Grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter. Låt patén kallna och servera med såsen.

 
Lingonsås
  • 2 dl svartvinbärs 
  • 1 dl lingon el lingonsylt
  • 3 msk portvin
  • ev färska lingon och svartavinbär 
  • Värm gelén försiktigt i en liten kastrull, och rör den slät. Blanda i lingonensylten och ev de färska bären  ta kastrullen från värmen. Blanda i portvinet. Om såsen stelnat, går det bra att värma den försiktigt vid servering.
  •  
     
     
    Kram//Erica 

Kantarellpat’e /Svamp...

0 Läs mer >>

Svartvinbärssylt med nektariner och vanilj
 
nektariner 
vaniljstång
8 dl svarta vinbär
liten skvätt vatten
5 dl syltsocker

Skala, dela och kärna ur nektariner. Skär dem i cm-stora bitar. Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
 
Koka upp nektariner, svarta vinbär, vaniljstång, frön och vatten i en kastrull. Låt koka med lock ca 5 minuter. Blanda i syltsocker och låt koka ytterligare 2–5 minuter under lock. Skumma av under tiden.
 
 
 
Häll upp på varma väl rengjorda glasburkar. Förvara sylten kallt.
 
recept f Buffé 

Kram//Erica

Svartvinbärssylt med ...

0 Läs mer >>

Rysk Svampsallad 

  • 1 dl lök, hackad
  • 1/2 gl finhack purjolök
  • 2 dl morot, riven
  • 5 dl blandad svamp, finhackad( hade kantarell, champinjon o Karl Johan 
  • vatten
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 vitlöksklysta
  • 1 dl persilja, finhackad
  • olja (till stekning)
  • salt
  • peppar
  1. Stek lök och morot i rikligt med olja så att båda får fin färg.
  2. Tillsätt svampen och en skvätt vatten. Låt de sjuda så smått.
  3. När vätskan kokat bort så gör en öppning i mitten av stekpannan. Häll i lite olja och stek tomatpurén i någon minut. På så sätt får du fram sötman från tomatpurén. 
  4. Rör runt i stekpannan och tillsätt vinäger, salt, riven vitlök och lite vatten. Låt sjuda under lock i 15 minuter. Konsistensen ska vara som en tjock pastasås.
  5. Toppa med persilja.
  6. Fyll varm sallad i väl rengjorda varma burkar, på med lock och låt kallna ( burken upp o ner.)
  7.  
Tyckte stenen i bakgrunden påminde om den i Tomtebobarnen
Fast det enda troll i skogen var jag.

Kram// Erica 

Rysk Svampsallad

1 Läs mer >>
 
KantarellFocaccia
 
1 liten plåt el 2 runda
 
25 g jäst ( 1/2 pkt)
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 tsk brödkrydda
1 msk salt
7 dl mjöl
1 dl västerbottenost
 
tomat
smör 
1 gul lök, finhackad
1 dl förvällda kantareller
vitpeppar
torkad timjan
flingsalt
1-2 dl grovt riven smakrik ost, typ Västerbottenost 
 
Rör ut jästen i vattnet.
I med oljan, saltet,brödkrydda, honung osten och mjölet.
Blanda till en smidig deg.
Låt jäsa 30 min.
 
Stek den finhackade löken och kantarellerna i en stor klick smör.
Krydda med vitpeppar.
Låt kallna.
 
Lägg ett bakplåtspapper i en mindre ugnsform. Ca 20x30 cm, el i två runda formar.
Pensla pappret med lite olivolja.
Tryck ut degen.
Låt jäsa i 20 min.
Pensla degen med lite olivilja.
Tryck fingrarna i degen så det bildas gropar i degen och stoppa ner kantarellbitar och lök i hålen.
Tryck ner några delade coctailtomater.
strö över flingsalt, den rivna osten och timjan
In i ugnen, 225 grader i ca 10-15 min.

 

Kram//Erica

Kantarellfoccatia/ Fo...

0 Läs mer >>
KANTARELLPESTO
 
2 dl förvällda kantareller
1 gul lök
smör att steka i
1 vitlöksklyfta 
50 g pinjenötter (solrosfrön funkar om du är allergisk)
1 dl fint riven god lagrad ost, typ västerbottensost
rapsolja
salt, vitpeppar
persilja, gräslök
 
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, lägg i en matberedare tillsammans med den skalade vitlöken.
Finhacka den gula löken och stek i smör tillsammans med kantarellerna, peppra och salta försiktigt.
Låt svalna.
Häll dom kalla kantarellerna i matberedaren tillsammans med den rivna osten och örterna.
Kör med knivarna.
Gör en slät pesto, häll olja till den konsistens du vill ha.
Smaka av med salt och peppar
 
Kram//Erica

Kantarellpesto / Pest...

0 Läs mer >>
Idag har jag haft en Kantarelldag.
Testat nya recept och även gjort "gamla" recept, med focus på kantareller.

KANTARELLSMÖR
 
1 dl förvällda kantareller 
1 finhackad charlottenlök el 1/2 finhackad gul lök
50 g smör att steka i
vitpeppar, salt
flingsalt 
75-100 g rumsvarmt smör
1 msk kalvfond (kan uteslutas)
 
Stek kantarellerna och den finhackade löken i smör.
Stek gärna så smöret blir en aningen brynt.
Krydda med lite vitpeppar o salt.
Häll kantarellerna, löken o det smälta smöret i en bunke, låt kallna.
Kör med en stavmixer så kantarellerna blir finhackade.
Vispa ner det rumsvarma smöret, flingsalt och kalvfonden.
Kör med elvispen till ett fluffigt smör.
Smaka av o krydda upp med mera fond, vitpeppar och salt.
 
Serveras på bröd, på grillat, på pasta, till dumplings mm mm
 
Kram//Erica
 

Kantarellsmör / Vispa...