0 Läs mer >>
 

Kanelkakor

225 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula

Garnering:
0,5 dl strösocker
2 tsk malen kanel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka samman smör, mjöl och florsocker i en matberedare eller för hand.
3. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Kavla ut degen tunt på lätt mjölad arbetsbänk. Ta ut valfri form med pepparkaksformar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
5. Grädda kakorna i mitten av ugnen 12-14 min tills de fått gyllenbrun färg.
6. Blanda kanel och strösocker och strö över kakorna direkt när de är varma.

Kram//Erica
 

Kanelkakor

0 Läs mer >>

Tårta i burk/ Cake in a jar är ganska trevligt att få och att servera så.
Det är enkelt ta med sig om man ska på picknick, äta ute el som vi har haf, pandemi.
Då får ju var och en sin egna burk.
Denna jordgubbstårta bjöd jag på i midsommras, vi var i husvagnen och kylen i den är ju inte stor.
Men små burkar kunde jag ju stoppa in lite här o där i kylen. 
Garnerade vid servering.
Man kan göra det väldigt enkelt för sig, köpt tårtbotten, kallrörd marsankräm och grädde.
Jordgubbarna skivades och blandades med limeskal och juice och råsocker.
Låt de marineras en stund, några jordgubbar  sparades till topping.
 
Ta ut rundlar av sockerkakan, lika stora som burken, och lägg en kaka i varje burk.
Ta lite av de marinerade gubbarna och saft och lägg i burken, på med marsankräm.
Lägg en sockerkaka till, jordgubbar, marsankräm, så långt kan man förbereda.
På med locket och låt den stå i kylen tills servering.
När den serveras så klickar man på grädde och garnera.
 
 
 
 
Kram// Erica

Tårta i burk, //Cake ...

0 Läs mer >>
Tänk vad man kan göra fina ätbara dekorationer med rätt grejer , tålamod och ätbara färger.

 
 
 
Kram//Erica
 

Dekorationslöv

0 Läs mer >>
Jag har ju blivit mormor till en liten gogosse, August.
Så i helgen var det dax att få se guldgossen live.
Mormor, dvs jag, hade ju lovat fixa födelsefika.
Bl.a hade jag bakat en vanlig rulltårta med blåbärssylt. Den toppades med vispad vit chokladpannacotta och så hade jag gjort blåa dekorationslöv.

 
Rulltårta
 
3 ägg
1 1/2 dl socker 
2 dl mjöl
 1 tsk bakpulver
 
 Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta ner mjöl och bakpulver.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper.
Grädda i 250 grader i 5 min.
Sockra på den färdiga kakan och vänd den på ett bakplåtspapper på bakbordet.
Ta bort bakplåtspappret den har bakats på.
Bred ut sylt och rulla ihop den på en gång.


Vit chokladpanncotta
1 gelatinblad
200 g (2 dl) grädde
100 g vit choklad, hackad

1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten ca 10 minuter.
2. Hetta upp grädden i en kastrull. Ta av från plattan när den precis börjar koka. Tillsätt gelatinbladet och rör om så det smälter.
3. Lägg den vita chokladen i en bunke och häll över den varma grädden. Rör om tills allt smält ordentligt. Plasta bunken och låt kallna minst några timmar i kylskåp, helst över natten.
4. Vispa pannacottan med elvispen, spritsa på rulltårteskivorna.
5. Dekorera.
 
Dekorationslöv
Du behöver en dekorationsmatta m lövmönster.

 
 
 
Kram//Erica

Rulltårta m blåbärssy...

0 Läs mer >>
(null)

1 Syltburk

2 Apelsiner
2 Morötter
2 dl Vatten
1 Citron
½ Vaniljstång
350g Syltsocker

Skrubba apelsinen i varmt vatten om den inte är ekologisk. Skala den och skrapa bort så mycket vitt på skalen som möjligt.
Strimla skalen tunt.
Tärna apelsinköttet, men få bort så mycket vita trådar som möjligt.
Skala och riv morötterna fint.
Lägg apelsinskal, apelsinkött och morötterna i en kastrull. Pressa i saften från citronen och urskrapad vaniljstång med frön och vattnet i kastrullen.
Koka upp och låt puttra i 30 minuter, rör om då och då. Tillsätt lite mer vatten om det verkar alltför torrt.
Tillsätt syltsockret och låt puttra i ca 20 minuter, rör om då och då.
Fyll en varm syltburk med den varma marmeladen och slut väl. Låt svalna!


Kram//Erica

Apelsin & Morotsmarme...

0 Läs mer >>
I år var jag lite sen med kräftafton.
Men i fredags blev det av, och inte mindre gott för det.
Bakade ett Laponiabröd/ Räkfrossebröd.
Blir ett väldigt saftigt bröd, lättbakat är det också.
Orginalreceptet är för en stor ugnsplåt, men jag har minskat ner receptet till 2 limpor i form.

(null)

(null)

(null)

 
Laponiabröd
2 bröd
 
5 dl 45 gradig vatten
650-700 g mjöl
1/2 msk salt
1 påse torrjäst
0,75 dl hela linfrön
 
Garnering: olivolja och flingsalt
 
Blanda alla torra ingredienser och häll i vattnet.
Kör i assistenten i ca 15 min.
Låt jäsa i 15 min under bakduk.
Knyckla ihop  bakplåtspapper och 'fodra' bakformarna.
Pensla pappret med lite olivolja.
Dela degen i två delar och tryck ut i formarna.
Låt jäsa i 15 min.
Pensla med olivolja och strö över flingsalt.
Grädda brödet i 200-225 grader i ca 40 min.
 

Bjuder även på original receptet
    • 1.5 liter 45 gradigt vatten
    • 2 kg vetemjöl special
    • 2 msk salt
    • 3 påse torrjäst
    • 2 dl linfrön
    • Garnering Olivolja och flingsalt


      1. Blanda de torra ingredienserna och häll i 45 gradigt vatten.


      2. Kör i assistenten i ca 15 min.Låt jäsa i 15 min under bakduk.


      3. Smörj en långpanna med olivolja 30x38 cm.( köpt på Ikea)Höga kanter.Häll i degen i den.Och jämna ut den.


      4. Låt degen jäsa i 15 min under bakduk.Pensla olivolja på hela kakan.


      5. Strö över rikligt med flingsalt på hela kakan.Grädda i ugn ca 50-1 tim. 225 grader.


      6. Skär kakan då den kallnat i 6 bitar






        Kram//Erica

Laponiabröd

0 Läs mer >>
(null)

Mums så gott detta är, och enkelt.
Förra helgen var vi med goda vänner på Pinchos och beställde något liknande.
Så nu testade jag göra det hemma när jag lika hade tinat ett gäng gyozaark.
Fritera gyozaark, låt rinna av på pappersklädd galler.
Spritsa cremefraiche över.
På med löjrom, finhackad rödlök, finhackad gräslök och smörgåskrasse.
(null)

(null)

Kram//Erica 

Friterade Gyozaark me...

0 Läs mer >>
(null)

Idag gjorde jag en ramen som blev så god.
Längtar till morgondagens lunch, för buljongen var bland det godaste jag ätit.
Fick tips på ett recept som jag använde som bas, men körde på med lite mera grönsaker.

Kycklingdumplingsarna skulle göras med wontonark men jag hade bara gyozaark, men de blev jättegoda.

Jag började med buljongen.
2 liter vatten
3 ekologiska hönsbuljongtärningar
3 msk japansk soja
1 msk misopasta
1 msk fisksås
1 bit färsk ingefära (i tumstorlek)
saft av ½ lime

2 finstrimlade morötter
finstrimlad vitkål
finstrimlad röd paprika
ca 10 cm finstrimlad purjolök
karljohanssvamp 
Koka upp buljongen med alla grönsaker och koka tills de är al dente.
Plocka upp grönsakerna och lägg i en skål.

Kycklingdumplings 
wonton el gyozaark
                                                                   fyllning:  350 g kycklingfärs
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk finhackad chili
1 msk fisksås
3 st salladslök, den gröna delen
flingsalt
svartpeppar från kvarn
Lägg en klick fyllning på wonton el gyozaarkets mitt, stryk lite vatten på kanten av arket och dryck ihop dumplingsen. 
Lägg dom på en gladpacksklädd bricka.

(null)

Koka upp buljongen, lägg i dumplingsarna, när de flytit upp, låt sjuda i ca 3 min.
Ta upp med en hålslev, lägg dom på en tallrik.
Dela varje pak choi i 6 bitar ( hade 2 st)
Böngroddar 
Sockerärter 
Nu ska alla grönsaker i buljongen.
Lägg några dumplingsar i skålen, på med grönsaker och buljong.
Ät och njut.

Här är länk till orginalreceptet och där finns även recept på om du vill göra egen deg till dumplingsarna.

https://leilasgeneralstore.com/recipe/ramen-med-kycklingdumplings/

(null)

Kram// Erica 


Ramen med kycklingdum...

0 Läs mer >>
Hösten triggar mig att samla i kyl och frys.
Skogen är ju ett fin stormarknad där vi fritt får plocka på oss fina råvaror.
Äpplen fick jag från två olika håll/vänner.
Båda sa att det inte var så goda äpplen.
Men tyckte att jag fick till 3 olika smakrika äppelmossorter.
(null)

Enkelt Äppelmos

1 kg äpplen
1/2 dl vatten
1/2 dl syltsocker
1/2 vaniljstång
1 msk vaniljessens ( haft vaniljstång o vaniljfrön liggandes i vaniljvodka; kan ligga lääänge)

Äppelmos

0 Läs mer >>
(null)

(null)

Jag försöker kasta så lite mat / matrester som det bara går.
Så när vi har ätit hemmagjort potatismos och det blir över, brukar jag göra kroppkakor/ gnocchi.
Oftast serverar jag dom nykokta med stekt bacon, smör och lingonsylt.
Och jag gör dom små, små munsbitar.
Men denna gång gjorde jag dom lite större, typ 5 cm i diameter.
*När dom kokat klart fick dom ligga och vänta på en tallrik.
*Stekte karljohanssvamp, kantareller och hackad charlottenlök i smör, på med lite vitpeppar.
*Lägg svampen åt sidan.
* Stek kroppkakorna/gnocchin tills de har fin färg på båda sidor ( och blivit genomvarma )i smör.
*Smula ner gräddädelost i stekpannan och lite grädde.
*Låt koka upp, i med svampen. Smaka av om du behöver salta och krydda.
*Rör ner persilja.
*Servera.
*Riv över lite parmesan.


Så här gör jag mina kroppkakor/ gnocchi :
potatismos typ 3-4 dl mos
1 ägg
1/2 fint riven gullök el lökpulver
vetemjöl
Rör ner ägget i potatismoset, i med löken/lökpulvret.
Rör till en slät massa.
Rör i vetemjöl till en formbar deg.
Degen ska gå att rullas till en el flera rullar
När jag gör småa gnocchi gör jag rullarna typ lika tjock som min tumme,
men dessa kroppkakor blev ca 5 cm i diamanter.
Ha mjölat bakbord.
Skär i lagom tjocka bitar/ skivor ca 1 cm.
Koka i saltat vatten, koka i omgångar.
Kroppkakorna flyter upp, då får de koka ca 1 min innan jag fångar upp dom med hålslev.

Kram// Erica

Stekta Kroppkakor/Gno...

0 Läs mer >>

(null)


(null)

Recept hittat på Instagram, minns inte vem!

Kram//Erica

Hallon & Passionsylt

0 Läs mer >>

Ratatouille är en riktigt god grönsaksröra, funkar som tillbehör till kött, fisk el halloumi.
Har även använt den som bas i soppa.
(null)



Ratatouille

3 msk olivolja
2 hackade gula lökar
1 röd paprika
1 gul paprika
1 zucchini
1 aubergine
3 krossade vitlökar
0,5 tsk timjan
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk salt
3 krm vitpeppar
2 pkt krossade tomater
några droppar tabasco

Hacka löken fint.
Hetta upp olivoljan och tillsätt löken,fräs runt och tillsätt pressad vitlök.
Hacka paprikorna,zucchinin,aubergine i ca cm stora bitar,tillsätt dom i grytan och kryddorna.
Fräs runt lite och häll över dom krossade tomaterna.
Koka upp och låt puttra i 20 min.
Häll upp i en ren burk.


Bilderna är tagna i Norra Fjällnäs/ Tärnabyfjällen, vid sjön Oltokken.
Min hemby.
Augusti 2021, kl är 20.30
Älskar vyn och ljuset.
(null)

(null)

(null)

Days to remember 

Kram//Erica

Ratatouille

0 Läs mer >>
(null)

Ibland försöker jag återskapa något som man ätit.
Denna marmelad hade min dotter och måg ätit på deras bröllopsresa.
Marmeladen är nu levererad och hoppas den nu smakar lika gott som den dom åt på sin resa.

Tomatmarmelad med vanilj
  • 500 gram röda små tomater som babyplommontomater eller cocktailtomater, jag använde hela plommontomater på burk,2 st
  • 3 msk vatten
  • 1/2 citron
  • 5 dl syltsocker
  • 3 cm vaniljstång 
  • Skölj tomaterna och hacka dem fint. Lägg tomaterna i en kastrull med tjock botten. Tillsätt vatten. Jag använde ju burktomater, så jag tog inget vatten.
  • Dela på vaniljstången och skrapa ur den i tomaterna. Tillsätt även stången. 
  • Koka upp och mosa ihop tomaterna. Koka tomaterna på låg värme i 15 minuter under lock. Rör då och då. 
  • Skölj citronen och riv skalet från en halva citron samt tillsätt det till tomaterna. Pressa ur en msk citronsaft och tillsätt det. 
  • Rör i syltsocker, rör om och koka på låg värme i ytterligare 15 minuter på medelvärme. 
  • Gör marmeladprov om du vill vara säker på att marmeladen stelnar. Lägg en msk gelé på en tallrik och kyl några minuter i frysen eller kylen. Dra sedan ett streck genom marmeladen med en knivspets. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast. Koka annars några minuter till eller tillsätt extra pektin enligt paket eller flaska. 
  • Häll upp tomatmarmeladen på rena och steriliserade syltburkar och sätt på lock. Ställ upp och ner att svalna. 
  • Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen
(null)

Kram//Erica

Tillagning



Tomatmarmelad med van...