Laponiabröd
I år var jag lite sen med kräftafton.
Men i fredags blev det av, och inte mindre gott för det.
Bakade ett Laponiabröd/ Räkfrossebröd.
Blir ett väldigt saftigt bröd, lättbakat är det också.
Orginalreceptet är för en stor ugnsplåt, men jag har minskat ner receptet till 2 limpor i form.
Laponiabröd
2 bröd
5 dl 45 gradig vatten
650-700 g mjöl
1/2 msk salt
1 påse torrjäst
0,75 dl hela linfrön
Garnering: olivolja och flingsalt
Blanda alla torra ingredienser och häll i vattnet.
Kör i assistenten i ca 15 min.
Låt jäsa i 15 min under bakduk.
Knyckla ihop bakplåtspapper och 'fodra' bakformarna.
Pensla pappret med lite olivolja.
Dela degen i två delar och tryck ut i formarna.
Låt jäsa i 15 min.
Pensla med olivolja och strö över flingsalt.
Grädda brödet i 200-225 grader i ca 40 min.
Bjuder även på original receptet
-
- 1.5 liter 45 gradigt vatten
- 2 kg vetemjöl special
- 2 msk salt
- 3 påse torrjäst
- 2 dl linfrön
-
Garnering Olivolja och flingsalt
-
-
Blanda de torra ingredienserna och häll i 45 gradigt vatten.
-
Kör i assistenten i ca 15 min.Låt jäsa i 15 min under bakduk.
-
Smörj en långpanna med olivolja 30x38 cm.( köpt på Ikea)Höga kanter.Häll i degen i den.Och jämna ut den.
-
Låt degen jäsa i 15 min under bakduk.Pensla olivolja på hela kakan.
-
Strö över rikligt med flingsalt på hela kakan.Grädda i ugn ca 50-1 tim. 225 grader.
-
Skär kakan då den kallnat i 6 bitar
Kram//Erica
-