0 Läs mer >>
 
 
Purjolösröran är enkel och ett gott tillbehör till grillat.
 
Purjolöksröra
 
1 purjolök
smör
2 dl grädde
salt&peppar
1 dl riven Västerbottensost
 
Skölj och strimla/skär purjon fint.
Stek purjon mjuk i smör, utan att den tar färg.
Häll över grädden och låt puttra en stund.
Ska bli lite krämigt.
Ta stekpannan från spisen och rör ner osten.
Salta o peppra.
Servera direkt!
 
 
Kram//Erica

Purjolöksröra

0 Läs mer >>
 
 
 
Västerbottensostmousse
 
2 gelatinblad
3 dl grädde
75 g finriven västerbottensost
salt, svartpeppar
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Värm grädden.
Ta kastrullen från plattan och rör ner den finrivna osten I den varma grädden.
Rör tills osten smält.
Salta och peppra.
Rör ner gelatinbladen, rör tills dom smält.
Lägg plastfolie i en liten form, 8x20cm.
Häll ostsmeten i formen och låt stelna i minst 4 timmar.
Skär moussen i stavar och garnera m finfin hackad rödlök.
Och till det en rejäl klick Kalix löjrom ( eller gravad lax).
 
 
 
Kram//Erica

Västerbottensostmouss...

0 Läs mer >>
 
Centerkakor
24st
 
100 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl brun farin
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
 
24 bitar center (2 rullar)
Flingsalt eller strössel.
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och sätt formar i en minimuffinsplåt (om du har).
Vispa smör, socker och farin med elvisp ett par minuter.
Tillsätt ägg och vaniljsocker och forsätt vispa tills det är helt uppblandat.
Rör ihop de torra ingredienserna ordentligt. Häll ner mjölblandningen i sockersmeten och arbeta ihop till en slät och fin deg. Rulla 24 bollar och lägg i formarna.
Grädda ca 10 minuter. De ska få lite, lite färg.
Ta ut kakorna ur ugnen.
Tryck ner en centerbitar upp och ner i alla kakorna och sätt in i ugnen i ytterligare 2 minuter.
Låt svalna och ät så många som möjligt.
 
Plåten från Lagerhause.
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Centerkakor

0 Läs mer >>
 
 
 
 

Tjälknöl

1 Läs mer >>
 
Baconlindade lökringar, ett gott grilltillbehör.
Skär löken i tjocka skivor.
Lossa ringarna ifrån varandra.
Linda baconskivor runt lökringen. 
Grilla.
 
 

Baconlindade Lökringa...

2 Läs mer >>
 
En väldigt god och enkel Rabarberkaka.
Serveras med marzansås!
 
Rabarberkaka
1 rund sockerkakasform
 
2-3 rabarber,  skurna i bitar
 
2 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
50 g kallt smör
1 dl pärlsocker
 
Smöra en sockerkaksform.
Vispa ägg och socker pösigt.
Vispa ner mjölet.
Häll smeten i den smörade formen.
Fördela rabarberbitarna över smeten.
Hyvla smöret med en osthyvel och lägg över hela formen.
Strö på pärlsockret.
Grädda i 175 g i ca 35-40 min.
 
 
 
Kram//Erica
 

Rabarberkaka

1 Läs mer >>
Svärmor bjöd på dessa Laxrullar.
En god förrätt.
 
Laxrullar
4 port
 
300 g kallrökt lax i tunna skivor
1 pkt philadelfiaost 
riven pepparrot
dill
salt,peppar
 
Blanda philadelfiaost, pepparrot ( efter tycke å smak) och smaka av med salt och peppar.
I med hackad dill.
Lägg ut plastfilm på bänken och lägg laxskivor omlott i en rektangel på plasten.
Bred ut pepparrotsosten.
Rulla ihop till en rulltårta.
Rulla in i plasten och lägg in i frysen ca 1 timme.
Rullen blir lättare att skiva då!
 
Svärmor serverade rostad toast till!
 
Kram//Erica

Laxrullar

1 Läs mer >>
 
Fromage finns ju att köpa på affären i ett paket som man vispar snabbt ihop med vatten eller mjölk.
Men så klart är ju den hemmagjorda flerdubbelt så gooood!
 
 
Citronfromage
4 port
 
4 gelatinblad
4 äggulor
100 g socker
1 stor citron
3 dl grädde
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Pressa citronsaften och riv skalet i en kastrull, värm den och smält gelatinet i saften.
När gelatinet smält rörs det ner i äggsmeten.
Låt smeten svalna.
Vispa grädden och vänd ner den i den svala citron/äggblandningen.
Häll upp i portionsglas.
Ställ kallt att stelna.
 
 
Kram//Erica

Citronfromage

0 Läs mer >>
 
Vi har ju turen att ha massor med svampar runt knuten.
Men vi plockar bara kantareller.
Som tur är har vi kompisar som plockar annat som vi blir förärade med.
    Hade en påse förvällda blandsopp i frysen. Så då blev det en god förrättsoppa i fredags!
 
Svampsoppa med baconströssel
4 port
 
1 liter rensade svampar ( ca 2 dl förvällda svampar)
1 gul lök
5 dl vatten
2  grönsaksbuljongtärningar
5 dl grädde ( el 3 dl grädde & 2 dl mjölk)
salt&peppar
 
knaperstekt bacon
 
   Finhacka löken och fräs den i lite olja.
I med svampen, är dom färska ska dom sauteras tills allt vatten kokats bort.
I med grädde, vatten och buljongtärningarna.
Låt sjuda ca 10 min.
Kör soppan slät I mixer el med mixerstaven.
Smaka av med salt och peppar.
Värm på soppan.
Häll upp soppan i skålar och smula över knaperstekt bacon.
 
Jag serverade fröknäckesticks och västerbottensostkuber till.
 
Jag serverade ju soppan som förrätt, så jag halverade receptet till 4 pers!
 
 
 
Fröknäcke
2 plåtar bröd
 
2 dl majsmjöl (mandel el potatismjöl)
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl olja
2 dl kokande vatten
 
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Koka upp vattnet och oljan och blanda ner det i skålen.
Rör ihop till en deg.
Dela degen i två bitar.
Lägg ena degen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Lågg ett bakplåtspapper på och tryck ut degen tunt,tunt.
Ju tunnare desto bättre.
Ta bort det övre bakplåtspappret.
Jag skär rutor eller till långa sticks, i degen, man behöver inte det för man kan bryta bitar av brödet om man vill.
Men jag vill ha ordning på mitt kaos!
Strö flingsalt över brödet.
Grädda i 150 grader i 30 min. 
 
( bildbeskrivning  http://ericasmeny.blogg.se/2014/august/froknacke.html )
 
 
 
Kram//Erica

Svampsoppa

2 Läs mer >>
 
Jag har sorterat och rensat i kartonger, skåp och lådor.
När turen kom till skafferiet hittade jag havregrynen som är helt glutenfria.
Bäst-före-datum var nära så jag bestämde mig för att baka den enklaste långpannekakan ever!
4 ingredienser i kakan och så nougat till toppingen.
Jag hade i skafferiet köpt på mig Dubbelnougat som jag använde.
En öppnad påse hackade hasselnötter och en dubbeldaim.
Så skafferistädningen resulterade i goooda glutenfria Nougatsnitt!
 
 
Nougatsnitt, i långpanna
 
300 g smält smör
3 dl socker
9 dl havregryn 
3 tsk bakpulver
 
Topping:200 g nougat ( jag smälte 4 dubbelnougat och några rutor ljuschoklad)
1 dubbeldaim, hackad
hackade hasselnötter
 
Smält smöret.
Blanda havregryn, socker och bakpulver i en bunke.
Häll över det smälta smöret och blanda allt.
Bred ut i en långpanna, jag brukar platta till med handen.
Grädda i 200 g i ca 15 min.
Hyvla nougat över den varma kakan.
Strö över hackad daim och hackade hasselnötter.
Skär genast i rutor.
Låt sen kakan kallna och stelna till innan rutorna tas upp ur långpannan.
 
 
 
Kram//Erica
 

Nougatsnitt

1 Läs mer >>
 
Haft kökstjänst idag.
Förberett lite inför fredagsmiddag bl.a.
Bakade Cocostoppar, lime edition.
 
Cocostoppar med limesmak och doppade i Vit choklad.
ca 25 st
 
50 g smält smör
2 ägg
1 dl socker
1 påse (200g ) riven cocos
rivet skal från 1 lime
 
Garnering: 150g vit choklad
 
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda samman ägg och sockret, vispa inte.
Rör ner cocos, rivet limeskal och smöret.
Låt smeten svälla i 10 min.
Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 10-15 min.
Låt kakorna kallna innan du doppar kakornas botten i smält choklad.
Låt dom stelna i kylen.
 
 

Cocostoppar m Limesma...

2 Läs mer >>
 
Ljummen Potatissallad
4port
 
500-600 g småa potatisar, skrubbade och ska ha skalet kvar
ett knippe rädisor
tomater i olika färger
1 salladslök
1/2 rödlök
 några suger snaps
lite gurka
paprika
ruccolasallad
( stora kaprisar ligger som garnering)
 
Vinägrett: 1 msk dijonsenap
1 dl olja
1 msk vinäger
2 dl kycklingbuljong
1 dl persilja
salt
( 1 msk kalvfond pga att vi skulle äta denna pot.sallad t den marinerade fläskfilén )
 
Tvätta potatisen noga och dela den i ätvänliga bitar ( jag delade dom småa i 4 bitar)
Koka potatisen precis klar.
Medans potatisarna kokar hackar du grönsakerna och blandar i en skål.
Vispa ihop vinägretten.
När potatisen kokat klart, häll bort kokvattnet och häll vinägretten på den varma potatisen.
Rör runt och blanda ner i grönsaksskålen.
Servera på direkten.
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Ljummen Potatissallad