0 Läs mer >>
Nu har vi testat att grilla marinerade räkor.
Och det blev riktigt riktigt gott ska jag säga!
Serverade dom grillade räkorna med grillad citron, grillade brödskivor som penslats med olivolja och kryddats med lite vitlökssalt och en Nobisdressing!
 
 
Marinad till räkorna: 5 port
1 kg räkor med skal
3 krossade vitlöksklyftor
3 limefrukter, saft och skal
1 mild röd hackad chilifrukt
1 1/2 msk japansk soja
1 msk sweet chilisås
2 msk olivolja
1 soja
 
Låt räkorna marineras i minst 3 timmar.
Trä upp räkorna på träspett som legat i blöt.
Grilla räkorna 3 min på varje sida.
 
 
 
 
 
 
Nobisdressing ( god till räkor)
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
1 klyfta riven vitlök
2 dl neutral olja
0,5 dl hackad gräslök
salt, vitpeppar
 
Koka ägget i exakt 3 min.
Kyl av ägg i kallt vatten.
Skala ägget och mosa ägget med en gaffel.
Blanda vinägern med ägget och vitlöken.
Tillsätt oljan under vispning till krämig dressing.
Smaka av med salt, vitpeppar och blanda ner gräslöken.
 
 
Kram//Erica

GRILLADE RÄKOR

2 Läs mer >>
Att testa nya matrecept med moderna ingredienser och namn är ju roligt.
Och att göra 3 rätters middag är alltid kul.
Men hederlig husmanskost med få råvaror är oersättligt.
Så till middag serverade jag BLODPLÄTTAR.
 
Det kanske inte ser så gott ut men vi tycker det är hur gott som helst.
Smeten gör jag på känsla.
( härlig färg på smeten)
Så här gjorde jag på ett ungefär:
2 ägg
3 dl blod
1/2 riven gul lök
4 dl mjölk
1 dl grädde
salt
1/2 krm mald kryddpeppar
1/2 krm mald vitpeppar
mjöl ( tills det blir en smidig, lagom tjock plättsmet)
vispas till en slät smet
stek i smör
servera stekt bacon till och lingonsylt ( ev en klick smör också)
 
 
Har testat dessa kakor åt Smartson.
Riktigt goda va dom, lite matigare fika kändes det som.
Vanilj vart vår favorit!
 
 
Kram// Erica

Blodplättar

1 Läs mer >>
Grattis till alla Mammor på Morsdag!
Vad vore världen utan mamma? ( jaaaa även pappa)
Firar morsdag ensam, min mamma bor ju långt ifrån och mina barn bor ännu längre bort.
Men förgyller mitt kaffe med att testa Croissants på burk.
 
 
Testade några med Nutellafyllning, några utan.
   
Enklare än så här blir det inte;
öppna burken, 
rulla ut degen,
skär efter markeringarna,
(lägg en klick nutella om du nu vill ha det)
rulla ihop,börja med den breda delen mot spetsen,
lägg skarven nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt,
pensla med uppvispat ägg,
grädda i 200 grader i 12-15 min
sikta florsocker
njut.
 
 
 
 
 
 
Hittat några takchifferplattor som jag ska försöka få någon med kakelskärare att skära bort spikhålen.
För jag tänkte återbruka dessa och använda dom som serveringsassietter!
 
Försöker göra bilderna inspirerande, vackra och varierande.
Vill ju att ni läsare ska bli hungriga , taggade och vill testa recepten.
Sigge är nog min största fan, han är iaf nyfiken på det jag sysslar med och visar sitt intresse!
 
(det va ju enkelt att använda burken, men nästa gång jag bakar dessa använder jag nog vanlig kavlad smördeg)
 
Kram//Erica
 
 
 

Croissants

2 Läs mer >>
 
 Efter att ha ätit resterna av Grekisk Pytt till middag ( inte för att jag klagar över det)
så blev jag sugen på efterrätt.
Kikade vad som fanns hemma i kylen.
 
 
Första gången jag åt friterad camembert var i Piteå på Noliamässan för ett X antal år sen.
Men att fixa till det hemma är inte svårt.
 
1 camembert ost ( delade denna ost i tre bitar)
mjöl 
1 uppvispat ägg
panko (asiatiskt ströbröd)
vatten
hjortron 
vispad grädde
vanlig neutral olja
smör
 
 
Jag delade osten i tre bitar.
Skar även bort lite av det tjocka vita lagret som täcker osten.
Blötte osten först i vatten, sen doppades den i vanligt mjöl.
Se till att hela ostbiten är täckt med mjöl.
Sen ska osten ner i det uppvispade ägget och sen ner i skålen med ströbrödet Panko.
Jag stekte min panerade Camembert i olja och lite smör i en liten stekpanna.
Så någon fritös behövs inte för att göra denna läckerhet!
Bra va?!?!
 
Stek tills osten blir gyllenbrun runt om.
När osten är färdig, lägg den på hushållspapper så lite av fettet hinner rinna av.
Servera den varma camemberten med hjortronsylt och vispad grädde!
 
 
 
 
Kram//Erica
 
 
 

FRITERAD CAMEMBERT

1 Läs mer >>
 
 Tzatziki på mitt vis, 
blir ju så när man inte har de rätta grejerna hemma och man är för lat för att åka till affären.
Eller så vill man göra något av det som redan finns hemma!
 
 
 
1/2 gurka
1/2 tsk salt
1 dl créme fraiche
100 g philadelfiaost
1 msk majonäs
1-2 rivna vitlöksklyftor
citronpeppar
 
Riv gurkan grovt.
Lägg rivet på en tallrik och salta.
Lägg en tallrik på och ställ något tungt på så vätskan pressas ur gurkan.
Låt den ligga i press en halvtimme.
 
Rör créme fraîches, Philadelphiaost, majonäs till en slät smet.
Riv vitlöken fint och rör ner.
Krama ur gurkrivet och rör ner den i créme fraicheröran.
Smaka av med citronpeppar.
 
 
Kram//Erica
 
 
 

TZATZIKI på mitt vis

1 Läs mer >>
 
 Trodde jag skulle ha matgäst till middan idag men så blev det inte. 
Så det blev bara jag och mig själv som fick äta av en god Grekisk Pytt och Tzatziki på mitt vis.
 
GREKISK PYTT
4 port
 
400 g fläskfilé 
1 msk malen el riven ingefära
1 msk sambal oelek
1/2 dl soja
1/2 dl olja
Skär köttet i skivor och blanda marinaden.
Låt köttet marineras minst 30 min.
 
Skala 800 g potatis, skär varje potatis i 4 klyftor.
Lägg potatisarna i en ugnsform, häll över lite olja och blanda runt.
In med potatisarna i ugnen, 200 grader i 20 min.
 
Ta ut formen med potatisarna, lägg på 
1  röd lök, skuren i mindre bitar,
1 paprika i smala remsor.
 
Lägg köttet överst, häll lite av marinaden över.
 
in i ugnen igen i ca12 min.
Ta ut formen igen och nu läggs halverade cocktailtomater och feta ost på köttet, ev oliver om man gillar det.
  
In i ugnen i 12-13 min.
Serveras med tzatziki.
 
 
 
Kram//Erica
 

GREKISK PYTT m TZATZI...

2 Läs mer >>
 
 
 
Rabarbersirapen är nästan som en saft, men tjockare i konsistensen.
Den är stark i koncentrationen eftersom inget vatten tillsatts vid kokningen.
 
RABARBERSIRAP
1 sats ger ungefär 7 dl
 
500 g rabarber
1 dl jordgubbar 
2 citroner
5 dl socker
 
Skär rabarbern i bitar och lägg i kastrullen tillsammans med jordgubbarna.
Tvätta citronerna och skala av det yttersta gula.
Pressa ur saften.
Lägg ner skalbitarna i kastrullen och häll ner citronsaften.
Tillsätt sockret.
Värm upp blandningen under omrörning tills sockret smält.
Sjud därefter i ca 5 min el tills rabarberbitarna mjuknat.
Häll massan i en finmaskig sil och passera med hjälp av en sked.
Häll upp på flaskor.
Förvara mörkt och kallt.
 
3 sirapstips
Sirapen kan användas som saft och späds med vatten.
Till drinkar späds sirapen med kolsyrat vatten.
*
Sirapen kan användas till desserter eller 
ringlas koncentrerad över glass.
*
Vid längre tids förvaring bör konserveringsmedel tillsättas.
Följ råd på respektive förpackning.
 
 Här är det vitchokladpannacotta med rabarbergele'.
( värm rabarbersirap och tillsätt gelatinblad)
 
Kram//Erica
 
 

RABARBERSIRAP

1 Läs mer >>
 Lax i kaviarsås är en favorit i vårdat hem.
Så den är ett återkommande inslag som både vardagsmat och även till fest!!
 
LAX i KAVIARSÅS
4 port
 
4 portionsbitar av lax
ev lite salt, citronpeppar
 
3 dl grädde 
3 dl créme fraiche
2 fiskbuljongtärningar
ca 1/2 liten tub kaviar
sparrisbitar på burk (vitsparris) 
 
Smöra en ugnsform.
Lägg fiskbitarna i formen.
Krydda med citronpeppar, ev lite lite salt ( såsen är ju ganska salt).
Koka ihop grädde, créme fraiche, fiskbuljong.
Vispa ner kaviar, tillsätt så mycke du vill efter smak.
Häll över fisken, strö över sparrisbitarna.
In i 175 grader varm ugn i ca 25 -30 min.
Servera ris till.
 
 
Såsen kan man ju koka i en kastrull och servera till ev stekt el kokt fisk.
 
 
 
 
 Kram//Erica
 

LAX i KAVIARSÅS

1 Läs mer >>
 
Igår hittade jag en Stooor burk Nutella, 1kg, för 60kr på Rusta!
Vilket kap!!
Tackarrrrrrrr!
 
 
Hade färdigkavlad smördeg i kylen, som blev över när jag gjorde inbakad lax m gorgonzola (finns i ett äldre blogginlägg).
Så jag skar smördegen i mindre bitar.
Smetade ut lite nutella,
la en klick marzankräm (kallrörd från påse),
hackade lite vitchoklad och mandel som jag la på.
 
Penslade kanterna med uppvispat ägg,
 
och vek ihop.
Ägg fungerar som klister.
 
Vik ihop till paket, lägg skarven nedåt och tryck med en gaffel på ändarna.
 
Pensla med ägg och strö över lite hackad mandel.
Grädda i 200 grader i ca 15-20 min.
 
Sikta över lite florsocker.
Enkelt och gott.
Får man oväntat besök och har smördeg i frysen och lite nutella så har man nybakat att bjuda på mindre än en halvtimme!,
 
 
Kram//Erica

SMÖRDEGSRULLAR m NUTE...

0 Läs mer >>
Här kommer ett frukost / mellanmålstips.
 
Pannkaksmuffins
17-19 st
 
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
0,5 tsk salt
5 dl mjölk
smör till aluminiumformar el muffinsplåten
 
Smörj formarna med smör.
Blanda mjöl, vaniljsocker och salt i en bunke.
Vispa ner mjölken i de torra ingredienserna.
Vispa 1 äggvita till ett hårt skum.
Vispa ner de övriga äggen i smeten.
Vänd ner den vispade vitan i smeten.
Fyll formarna till 3/4.
Grädda i 225 grader, mitt i ugnen, 10-15 min
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 

PANNKAKSMUFFINS

1 Läs mer >>
Laxbiten jag hade var stor nog för att testa olika recept.
Först ut var ju soppa, nu inbakad i smördeg och med gorgonzola.
 
Vitvinsås till fisk är väldigt gott, så ta dig tid och koka den själv.
 
INBAKAD LAX m VITVINSÅS
4 port
 
4 bitar lax, ben och skinnfri
salt
gorgonzolaost, 1 pkt
1 rulle färdigkavlad smördeg
uppvispat ägg
 
sås: 2 finhackade charlottenlökar
smör
2 dl vitt vin el matlagningsvin
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
3 dl grädde
1 tsk mjukt smör
1 tsk mjöl
salt
vitpeppar
 
Skär smördegen i 4 bitar.
Salta laxbitarna.
Skär ett snitt i mitten av laxbiten, och tryck ner gorgonzolaost i snittet.
 
Lägg laxbitarna upp och ner, mitt på smördegen.
Vik ihop smördegen som ett paket.
Lägg paketet i smord ugnsform, skarven medåt.
 
Pensla paketet med uppvispat ägg.
Grädda i ugnen, 200 grader i ca 20-25 min.
 
 
Vitvinsåsen:
Finhacka charlottenlökarna och fräs dom i en kastrull med en klick smör.
Häll på vinet, vattnet, buljongtärningen och grädden.
Låt koka i minst 10 min.
Blanda mjölet med det mjuka smöret.
Vispa ner det i såsen.
Låt koka i 5-10 min.
 Smaka av med salt och vitpeppar.
 
Servera fisk, sås och kokt potatis.
 
 
 
Kram//Erica

INBAKAD LAX m VITVINS...

2 Läs mer >>
Snabba frallor
8 st
 
5 dl mjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 msk sirap
2,5 dl vatten
1 dl riven ost
 
Blanda alla ingredienser.
Klicka ut 8 klickar med hjälp av 2 skedar på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 200 grader i 15 min.
 
 
 
Kram//Erica

Snabba frallor

1 Läs mer >>
Idag äter jag ensam och då kokar jag fisksoppa på lax.
Älskar fisksoppa.
 
Använder inget riktigt recept, utan tar på en höft.
2 port
6 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
4 hela kryddpeppar
5 hela vitpepparkorn
1 lagerblad
en bit skalad palsternacka
salt
Koka upp vatten och kryddorna och lägg i 200 g ben och skinnfri lax.
Koka tills laxen är genomkokt.
Skumma buljongen.
Ta upp laxen ur buljongen.
Nu ska rotsaker ner i buljongen.
Jag brukar ha , morot, kålrot, vitkål, potatis, purjolök.
Koka tills rotsakerna är mjuka.
Häll i 1/2 dl grädde.
Lägg laxbitar i tallriken och ös över buljong och rotsakerna.
 
 
 
Kram//Erica

FISKSOPPA

1 Läs mer >>
Idag grillade vi Coca-Colamarinerade kycklingklubbor och åt dom med ris och sås.
Faktiskt riktigt gott.
 
 
4 port
 
Marinad:
4 dl cocacola
3 msk soja
1 msk honung
1 tsk sambal oelek (hade ingen sambal men hackade en  halv röd chilifrukt istället)
2 rivna vitlöksklyftor
 
1 kg kycklingklubbor
 
Blanda ihop marinaden i en skål.
Lägg ner kycklingklubborna Och låt dom ligga i marinaden över natten.
Grilla el stek i ugnen, 200 grader i ca 50 min.
( täck klubborna med alu.folie efter ca 30 min)
 
Servera med ris och sås
 
 
 
SÅS:
2 1/2 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk svartvinbärsgele
1 kycklingbuljongtärning
sv.peppar
ev maizenaredning
Koka upp och låt puttra en liten stund.
Red ev av med maizena.
 
 
 
 
Kram//Erica

Coca-Colamarinerade k...

3 Läs mer >>
 
 
 
 
 
HALLONPARFAIT
 
400 g hallon
3 dl socker
6 äggulor
6 dl grädde
 
Vispa äggulorna med sockret till fluffigt skum.
Blanda ner hallonen.
Vispa grädden och blanda ner i hallonblandningen.
Häll smeten i en form och ställ i frysen i minst 5 timmar.
Ta fram från frysen ca 20 min innan servering.
Garnera med färska bär och citronmeliss.
 
Kram//Erica

HALLONPARFAIT

2 Läs mer >>
Idag blev det en RISMJÖLSKAKA.
Glutenfri är den, då kan även svärmor äta av den.
 
RISMJÖLSKAKA
 
4 ägg
3 dl socker
3 dl rismjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Vispa socker och ägg pösigt.
Rör ner rismjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Rör till slät smet.
Smöra en sockerkaksform.
Jag mjölade den med mandelmjöl.
Grädda i 175 grader i 25-30 min.
 
 
 
Kram//Erica

RISMJÖLSKAKA