0 Läs mer >>
 
Avocado&Mangosalsa
 
 
200 g mango ( jag använde fryst och tinad)
200 g avocado ( fryst och tinad)
saft från 1/2 lime
1/2 finhackad chili
rädisor
persilja
honung
flingsalt
 
Blanda allt och låt stå minst 30 min i kyl.
 
Serverade salsan till min fisktaco
Recept på den 'rökta' laxen.
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/april/pulled-rokt-lax-i-ugnen-laxtaco.html
 
 
Recept på egna Tortillabröd, klicka på länken:
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/april/tortillabrod-i-stekpannan.html
 
 
Enkel sås
creme fraiche blandat med sweetchili 
 
Kram//Erica 

Avocado och Mangosals...

0 Läs mer >>
 
Att baka egna tortillabröd är väldigt enkelt och väldigt gott.
Detta recept testade jag till våra laxtacos.
 
Tortillas
 

Ingredienser

 20 st

 

  • 8 dl vetemjöl 
  • 1 1/2 tsk bakpulver 
  • 1/2 tsk salt 
  • 1/2 dl olja 
  • 3 dl vatten 

Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sikta samman mjöl, bakpulver och salt. Blanda ner olja och vatten. Rör tills en smidig deg bildats. 
  2. Täck över noga och låt stå svalt 1/2 timme. 
  3. Dela degen i 20 bitar (för 20 st) av en pingpongbolls storlek. Kavla varje degboll i lite mjöl tills den är 2-3 mm tjock. 
  4. Grädda i torr stekpanna på medelhög värme ett par minuter på varje sida. Lägg bröden under bakduk och ät så snart som möjligt.
 
  1. Recept från Ica.se
 
 
Laxtaco
Recept, klicka på länken nedan
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/april/pulled-rokt-lax-i-ugnen-laxtaco.html
 
 
Avocado&Mangosalsa
Klicka på länk för recept:
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/april/avocado-och-mangosalsa.html
 
 
Kram//Erica

Tortillabröd i stekpa...

2 Läs mer >>
Ja vad ska jag kalla denna laxrätt, gjorde lax i ugnen, med röksmak( röksmak finns ju på flaska).
Sen gjorde jag småa bitar av laxen och den monterades i hemmagjorda tortillabröd och en salsa,
Så en röktlaxtaco...Är det namnet bra eller? Men gott var det iaf!
Så här gör du Pulled Rökt Lax i ugnen!
 
Pulled Rökt Lax i ugnen
4 port
 
1/2 laxsida
saft från 1/2 lime
1 1/2 dl japansk soja
några droppar liquid smoke
 flytande honung
 
Blanda limesaft, sojan och liquid smoke i en form.
Lägg ner laxbiten i marinaden med skinnsidan upp.
Låt marinera i ca 30 min.
Torka av laxfilén och lägg i en ugnsform, gnid in filen med lite honung.
In i 175 grader varm ugn i ca 20-25 min.
Dela laxen i små bitar och fördela på tortillabröd med avocado&mangosalsa och sweetchilidressing
 
Recept på hemmagjorda enkla Tortillabröd i stekpannan, klicka på länk nedan
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/april/tortillabrod-i-stekpannan.html
 
 
Recept på Avocado&Mangosalsan, klicka på länk nedan
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/april/avocado-och-mangosalsa.html
 
Enkel sås av creme fraiche och sweetchili 
 
 
 
 
 
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/april/tortillabrod-i-stekpannan.html
 
 
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/april/avocado-och-mangosalsa.html
 
 
Kram//Erica

Pulled Rökt Lax i ugn...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Ja va säger man om denna goding.... Yummi!
Har man ätit Banoffepaj så kan man ju bara föreställa sig....
Mjuka, goda bollar med mjölkchokladtäcke, tror man tar en till!!!
 
Banoffebollar
ca 10 st
 
ca 14 Digistivekex
1 banan
4 msk karameliserad mjölk
200 g mjölkchoklad
 
Krossa kexen till fina smulor.
Mosa ner en banan och blanda banan, den karamelliserade mjölken med smulorna.
Smeten ska gå att rulla bollar, är den för lös får man krossa fler kex och blanda ner.
Lägg bollarna på ett bakplåtspapper och ställ i frysen ca 30 min.
Smält chokladen över vattenbad.
Doppa bollarna I chokladen Och låt stelna.
Förvara i kylen.
 
 
Kram//Erica

Banoffebollar

0 Läs mer >>
 
Morotsscones
6 st
 
50 g rumsvarmt smör
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl fint riven morot
1,5 dl kvarg
salt
ev lite kanel
 
Ugn:250 grader
 
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. ( ev kanel)
Nyp ihop mjölet med smöret till en smulig massa.
Rör ner morot o kvargen.
Klicka i 6 formar.
Grädda i 10 min
 
 
 
 
Kram//Erica

Morotsscones

0 Läs mer >>
 
Majs och Räksoppa
4 port
 
  • 2 burkar räkor i lag
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöklsklyftor
  • 0,5-1 chilifrukt (efter smak)
  • 1 burk majs
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 10 dl vatten
  • 0,5 paket äggnudlar
  • 200 gram sockerärtor
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • salt och peppar
  1. Hacka löken och chilin (efter smak) och fräs det tillsammans med pressad vitlök i en stor kastrull i lite olja.
  2. Häll av majsen och låt den sedan fräsa med i grytan tills den får lite färg.
  3. Häll över vattnet och smula ner buljongtärningarna.
  4. Koka upp och låt koka samman i ca 10 minuter.
  5. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
  6. Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen.
  7. Tillsätt grädden och låt koka upp igen.
  8. Smaka av soppan med salt, peppar och vinäger.
  9. Strimla sockerärtorna.
  10. Lägg nudlarna i botten på fyra skålar tillsammans med sockerärtor och avrunna räkor.
  11. Häll över soppa och servera.
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Majs & Räksoppa

0 Läs mer >>
 
Kalops
(recept från Ica )

Ingredienser

 4
 

 

  • 1 kg nötkött t ex bog eller högrev (à 1 1/2 kg med ben)jag köpte grytbitar
  • 200 g morötter 
  • 2 gula lökar 
  • 2 msk konc kalvfond 
  • 2 lagerblad 
  • 12 kryddpepparkorn 
  • 2 msk vetemjöl 
  • 1 liter vatten 
  • smör och olja till stekning
  • salt 
  • vitpeppar 

Till servering

  • kokt potatis 
  • inlagda rödbetor 

Så här gör du


Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här- texten är avsedd för 4 portioner.

  1. Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar.
  2. Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.
  3. Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olja i en gryta.
  4. Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  5. Strö över mjölet och blanda väl. Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Tillsätt ca 2 tsk salt och vitpeppar efter smak.
  6. Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.
  7. Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 1 1/2 timme. Smaka av med salt och peppar.
  8. Till servering: Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Serverade klassiskt Indiskt bröd till, för recept: klicka på länken
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/april/chapati.html
 
 
 
Kram//Erica

Kalops

0 Läs mer >>
 

Recept Chapati (ca 15 st)

4 dl vetemjöl

1,5 dl vatten

Gör så här:

1) Blanda ihop mjöl och vatten till en mjuk deg. Knåda den i minst 5 minuter. Låt degen ligga i en bunke täckt av en fuktig handduk i 30 min.

2) Värm upp stekpannan så den blir riktigt het.

3) Dela degen i 15 bitar och kavla ut till en rundel ca 15 cm i diameter.

4) Stek i den heta, torra stekpannan 1 minut på ena sidan och 30 sekunder på den andra.

Receptet är taget ur den indiska kokboken ”Indisk mat” av Madhur Jaffrey.

Nästa gång jag gör dessa bröd ska jag ha i lite salt och göra färre så dom blir lite större!
 
Serverade mina Chapatibröd till Kalops, så gott få upp all god 'sås'.
För Kalopsreceptet, klicka på länken nedan:
 
http://ericasmeny.blogg.se/2016/april/kalops.html 
 
 
 
 
Kram//Erica

Chapati

0 Läs mer >>
Kvällens middag var en riktig goding, Kyckling i Whiskeysås.
 
Kyckling i Whiskeysås och Klyftpotatis
 

4 port
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör

Whiskysås
3 dl vispgrädde
1/2 dl whisky
1/2 dl kinesisk soja (Kikkoman)

Garnering
cocktailtomater på kvist
kryddgrönt

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Putsa och krydda kycklingfiléerna. Bryn kycklingen i smör.

2. Lägg kycklingen en smord ugnsform.

3. Sås: Blanda grädde, whisky och soja och häll över kycklingen.

4. Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Låt några cocktailtomater steka med de sista tio minuterna.

5. Garnera med kryddgrönt och servera med klyftpotatis.

Recept från hemmets.se

Jag brynte kycklingen i smör, saltade o pepprade.

Hällde i whiskeyn o tuttade på.

Sen ner med grädden o sojan.

 
 
 
Kram//Erica 

Kyckling i Whiskeysås

0 Läs mer >>
 
Detta är rejäl husmanskost. 
Jag äter inte levermat själv, men för att göra andra lyckliga så gör jag mat ibland som jag inte äter själv.
Goda blev visst biffarna iaf! 
 
Leverbiffar 
4 port
 
1 fryst 'korv' mald lever
200 g fläskfärs
1 ägg
1 gul lök, grovt riven
1 stor rå potatis, fint riven
0,5 tsk vitpeppar
  2 tsk salt, ev lite mer
smör att steka i
 
2 dl grädde
1 msk soja
 
Skala och riv den gula löken på den grova sidan, direkt ner i en bunke.
Skala potatisen och riv den på den fina sidan, ner i bunken.
Rör ner den malda levern, fläskfärsen, ägget o kryddorna.
Är du osäker på kryddningen så kan du steka en liten provbiff.
Stek i smör.
Klicka ut biffarna i stekpannan, stek på medelvärme.
När biffarna är färdiga, häll över grädden o sojan och låt koka upp.
Servera med kokt potatis, lingon o pressgurka!
 
Recept på gurkan, klicka på länken här nedan:
 
http://ericasmeny.blogg.se/2014/may/gammeldax-pressgurka.html
 
 
Kram//Erica

Leverbiff

2 Läs mer >>
Förra veckan var ju morotensdag.
Kom ihåg att i mina gömmor hade jag ett recept, i en av mina handskrivna receptböcker, en solgul morot o kesopaj. Minns att den var god.
Om man inte toppar den med ölkorv, är det ju en veggorätt.
 
Solgul Morot & Kesopaj
1 stor paj i en springform
 
Pajdeg: 100 g rumsvarmt smör
3 dl mjöl
2-3 msk vatten
Låt degen vila inplastad i kylen i 30 min.
 
Fyllning: 800 g grovt rivna morötter
2 msk smör
1/2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
250 g keso
1 dl grädde
3 ägg
2 dl riven ost
ev cocktailtomater o ölkorv till topping
 
Tryck ut degen i en springform och förgrädda pajskalet i 10 min i 225 grader.
 
(Jag hade småa portions springformat)
 
Hetta upp en stekpanna, fräs de rivna morötterna i smöret.
Tillsätt vattnet o buljongtärningen, koka tills vattnet är borta. Låt svalna lite.
Blanda keso, grädde, ägg, ost o morötterna.
Fyll pajskalet med fyllningen.
Garnera pajen med delade cocktailtomater och ev ölkorv.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Morot och kesopaj

1 Läs mer >>
 
Har ni haft tacomys i fredags och fått över färs och tortillabröd? 
Då kan man med fördel göra denna Tacotårta!
Eller göra en ny variant på tacomyset!
 
 
Jag hade ingen springform så jag tog en vanlig form och klädde med bakplåtspapper. Lätt att lyfta upp tårtan när den är klar.
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Tacotårta

1 Läs mer >>
 
Idag grillade vi ytterfilé, och jag hade köpt hem en påse delikatesspotatis.
Så jag gjorde Vitlökspotatis, bland den godaste potatisen till grillat, ja till kött överlag.
Enkelt är de också.
 
Vitlökspotatis
potatis, skalade el skrubbade småa färskpotatisar
vitlök
smör 
persilja
salt&peppar
 
Koka potatisarna som vanligt i saltat vatten.
Häll av vattnet, lägg i en klick smör, pressa i vitlök, ner med persilja, salta o peppra.
Rör om, gör inget om potatisen blir lite mosad.
Servera direkt.
Idag fick potatisarna sällskap av lite haricots verts som fick slungas med i smör/vitlöken.
 
 
Ni vet väl att jag även finns på instagram, ericagh66, och att ericasmeny har en egen Facebooksida.
Jag blir även jätteglad när ni delar mina receplänkar och när ni lämnar en kommentar!
 
Kram//Erica

Vitlökspotatis

1 Läs mer >>
 
 
 
Nu har jag ätit den godaste efterrätten på länge, Bananpaj!
Smaken påminde om friterade bananer, behöver jag säga något mer....
 
Bananpaj
1 stor form el 6 småa portionsformar
 
4-5 bananer
2 dl mjöl
150 g smör
1 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
Slå på ugnen på 200 grader.
Skiva bananerna och lägg i ugnsformen/formarna.
Smält smöret och rör ner mjöl, socker och vaniljpulver.
Fördela smeten över bananerna.
Grädda de småa formarna i 15 minuterna och grädda i ca 20-25 om du gör en stor form.
Servera med vaniljglass.
 
 
 
Kram//Erica

Bananpaj m vaniljglas...

1 Läs mer >>
Före påsk var jag med i en undersökning gjord av köket.se 
Köket.se är en stor receptbank, fd recept.nu
Fick uppgift att använda sajten o sen utvärdera.
Hade länge tänkt göra en Caesarsallad, så sökte receptet i deras receptbank men gjorde den ändå på mitt lilla vis.
 
 
Caesarsallad
4 port
 
  • 1/2 vitlöksklyfta 
  • 5 sardellfiléer 
  • 1 äggula 
  • 1 dl riven parmesanost 
  • 1 1/2 tsk färskpressad citronjuice 
  • ca 3/4 dl neutral olja 
  • 1 krm salt

Sallad

  • kött från kycklingklubba
  • romansallad 
  • knaperstekt bacon 
  • hyvlad parmesanost 
  • brödkrutonger eller vitlöksbröd
  1. Dressing: Mixa vitlöksklyfta, sardellfiléer, äggula, riven parmesanost och färskpressad citronjuice med stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt olja i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att mixa. Smaka av med salt.
  2. Sallad: Blanda dressingen med kött från en kycklingklubba och romansallad i bitar. Toppa med knaperstekt bacon och hyvlad parmesanost.
  3. Strö över brödkrutonger eller servera salladen med vitlöksbröd.
(Krutonger gör man själv, skär tärningar av fralla, stek gyllene i het stekpanna.
Vi ville grilla, så jag använde kycklingfilé som jag delade i två delar, kryddade med grillkrydda och lindade bacon runt innan vi grillade.)
 
 
 
Kram//Erica
 

Caesarsallad m grilla...

0 Läs mer >>
 
 
CHOKLADMUFFINS 
12 stora el 48 minimuffins
 
1 dl kakao
2 dl mjölk
2 dl socker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Blanda kakaon, sockret och mjölken i en kastrull och koka upp under vispning.
Låt svalna.
Vispa det rumsvarma smöret med äggen.
Blanda ner mjölet som blandats med vaniljsockret och bakpulvret.
Vispa ner kakaosockerblandningen till en slät smet.
Grädda i muffinsformar.
175 grader 
Dom stora muffinsarna gräddar man ca 17 min.
Minimuffinsarna i ca 10 min.
(Testa med provsticka)
 
 
Bladen gjorde jag i grön sockerpasta.
 
 
Kram//Erica

Chokladmuffins