0 Läs mer >>
 
 
 
Saffransbullar med vit choklad & pinjenötter
ca 40-50 st
 

1 pkt jäst
150 gram rumsvarmt smör
6 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg

1/2 tsk mald kardemumma

cirka 15- 16 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram med rumsvarmt smör

1 dl socker

1 tsk kardemumma

4 msk vaniljsocker
100 gram grovriven vit choklad

Topping:

pinjenötter

1 ägg till pensling 

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Rör ut lite av mjölken med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl och tärna ner smöret, arbeta till se smidig deg,gärna med bakmaskin.

 

Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 50minuter. När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över smöret, och riv över chokladen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pinjenötter och grädda bullarna i 8-10 minuter tills bullarna fått fin färg.

Ta ut och låt svalna något, pudra över lite florsocker vid servering.

Kram//Erica

 

Saffransbullar med vi...

0 Läs mer >>
Chokladkolan är min favorit på gottebordet till jul.
I år fyllde jag knäckformar med denna smet, toppen enkelt med en knäckstrut, köpt på Ica.
 
CHOKLADKOLA
100 g smör
 
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2-3msk kakao

  • Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull eller i en stekpanna som jag.Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. 
  • Koka utan lock, ca 15 min i en vid stekpannan eller 30 min i en gryta med mindre botten. Rör om då och då tills smeten håller ett kulprov. Smaksätt med kakao.
  • Fyll knäckformar eller häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna, skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.
  • (Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.)
  • Älskar knäcktratten, bra till mycke.
  • Kram//Erica

Chokladkola

0 Läs mer >>
 
STRUVOR
 
minst 30st
 
 
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl mjölk (kan bytas ut mot vatten)
  • 2 ägg
  • 1 tsk strösocker
  • en nypa salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • kokosfett eller rapsolja till fritering
  • struvjärn
  1. Rör ihop ingredienserna till en slät smet. Låt stå och dra någon timme.
  2. Hetta upp fettet långsamt till ca 180 grader i en smal, hög kastrull. Har du ingen termometer kan du kolla temperaturen med en bit vitt torrt bröd som ska bli guldfärgat på
    1 min. Häll smeten i en smal skål som inte är mycket vidare än att struvjärnet precis går ner.
  3. Hetta upp struvjärnet i fettet. Doppa sedan det varma järnet i smeten nästan upp till kanten på järnet. Sänk ner järnet i fettet och fritera i 1–2 min.
  4. Ta upp och lossa struvan försiktigt med en gaffel. Låt den rinna av och doppa den i socker medan den är varm. Värm järnet igen och fritera nästa struva.
Kram//Erica
 
 

Struvor

0 Läs mer >>
Tack Åsa för dessa goda, enkla mazarinrutor.
Denna jul orkar jag inte göra 'vanliga' mazariner, är även lite svårt trycka ut mördeg i formar med en hand ( och med en bruten arm)
Men att baka i långpanna funkar det med en arm/hand.
Väldigt goda blev de också.
Malde mandeln lite grovt så de blev lite tuggiga.
 
Mazarin i långpanna
 
400 g smält avsvalnat smör
4 ägg
6 dl socker
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mald sötmandel
3 dl mjölk
2-3 droppar bittermandelolja
 
175 grader ca 20-25 min
 
Vispa ägg och socker.
Vispa ner övriga ingredienser.
Häll smeten i smord och bröad långpanna.
Grädda i mitten av ugnen.
Låt kakan svalna.
Gör en glasyr av florsocker och vatten, karamellfärg om du vill.
 
Jag brukar göra en glasyr med:
30 g smält smör
2 dl florsocker
1 äggula
karamellfärg
ev någon droppe vatten
 
om det behövs, i med mera florsocker 
Bred över kakan, låt stelna lite innan rutor skärs.
 
Kram//Erica

Mazarinrutor i långpa...

0 Läs mer >>
Ja dessa goda Rullrån har många namn.
Jag har testat två recept tidigare, ett som min mormor haft, sen fick jag recept på Kröllebölle av Hanna Nilsson ( @bakamedfrunilsson som var med i hela Sverige bakar 2016) ett danskt recept.
Och nu fick jag av Signe, en kompis svärmor , ett norskt recept, Krumkakor.
Fick även tips av henne att dessa gick fint att göra glutenfria.
 
Krumkakor / Rullrån /Rån /Glutenfria
många blir de
 
1 ägg
1 kopp socker
1 kopp mjöl ( Lailas mjölmix för glutenfritt + 1/2 msk Fiber husk)
1 kopp potatismjöl
1 kopp vatten eller öl ( jag använder bubbelvatten) 
1 tsk mald kardemumma
1 kopp smält avsvalnat smör
1 tsk hjortronsalt 
( min kopp rymmer typ 2 dl)
 
Vispa ägg och socker.
Vispa ner övriga ingredienser.
Låt stå och svälla någon timme.
Tillsätt mer vätska om smeten känns för tjock.
 
 
Kram//Erica

Rån /Krumkakor /Rullr...

0 Läs mer >>
 
Raggmunkar
 
2 port
 
4 potatisar
1/2 liten gul lök
1 ägg
1/2 dl mjölk
1/2-1 dl mjöl
salt
smör att steka i
 
Skala och riv potatisen och löken fint.
Blanda ner ägg och mjölk, anpassa mjölet så du får en ganska tjock smet.
Salta.
Stek småa tunna kluttar i smör så raggmunkarna blir frasiga.
Serveras med bacon och lingonsylt.
( brukar lägga in de färdiga raggisarna på en plåt i varm ugn medans jag steker resten av smeten)
 
Kram//Erica

Raggmunk

0 Läs mer >>
 
Julens enklaste efterrätt, endast två ingredienser .
 
Skumtomtepannacotta 
 

Det här behöver du till 4 portioner: 
2 1/2 dl vispgrädde
50 gram skumtomtar

Gör så här:
Mät upp grädden i en kastrull.
Klipp ner tomtarna i mindre bitar och låt sjuda under omrörning tills allt smält samman.
Häll upp i portionsglas. Ställ in i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.
Dekorera dem med vispad grädde och tomte.

Kram//Erica

Skumtomtepannacotta