1 Läs mer >>
Oj vad jag gillar denna Saffranspannkak.
 
Påminner ju lite om ostkaka i konsistens.
När inte julfirandet riktigt blev som tänkt, jag blev förkyld.
Så blev det en massa risgrynsgröt kvar.
Så igår blev det att göra denna goding.
I ock med vi bara är två i hushållet så gjorde jag 1/3 recept.
Och gräddade i en silikonform.
 

Saffranspannkaka
 
1 dl  sötmandel
2  pkt saffran (à 1/2 g)
3 msk  socker
1/2 tsk  vaniljsocker
1 1/2 dl  vispgrädde
1 l  risgrynsgröt
3  ägg
smör eller margarin (till formen)
ev någon droppe bittermandel 
 
Sätt ugnen på 175°
Hacka mandeln grovt. Om du vill kan du skålla o skala mandeln, men jag gillar att använda oskalad.
 
Rör ut saffran, socker ev bittermandeloljan o vaniljsockret i grädden och häll den sedan i gröten. 
Vispa upp äggen och tillsätt dem samt det mesta av den hackade mandeln. Spara lite mandel till insamling.
Smörj en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm, eller använd portionsformar. 
Häll smeten i formen/formarna. Strö på resten av mandeln.
Grädda mitt i ugnen ca 60 minuter för den stora formen och ca 45 minuter för portionsformarna.
Serveras ljummen el kall, med grädde , hallon eller hjortronsylt.
 
 
 
 
Kram//Erica 

Saffranspannkaka

0 Läs mer >>
Innan jul dyker det alltid upp en hel del tips på pyssel och recept! 
Vissa måste man bara helt enkelt testa.
Min vän Smaskelismaskens Erika, la ut sin svärmors recept på legymsallad, så den testade i år!
God blev den, fast jag gjorde en latmansvariant! 

I receptet ska man ju fixa morötterna själv, skala tärna och koka.
Men jag köpte en burk med färdiga morötter och ärtor....

 
Legymsallad 
 

1 msk tärnad smörgåsgurka
1,5 dl färsk gurka
0,5 dl purjolök
2 dl morötter, tärnade och kokta
2 dl gröna ärtor, förvällda
1,5 äpple i bitar
2,5 dl grädde
ca 2 msk majonnäs
salt och peppar

1. Tärna smörgåsgurkan och färsk gurka.

2. Ansa och strimla purjolök.

3. Tärna och koka morötterna mjuka.

4. Förväll ärtorna.

5. Skär äpplet i bitar. ( tärnade 3 småa Ingrid Marieäpplen)

6. Vispa grädden och blanda ner övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

 
 
Kram//Erica

Legymsallad

0 Läs mer >>
Jag har två sillar på julbordet som är återkommande favoriter på julbordet: löksill och Västerbottenostsill.
I år har de fått en stark kandidat , Brynt Smörsill  
Så i år har en duo förvandlats till en trio!
Receptet är från Catarina König.
 
Brynt smörsill 
  • 200g  5- minuters sill (1 paket)
  • 1 dl crème fraiche 32%
  • 1 msk majonnäs
  • 120g smör
  1. Bryn smöret på hög värme i en kastrull tills det blir ordentligt brynt och gyllene. Rör med visp hela tiden så smöret inte bränns. Dra bort från plattan när det fått fin färg och doftar nötigt. 
  2. Låt svalna på sidan av till ljummen.
  3. Skär under tiden 5-minuterssillen i bitar. 
  4. Blanda samman creme fraiche och majonnäs i en skål. 
  5. Häll försiktigt ned smöret i ett glas el bunke. Se till att bara det "klarade" smöret kommer med. Bottensatsen är den som skall sparas och gå ned i sillen. (Man separerar fettet från det brynta mjölkproteinet och använder det, alltså inte själva "fettet". Vi vill bara ha smaken av brynt smör. (Spara det klarade smöret till din övriga matlagning)
  6. Rör ned bottensatsen i creme fraicheblandningen. Vänd sedan ned sillen och vänd runt. (Malen svartpeppar kan du ha i om önskas, jag tycker inte det behövs)
  7. Lägg sillen i en glasburk och förvara i kylen till servering. (Den kan stå i kylen flera dagar innan julafton, det går fint)
     

     
    Kram//Erica

Brynt smörsill

0 Läs mer >>
 
Har ju fått ett struvjärn för några år sen från min mammas ungdomskamrat.
Då lovade jag att hon skulle få struvor varje jul.
Å så även denna jul, man måste hålla det man lovat.
Friterade i fritösen med frityrolja i år! 
Funkade fint!
Doppade inte alla i socker, uta dom bjuder jag med salt topping på en plockbricka.
Mums!
 

Kram//Erica

Struvor

0 Läs mer >>
 
 
 
Mjuk Pepparkaka med frosting
 

Obs! kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika kan ersättas med 1 msk pepparkakskrydda.

125 g smör
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk kardemumma
1 tsk kryddnejlika
2 ägg
2 ½ dl strösocker

1 1/2 dl gräddfil el filmjölk

½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Frosting:100 g färskost, t ex Philadelphia

25 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt gräddfilen i smörblandningen och vetemjöl blandat med bikarbonat. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad limpform eller sockerkaksform, ca 1 ½ liter.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.

5. Frosting: Vispa färskost och smör smidigt med en elvisp. Rör ner florsocker och vaniljsocker. Bred ut frostingen på kakan. Garnera med några lingon

 
 
Kram//Erica

Mjuk Pepparkaka med f...

0 Läs mer >>

Saffranskaka med färskostfrosting
 
  • 200 g smör
  • 2 förp saffran (à 0,5 g)
  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 100 g mandelmassa

  • Färskostfrosting 
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 100 g färskost
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en form på ca 22-24 cm i diameter.
  3. Smält smöret och låt svalna.
  4. Mortla saffran tillsammans med lite av sockret .
  5. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, smör och mjölk.
  6. Finriv mandelmassan och rör ner i smeten.
  7. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Grädda mitt i ugnen 35-45 minuter. Känn med en sticka efter 35 minuter, den ska komma ut torr från kakan.
  10. Låt kakan svalna i 10 minuter i formen innan du tar ut den.

 

Färskostfrostning
  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker. Blanda ner färskost. Vispa till en jämn frosting.
  2. Skär kakan i bitar, spritsa eller bred på frostingen över kakan och servera.

 
 

Kram//Erica
 

Saffranskaka med färs...

0 Läs mer >>
 
Vörtbröd 
 

2 st limpor 

1 pkt jäst, 50 g
1 mörk lättöl eller porter (33 cl) (kall eller rumsvarm går lika bra)
1 julmust (33 cl)
100 g smör, rumsvarmt

4 tsk vörtkryddor 
(eller 1tsk mald nejlika ,1 tsk mald pomerans,1 tsk mald kardemumma )
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl 
11–12 dl rågsikt 

1–2 dl russin (kan uteslutas) 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt lättöl och julmust. Kör maskinen så att jästen löses upp.

2. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt smör, alla kryddor, salt, sirap, vetemjöl och rågsikt, lite i taget mot slutet.

3. Kör assistenten i ca 5 minuter.

4. Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min.

5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor och lägg dem i var sin limpform, klädd med bakplåtspapper. Knåda in 1 dl russin i ena eller båda limporna om du vill.

6. Strö lite mjöl på deglimporna och låt dem jäsa under en bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. 

7. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 45 min.  Ta upp limporna ur formarna och låt dem svalna.


Kram//Erica 

Vörtbröd

0 Läs mer >>
 
Lite vuxengodis.
Romrussinkulor.
 
Rev 250 g mandelmassa
Tillsatte 1 dl romsprängda russin ( lät russin ligga i rom över natten)
Rullade småa bollar
In i frysen ca 1 tim innan jag doppade dom i smält choklad

 
Kram//Erica

Romrussinkulor// Godi...

0 Läs mer >>
SKUMTOMTEFUDGE
 
100 g skumtomtar
1 dl socker (2 dl socker stod det i receptet)
1 dl grädde
50 g smör
125 g vitchoklad
 
Klipp tomtarna i småa bitar
Lägg dom i en kastrull tillsammans med socker,grädde och smöret.
Smält allt på låg värme.
Rör lite då och då.
Det tar lite tid innan tomtarna smält,men låt det ta tid.
När allt är smält och smeten är slät,ta kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen.
Rör tills allt är smält och blandat.
Häll smeten i en liten bakplåtspappersklädd form
(jag har en liten form från Ikea)
Låt stelna i kylen i 2-3 timmar
Skär i småa bitar

Kram//Erica
 

Skumtomtefudge// Godi...

0 Läs mer >>
Brigadeiros
1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
50 g smör
3 msk kakao
1 krm salt
Garnering: strössel
 
Häll den kondenserade mjölken , smör, kakao och salt i en kastrull.
Koka upp under ständig omrörning.
När det kokat upp, sänk värmen och låt puttra under omrörning.
Smeten ska tjockna, tar typ 5-8 min.
 
Låt smeten kallna i rumstemperatur i typ 2 timmar.
Forma kulor av smeten och rulla i strössel.
Jag la kulorna i ischokladformar.
Förvara kulorna i kylen, dom smakar bäst kalla.
 
 
Kram//Erica

Brigadeiro//Godiskale...

0 Läs mer >>
MARIANNETRYFFEL 
30 st krossade Mariannekarameller
250 g mörk choklad
1 dl grädde
 
200 g choklad att doppa tryfflarna i ( vit står det i receptet)
 
Värm grädden och smält karamellkrosset.
Rör ner den hackade mörka chokladen.
Rör tills det är en slät smet.
Häll upp i en skål och ställ i kylen att stelna.
Rulla kulor och ställ in i frysen en stund.
Smält chokladen och doppa kulorna.
Ät och njut.
 
(Ska du göra Rudolfar så rulla bollar, doppa pinnen i lite smält choklad o tryck ner i bollen.
In i kyle 30 min.
Doppa bollarna i choklad, låt stelna.
Sätt fast ögon (köpt ätbara ögon på panduro) och en röd godis till nos.
 När chokladen stelnat helt & inte klibbar slås dom in i cellofan)
 
Mariannetryffel, Rudolf på pinne!
Inslagna i cellofanplast och i färdiga cellofanpåsar.
Hornen är bruna piprensare.
 
 
Kram//Erica 

Mariannetryffel//Godi...

0 Läs mer >>

Bounty

3 dl riven kokos
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl vispgrädde

Garnering
150 g mörk choklad, smält
riven kokos

 

1. Blanda ihop smör, kokos, florsocker, vaniljsocker och grädde till en massa. Ställ den i kylen en stund.

2. Rulla massan till fingertjocka längder, ca 4 cm eller bollar och lägg dem på en skärbräda i frysen i ca 40 min.

3. Doppa bitarna i smält choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över riven kokos. Låt dem stelna i kylen. Förvara dem i kylen.


 
Kram//Erica 

Bounty//Godiskalender...

0 Läs mer >>
Mumsmums
 

 
1 äggvita
4,5 dl socker
0,75 dl florsocker
1,5 dl kallt vatten
1,5 dl kokande vatten
1,5 msk gelatinpulver
 
Strössel: 4 dl kokos
1 msk kakao
 
Blanda äggvita, socker, florsocker och det kalla vattnet i en hushållsassistents bunke.
Rör om.
Koka upp vatten och rör ut gelatinpulvrer i det kokande vattnet.
Rör tills gelatinet är utrört.
Vispa ner gelatinet i äggvitan och sockret.
Vispa nu i ca 30 min.
Blanda kokos och kakaon och häll ut hälften av blandningen i en form 20x30 cm med kant.
(Man kan ta tre godislådor som man kan få på affären.)
Häll smeten på kokosblandningen. Strö över resten av kokosblandningen.
Låt stelna, minst 2 timmar i kylen.
Skär i rutor och doppa snittytorna i kokoskakaoblandningen.

Kram//Erica

Mumsmums// Godiskalen...

0 Läs mer >>
 
Att inte ha knäckformar hemma behöver inte betyda att man inte kan fixa lite knäck till gottebordet.
Blir fina i strutar och snyggt portionsförpackade.
Tyvärr blev jag inte Riktigt nöjd, jag litade för mycke på termometern ( nästa år blir det kulörtvätt) så den blev som en mjuk kola och för att jag fyllde strutarna liite för mycke!
Men gott blev det iaf.
 
Strutarna gör du av vanligt bakplåtspapper.

Fyll flera formar med  strösocker,minst 4 cm högt lager. Riv till bakplåtspapper i rutor, ca 6 x 10 cm. Snurra till en pappersbit så det blir till en strut med vass pip (för att knäcken inte ska rinna ut och att sockret inte ska komma in) och sätt ner i sockret. Sockret håller emot så pappret inte snurrar upp sig så det behövs ingen tejp eller liknande.

 

Knäck:
2 dl grädde
2 dl strösocker
2 dl sirap

Gör så här: Häll ingredienserna i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna med lite högre kant och låt koka upp under omrörning. Koka tills knäcken kommer upp till 125°C eller tills det klarar ett kulprov i iskallt vatten.

Nu gjorde jag inte det men man kan ju med fördel toppa knäckstrutarna med krossad polka eller hackade nötter.

Jag använder min knäcktratt, man blir riktigt träffsäker med den när strutarna ska fyllas.

Häll ungefär 2/3 smet i strutarna.Det kommer nog bli lite spill på strutkanterna men det gör inget för knäcken fäster inte på pappret så knäckdropparna är bara att pilla bort.

Låt knäckstrutarna stelna och ta upp ur sockret.Snurra ihop den öppna änden.

 

Kram//Erica

Knäckstrutar Godiskal...

0 Läs mer >>
 

Kolasnittar gillas väl typ av alla, eller?
Men såg någonstans på Instagram el fb någon som var duktig på att baka och hade gjort kakor och stämplade dom med ett juligt sigill.
Så bara fram med tålamodet och testa!
Kan bara säga att alla 40 kakor fick Inte ett juligt sigill.
Men nu har jag iaf testat!,
Kolakakor 
40 st
 
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
4 msk ljus sirap
5 dl mjöl
4 tsk vaniljsocker 
2 tsk bakpulver 
 
Vispa smör, sirap och socker vitt och pösigt.
Sikta ner mjöl, vaniljsocker och bakpulvret i smörblandningen.
Blanda ihop till en deg.
Dela i 40 lika stora bitar och rulla bollar.
Lägg 12 bollar åt gången på en bakplåtspapperklädd plåt och platta till bollarna något.
Grädda i 175 grader i ca 12 min.
Låt svalna.
 
Att göra sigill är tålamodskrävande.
Lägg stämpeln i frysen, en fördel om du har många stämplar, för den måste vara super kall.
Smält valfri choklad.
Lägg en chokladplutt på ca 3 kakor, tryck till med sigillet.
Sen måste sigillet läggas in i frysen igen....
Ja ni förstår, det tar sin tid att märka 40 kakor....
 

 
Kram//Erica
( fikahosfrida var det visst jag såg detta hos)

Kolakakor med juligt ...

0 Läs mer >>
 
 
 

Cornflakeskakor
Ca 32 st
  • 100 gram margarin
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1,5 dl socker
  • 4 msk kakao
  • 5-6 dl cornflakes
  • ev flingsalt som topping
  •  Häll alla ingredienser förutom cornflakesen i en kastrull och koka upp och låt de puttra ihop under omrörning.
     Ta bort från värmen och häll i cornflakesen och rör försiktigt ihop.
     Häll i småbrödsformarna eller klicka ut på bakplåtspapper. Toppa med lite flingsalt. Ställ kallt så de stelnar.
 
Kram//Erica 

Cornflakeskakor// God...