1 Läs mer >>
 
Alltid kul ha något på julbordet som man gjort själv.
I år blir det inga nyheter, men denna leverpastej är iaf med igen.
Såg på Ernst igår och han fyllde pastejen i små formar, smart.
Lägger det på min minneslista, todolist.
 
 


Snabblagad leverpastej

500 gram findelad kycklinglever
1 gul lök finhackad
salt och peppar
25 gram smör till stekning
2 dl grädde
100 gram rumsvarmt smör
1 tsk torkad timjan
0,5 dl färsk finhackad persilja
1 konservburk sardeller med kapris el ansjovis 
1 msk whisky

Stek levern i rikligt med smör, tillsammans med  finhackad lök. Salta lite och peppar. När levern är genomstekt, slå på 1 msk whisky. Pudra över timjan. Häll allt i en matberedare. I medgrädde, persilja, sardeller el ansjovis . Jag hade ansjovis denna gång. Klicka i smöret och mixa tills det är en slät smet. Slå upp i formar och ställ kallt över natten, eller frys in.

 
Kram//Erica

Leverpastej, snabblag...

0 Läs mer >>
 
 
Gravad Lax
 
1 kg laxfile ( ta bort benen )
1 msk hel vitpeppar ( stöt i mortel)
4 msk socker
3 msk salt
dill
 
Stöt vitpeppar i mortel.
Blanda ner socker och salt, blanda väl med vitpepparn.
Bena laxfilén och dela laxen i mitten.
Ta dubbla fryspåsar och häll i lite av sockersalt blandningen.
Lägg in ena laxbiten i påsen, lägg den med skinnsidan nedåt, gnid in laxköttet med sockersaltet.
Lägg på lite dill.
Gnid in andra laxbiten med sockersaltet och lägg den på den andra laxbiten i påsen, kött mot kött.
Häll sockersaltet som är kvar över skinnsidan På laxen.
Tillslut påsen noga.
Lägg laxpåsen i en trång form och lägg gärna på en tyngd.
In i kylen, vänd på påsen varje dag.
Låt laxen gravas i 2-3 dagar.
 
Kram//Erica

Gravad lax

0 Läs mer >>
 
På ett känt kaffehak drack jag för några år sen den godaste latte någonsin.
Så när det inte blir så ofta jag kommer mig för att gå dit vid jul bestämde jag mig att göra den själv hemma.
Väldigt enkelt.
Börja med att koka en kanelsirap.
( hur du gör den finns i ett tidigare blogginlägg, tup vatten socker och kanelstång)
Mått i latten bestämmer man ju själv efter tycke och smak.
Men i runda slängar 1-1 1/2 msk kanelsirap
1 espresso el starkt kaffe
värmd och vispad mjölk
toppa med grädde och nymald kardemumma på toppen.
 
 
Kram//Erica

Tomtemors Latte/ Tomt...

0 Läs mer >>
 
När jag var barn var detta något min mamma och mormor gjorde.
Fast då gjordes den i en avlång sockerkaksform. Skivorna blev väldigt stora.
Nu när jag gör dom så tar jag och egna smala formar av ett flingpaket, tejpar sidorna med silvertejp så paketet håller formen.
 
 
Radiokaka
 
250 g cocosfett
200 g mörk choklad
50 g ljus choklad
2 ägg 
3 dl florsocker
finger Mariekex
 
Förbered formar, klä dom med bakplåtspapper.
Smält cocosfett och chokladen försiktigt i en kastrull.
Vispa ägg och florsocker i en bunke.
Häll ner chokladblandningen i äggsmeten under vispning.
Häll lite av chokladsmeten i formen så att det täcker.
Lägg i kex , på med ett lager choklad, kex....avsluta med choklad.
Ställ i kylen att stelna över natten.
Ta fram i rumstemp en stund innan du skär kakan i skivor, lättare att få snygga skivor!
 
Kram//Erica 

RADIOKAKA

0 Läs mer >>
Jag tycker om att ge bort ätbara presenter. 
Och så här vid jul blir det att jag gör mycke godis och fika.
Att paketera det i cellofan är ju enkelt och fint.
Här kommer några enkla tips.
Jag har använt papptallrikar, bullformar, toarullar, julpapper, cellofan och julsnören.
 
 
 
SMÄLLKARAMELL
Toarulle, julklappspapper, cellofan och julsnören.
Klä toarullen med ett fint julklappspapper, slå in toarullen med cellofan och knyt ihop med julsnören i ena änden.
Fyll rullen med godisar och knyt igen.
 
 
Kolainslagning.
Hittade denna fantastiska produkt på panduro.
Cellofan på rulle, 18cm bred cellofan.
Toppenenkel att använda när kolan ska slås in en o en.
Klipp i lagom stor bit, slå in. 
( använde även denna till cellofan till toarullarna.)
 
 
Bullformar
Min favorit chokladkola, slog jag in i bullformar.
Ett snabbt och enkelt sätt att packetera kolan på. 
Nu hade jag inte så juliga formar men kolan är god ändå!
Tror jag ska gå på julrea och köpa juliga muffinsformar! ( dom brukar inte vara så stadiga och hålla formen att baka i men till att slå in kola är ju toppen)
 
PAPPTALLRIK
Papptallrikar kan man göra till små boxar.
Jättefint att lägga några hembakade kakor i, slå in med cellofan och man har en bra gåbortpresent.
Snabbt, enkelt och gott.
Här kommer beskrivningar på två olika sätt, hittat på nätet.
 
 
 
 
Kram//Erica

Gåbortpresent/ godisi...

0 Läs mer >>
  •  
  • SAFFRANSSNURROR MED VITCHOKLAD OCH PINJENÖTTER
  • 50 g jäst
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 pkt saffran à 0,5 gram
  • 1½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 15-17 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 50-100 g rumsvarmt smör
  • 200 g vit choklad
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 dl pinjenötter
 

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till max 37°. Häll degspadet över jästen. Tillsätt smör i mindre bitar,saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. ( börja med den mindre mängden mjöl) Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, 1/2 – 1 cm tjock. Bred smöret över degen. Grovriv eller finhacka  chokladen och strö över. Rulla ihop och skär i skivor, blir ca 50 st. Lägg på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar Låt jäsa 20–30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och strö över nötterna. Grädda i mitten av ugnen 5–8 min. Låt svalna på galler.

SAFFRANSSNURROR MED V...

0 Läs mer >>
Glad Lucia på er alla fina!
Hoppas ni alla har haft en mysig dag.
Jag fick kaffe på säng kl 6 imorse av sambo.
Till kvällskaffet blir det min Luciakaka.
Kjolen är en saftig Saffranssockerkaka med frosting.
 
 

Saffranssockerkaka med frosting

Ingredienser
3 ägg
3 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl grädde
75 g smör
200 g riven mandelmassa
1 g saffran

Frosting
200 g Philadelphia
50 g rumsvarmt smör
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Mortla saffranet med lite socker, smält smöret med saffranet och låt det svalna
2. Sätt ugnen 175 grader, och smörj och bröda en form
3. Vispa ägg och socker
4. Rör ner grädden
5. Blanda mjöl och bakpulver för sig och rör ner tillsammans med smöret
6. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den i smeten.
7. Grädda 40-45 minuter beroende på form, känn efter med en sticka att den är helt torr
8. Vispa ihop smör och philadelphia tills det är en slät massa
9. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ihop tills det är en krämig Frosting
10. Bred ut frostingen över kakan

 
Kram//Erica 

Saffranssockerkaka

0 Läs mer >>
GRINCHEN FEST /FEAST / PARTY 
 
 
1:a advent är Grinchendag hos oss.
Då ses filmen om Grinchen.
Genom åren har vi lagt till en drink, Grinchentini, grön/röda godisar, gröna popcorn.
I år hade jag lite mera tid så jag slog till med en Grinchenbuffe.
Kan nämna att jag gillar teman när jag ska göra 'fest'.
 
Grinchen är ganska klok! 
 
Nu kommer jag att peppra er med bilder, sen längst ner kommer lite recept och lite instruktioner på hur jag gjort!
 
Merry Grinchmas på er!!
Grinchentini och popcorn
Grinchens Festrosett, Grinchfingers, Roast Beast( tunnbrödsrullen) , Grinch Greens( gurkrulle med gravad lax) på Cindy Lu Salad.
Grinch Dip 
Whoville Feast Treats ( Grinchen Fudge , oreokakor, Vhovillklubba)
Whopudding
 
 
 
 
 
 
Sigge får vara Max !
 
 
Grinchentini
 
martiniglas
lime el citronskiva
7 up
Sourz apple
grön karamellfärg
rött strösocker
polkagriskäpp
Börja med att färga vanligt strösocker rött.
Fukta kanten på ett martiniglas med lime el citron och doppa glaskannan i det färgade sockret.
Fyll halva glaset med Sourz Apple , i med lite grön karamellfärg och rör om.
Fyll på med 7 up.
I med en polkakäpp!
 
ROAST BEAST ( tunnbrödsrulle)
 
mjukt tunnbröd
grön karamellfärg
bregott
rostbiff
potatissallad
coctailstomater
 
Pensla tunnbröden med utspädd grön karamellfärg 
Lägg den färgade sidan nedåt, smöra, på med 2 skivor rostbiff och lite potatissallad.
Rulla ihop från kortsidan, rulla ihop till en hård rulle.
Plasta in i plastfolie. 
Görs gärna flera timmar innan servering.
Vid servering skärs i bitar och läggs ihop som ett torn
Dela två små tomater och sätt ihop med en tandpetare så dom bildar ett hjärta
 
 
GRINCH ROLLS
 
gravad lax
philadelfias pepparrotsost
gurka
paprika
Dela gurkan, ca 20 cm, hyvla remsor med en osthyvel. Hyvla från två sidor, 
Mitten av gurkan används inte.
Lägg en gravlaxskiva på varje gurkremsa.
Bred på pepparrotsosten.
Rulla ihop, fäst med en tandpetare och ett litet utskuret paprikahjärta.
 
 
GRINCHFINGER
 
fryst, tinad sparris
bacon
Linda en backonskiva runt sparrisen.
Stek tills baconet är klart.
Serveras varma.
 
 
GRINCH DIP
 
1 liten burk creme fraiche
fetaost
1-2 pressade vitlökar
aromat
1 msk citronpeppar
grön karamellfärg 
lite olivolja till lagom konsistens
ananas
paprika
oliv m paprika
Blanda creme fraiche, feta, vitlök, citronpeppar. 
Smaka av med aromat.
Rör i olja om det behövs.
Färga grön.
Lägg upp dippen på ett fat, forma till grinchens ansikte och dekorera med ögon o näsa.
 
 
WHOPUDDING (Vitchokladpannacotta )
 
 6 port
 
5 dl grädde
200 g vitchoklad
2 gelatinblad
 grön karamellfärg 
Gelehjärtan 
 
Lägg gelatinbladen i kallvatten i 5 min.
Koka upp grädden.
Ta bort kastrullen från spisen.
Rör ner den hackade vita chokladen i den varma grädden.
Färga grädden grön.
Rör tills chokladen smält och krama ur gelatinbladen och rör tills grädden är slät.
Häll grädden i glas och låt stelna i kylen ca 3 tim.
 Dekorera varje glas med ett rött gelehjärta.
 
 
 
Grinchfudge
 
  • 500 g vit choklad
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk
  • 1 msK karamellfärg
  • citron, rivet skal
  • 25 g smör
  • hjärtformat strössel
  1. Hacka chokladen och smält över vattenbad i en rostfri bunke tillsammans med kondenserad mjölk, citronzest och karamellfärg.
  2. Rör ned smör i slutet till en slät och glansig smet.
  3. Klä en fyrkantig form (ca 20 x 20 cm) med bakplåtspapper. Häll i smeten.
  4. Låt stelna i kylen.
  5. Skär sen i små kuber.
  6. Dekorera med ett strösselhjärta på varje bit.
 
Grinchkaka
Orios som doppas i grönfärgad smält vitchoklad.
Dekoreras med ett litet strosselhjärta.
 
Grinchklubba.
Mashmallows som doppas i grönfärgad smält vitchoklad.
Sen i grön/röd o vitt strössel.
Grönvita papperssugrör. 
 
Om du undrar hur jag har gjort något och vill veta mer, fråga gärna!!
 
Kram//Erica

Grinchen fest/ feast/...