1 Läs mer >>
 
 
När vi äter soppa försöker jag baka brödet vi äter till, soppmiddagen blir lite lyxigare tycker jag.
Igår till Kycklinsoppan med äpple & curry bakade jag flätat vitlöksbröd.

Flätade Vitlöksbröd 

12 st

25 g jäst
3 dl vatten
3 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk socker
2 dl durumvetemjöl
5-6 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör, rumsvarmt
2 st vitlöksklyftor
färsk el fryst persilja

Topping:
1 msk olivolja
1 msk flingsalt

klippt smörgåskrasse 


Ta fram smöret till fyllningen så att det blir mjukt.

Ställ tolv stora muffinsformar på en plåt.

Lös upp jästen i ljummet vatten.

Tillsätt olja, salt, socker, allt durum och lite vetemjöl i taget. Arbeta samman till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.

Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

Fyllning:
Pressa eller riv vitlöken och finhacka persiljan om du använder färsk.

Vispa ihop vitlök och persilja med smör till en bredbar smet.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta, ca 30 x 40 cm.

Bred på fyllningen jämnt över hela plattan och vik ihop på mitten.

Skär tolv remsor, ca 3 cm breda och dela varje remsa så du får tre remsor,nästan hela vägen upp så att det ser ut som ett par byxor med tre ben.

Fläta"byxbenen" och rulla sedan ihop och ställ rullen med ändarna nedåt i formarna.

Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Gräddning:
 Sätt ugnen på 220 grader.

Grädda i mitten av ugnen i i 10-12 min eller tills bröden fått färg.

 Pensla bröden med lite olja och strö över flingsalt.

Låt svalna helt i formarna.

Klipp över lite smörgåskrasse vid servering.


 Kram//Erica

Flätade Vitlöksbröd

0 Läs mer >>
 
En soppa som var riktigt enkel att göra, men väldigt god.
Fick receptet av min vän Irene, tack fina du!
Kommer att göra denna soppa flera gånger.
Bakade flätade vitlöksbröd som jag serverade till.

Kycklingsoppa med äpple & curry
4 port
 
2 kycklingfiléer 
1 äpple
1 gul lök
smör
1 msk curry
1 krm svartpeppar 
2 burkar krossade tomater , ca 400 g
1 dl vatten
2 - 2 1/2 dl grädde
2 grönsaksbuljongtärningar
1 krm socker
1/2 tsk salt
1/2 dl hackad persilja
 
Strimla kycklingen, skala och strimla äpplet och skala och finhacka löken.
Fräs allt i smör i en gryta med curry.
Stek tills kycklingbitarna är klara.
Rör i peppar, krossad tomat, vatten, grädde och buljongtärningarna.
Låt soppan koka några minuter.
Smaksätt med socker, salt och persilja.

 
Recept på de flätade vitlöksbröden kommer i nästa inlägg.
 
Vilken är din godaste soppa? Tar gärna emot tips och recept.
 
Du vet väl om att jag finns på Instagram @ericagh66
och att ericasmeny finns att följa på fb.
Ha en fin helg
 
Kram//Erica

Kycklingsoppa med äpp...

0 Läs mer >>
 
Ibland måste jag baka något.
Men med bara två i hushållet vill jag inte alltid baka och fylla frysen.
Så jag gjorde kärleksmums i en sockerkaksform, ( men den är inte så stor så det blev även några muffins)

Kärleksmumssockerkaka 

3 ägg
3 dl strösocker
½ dl kakao
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
125 g smör, smält
1 dl mjölk

Glasyr
50 g smör, smält
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker
1 msk starkt kaffe
ev. lite vatten


kokos el strössel

 

Sätt ugnen på 180 grader.

Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i äggblandningen. Tillsätt smör och mjölk. Vispa snabbt ihop allt till en smet.

Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.

Grädda kakan längst ner i ugnen i 37–40 min. Låt den svalna i formen. Stjälp upp kakan på en tallrik.

 Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker och eventuellt lite vatten så den blir lagom bredbar.

 Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos el strössel.

Låt glasyren stelna.


Kram//Erica 

Kärleksmumssockerkaka

0 Läs mer >>
 
Äntligen börjar det vara väder att sitta ute i en snödriva vid en eld.
Mångas favorit att grilla är marshmall.
Men detta var ju smidigt att göra som en dip till många, inne !
Kanske till mello imorgon!
 
Du behöver:
chokladknappar
marshmallows
liten gjutjärnspanna 
kex
ev frukt
 
Värm gjutjärnspannan i ugnen, 175 grader.
Ta ut pannan, tänk på att den är varm.
Häll i chokladknapparna, ställ marshmallowsen på.
In i ugnen igen, marshmallowsen ska smälta och få färg.
Akta att chokladen i botten bränns vid.
Passa noga.
Tid, ca 12-20 min, beror på ugnen.

 


Tack för tipset snackstoshare
 
Kram//Erica

S’mores dip

0 Läs mer >>
Våffelkakor 

ca 40 st ( jag gjorde halv sats)
 
150 g rumsvarmt smör
125 g socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
300-360 g mjöl
 
( kakao)
 
Rör ihop smör och socker.
Tillsätt ägg, bakpulver och vaniljsocker.
Blanda väl, jag hade elvisp.
Tillsätt mjölet lite i taget.
( när degen började bli bra, delade jag degen i två, knådade jag in nästan 1/2-1 msk kakao i den ena halvan.
degen ska vara smidig, inte kletig.
Rulla små bollar, mina vägde 15 gram.
Grädda i varmt Våffeljärn.
Dessa går fort att grädda, så öppna och håll koll 10-20-30 sek, man får testa sig fram.
Alla järn gräddar ju olika.

 
 
Kram//Erica

Våffelkakor

0 Läs mer >>
 
Idag testade jag göra Korvkeba.
Blev riktigt gott.
Kan tänka mig att detta blir extra gott om man steker 'korvremsorna' ute på murrikkan över öppen eld.
 
Korvkebab
 
falukorv som hyvlas/skärs i tunna strimlor 
kebabkrydda
 
libabröd
västerbottenost
picklad rödlök
isbergssallad
tomat
 
Senapsdressing:
1 tsk dijonsenap
2 msk creme fraiche 
1 msk majonäs
salt & svartpeppar
 
Ketchupdressing:
1 -2 msk ketchup
2 msk creme fraiche
1/2 msk majonäs
salt & svartpeppar
 
Stek de kebabkryddade korvremsorna i smör.
 
Lägg riven ost på bröden och värm bröd/ ost i micron el ugnen, osten ska smälta lite. 
Montera din kebabrulle: strimlad sallad
picklad rödlök
tomat
stekta kebabkorven
ringla över de båda dressingarna
rulla ihop och ät direkt.

 
 
 
 
 
Senapsdressing & Ketchupdressing
 
Kram//Erica
 

Norrlandskebab //Korv...

0 Läs mer >>

Att följa ett recept fullt ut är svårt för mig.
Jag använder ofta rester och gör en ny rätt.
Ofta gör jag en stor sats köttfärsröra med lök, krossade tomater mm och fryser in i småa förpackningar.
Enkelt ta fram och att göra olika maträtter.
En sån låda köttfärsröra blev en variant på denna soppa.
 
Här är orginalreceptet.

Nikkaluoktasoppa
4 port
  • 1. Snitta, skölj och strimla purjolöken samt finstrimla vitkålen.
  • 2. Låt fettet bli ljusbrunt i en gryta, stek färsen och rör den jämnt grynig. Låt purjolök och vitkål fräsa med en stund. Tillsätt senap, tomatpuré, lagerblad, vatten och buljongtärning och koka ca 10 minuter.
    • 3. Smaka av med soja, salt och peppar. Klipp persilja över. Servera med bröd och ost.
      ( recept från Tasteline) 

Kram//Erica

Nikkaluoktasoppa

0 Läs mer >>
 
 
Mjölkpocherad ( fisk ) lax 
 
lax ( kolja, torsk) skurna i skivor, bitar
3% mjölk ( mjölken ska precis täcka fisken)
50 g smör
1 tsk salt
2 krm kryddpeppar
1 finhackad charlottenlök
purjolök
 
sockerärtor
 
Väm mjölken och smöret till mjölken kommer upp till ca 54 grader.
I med salt och kryddpeppa.
Lägg ner fiskbitarna i mjölken, i med purjo och charlottenlöken.
Låt fisken sjuda i 20-25 min i den 54 tradiga mjölken.
( gör inget om fisken får ligga 10-15 min till)
Lyft upp fisken, strö över sockerärtor.
 
Servera fisken med kokt mandelpotatis ( som jag rörde ner de borttagna äggviteämnena när jag skirade smöret) och Sandöfjordsmörsås 

 
 
 

Charlottenlöksvinäger.
2 dl
 
1-2 charlottenlök 
salt
2 dl vitvinsvi 
Skär av botten på löken, så nära roten som möjligt ( löken behöver inte skalas, ta bara bort skal som är löst)
Häll salt i en liten ugnsform, och ställ löken i saltet.
Charlottenlöken ska kunna stå upprätt i saltet.
Ställ in formen med löken i ugnen, 120 grader i 40-60 min.
Dela löken på längden, lägg den varm i en flaska/burk och häll över vitvinsvinägern.
Låt stå 2 dygn innan den används.

 
Lägg smöret i kastrullen och smält på låg värme.
2. Låt smöret sjuda till det börja bilda fast skum på ytan.
3. När skummet blivit gyllenbrunt, ta en sked och ta bort så mycket av skummet från ytan som du kan. Du bör nu tydligt se en seperation mellan mjölkproteinet som ligger på botten och smöroljan.
4. Låt det smälta smöret svalna under några minuter.
5. Filtrera det smälta smöret genom ett flergångskaffefilter eller en ostduk ner i en värmetålig behållare till exempel en glasburk.
6. Nu är din ghee färdig, låt den svalna.
5oo gram smör bildar ungefär 4 dl färdig ghee/ skirat smör
förvara i kyl, gärna i svalen

Spara även de borttagna äggviteämnena, rör ner i de kokta mandelpotatisarna.
 
 
Sandöfjordsmörsås 
4 port
 
1 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche 
100 g skirat smör 
1 tsk charlottenlöksvinäger ( el 1 msk citronsaft)
1/2 finhackad charlottenlök
salt
vitpeppar
Reducera ( koka ner ) grädden till hälften på låg värme. ( låt även den finhackade charlottenlök gå med)
Vispa ner creme fraichen.
Vispa ner skirat smör, håll sakta ner smöret under kraftig vispning.
Smöret får inte vara för varmt, då skär sig såsen.
Tillsätt vinägern ( citron) smaka av med salt och vitpeppar.
 
Kall sås kan värmas försiktigt på låg värme.
 
Såsen passar fint till fisk.
Man kan tillsätta finhackad dill om man vill

Kram//Erica
 

Mjölkpocherad lax, Ma...

0 Läs mer >>
 
Sandöfjordsmörsås 
4 port
 
1 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche 
100 g skirat smör 
1 tsk charlottenlöksvinäger ( el 1 msk citronsaft)
1/2 finhackad charlottenlök
salt
vitpeppar
Reducera ( koka ner ) grädden till hälften på låg värme. ( låt även den finhackade charlottenlök gå med)
Vispa ner creme fraichen.
Vispa ner skirat smör, håll sakta ner smöret under kraftig vispning.
Smöret får inte vara för varmt, då skär sig såsen.
Tillsätt vinägern ( citron) smaka av med salt och vitpeppar.
 
Kall sås kan värmas försiktigt på låg värme.
 
Såsen passar fint till fisk.
Man kan tillsätta finhackad dill om man vill.
 
 

 

Kram// Erica

Sandöfjordsmörsås

0 Läs mer >>
Fördelarna med att använda ghee är att det nästan uteslutande består av mättat fett vilket lämpar sig bra för stekning vid höga temperaturer eftersom mättade fetter inte oxiderar lika lätt som omättade- och fleromättade fetter.
 
Under långsam uppvärmning separeras mjölkprotein och fett. Det som sedan används är enbart den genomskinliga vätskan, det vill säga fettet vilket består av hundra procent smörolja.
 
1. Lägg smöret i kastrullen och smält på låg värme.
2. Låt smöret sjuda till det börja bilda fast skum på ytan.
3. När skummet blivit gyllenbrunt, ta en sked och ta bort så mycket av skummet från ytan som du kan. Du bör nu tydligt se en seperation mellan mjölkproteinet som ligger på botten och smöroljan.
4. Låt det smälta smöret svalna under några minuter.
5. Filtrera det smälta smöret genom ett flergångskaffefilter eller en ostduk ner i en värmetålig behållare till exempel en glasburk.
( häll inte det sista vita genom filtret, häll det i en burk i stället o använd som salt smaksättare)
6. Nu är din ghee färdig, låt den svalna.
5oo gram smör bildar ungefär 4 dl färdig ghee/ skirat smör
förvara i kyl, gärna i svalen

Kommer använda de borttagna äggviteämnena ( som är väldigt salt),som togs bort och blanda ner och smaksätta de kokt mandelpotatisarna som serveras till Mjölkpocherad lax.
Det blir dagens middag.
 
Kram//Erica
 

Skirat smör /Ghee / K...

0 Läs mer >>
 
Jag fick ju en matlagningskurs med Vildakocken, Erik Brännström, av min sambo i julklapp.
Roligt få lära sig nya grejer inom matlagning.
Så för att minnas de vi gjort/ gör lagar jag maten igen hemma, fotar och skriver ner här på bloggen.
Sist gjorde vi Charlottenlöksvinäger som ska finnas i kvällens sås.
Vinägern är bl.a god på sallad och fisk.
Kom bara ihåg att göra vinägern minst två dagar innan den ska användas.
Förvara i kylskåp, håller lääng.
 
 
Charlottenlöksvinäger.
2 dl
 
1-2 charlottenlök 
salt
2 dl vitvinsvi 
Skär av botten på löken, så nära roten som möjligt ( löken behöver inte skalas, ta bara bort skal som är löst)
Häll salt i en liten ugnsform, och ställ löken i saltet.
Charlottenlöken ska kunna stå upprätt i saltet.
Ställ in formen med löken i ugnen, 120 grader i 40-60 min.
Dela löken på längden, lägg den varm i en flaska/burk och häll över vitvinsvinägern.
Låt stå 2 dygn innan den används.

 
Kram//Erica

Charlottenlöksvinäger

0 Läs mer >>

Enkelt och gott salt till Pommesen.
 
Mortla lika delar av salt, torkad dragon och torkad persilja.
 
Kram//Erica

Dragon &Persiljesalt ...

0 Läs mer >>
 
 
Snart är vårvintern här, den femte årstiden,  för oss norrlänningar bland den bästa.
Hur mysigt är det inte att gräva en snösoffa i en snödriva, sitta där på renskinnet och låta vårsolen värma kinderna och nästippen.
Att då kunna laga enkel lunchmat över öppen eld, eller samlas vid elden till middag och laga mat som man förberett och går snabbt tillaga.
Lövbiten håller flera månader i frysen, plocka fram så många du behöver.
Lövbit
4-6 port
 
 
500 g färs ( valfri)
1 ägg
2 msk mjöl
1 tsk lökpulver
1 msk aromat
 
Blanda alla ingredienser i en skål.
Lägg ut en remsa av plastfilm på en bricka el skärbräda.
På med en boll av färsen, typ en tennisboll,  och lägg plastfilm på.
Tryck ut färsen tunt mellan plastfilmen.
Gör så tills färsen är slut
Lägg in färsen på det plana underlaget i frysen.
Låt dom frysa några timmar.
Förvaras i en fryspåse, håller i frysen några månader.
Vid tllagning tar du fram en Lövbit från frysen , tar bort plastfilmen och direkt ner i varm  stekpannan/ murrikkan , stek i smör.
Servera med ett eget kryddsmör o pommes!
Jag hade mitt beasalt för att piffa till köpe pommesen.
 
 
 
Beasalt/ Kryddsalt/ Dragon &Persiljesalt

Mortla lika delar av salt, torkad dragon och torkad persilja

 
Sen är skaren så häftig att få uppleva, när snön får en hård skorpa som håller att gå på, typ överallt.
Kan tillägga att när jag var barn cyklade vi på skaren medans vi väntade på bussen till skolan.

Kram//Erica

Lövbit, hemmagjord /k...

0 Läs mer >>
Jag gillar göra plockplank, vet inte varför.
Tycker att den ser fin ut, och det är så gott.
Man kan göra alla röror själv, eller så köper man färdiga. Många mataffärer har fin deli och gör mycke gott, speciellt inför helgerna.

På min planka finns allt ifrån hemlagat, halvfabrikat och saker direkt från en burk.
Sen lite frukter, grönsaker och chips/kex.
I butiken finns det många sorters krustader, småa kex, chips mm som är bra att använda .
Jag tipsar om de jag tycker om.

I dessa skålar fyller du enkelt dina röror, garnerar med färska örter om du vill och det ser avancerat ut.
Enkelt ta med handen och hela ryms i munnen.
( recept på röror kommer längre ner i inlägget)
Man kan även fylla fastare röror i halverade snackspaprikor.

 
Denna combo är väldigt god, Dipa Finn Crisp i denna färskost med 4 peppar.
Trä lite frukt, ost och charkuterier på ett spett.
Blir effektfullt på plankan.
Jag hade mini mozzarella, basilikablad, physalis, honungsmelon och parmesansalami.
Använde en kortare grillpinne som jag hittat på Jack's i min stad.

Kroketter , färdiga i en påse från frysen.
Stek i en stekpanna i smör el gör i ugnen, hur de tillreds står på påsen.
Häll över i en liten form, strö persilja över och stick ner några ätpinnar, cocktailpinnar.
Ser fint ut o gott är det oxå.
Dessa små Cornichons doppas i Smetana el Creme fraiche blandat med lite flytande honung.
Enkelt och  otroligt gott.
Brieost i en krustad och toppad med hjortronsylt är en klar favorit hos oss.
Skär små kuber av osten som läggs i krustaden.
Kör i micron tills osten börjar smälta.
Ta ut o toppa med hjortronsylt.
Dessa Bresolakorgar gör man enkelt själv med hjälp av en muffinsformar.
Korgarna kan göras lite i förväg.
 
Är cirka 10 skivor bresaola i ett paket färdigskivade.
Lägg ner en och en skiva i en muffinsplåt, har du ingen kan man lägga i engångs aluminiumformar el mazarinformar.
Grädda i 200 grader varm ugn tills de blivit hårda ' chipskorgar' ca 15 min.
Ta ut och låt svalna.
 
Chevrekräm.
100 g chevre utan kant
1 dl creme fraiche.
salt/peppar
Mixa ost och creme fraiche till en slät kräm.
Smaka av med salt och peppar.
 
Fördela chevrekräm i korgarna och en liten kvist rosmarin el timjan.
Servera.

Kycklingröra
 
grillad kyckling
3 dl cremé fraiche (valfri fetthalt)
2 dl majonäs
1 röd paprika, finhackad
0,5 dl finhackad rödlök eller purjolök
2 tsk curry
0,5 tsk paprika pulver
3/4 tsk gurkmeja (för den fina gula färgens skull)
Salt & peppar efter smak (gärna örtsalt)
Hacka kycklingen , paprikan o purjolöken i småa bitar.
Blanda ihop till en röra.
Kan ju med fördel göras dagen innan.
Klicka i rågskålarna precis vid servering.
( röran är god i en baguette el bakad potatis)
 
Räkröra med västerbottenost 
 
2 dl tinade frysta räkor
1 kokt ägg
1/2 dl riven vbost
rödlök
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs el färskost 
cayennepeppar el shirashasås
salt, peppa
Hacka räkorna ( spara några fina räkor t garnering), ägg o rödlök.
Blanda i resten och gör så 'het ' röra du vill ha.
Smaka av.
 
 
Färskoströra i mini paprikor
ostearna finns ju olika smaker, välj den du tycker om.
Jag tog blandade örter, hackade i paprika och hacka skinka.
 
Tipsade om färsk fisk på saltsten i förra bloggomlägget.
 
Sen på med några köpta ostar, lite smörgåskex, oliver, frukt, tomater, köpta rökta räkor, charkuterier, ja lägg dit det du tycker om.
Funderar du på något, fråga gärna.
 
Vill du ha mera inspiration finns jag på Instagram @ericagh66 och ericasmeny finns även på fb. Ni är välkomna dit.
 
Kram//Erica

Plockplanka, Småplock...

0 Läs mer >>

Så var det dax för plockplanka igen i fredags.
och för att minnas recept och hur vi gjorde med färsk lax på saltstenen på matlagningskursen med Vildakocken Erik, så måste jag ju laga den rätten och föreviga skapelsen.
De friterade rispappren gjorde jag en dag tidigare.
 
Skiva färsk salmanlax och tonfisk i ca 0,5-0,7 cm tjocka skivor.
Lägg fiskskivorna på kall saltsten ( för matlagning)
Låt ligga 1 min typ, vänd på fiskbitarna, låt ligga 1 minut till.
Ta en brännare och bränn av ytan på fiskbitarna.
Mina fick knappt någon bränd yta pga att gasen tog slut.
Krydda fiskbitarna med Santa Marias Wasabi/sesam.
Servera i de friterade rispappren och toppa med Creme fraiche/ sesamfrön och Teryakisås.
 

 
 
 
 
Kram//Erica
 

Färsk Salmanlax & Ton...

0 Läs mer >>
 
Sirapslimpa, Skogaholmslimpa
 

50 g jäst
7 dl vatten eller mjölk, fingervarmt
2 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl ljus sirap (mörk funkar också)

(1 msk brödkrydda )
9 dl rågsikt
ca 9 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap och rågsikt. Blanda väl. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två delar. 

3. Forma båda degbitarna till limpor. Lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 180 grader. 

4. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 50 min. Ta upp dem ur formarna för att svalna.


 
Serverade Nikkaluoktasoppa  till nybakad limpa.
 
Kram//Erica 

Sirapslimpa // Skogah...