0 Läs mer >>
 
Till fredagstacon gjorde jag en varm dip som blev väldigt god.
När inte alla äter jalapeños så la jag bara några på ena halvan. 
Men om alla äter de så skulle jag tipsa att hacka ner jalapeños och blanda i smeten.
 
Varm dip
300 g färskost 
1 dl cremefraiche 
5 dl riven cheddarost och mozzarella ( finns färdigriven i påse att köpa)
3 Vitlöksklyftor, riven el pressad
hackad jalapeños efter smak, går ju att utesluta
Blanda allt och häll i en ugnsform.
Toppa med lite riven ost.
 
Grädda i 200 grader varm ugn i 20 min, sedan 5 min med grillelement.
Servera tacochips .
Dippa lungt.
 

kram//Erica

Varm dip

0 Läs mer >>
 
Dessa småa sockerkaksformar i silikon blir så söta.
Och nu kunde jag inte vänta med att baka denna mjuka pepparkaka med lingon.
Med en äggvita över så vispade jag ihop en trolkräm.
 
Trollkräm
1 äggvita
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker 
3/4 dl lingonsylt 
 
Vispa äggvitan till ett skum, fortsätta vispa och tillsätt socker och vaniljsocker.
Vispa tills äggvitan är 'hård'.
Rör ner lingonsylten.
 
 
Mjuk pepparkaka med lingonsylt 
 
13-14 småa el i en smörad o bröad springform 
 
3 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
10 g smält smör, avsvalnat 
1 dl filmjölk
4-5 msk lingonsylt 
2 tsk kanel
2 tsk mald ingefära 
2 msk kryddnejlika 
2 tsk bakpulver 
Grädda kakan i 175 grader i ca 35 min ( den stora) dom små tog 18 min i min ugn

 
Kram//Erica

Mjuk pepparkaka m lin...

0 Läs mer >>

Hallongrottor med marsanpulver
 
250 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
4 1/2 dl mjöl
1 dl marsanpulver ( kallrörd)
1/2 tsk bakpulver 
1/2 tsk vaniljsocker 
 
fyllning: 1/2 dl hallonsylt 
 
Rör smör och socker.
Blanda ner övriga ingredienser.
Rulla 24 bollar.
Jag lägger mina i småbrödsformar och i en minimuffinsplåt.
Gör ett hål i bollen, jag har en citronpress som jag använder. Så det blir en snygg 'stjärna'.
Sylten klickas i varje kakhål, jag använder en engångsspritspåse.
Grädda i 200 grader i ca 15 min.

 

 
Kram//Erica

Hallongrottor med mar...

0 Läs mer >>
 
 
Punchrulleljus//Punchrullar//Födelsedagsljus// Adventsljus// Dammsugarljus//Dammsugare

300 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
6 msk kakao
1 pkt finkrossade Mariekex o ca 350 g sockerkaka (1 liter småkaks och sockerkakssmulor
Arraksarom efter smak, ca 5 tsk ( blev hela flaskan )
 
+
1 marsipanlock ca 200 g , vit
el marsipan som du färgar och kavlar själv 
+
ca 100 g smält vit choklad
 
röda brända mandlar ( gjort själv)
 
 
Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker/pulver och kakao i en bunke.
Tillsätt sedan kaksmulorna och essens/arom och bland ihop ordentligt.
 
Rulla ut ormar av smeten el tryck ut i en liten långpanna.
Lägg in i kylen för att stelna.
Ev färga och kavla ut marsipanen.
Rulla in rullarna och skär i lagomt långa bitar.
Smält chokladen. 
 doppa en ände i taget , låt chokladen rinna över kanten som lite stearin, tryck fast en röd bränd mandel.
Låt stelna stående.
 

Vi var ju på 1 årskalas i helgen, så denna gång var dessa 1 årsljus.
Men i fjol var det luciafika och min ätbara adventsljusatake.
 

 

Kram//Erica

Punchrulleljus//Punch...

0 Läs mer >>
Dumlekakor m Nobless
24 kakor
 
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
24 dumlekolor
 nobless
mazarinformar
 
Rör smör och socker pösigt.
Rör ner mjöl och bakpulver.
Dela degen i 24 bitar och rulla varje bit till en boll.
Lägg bollarna i mazarinformarna.
Tryck ner en Dumlekola o varje boll.
Grädda kakorna i 200 grader i ca 10 min.
När du tar ut kakorna från ugnen, lägg en nobless på varje kaka.
 
 
 
 
Kram//Erica

Dumlekakor med Nobles...

0 Läs mer >>
Nu testas den lilla småkaksformen igen.
RockyRoad i portionsformat.
Men i och med att det är snart jul så gjorde jag en med skumtomtar.

 
RockyRoad i mumsbit// Skumtomtar på chokladSpa
 
15 små mumsbitar 
 
140 g choklad, mörk, ljus el blandat
8 dumlekolor
salta jordnötter 
15 skumtomtar el mini-marshmallows 
Smält chokladen över vattenbad.
Häll chokladen i småformar, fyll dom ungefär till hälften.
Klipp av 'foten ' av tomten och klipp foten i småa småa bitar.
Skär varje dumlekola i 8 bitar.
Tryck ner en tomte, några dumle ,'fot'bitar ( eller mini marshmallows) och jordnötter i varje form.
Låt stelna.


( lånad bild av @fikahosfrida)
 
 
Form jag använde.
 
Kram//Erica

RockyRoad i mumsbit//...

0 Läs mer >>
Idag bjuder jag på en specialare, falukorvsbullar.
Jaa, ni läste rätt.
Jag är ingen direkt fan av falukorv, med detta blev riktigt gott.
Serverade hemmagjort potatismos , pressgurka och lingonsylt till.
 
 
 
Falukorvsbullar:
4 port

400 g falukorv
1 gul lök, hackad
3/4 dl ströbröd
3 msk vetemjöl
1/2 dl vispgrädde
1 ägg
1 krm salt
Kryddpeppar
Svartpeppar

Mal ner falukorven och löken i en köttkvarn.
Om du inte har en köttkvarn går det lika bra att mixa till en extra fin färs i en matberedare.
Rör ihop ströbröd, mjöl, salt, grädde och ägg till en tjock smet. Den ska binda bullarna.
Smaksätt med svartpeppar och kryddpeppar.
Veva ihop korvsmeten i en matberedare för att de ska hålla ihop.
Kyl ner smeten innan du börjar rulla.

Stek falukorvsbullarna i lite smör tills de fått en fin gyllene färg.

Kram//Erica 

Falukorvsbullar

0 Läs mer >>
 
 
Fuskbea//Snabb bea// Snabb bearnaise 
 
2 dl creme fraiche 
1 köttbuljongtärning el 1 msk kalvfond
2 äggulor 
2 msk hackad färsk dragon el 1 msk torkad
4 msk hackad färsk persilja 
1 skvätt rödvinsvinäg 
salt & vitpeppar , ev 1 krm gurkmeja för den gula färgens skull
 
Värm upp crème fraichen under omrörning och blanda i buljongtärningen.
Låt puttra på låg värme tills buljongen löst sig.
Ta kastrullen från plattan och låt svalna något.
Vispa ner äggulorna, dragon, vinäger och persilja.
Ställ tillbaka på plattan och värm upp under omrörning tills att såsen börjar tjockna. Rör hela tiden. Smaka av med salt och vitpeppar.

 
 
 
 
Jag använde inlagd dragon.
 
Kram//Erica
 
 
 
 
 

Fuskbea// Snabb bea /...

0 Läs mer >>
Älskar min nya silikonform som jag visat tidigare.
Så nu har jag testbakat mördegskakor .
Kakorna blir lagomt stora och får så fin form.
Lätta att pluppa ur också.

 
Mördegskaka med lemoncurd och grädde
15 st
 
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker 
1/2 tsk bakpulver 
2 1/4 dl mjöl
 
Fyllning: 1/2 dl lemoncurd 
 
Rör smör och socker pösigt och smidigt.
Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsockret ner i smeten.
Arbeta ihop till en deg.
Rulla 15 små kulor och lägg i småkaksformen el i små pappersformar.
Grädda i 175 grader i ca 16-18 min.
Tryck en fördjupning i varje kaka så fort dom tas ut ur ugnen.
Använd tex skaftet på en slev.
Låt svalna.
Vid servering fyll hålet med lemoncurd och på med en klick grädde.
 
 

 
 
Kram//Erica

Mördegskaka med lemon...

0 Läs mer >>
När jag säger Risotto så tänker du säkert på en krämig sort med massor med parmesan och annat gott i.
Men tar er till en tid när jag gick i skolan, typ mitten på -70 o -80 talet.
Då var risotton något annat!
Om jag säger typ en pytt på överblivet ris!
Men det är ju gott, och så tar man vara på överbliven mat.

I min version av denna risotto tog jag vad som fanns hemma.
Och har man färdiga slattar hemma / frysen så är detta verkligen snabbmat.
 
Köttfärs (hade färdigstekt i frysen sen någon tacofredag)
Lök
Svamp
Vitkål
Ärtor,Majs, Paprika från frysen
Broccoli
Ris ( färdigkokt)
Stekte färsen med lök, svamp och vitkålen.
När det är stekt så pytsade jag ner grönsakerna, kommer dom direkt från frysen får man ju steka dom en stund så dom blir varma.
I med riset, stek på 1 minut, Servera.
En liten liten ketchupsås serverades till och så mjuk vetekaka. 

Såsen är gjord på cremefraiche, ketchup och någon droppe shiraschasås och svartpeppar.

 
Kram//Erica

Skolans Risotto a’la ...

0 Läs mer >>
Oj vad jag tycker om denna marmelad.
Gjort den några gånger och den passar så bra på ostbrickan, i nybakade scones eller i en rulltårta.

 
 


Mango och passionsfruktmarmelad// Passionerad Mangomarmelad 
 
500 g tinad tärnad mango
2 dl syltsocker
rivet skal av 1/2 citron
250 g tinad fryst passionsfrukt 
 
Lägg de tinade mangotärningarna, citronskalet och syltsockret i en kastrull och koka i ca 15 min , tillsätt ev lite vatten.
Koka på medelvärme.
Skumma av.
Kör med stavmixern till den konsist du vill ha på mangon.
I med den tinade passionsfrukten och koka upp.
Häll upp på väl rengjorda glasburkar.
Kram//Erica
 

Mango och passionfruk...

0 Läs mer >>
Ibland vill jag ha hembakat bröd.
Visste att sambon och en kompis skulle på 'båtsista' fiske.
Så igår satsade jag på att baka frallor i en springform.
Mums!

Frallor i springform 
1 form
 
25 g jäst
3 dl mjölk, 37 grader
25 g smör, rumsvarmt (eller 1/4 dl rapsolja)
1 tsk salt
1/2 dl sirapljus eller mörk
ca 8 dl rågsikt, vetemjöl el både ock
1/2-1 msk brödkryddor 
 
Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt.
Lös upp jästen med lite mjölk.
Tillsätt resten av ingredienserna, ta inte allt mjöl på en gång.
Kör degen i maskin ca 5 min.
Låt jäsa 30-45 min.
Dela degen i 7 bitar.Rulla till bollar.
Lägg dom på ett bakplåtspapper i en springform.
Tryck till dom lite med handen och tryck några hål i varje bulle.
Låt jäsa under en bakduk i ca 20 min.
Sätt ugnen på 230 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 18 min.
Öppna formen och låt svalna på galler.
Har du två springformar så gör med fördel två bröd/ dubbel sats!
 
 
 
 
Kram//Erica

Frallor i springform

0 Läs mer >>

Även i år fick vi äpplen av en jobbarkompis till min sambo.
Kokat mos i tre smaker, fryst in bitar för kommande äppelpajer/soppa och annat man kan hitta på, gjort sockerfri mos till barnbarnet Och gjort småa goda äppelkakor.
 
 
 
 
Äppelmos 
Äppelmos med kanel och vanilj 
Äppelmos med kardemumma och vanilj 
 
 
Detta är basreceptet jag utgår ifrån

Äppelmos //Äppelmos m...

0 Läs mer >>
 
Klart man måste göra äppelkaka när man har fått äpplen.
Dessa små blev goda och enligt mig, söta!
 


Äppelkaka
9 småa kakor
 
1 äpple skuren i småa bitar
2 tsk kanel
2 msk socker
Blanda äppelbitarna med kanel och socker.
Låt marinera en stund
 
Smet: 2 ägg
1 1/2 dl socker
1/ 2 dl äppelmos ( med kardemumma o vanilj) har du ingen äppelmos tar du 1/2 dl socker 
75 g smält avsvalnat smör
3 dl mjöl
2 1/2 tsk bakpulver
en liten nypa salt
1/2 dl mjölk
Vispa ägg och socker pösigt.
Vispa ner äppelmoset.
Sikta ner mjöl och bakpulvret.
Vispa ner smör, mjölk och saltet till en slät smet.
Fyll formarna knapp till hälften, i med små äppelbitar och på med mera smet. 
Avsluta med lite äppelbitar.
Grädda i 175 grader i ca 15-18 min.
 
 
 
 

 
 
Kram// Erica

Äppelkaka

0 Läs mer >>
 
Mandelmusslor med mandelmassa 
30 st
 
125 g grovt riven mandelmassa 
2 dl mjöl ( ev mera)
100 g rumsvarmt smör 
1/2 uppvispat ägg 
några droppar bittermandelolja
hackad sötmandel om man vill ha musslan lite tuggig 
 
Blanda alla ingredienser till en deg.
Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 min.
 
Dela degen i 30 bitar och tryck ut degen i formen med mjölad tumme.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 min.
Stjälp upp kakorna medans de är varma och låt kallna på galler.
Servera med vispad grädde , sylt, bär, glass el ät dom som dom är.
 
Tips: pensla botten på kakan med smält choklad, då mjuknar inte kakorna av fyllningen.


Kram//Erica

Mandelmusslor med man...

1 Läs mer >>
Min silikonform har verkligen fått genomgå ett test.
Snikerskakor, ingen ugn behövs.
En lagom munsbit.

Snikerskakor
30 st
 
1/2 burk jordnötssmör 
1 dl ljus sirap
1/2 dl socker
3 1/2 dl Rice Crispies
1/2 dl kokosflingor 
1 tsk vaniljsocker 
Smält jordnötssmöret med sirap och sockret i en stor kastrull.
Blanda i kokosen och vaniljsockret, sist Rice Crispiesflingorna.
Gör 30 småkakor. 
( jag har bara en silikonform så jag fick göra i två omgångar, ställde in i frysen för snabbare process)
 
Ganache: 50 g finhackad choklad
1/2/dl grädde
 
Värm upp grädden tills den börjar ryka. 
Häll ner den hackade chokladen i den varma grädden och rör till en slät ganache.
Låt svalna .
Spritsa en klick på varje kaka och garnera med salta jordnötter.

 

Formen jag bakade kakor i
Kram//Erica

Snikerskakor