3 Läs mer >>
Jag är född och uppväxt i Tärnaby.
Närheten till Norge gjorde ju att vi åkte över och handlade där.
Lefsa är en sånn sak jag kan bli sugen på.
Finns en variant som säljs torra, som man fuktar och sen smetar man på smör/socker/kanelröra.
Snabbt och enkelt om man får oväntat besök.
Men så kan man ju baka egna, mjuka på en gång.
Fått ett recept av en kompis, bara ingredienserna, sen hur man gör fick jag klura ut själv vid bakningstillfället.
Så om nån har tips och något annat bra, enkelt recept får ni gärna mejla mig
erica.g.h@hotmail.com
 
Lefsa
 
3 dl fil
3 dl socker
2 tsk hjorthornssalt
1,5 dl smält avsvalnat smör el flytande margarin
ca 10 dl mjöl
Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
Kavla ut med kavel el kruskavel.
Jag kavlade ut kakor med vanlig kavel, sista taget tog jag med kruskaveln.
Grädda i 225-250 grader varm ugn.
Jag hade en plåt inne i ugnen hela tiden som jag gräddade kakorna på.
Gräddade några minuter.
Låt kallna på galler.
 
Fyllning: 300g rumsvarmt smör
3 dl socker
kanel
Rör till en smidig röra
Bred fyllningen på en kaka, lägg ihop med en till kaka.
Skär i bitar.
Njut.
 
Blev inte dom bästa lefsorna, men nästa gång vet jag ungefär hur jag ska göra.
Bla. ska jag bre på mer fyllning och inte grädda kakorna så länge.
 
 
 
 
Kram//Erica

Lefsa

2 Läs mer >>
 
Grekiskpytt m fläskfilé är ju jättegott, det har vi ju gjort länge länge.
Men som jag sagt tidigare, vi försöker tömma frysarna på mat vi samlat på oss.
Så där låg några kycklingfiléer som ville förädlas.
Och detta blev väldigt gott.
 
Grekisk Kycklingpytt m Tzatziki
4 port
 
4 kycklingfiléer 
1 msk mald el färsk riven ingefära
1/2-1 msk sambal oelek
1/2 dl soja
1/2 dl olja
Skär kycklingen i kuber.
Blanda marinaden i en påse, och ner med kycklingkuberna.
Låt marinera några timmar.
 
Skala ca 800 g potatis och skär varje potatis i 4 klyftor.
Skala 4 morötter och skär i stavar.
Koka potatis och morötter i 5 min.
Häll allt i ett durkslag och låt ånga av.
Skär en röd paprika i små bitar.
Skala och skär en rödlök i båtar.
Skölj några cocktailtomater.
Skala några vitlöksklyftor.
Blanda ner alla grönsaker i en ugnsform.
Häll över lite av marinaden, rör runt.
In i ugnen,175 g ca 20 min.
Ta ut formen och lägg på kycklingbitarna på grönsakerna, häll i lite av marinaden.
På med fetaostbitar.
In med formen igen, ca 20 min.
Grönsaker, potatis och kycklingen ska vara färdiga.
Servera med Tzatziki.
 
Tzatziki
 
1 gurka
salt
1 1/2 dl turkisk yoghurt
2 msk majonäs
1-2 fint rivna vitlöksklyftor
peppar ev
Dela gurkan och ta bort kärnorna och den mjuka mitten, lättast gröps det bort med en sked.
Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
Salta lite på gurkrivet och låt det ligga en stund så det drar ut vätska.
Krama ur gurkan på vätska.
Blanda gurkan med resten av ingredienserna.
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Grekisk Kycklingpy...

2 Läs mer >>
Har varit lite dålig på uppdatering av bloggen, men har varit borta, sjuk och lite lat. Har inte lagat så mycke mat och inte bakat något heller.
Men förra veckan gjorde jag iaf denna svampgratinerade skinkstek.
'Hittade' en skinkstek i frysen, och vi har ju sagt att vi ska laga från den mat vi redan köpt hem och inte alltid falla för bra-priser när vi handlar.
Nåja, jag lät skinksteken halvtina.
Gjorde en rubb på
3 msk salt
3 msk farinsocker
2 tsk paprikapulver, jag hade en rökig variant
1 tsk vitpeppar
lökpulver
Rör ihop kryddorna och massera in kryddblandningen på skinksteken.
I botten på stekgrytan la jag 
paprika, delad i bitar
en gul lök delad i klyftor
det gröna från en purjolök
2 morötter, delade i bitar
några krossade vitlöksklyftor
3 msk kalvfond 
1-2 dl vatten
Lägg ner skinksteken.
In i ugnen på 150 grader i 4-5 timmar, är köttet genomtinat behövs det nog bara 3-3 1/2 timme.
Skinksteken gjordes dan innan vi skulle äta den.
 
Så skivade jag skinksteken i ganska tjocka skivor.
La dom i en ugnsform tillsammans med broccoliebuketter ( från frysen, som fått tina)
Karl-Johansvampstuvning
 
50 g smör
1/2 dl mjöl
finhackad charlottenlök 
gräddmjölk
salt, vitpeppar
torkad svamp som fått ligga och svälla i vatten, vattnet används också i stuvningen
1 dl riven parmesan el annan ost
 
Smält smöret och fräs löken i smöret,
vispa ner mjölet.
Vispa runt ett tag, späd med gräddmjölken och vattnet som svamparna legat i.
Gör en tjock stuvning.
Rör ner svamparna.
Ta kastrullen från spisen och rör ner osten.
Bred stuvningen över kött och broccolin.
Gratinera i 175 grader tills den fått fin färg och köttet blivit varmt.
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Skinkstek, gratine...

4 Läs mer >>
 
Havrekakor
24 st
 
125 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 dl havregryn
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
 
dubbeldaim,finhackad
 
Rör ihop allt till en smidig deg, utom daimen.
Rulla 24 bollar.
Grädda i 175 grader i ca 10 min.
När du tar ut kakorna ur ugnen strör du daimhacket på de varma kakorna.
 
Man Kan även ringla el doppa halva kakan i smält choklad.
Men jag hade ingen choklad hemma så det fick bli daimtopping.
Jag bakade mina med fiberhavregryn för de var det som fanns hemma, med dom blev goda iaf!
 
 
 
 
 
Kram//Erica

Havrekakor m Daimt...

0 Läs mer >>
Jag gillar att testa nya maträtter och metoder jag aldrig gjort.
Dumplings har jag gjort några gånger, men då har jag kokat dom i vatten.
Men så såg jag dessa ångkorgar som dom använder, dom som är dumplingsexperter.
Så jag köpte på mig 2 st.
En korg rymmer lagomt med dumplings till en person.
Igår var vi 3 pers till middag, men löste det lilla problemet så här:
Har en ångsats i metall från Ikea.
Men för att kunna ställa ångkorgarna i spån ovanpå fick jag trä ett steksnöre genom hålen och dra ihop 'vingarna'.
Smörpappren jag har i botten är köpta på Claes Olssons, dom har färdiga hål som släpper genom ånga.
 
Så nu kunde jag få en tre vånings ångkokare.
Fick ta en stor kastrull, tvinnade en kökshandduk som jag la runt korgarna så ångan inte smiter ut på sidorna.
Jag köper degen färdig.
Så här ser förpackningarna ut, dom är frysta.
Jag gjorde två varianter, en vegetarisk ( i wonton degen)
och så en med fläskfärs.
Steker en stor sats grönsaksröra, hälften blandas med fläskfärs.
Grönsaksröran kan man ju göra som man vill, men så här gjorde jag.
lägg ett knippe glasnudlar i kallt vatten
grovt rivna morötter
vitkål, hyvla strimlor med osthyveln
finhackad paprika
finhackad purjolök
lite finhackad chili
finhackade champinjoner
majskorn
finhackad gul lök
 stek grönsakerna i olja tills dom blivit mjuka men inte fått färg
häll på lite vatten och smula ner en grönsaksbuljongtärning 
koka tills vätskan kokats bort, koka under omrörning
smaka av med salt och peppar
klipp ner glasnudlarna i grönsaksröran, rör om så det blandas
häll röran i en skål
stek fläskfärsen, krydda m salt och peppar
blanda den färdigstekta färsen med hälften av grönsaksröran
 nu har du två fyllningar
låt fyllningarna kallna
 
ta ett dumplingsark i handen
lägg fyllningen i mitten och fukta kanten med vatten
nyp ihop kanten, ev vecka den fint, kanterna ska fastna ihop,fästa i varandra
ställ din färdiga dumpling i en ångkorg (på bakplåtspapper m hål) el på ett oljat fat( om du ska koka dom)
  
finns olika viktekniker, jag kan bara de enklaste
men det finns flera sätt att vika kanterna, kolla in  youtube
ånga dumplingsarna i sina korgar, alla korgar på varandra i minst 20 min
om du ska koka dumplingsarna, lägg ner några dumplings i kokande vatten och koka i 3-4 min
servera dom varma med olika dippsåser och kikomanssoja
 
Äppel/Chilidipp
blanda 2 msk kikomanssoja med
2 msk outspädd äppeljuice
1/2 finhackad chili
finhackad äpple
 
 
 
ENKEL SÖTSURSÅS
4 port
1,5 dl socker
4 msk ketchup
1 dl vitvinsvinäger
1,5 dl vatten
1 msk soja (kikomans)
ev lite ljus maizenaredning
 
Blanda alla ingredienser i en gryta
Koka upp under omrörning
Blanda ner ev maizenaredning
Hacka ner 1/2 tomat 
 
 
servera även lite kokt ris till
 
jag gör alltid mycke fyllning, fryser ner, enkelt sen göra vårrullar, piroger el dumplings
 
 
Kram//Erica

Dumplings

1 Läs mer >>
Wow säger jag bara.
Knäckepizzan var en riktig hit, kommer att göra dessa fler gånger.
Dessa småa knäckebröd är köpta på Ikea och är dom godaste knäckebröd jag vet.
Så alltid när jag passerar ett Ikea köper jag hem några paket bröd.
Köper även hem några paket lufttorkad och kallrökt skinka, dom har bra hållbarhet och en förpackning är ofta lagom till en måltid för oss två.
Den lufttorkade skinkan är perfekt att göra parmachips av.
 
Idag blev det ett paket kallrökt skinka som användes.
 
Knäckepizza
5 småa runda knäckisar
2 msk tomatpure
1 msk olja
oregano
grovt riven mozzarella
strimlad skinka
 Blanda tomatpurén med oljan och oregano.
Bred röran på bröden.
Lägg bröden på ett smörgåspappersklädd plåt.
På med den fint strimlade skinkan och den rivna mozzarellan.
Grädda i 200 grader varm ugn i ca 10 min.
(dom som blev över var goda även kalla)
 
 
 
Åt dessa knäckepizzor till lunch tillsammans med Bananplättar med chiafrön och en klick nutella och kvarg med hallon/blåbär.
 
Bananplättar är enkelt att göra, å gott;
1 port
mosa en banan
blanda ner 1 ägg +
2 msk mjöl
chiafrön
Stek i smör på medelhög värme
 
(Porslinet är från Ica maxi)
 
Kram//Erica

Knäckepizza

2 Läs mer >>
Ibland får man va lite som Kajsa Warg, Man tager vad man haver, och gör en middag utifrån det!
Tycker inte om att det man köpt hem måste slängas.
Oftast skriver jag en matsedel och handelslista så att alla råvaror som tas hem används.
Hade en påse kycklingklubbor i frysen, lite grönsaker, en kant parmesan och en citron som ville bli använd.
Så det blev denna middag, Parmesanpanerade mango/citron/ingefärmarinerade kycklingklubbor på grönsaksbädd 😃.
 
Kycklingklubbor
4 port
 
900g kycklingklubbor
1 dl outspädd mangosaft (el mixa mangotärningar till en mangopuré som blandas m 3 msk socker el honung)
1 citron, både finrivet skal och saften
ingefära, en bit stor som en tumme, finriven
ca 1 dl olja
salt, peppar
fint riven parmesan
1 gul lök
ca 10 cm purjolök
2 stora morötter
rosmarin
1 dl vitt vin
 
Börja med att röra ihop marinaden.
Blanda mango, citronsaft och zest, riven ingefära och oljan i en stor påse el skål.
Ner med de tinade kycklingklubborna, rör om så allt blandas.
Låt ligga i marinaden nån timme i kylen, rör om någon gång.
Slå på ugnen, 200 grader.
Medans kan man förbereda grönsaksbädden.
Skala och skär morötterna i smala stavar.
Skär purjolöken i sneda bitar, ca 1/2 cm bitar.
Skala och skär löken i småa klyftor.
Blanda alla grönsaker med lite olja i en rymlig ugnssäker form.
Häll lite av marinaden över grönsakerna.
Lägg på slarvigt repade rosmarinkvistar.
Salta och peppra lite.
Rör om kycklingarna en sista gång, nu med lite repad rosmarin i marinaden.
Doppa klubborna i den  finrivna parmesanen. Panera klubborna på båda sidor.
Lägg de parmesanpanerade kycklingklubborna på grönsaksbädden.
In i den 200 grader varma ugnen.
Låt de vara i ca 15-20 min.
Ta ut formen och häll på vinet.
 In med formen i ugnen igen i ca 10 min.
Servera ris till.
 
Jag använder en mangosaft (koncentrerad) som jag köper på Buketten i Kalix, vet inte om el vars man kan hitta den annars.Men flaskan ser iaf ut så här!
 
 
 
 
 
 
Kram//Erica
 
 

Kycklingklubbor

1 Läs mer >>
 
Efter flera dagar i Uppsala och restaurangmat så är man tillbaka i köket.
Idag onsdag blev det en tvårätters.
Kantarellsoppa blev det som förrätt.
Fint ha förvällda egenplockade kantareller i frysen.
 
Kantarellsoppa
4 port
 
1 l färska kantareller el 2 dl förvällda
3 småa charlottenlökar
5 dl grönsaksbuljong (5dl vatten o 1 grönsaksbuljongtärning)
3 dl grädde+1dl mjölk
smör
salt, vitpeppar
 
Finhacka charlottenlökarna och fräs lök och svamp i smöret.
Häll på buljongen, grädden och mjölken.
Koka i 10 min.
Mixa soppan slät med stavmixer.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Häll upp i soppskålar och toppa gärna med smörstekta kantareller.
 
Serverade parmaskinkchips och brödpinnar till soppan.
 
Kram//Erica

Kantarellsoppa

1 Läs mer >>
 
Denna gorgonzolasås är väldigt god.
Man reglerar smaken själv genom hur mycke gorgonzola man tillsätter.
Ett tips är att sluta följa recepten slavisk och smaka av, ofta!
Man kan göra såsen och servera den som tillbehör på sidan om eller som här, allt-i-en-gryta.
Passar till kyckling och kött.
Denna gång vart det innerfile av kyckling som hamnade i såsen.
 
Kyckling i Gorgonzolasås
4 port
Stek 4 kycklingfiléer i smör i en stekpanna ( jag hade 8 st kycklinginnerfileer)
Lägg filéerna åt sidan.
Vispa ner i stekskyn; 
4 dl creme fraiche
1/2 dl vitt vin
kalvfond
2 köttbuljongtärningar
1 msk soja
1/2 pkt gorgonzola 
ev salt&peppar
 
Värm creme fraich, buljongtärningarna, vin och sojan och lite kalvfond tills buljongtärningarna löst sig.
Rör hela tiden.
Smula ner gorgonzolan och rör tills den smält i såsen.
Smaka av, vill du ha kraftigare gorgonzolasmak smular du i mera ost.
Krydda tills du tycker om smaken.
 Lägg ner kycklingfiléerna i såsen.
Koka och servera bandspagetti till.
 
Blir det sås över när all kyckling ätits upp kan man frysa ner till senare måltider.
 
 
 
Kram//Erica
 
 

Gorgonzolasås med ...

0 Läs mer >>
 
MOROTSSOPPA 2 port
1 morot
1 potatis
1/2 gul lök
1 hönsbuljongtärning
1/2 dl räkost
dl vatten
Riv morot, potatis och löken på den grova sidan av rivjärnet
Häll allt i en kastrull med vattnet och buljongtärningen
Koka tills grönsakerna är mjuka ca 10 min
Rör ner räkosten
 
 
 
Kram//Erica
 
Sigge önskar er alla en trevlig helg!

Morotssoppa

0 Läs mer >>
Älskar soppa med nybakt bröd.
Så jag testar alla möjliga olika soppor jag hittar och stöter på.
Nu hade turen kommit till blomkålen, blev både soppa och ugnsrostad med parmesanost.
Hade ju även bakat Rågsiktsbröd i form till soppan och parmaskinkchips.
Blomkålsoppa
4 port
 
500 g blomkål
1 gul lök
100 g potatis
1/2 dl vitt vin
6 dl vatten
2 dl grädde
1 kyckling-el grönsaksbuljongtärning
salt, vitpeppar
olja
 
1 1/2 dl finriven parmesanost
 
Skala och skär löken i kvartar.
Dela och skär blomlen i små bitar.
Skala och skär potatisen i cm-stora bitar.
Fräs lök, blomkål och potatisen i oljan i en rejäl kastrull i ca 2-3 min.
Häll på vinet och låt koka in i ca 1 min.
Häll på vatten, grädde och lägg i tärningen.
Koka i ca 15 min tills grönsakerna är mjuka. Rör då och då.
Mixa soppan slät med en stavmixer.
Koka upp soppan.
Dra kastrullen från spisen och tillsätt osten. Rör tills osten smält.
Smaka av med salt och peppar.
 
 
 
Ugnsrostad Blomkål
 
1/2 blomkålshuvud
1/2 gul lök, skivad
färsk el torkad timjan
2-3 krossade vitlöksklyftor
olivolja
salt
nymald svartpeppar
1-2 dl finriven parmesan 
 
Skär blomkålen i småa buketter.
Sprid ut dom i en form med bakplåtspapper.
Strö över skivad lök, krossade vitlöksklyftor, timjan, peppar och salt.
Ringla över olivolja.
Sätt in formen i 225 grader varm ugn i ca 35 min eller tills blomkålen nästan mjuknat.
Rör om då och då.
Strö över parmesanen och ställ in i ugnen ytterligare 10-12 min.
Blomkålen ska vara helt mjuk.
Servera som tillbehör.
 

Blomkålsoppa

4 Läs mer >>
 
Såg detta recept på nätet, tidningen Hembakat hade tipsat om detta enkla saftiga bröd.
Men jag tyckte att två ingredienser fattades, sirap och brödkryddor, så det har jag lagt till.
Det enkla med detta bröd är att det bara behöver jäsa en gång.
Ett annat tips är att man kan kalljäsa brödet över natten och grädda brödet på morgonen och få rykande färskt bröd till frukosten.
Men jag skulle ha brödet till soppamiddag. 
Håll utkik, för blomkålsoppan dyker snart upp här på bloggen.
 
Enkelt Rågsiktsbröd i form 
1 bröd/8bitar
 
12 g jäst (1/4 pkt)
2 dl fingervarm mjölk
1 tsk salt
2 msk olja
1 1/2 msk brödkrydda
2 msk mörk sirap
5-6 dl rågsikt
 
Lös jästen i den fingervarma mjölken.
Tillsätt salt,olja,brödkrydda och sirap.
Rör ner mjölet lite i taget till en slät deg.
Knåda degen några minuter, el i degmaskin.
Forma en rund bulle.
Klä en rund form,  ca 24cm i diam, med bakplåtspapper.
Tryck ut degen i formen.
Låt nu degen jäsa i 1 timme.
( ville du nu kalljäsa degen över natten så täck formen med plastfolie och stoppa in den i kylen. Ta fram brödet ur kylen på morgonen Innan du slår på ugnen Så den hinner få rumstemp)
Slå på ugnen, 225 grader, grädda i 12-15 min.
Lyft upp brödet och låt kallna på galler under bakduk.
Dela brödet i 8 bitar.
 
 
 
Kram//Erica

Rågsiktsbröd i form