0 Läs mer >>
I tisdags flaxade jag iväg från ett nollgradigt Norrland. 
Första anhalt är Uppsala och min Emelie!
Har gått på affärer och lite loppisar!
Passande namn va??
Ikea fick stå för middan igår!
Studentfrukost på rummet!
Köpte thekulan igår på Indiska, tyckte den var sååå söt så jag kunde inte låta bli!
 
 
Middan idag blev Thailändsk kyckling med ris & persika.
Lite trångt kocka i ett studentkök när man är van sitt stora kök hemma med dom flesta redskap som finns. 
Men gott blev det iaf!
Thailändsk kyckling
4 kycklingfileer
 
1/2 dl mjöl
1 tsk kryddpeppar
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar
1 tsk chilipeppar
1 tsk curry
1 krm cayennepeppar 
1 tsk salt 
skär kycklingen i kuber
bryn kycklingen i en gjutjärnsgryta med lite smör
blanda mjöl och kryddor,häll över kycklingen
rör om
häll spadet från en burk persikor,stor burk, i grytan
pressa 2 vitlökar i grytan
+ 2 hönsbuljongtärningar
låt puttra i 20 min, rör om ibland
tillsätt 3 dl grädde, koka upp
servera ris och persika till grytan
 
kram//erica

En liten tripp...

2 Läs mer >>
 
 
 
Har lekt lite idag med de Halloweensaker jag samlat på mig!
Tyckte bordsbenen blev fräna!!
 
Middan idag blev stekt sesampanerad lax med stuvad spenat och kokt potatis
 
 
Fredag gjorde jag fläskfilee med gorgonzolasås och bansspagetti
 
Fläskfilee i gorgonzolasås
1 fläskfilee i strimlor som stekes i smör (gjutjärnsgryta)
Tillsätt 4 dl creme fraiche,
2 köttbuljongtärningar
1/2 dl vitt vin
3 msk soja
smula ner gorgonzola, börja med ett halvt pkt och smaka av
tillsätt mera ost om ni vill ha mera smak
 
 
Lördag kokade jag Glöggkött,potatisgratäng till det!
 
GLÖGGKÖTT
1,5 -2 kg (älgkött,skinkstek mm)
jag använde skinkstek denna gång
Bryn köttet runt om i en rymlig gjutjärnsgryta
Fyll på med;
1 dl soja
2 dl glögg
1 tsk timjan
6 hela svartpepparkorn
2 hönsbuljongtärningar
fyll på med vatten så det täcker köttet
1 stor lök som klyftas
2-3 skalade morötter i bitar
2 lagerblad
 
Låt småputtra under lock tills köttet har en temp på ca 80 grader,
tar ca 1 tim per/kg kött
När köttet är klart ta upp det och så silar du spadet.
Lök och morötterna kan man spara till serveringen
Ta så mycke spad som du vill ha till sås,tillsätt grädde och späd tills du tycker såsen är god!
 
Skär köttet i tunna skivor,serveras med sås,potatisgratäng och grönsakerna
 
 
Sigge blir trött av receptläsning!
 
 
Träffade på Gammeltomten idag.....
 
Kram//Erica
 

Häxan Träben

1 Läs mer >>
Har gjort lite fler tester och förslag till Halloweenparty!
Vissa är mer pyssliga och tidskrävande än andra.
 
Häxhatt
Man behöver glassrån
Nobless 
Grön och svart sockerpasta
Cupcakes
Grön grädde
Smält choklad
 
Jag värmde faktiskt lite grädde i en kastrull och hackade chokladen och lät den smalta i den varma grädden under omrörning
Sen kapade jag glassrånen med en tandad brödkniv, till lagon storlek
Doppade glassrånet i chokladen och lät den droppa av lite innan jag ställde den på Noblessen
Sen in i kylen att stelna
Sen spritsa den färgade grädden på en cupcakes
Göra hattdekorationerna av färgad sockerpasta
 
 
SPINDELKLUBBOR
klubbor
piprensare
ögon
 
 
 
Oreospindlar och fladdermöss
Man kan göra ögonen ätbara om man vill 
 
 
GODIS & POPCORNHÄNDER
 
 
Tomatsoppa med creme fraiche öga & fladdermöss av smördeg
(köpte färdig tomatsoppa)
skar ut fladdermöss med kniv efter en mall
man kan köpa kakmått hos www.klaraform.se,just nu köp 3 betala för 2!
 
 
KORVMUMIE
hotdogs inlindade i smala remsor av utkavlad smördeg
gräddas i ugnen 200 grader tills dom fått fin färg!
 
Det var mina Halloweentips denna dag!
Finns fler tips i ett äldre inlägg!
Kolla gärna!
 
 
 
 
Blev en stor form med en riktigt god Lasagne till middag idag!
 
Kram//Erica

Leker med maten ..Ige...

0 Läs mer >>
Att vara miljösmart i köket är inte alltid lätt!
Man får planera lite även om man är få i hushållet och liten i maten.
Men att laga lite mat är inte alltid lätt.
Att koka rätt mängd potatis tex är svårt
Men att göra matlådor är ett fint knep.
Jag skulle knappt äta lagad mat till lunch om inte jag hade matlåda.
Men man kan även göra god mat av resterna
Hade 5 st skalade potatisar över från igår
Så idag kokade jag kroppkakor,typ gnocci.
Jag gillar att göra dom småa,typ mumsbitar
 
Så av
5st pressade kokta kalla potatisar,
1 ägg
salt
vitpeppar
lökpulver
och vetemjöl
blev det så här många smågnoccisar.(Säkert 3-4 portioner)
Man blandar den pressade potatisen med ägg,salt och kryddorna
Sen rör man ner mjöl tills man får en fast deg som inte klibbar
Dela degklumpen i mindre bitar som du rullar till tumtjocka rullar och skär i ca centimetertjocka bitar.
Jag brukar strö över lite mjöl och trycka till dom med tummen
Koka upp saltat vatten i en stor gryta och lägg i hälften av gnoccisarna i det kokande vattnet
När dom flyter upp låt dom sjuda några minuter
Ta upp gnoccin med en hålslev och lägg ner resten av gänget
Äts med fördel med stekt bacon,lingonsylt,äkta smör och kall mjölk!! 
 
 
 
 
God vardagsmiddag,och det blev några matlådor!!
 
Har tagit fram lite råvaror från frysen,så imorgon hoppas jag på bra form så då blir det en köksdag!
 
Kram//Erica
 

Allt ska tas tillvara...

3 Läs mer >>
Är en stoooor julälskare.
Hade jag inte dom som stoppar mig och blir vansinniga över mitt julprat och viljan att julpynta,så skulle jag kunna börja göra jul imorgon!
Jag vill ha allt klart senast till första advent,pyntat och bakat.
För sen vill jag bara mysa,har mina seder och vanor år från år.Dricka glögg,se julfilmer typ gamla julkalendrar,lyssna på julmusik mm mm mm
Men idag tjuvstartade jag lite med att dricka äppelglögg,äta saffransbiscotti och kardemummakaka som jag bakat och pepparkakor med mögelost!!
 
Tomten kom också på besök! Han gillade brasan och fick tillfälle att värma sig!
 
Har haft en fiskätardag idag
Sill och potatis,ägg och husmans till lunch! Det var så gott och så längesen jag åt det!
Tänk att man glömmer en så god och enkel rätt mellan varven.
 
Middan blev en annan fiskrätt som är väldigt länge sen jag lagat;
kokt torsk,potatis,äggsås och morötter.
 
Använde mig av tinat torskblock som fick skjuda i en gryta med mycke vatten som först fått ett uppkok med salt,kryddpeppar,lagerblad,en gul lök och morot.
Såsen är en vanlig vitsås som kryddats med salt,vitpeppar och lite av spadet som torsken kokats i. Sen blandar jag ner hackat ägg i den färdiga såsen.
 
 
 
Kardemummakaka
i en rund form
 
150 g smält smör
2 dl filmjölk
1 ägg
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl socker
1 msk mald kardemumma
 
Rör ihop alla ingredienser
Häll smeten i en smord och bröad form
Strö över rikligt med pärlsocker
Gräddas i 175 grader i ca 30 min
Låt kallna i formen
 
 
 
Saffransbiscotti
 
150 g grovhackade sötmandlar
75 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
1 pkt saffran
7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Rör ihop till en smidig deg
Rulla ut degen till tre rullar som läggs på bakplåtspapperklädd plåt
Grädda längderna i 200 grader i ca 30 min,till fin färg
Skär sen i sneda kakor
Vänd snittytan uppåt och torka i 15 min ,100 grader varm ugn i 15 min
vänd andra snittytan upp och torka 15 min till
 
Kram//Erica
 

Börjar få julkänslor

0 Läs mer >>
Idag blev det en sen men rejäl söndagsmiddag!!
Entrecote som stekts hastigt i grillstekpannan,och bara salt som krydda.
Potatisrulltårta,sparris,vitlökssmör och sause verte.
Till det drack vi ett glas av Morbergs röda!
 
POTATISRULLTÅRTA
1 rulle smördeg
8 kokta kallpressade potatis
1 tsk vitlökssalt
300 g riven ost
1 äggvita
 
Lägg ett lager av den pressade potatisen på smördegen,salta med vitlökssaltet.
Lägg på ett lager riven ost (spara lite till garneringen)
Rulla ihot till en rulltårta,från långsidan!
Skär i 12 bitar.
Lägg i muffinsformar.
Pensla med äggvitan och strö på ost
Grädda i 200-225 grader i ca 15-20 min.
 
 
Sause verte
 
2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
2 dl olja
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
2 msk persilja
1 pressad vitlöksklyfta
 
Vispa äggula med vitvinsvinäger,senap och salt
Häll försiktigt i olja i en fin stråle under kraftig vispning
Rör ner kryddorna
Smaka av och salta mer och peppra om du så tycker
Servera till kött
 
 
Kram//Erica
 

Söndagsmiddag

0 Läs mer >>
Vart enkel middag igår
Hade två kycklingfileer och lite småa slattar av ditt och datt i kylen
Så jag gjorde en kycklinggryta
 
KYCKLINGGRYTA
 
2 kycklingfileer
1/2 röd paprika
sparris i bitar
1 vitlök
10 cm fint skuren purjolök
1 hönsbuljongtärning
2 msk philadelfiaost
1,5 dl grädde
salt,peppar
smör
 
Strimla kycklingen och stek i smör
Skär paprikan i bitar,hacka vitlöken&purjolöken fint
Skär sparrisen i cm bitar
Stek grönsakerna med kycklingen
Smula ner buljongtärningen
Häll på grädde och philadelfiaosten
Låt puttra en stund
Smaka av,tillsätt salt och peppar om det behövs
Servera ris till och ett gott bröd
 
 
Idag packade vi en fika korg och for ut och körde.
Stannade vid en sjö och fikade varm oboy och doppade limpmackor 
Det blåste men solen sken
Fika ute är alltid gott,maten smakar mera!
 
Väl hemma och som har hockygillande särbo blev jag hockyänka denna lördag em.
Men då testbakade jag lite fler läskigheter
 
HÄXFINGRAR
ca 25-30 fingrar
 
115 g rumsvarmt smör
0,75 dl socker
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
1 ägg+1 äggula (spara äggvitan till pensling)
 
kakao tillatt borsta de färdiga kakorna med
20 st hela skollade sötmandlar som delats till naglar
 
Skolla och skala mandeln,låt dom torka på ett hushållspapper
 
Nyp ihop socker,florsocker,vaniljsocker,smör,mjöl och ägg till en deg.
Linda in degen i gladpack och låt den vila en halvtimme i kylen
Slå på ugnen,175 grader
Dela degen i 25-30 bitar
Rulla ut till smala häxfingrar
Nyp till dom lite här och där
Skåra fingrarna med en vass kniv
Sätt fast mandeln som en nagel
Pensla med äggvitan
Grädda i ca 10-12 min tills fingrarna är gyllenbruna
Måla fingrarna med en liten pensel med kakaon!
Njut!!
Buuuuuu!!
 
 
Än finns det tid att vara med på denna tävling hos Klaraform
 
 
Idag ska vi äta köpepizza när älsklingen kommer hem,det ska bli gott!!
 
Kram//Erica

Häxansfingrar

0 Läs mer >>
Har lekt med maten idag igen!
Testar lite snacks inför Halloween.
 
 
LÖSTÄNDER
rött fint äpple som skärs i skivor
bred philadelfiaost på äppelskiva
sätt mini mashmallows som tänder
tryck ihop med en till äppelklyfta
 
 
PUMPA
 
skala clementin
sätt en liten gurkbit
 
 
HÄXKVAST
 
salta pinnar
ostskiva som skärs som fransar längst långsidan,ska inte skäras rakt igenom
skär en smal tunn remsa av gurkskal och använd det som snöre att knyta fast osten
 
 
Hittade på recept.nu recept på långa Häxfingrar som jag inte har testbakat! Men det kan åxå bli ett tilltugg.
 
Middan idag blev fläskkarre som stekt i grillpannan på spisen,
rostade rotsaker och fetaost &
rödbetstzatziki
 
 
RÖDBETSTZATZIKI   2 port

1 dl creme fraiche
3 småa kokta färska grovt rivna rödbetor
1 msk majonäs
1 msk philadelfiaost
2 st pressad vitlök
salt 
citronpeppar
citronsaft
 

Halloweenpyssel

1 Läs mer >>
Har samlat på mig en massa recept,ideer och bakformar i olika former och material! 
Så idag tog jag tag i bakformen och bakade några cupcakes i olika former ochstorlekar och ett gäng småkakor.
Bakade lite för vi skulle uppvakta ett av våra barn som fyller år strax,och hon gillar SKOR!!
 
CUPCAKES  12st
 
100 g smält avsvalnat smör
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
 
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda ner mjölk och smör
Sikta ner mjöl/bakpulver/vaniljsocker/salt
Rör till en slät smet
Fyll muffinsformarna till 2/3
Grädda i 175 grader i 10-15 min
 
Garnera cupcaksen när dom kallnat
 
Gjprde en vitchokladfrosting som jag färgade.
 
VITCHOKLADFROSTING
Hacka 200 g vit choklad fint och lägg i en bunke
Värm 3 dl grädde,får Ej koka
Häll den varma grädden över chokladen och rör tills all choklad smält,
och att grädd/chokladen är slät
Låt kallna
Låt stå i kylen över natten
Vispa upp grädden med 50 g philadelfiaost
vispa till lagom hård grädde
Färga
Spritsa
 
Gjorde även en glutenfri variant.
Hade en silikonform som jag aldrig testat
Så idag blev det ett tillfälle
 
Har ju aldrig bakat i en silikonform,så jag visste inte om formen skulle smörjar och bröas som man gör i vanliga formar
Så jag testade båda varianterna
Gjorde inget i två och smorde två
Och då det är glutenfritt jag skulle baka så smörade jag och tog mjölet jag bakade av att bröa formen med
 
 
Och nästa gång ska jag smöra och mjöla formen kom jag fram till!!
 
 
 
Gjort ananasblommor som jag dekorerat minicupcakes
Använde naturell frosting till dessa
 
ANANASBLOMMOR
Skär toppen och botten av en färsk ananas
Ta bort skalet på sidorna & alla skalprickar
Skär ananasen i skivor så tunt om det går
Lägg skivorna på en bakplåtspappersklädd plåt
In med plåten i 120 grader varm ugn i ca 45 min
Vänd på skivorna och in igen i ugnen och torka minst 45 min till
Håll koll så dom inte blir allt för brända
När de är helt torra ,lägg i någon slags form så blommor formas
En minimuffinsform är bra
Låt dom ligga så över natten
 
 
 
Blev några småkakor till My också
Hade tänkt pröva med att dekorera några med sockerpasta,men hann inte idag!
 
Dessa kakor håller formen väldigt bra även sen dom är gräddade!!
 
VANILJKAKOR
 
3/4 dl socker
3/4 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
4 dl mjöl
1 ägg
100 g rumsvarmt smör
 
Blanda ihop alla ingredienser till en deg som håller ihop
Knåda ihop den på bänken och slå in dn i plastfolie och lägg in den i kylen
Låt den ligga där iaf i 1 timme
Ta fram från kylen
Ta en bit i taget och kavla ut på mjölat bakbord till 4-5 mm tjock degplatta
Tryck ut figurer 
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt
Grädda i 170 grader i ca 8-15 min
Låt kallna
 
 
Älgfärsbiffar med fetaost och potatis till middag
 
 
Kram//Erica
 
 
 
 

Testkör i köket!!

0 Läs mer >>
Hösten bjuder på väldigt mycke,naturen sprakar av färger,luften är frisk,hög och kall.
I affären ligger nyskördade grönsaker och rotsaker.
Man bara måste göra kåldolmar,ugnsstekta rotsaker,svampsåser och viltgrytor och soppor!
Man tänder ljus och kurar i soffan under en filt!
Idag när jag och Sigge var på en promenad såg jag så fina löv,så jag kunde inte gå förbi utan att plocka några!
 
Frysarna är fulla med mat så nu blir det att äta av råvarorna ifrån dom.
Så igår blev det Lax i kaviarsås (i portionsformar)
 
Kaviarsås
4 port
 
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
kaviar
 
Koka ihop grädde,creme fraiche och buljongtärningen
Smaka av med kaviar till den smak du vill ha
 
Servera till stekt lax,ugnsstekt lax,allt-i-en-form-lax
 
Jag gjorde denna gång med allt i små portionsformar
1 portionsbit lax i varje form
Saltade laxbiten runt om
 
Kokade potatismos och blandade i riven västerbottensost och en äggula
Spritsade kluttar runt om laxen
Hällde på lite sås
Gräddade i 175 grader i ca 20 min
 
 
Tog fram mitt gula porslin till dagens höstdukning och dom vackra löven jag plockade
Visst blir man glad!?!?!
 
Så idag blev det middag på en kasslerbit som legat i frysen
 
Kassler i lök&senapssås
 
1 finhackad gul lök som jag stekte i smör
Hällde på lite grädde&creme fraiche och lät det puttra ett tag
Blandade i lite senap
Man får börja med en liten plupp och smaka sig fram
Strödde över lite grovmald svartpeppar
 
Skiva och hacka kasslern i småa bitar
Blanda ner kasslern i såsen
Rör om och låt kasslern bli varm
Smaka av och tillsätt salt om det behövs(kasslern är ju ganska salt så jag behövde inte salta)
 
Servera kokt ris till,som du smaksatt med lite curry
 
 
Nyrivna morötter är såååå gott!!
 
 
Blev en äppelsmulpaj till kaffet
När svenska äpplen är som bäst!!
 
SMULPAJ MED ÄPPLEN
(stor pajform)
(jag gjorde halv sats till 4 små portionsformar)
 
75 g mjukt smör
0,75 dl socker
2 dl mjöl
1/2 tsk vaniljsocker
Blanda ihop alla ingredienser till en deg
Tryck ut lite mer än hälften av degen i pajformen
 
Blanda 2,5 dl finhackat äpple
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
1/2 dl hackade hasselnötter
ca 1 msk ljus sirap
Rör om så äpplena blir blandat med socker/kanel/sirap/nötter
Fördela fyllningen i pajskalet
 
Blanda ner lite mera mjöl i pajdegen som du har kvar
Nyp så det blir små smulor
Strö över smulorna på äpplena
Grädda i 225 grader i ca 15 min
Servera marzansås till
 
 
Kram//Erica
 
 

Vackra höstfärger

0 Läs mer >>
Så var det fredag,igen!
Har lite inplanerade saker i helgen, så även middagsmaten är planerad och förberedda!
Idag blir det riktig husmanskost.
Fläsklägg och rotmos,senap och husmans till det!
Imorgon blir det Grekisk pytt,fläskfileen ligger redan i sin marinad och gottar sig!
 
Gjorde ju som sagt pizza igår med köpesdeg i ett kit,
 
....men det är inte alltid jag gör så.
Så här ska ni få TRE olika recept på pizzadeg.
PIZZADEG  nr:1
2 pizzor
 
25 g jäst
2 msk olja
2 dl vatten ,37 grader
5 dl mjöl
1/2 salt
 
Värm vattnet till 37 grader
Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet och oljan
Rör tills jästen löst sig
Blanda ner mjöl och salt
Arbeta ihop till en smidig deg
Låt jäsa i en timme
Baka ut degen ,räcker till 2 pizzor
På med tomatsås,och fyllning ni tycker om och ost
Grädda i 275 grader varm ugn,ca 15-20 min
 
PIZZADEG nr:2
en pizza i långpanna
 
125 g rumsvarmt smör
8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl mjölk
Rör ihop alla ingredienser till en smidig deg
Tryck ut i en smord långpanna
Lägg på ingredienser ni gillar
Grädda i 225 grader varm ugn i ca 15 min
Jag brukar använda denna deg nr 2 till min tacopizza
 
PIZZADEG nr:3
Kalljäst
degen kan frysas,räcker till 2 pizzor i långpannan
 
1/4 pkt jäst
1/2 l kallt vatten
1/2 msk socker
1/2 msk salt
1/2 dl olja
1 ägg
ca 1 kg mjöl (börja med mindre)
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg som får jäsa kallt i kylskåp under en blöt handduk 
i minst 8 timmar
Baka ut till 2 stora pizzor el pitabröd
(Eller frys ner degen)
Ugnen 225 grader och grädda i ca 15 min
 
 
Kokade ju en stor kopp the och testade denna nya sort,men jag blev besviken!Tyckte inte den smakade något!!
Men varm blev jag iaf!
 
 
FLÄSKLÄGG
1kg rimmat fläsklägg
1 morot
1 gul lök
1 lagerblad
6 kryddpepparkorn
vatten
 
Lägg läggen i kallt vatten i en gryta,vattnet ska täcka köttet
Koka upp och skumma väl
Skala morot och löken ,dela i mindre bitar och lägg ner i det kokande vattnet
Tillsätt lagerbladet och kryddpeppar
Låt sjuda på svag värme i 1 1/2 -2 timmar
Ät gärna rotmos till
 
GREKISK PYTT
 
1kg fläskfilee el kycklingfilee
 
Marinad:
1 1/5 dl olja
1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja
1 msk malen ingefära
3-4 pressade vitlöksklyftor
salt,peppar
 
Tillbehör:
potatis
rödlök
paprika
feta ost
tomater
 
Blanda marinaden i dubbla plastpåsar
Skär fileerna i skivor
Lägg i marinaden
Låt marineras i minst 6 timmar,gärna över natten
 
Skala potatisen och dela dom i klyftor 
Lägg potatisen på en smord form och stoppa in potatisen i 225 graders varm ugn i ca 15 min
Häll köttet och marinaden över potatisen
Strimla löken och paprikan
Lägg ner grönsakerna i formen och rör om allt
Tärna feta osten och lägg osten och coctailtomatena på
Sätt in i ugnen i 25-30 min till
 
Under tiden görs en creme fraichesås som serveras till
 
CREME FRAICHESÅS
 
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 pressad vitlöksklyfta
Rör ihop alla ingredienser
 
Min Creme Fraichesås som jag använder till allt
till tacos,som dipp och till grillat

3 dl creme fraiche
2-3 pressade vitlökar
lite olivolja
aromat
citronpeppar
(ev lite mosad fetaost)
 
Ha en skön helg!!
 
Skriv gärna en kommentar! Det är så kul läsa!!
 
Så lämna ett tazzavtryck,och om ni gillar min blogg får ni gärna dela mina inlägg på FB!!
Tack
 
Kram//Erica
 
 
 
 
 
 
 

Helgmat!

0 Läs mer >>
Har haft läkarbesök idag! Måste berömma min läkare Moa! Tur jag har henne,hon ger mig hopp! Å idag gav hon mig även en spruta i axeln,får hoppas att den gör så att jag kan använda min högra arm igen,iaf kunna klä mig själv!!
 
 
Va trött efter en timme på vc,så det blev en fruktstund, mellanmålet blev en palm.Men nästa gång ska jag ha apelsin istället för clementin!!
Lite att göra,kanske det! Men ibland måste barnasinnet få fritt spelrum!!
 
Sigge hjälper husse att heja på Skellefteå AIK
 
Promenaden var gudomlig i afton,lugnt och nästan vindstilla.
Nere vid Kalixälven hade himlen och vattnet så vackra färger!
 
Sen blev det Pizzatime!
 
Köpte ett pizzakit,med färdig deg och tomatsås.
Fyllningen på halva pizzan är tacoköttfärs som blev över från enchiladasen igår,andra halvan är skinka och bacon.
Både mozzarella och vanlig riven edamerost toppades pizzan med.
 
Gjorde några småpizzor som jag åt vid tv.n medans jag såg Halv 8 hos mig!
 
Pizzasalladen gjorde jag ju igår för att den skulle hinna få dra och få gotta till sig.
Gjorde en kall lag,testade göra en ny.Brukar alltid annars göra med kokt lag.
Ni ska få recept på båda!
PIZZASALLAD 1
Strimla 1/4 vitkålshuvud fint,jag hyvlar med osthyvel
 
Lag; 2 msk vitvinsvinäger
1 msk olja
1 msk vatten
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
 
PIZZASALLAD 2
Hyvla 1/4 vitkål
 
Lag; 0,5 dl vatten
0,5 dl olja
2 msk vinäger el ättika
1 msk socker
2 tsk salt
Koka upp lagen
Häll den varma lagen över vitkålen
Blanda i grovmald svartpeppar
Rör om
 
 
Köpte ett nytt the idag,så nu ska jag koka mig en kopp och kura mig under filten och se Hela Sverige Bakar!
Man kan alltid få något tips!!
 
Ha en skön torsdagkväll!!
 
Kram//Erica
 
 
 
 
 

Denna da blev en Pizz...

1 Läs mer >>
Ja vad gör man en regnig onsdag,Jo man har en bästis på lunch!! Å kaffe och fika!
Blir alltför sällan vi träffas! Men man får ta till vara på de stunder man får....
 
Middan blev ett gäng Enchiladas
......som inte jag åt.
 
ENCHILADAS       4 port
Fyllning:1 gul lök
300 g köttfärs
3 msk guacamole
1 påse tacokrydda
1 dl krossade tomater
 
Sås:3 dl buljong (3 dl vatten och 1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpure
2 dl creme fraiche
salt,oregano,vitlök
 
tortillabröd
 
riven ost
 
skala och hacka löken
bryn köttfärsen och löken
blanda i kryddorna och krossade tomaterna
fyll tortillabröden med köttfärsen och vik ihop bröden och lägg i en ugnsäker form
 
koka upp buljongen och tomatpuren
rör ner creme fraichen
smaksätt med kryddor och pressad vitlök
häll såsen över bröden
strö över riven ost
grädda i ugn,200 grader i ca 20 min
 
servera sallad till
 

När middan var klar var inte jag hungrig,så jag gjorde ett gäng matlådor av det som fanns.
Hade lite tacokryddad köttfärs som blev över från enchiladasen,och några smördegsplattor hade jag i frysen.
Så jag gjorde mig en pirog,en enkel sådan!
Har köpt fyrkantiga tunna smördegsplattor på Willys,tror märket var Eldorado. Väldigt användbart format!
La en klick köttfärsröra och riven ost på smördegsplattan.
Nöp ihop den till en triangel.
Gräddade den i 200 grader tills jag tyckte färgen var gyllenbrun.
Enkel och god,
Åt pizzasallad till pirogen vid brasan!!
 
Denna tunna smördeg i fyrkanter är jättebra till att göra västerbottensostpajer i portions format!!
 
Imorgon blir det pizza ,det är därför jag gjort pizzasallad idag.
Receptet på salladen kommer troligen imorgon!!
Sov gott!!
Kram//Erica
 
 
 
 

Regnig Onsdag

0 Läs mer >>
 
Heta värmande grytor och rykande varma soppor hör hösten till.
Även nybakat matbröd till dessa soppor och grytor.
Igår blev det ingen avancerad matlagning pga att bilen var på service och jag fördrev hela em på stan.
Så tur man har färdiglagad mat i frysen. Pulled pork hade jag ju,så den värmde jag på,gjorde hemlagad potatismos och det fylldes pitabröden med.
 
Överbliven potatismos fick bli basen för dagens lunch.
Tog fram mitt undanstoppade och bortglömda plättjärn
 
Hade ca 2 dl potatismos kvar
Vispade ner 2 ägg i moset,lite mjölk,lökpulver
och mjöl+1/2tsk bakpulver till en en smidig smet
Stekte plättarna i flytande smör
 
Serverade mosplättarna med stekt bacon och lingonsylt och kall mjölk!!
 
 
Testbakade baguetter med surdeg på burk,och blev glatt överraskad av resultatet.
Receptet på på burkens botten använde jag,det var enkelt och bra!
 
Men nästa gång kommer jag att tillsätta lite brödkryddor och lite sirap.
 
Till brödet gjorde jag en HET KÖTTFÄRSGRYTA!!
 
HET KÖTTFÄRSGRYTA
4 färska champinjoner
1 chilifrukt
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
800g köttfärs
2 buljongtärningar,kött
vitkål
3 morötter
2 pkt krossade tomater (hade en burk hela coctailtomater och 1 burk egen gjord tomatröra)
salt,vitpeppar
Finhacka svampen,löken och chilifrukten,fräs den i smör i en gjutjärnsgryta
Smula ner köttfärsen och bryn den
Häll i de krossade tomaterna
Hyvla ner ca 2-3 dl vitkål
Skala och slanta morötterna
Lägg i buljongtärningarna
tillsätt lite vatten,1-2 dl
Låt puttra tills grönsakerna är mjuka
(man kan blanda i 1-2 pkt stora vita bönor)
Servera ris till och ett gott bröd!
 
Har en lillebror som jagar älg men äter inte älgfärs,
så det är ju tur.
Då har ju jag chansen att få lite kött som jag kan mala,tar hjälp av min kökshjälp;Kitchen Aid
Så det har jag just gjort!!
 
Så här ska lagas vilda bollar och älgfärsspett snart!!
Så håll utkik!!!! ;-)
 
Kram//Erica

Het köttfärsgryta med...

0 Läs mer >>
Igår var det ju kanelbullensdag,klart att jag hade bakat kanelbullar åt min mamma!
Men hon har en annan favorit till kaffet också,Biscotti.
Så igår morse bakade jag Saffransbiscotti.
Och huset fylldes av en fördoft av jul!!
 
Grannar till mamma bjöds över på förmiddagsfika på kanelbullens dag!
 
 
 
SAFFRANSBISCOTTI
150 g grovt hackad sötmandel
75 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
1 pkt saffran
7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Rör socker och smör pösigt med elvispen
Blanda ner ett ägg i taget under omrörning
Sikta ner mjöl,saffran,bakpulver och vaniljsockret
Blanda ner den grovt hackade sötmandeln
Dela degen i tre delar
Rulla ut till tre rullar lika långa som plåten
Lägg rullarna på bakplåtspappersklädd plåt
Grädda i 200 grader i ca 30 min
Skär i sneda kakor
Ställ kakorna med en snittyta uppåt
Ställ in kakorna i ugnen och torka kakorna i 120 grader i ca 15 min,
sen vänder du den andra snittytan upp och torkar 15 min till!
 
 
Ugnspankaka med bacon blev gårdagens middag!
 
Idag har vi åkt tillbaka till kusten,lämnat fjällen för denna gång.
Tärnafjällen har bjudit på en otroligt höstväder hela veckan!!
 
Middan idag blev något snabbt och lätt,
Kycklingfilee med majsris
Gjorde ett snitt mitt i fileen och fyllde kycklingen med Cantadore ost,vitlök och örter.
Saltade och pepprade med vitpeppar
La kycklingen i en ugnsform
Hällde på lite grädde och nån msk grillolja med vitlök.
Strödde flagad mandel på kycklingen
Stekte i ugnen,200 grader i ca 20 min
Serverades med kokt ris och majs.
(Blandade en burk majs i det färdigkokta varma riset)
 
Kram//Erica

Doft av JUL!!

0 Läs mer >>
Hösten är här och då är det läge för soppor!
Så nu då vi är hemma i Tärnaby/Oltokken hos mamma fick jag läge att koka en hederlig köttsoppa på älgben.
Jag kokade benen dagen före i 1 1/2 timme. Kokade benen i saltat vatten,kryddpeppar,lagerblad och en skalad palsternacka.
Sigge fick ett ben att gnaga på
 
Dag 2 silar jag buljongen,skär köttet i småa bitar och kokar köttet en kvart innan jag lägger i grönsakerna.
Man får smaka upp med salt om det behövs
Måste man fylla på med vatten kan man lägga ner en köttbuljongtärning om det behövs
Vitkål,kålrot,purjolök,morötter och potatis.
När grönsakerna är klara rör jag ihop en klimpsmet av mjöl,1 äggula och buljong.
Så klickar jag ner småa klimpar i den kokande buljongen.
Låter dom koka ca 5 min.
 
Hårdbröd och ost till är en oslagbar kombo!!
 
 
Så här har Ryfjället sett ut några dagar under veckan,toppen har varit gömd i moln.
Så vi åkte på en långstyrning till Virisen ,dit har jag aldrig varit förut.
Passerade ett toppigt fjäll som påminde om Pyramiderna i Egyptien.
Virisen
 
På hemvägen stannade vi till på en loppis
Bus-Ida....vilket härligt namn va!!
 
Blev ett kakmått till mina donuts som snart ska bakas!!
 
Gårdagskvällen avslutades med bullbak och hallonpajgräddning
 
Idag har jag lagat en gammal 80talsrätt
Stekta kotletter med päron och ädelost ,pressad potatis och sås
Jag brukar bryna kotletterna och sen efter koka dom i sky.
Sen bryner jag päronskivor i lite smör och lägger kotletterna i en ugnsform,päron och ädelost och gratinerar en stund i ugnen tills osten smält
Serveras med kokt pressad potatis
Såsen gör jag av skyn,Silar den ner i en gryta och kokar ner den lite,blandar i lite grädde och kokar en liten stund.
Kotlett med päron och ädelost,pressad potatis
 
Idag såg man hela Ryfjället med liten snömössa!
 
Fin höstkväll i Oltokken!!
 
Kram//Erica
 

Gamla godingar