Häxfingrar, Spindelkakor
Häxfingrar, Spindelkakor och Rosa/Blåabandet kakor
115 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
1 ägg + 1 äggula (( spara äggvitan till pensling)
skollad sötmandel ( naglar )
godisar
karamellfärg
choklad
Skolla och skala mandeln. Låt mandlarna torka på hushållspapper.
Rör smör och socker pösigt.
Rör ner ägget, vaniljsockret och mjölet.
Plasta in den smidiga degen och lägg den i kylen 1/2 timme.
Rulla ut degen till smala fingrar.
Nyp till lite här och där.
Tryck fast en mandel som nagel.
Skär lite så det ser ut som rynkor.
Pensla med uppvispade äggvita.
Grädda i 175 grader i 10-12 min.
Låt kallna.
Pensla kakorna med lite kakao så ser dom smutsiga ut.
När du gör spindelkakorna rullar du bollar som du plattar till innan gräddning.
Ta ut kakorna ur ugnen och lägg på en chokladgodis, typ dumle el geisha, på varm kaka.
När kakorna kallnat smälter man lite choklad och gör benen och sätter fast ätbara ögon ( ögonen är köpta på panduro)
Till Rosa o Blåabandet färgas bara degen.
Rullas ut till smala längder, skär av i lagom längd och lägg ihop.
Kram//Erica