Skedpalt
Igår när Tobbe fick leverkaka som jag inte tycker om och inte äter,
kokade jag skedpalt på blod åt mig själv.
Dessa är en enklare variant på blodpalt som inte behöver koka lika länge som vanlig palt.
Dom ser kanske inte så inbjudande ut, varken till form el färg.
Men jag tycker dom är goda.
Serveras med stekt bacon, hemkokad lingonsylt och äkta smör är det en norrländsk delikatess!
Idag skar jag palten i bitar och stekte upp dom i smör och åt uppstekt palt till lunch, minst lika gott som igår!!
SKEDPALT / BLODPALT
4 port
2,5 dl nötblod (1/2 förpackning blod a´ 500 g)
1 dl öl
1 1/2 dl vatten
3 ägg
1/2 fint riven gul lök el lökpulver
1/2 tsk vitpeppar
salt
1 krm kryddpeppar
2 dl rågsikt
vetemjöl (ca 5 -6 dl mäter inte utan kollar hur smeten blir, gör alltid en provpalt)
Rör ihop alla ingredienser till en smet.
Jag gör den tjockare är en sockerkakssmet, den ska hålla ihop att koka.
Koka upp saltat vatten.
Gör en provpalt.
Ta smet i en sked och lägg ner i det kokande vattnet.(Brukar använda 2 skedar så man kan pilla lös smeten från den andra skeden)
Koka palten i några minuter sen den har flytit upp till ytan.
Serveras direkt med stekt bacon, lingonsylt och en klick äkta smör.
Kram//Erica