0 Läs mer >>
Bjöd på fruktsallad idag, men serveringen vart lite annorlunda! 
Ett kul förslag att överraska barnen med.
 
 
 
 
 
Melonpizza
 
skär en tjock skiva av melonen, rakt över så du får en rund skiva
skär melonen i 6 trianglar
lägg melontrianglarna på ett serveringsfat el en sparad pizzakartong
skiva på banan
jordgubbar
vindruvor
nektariner
bigarråer
ja de var den frukt jag använde, ta det ni gillar
toppade med rostad vit choklad (recept nedan)
vispad grädde el glass är gott till
 
 
Rostad Vit Choklad
(tänk gino)
 
Hacka 100 g vit choklad fint
lägg på en bakplåtspappersklädd plåt
in i 150 g varm ugn
grädda i 3-6 min
chokladen ska få färg men inte bränd
låt kallna
smula sönder med fingrarna
 
Kram//Erica

Melonpizza

1 Läs mer >>
 
 
 
 
Frukost delux! 
Nybakta thekakor och hemmagjord granola, duka en fin bricka och äta i sängen.
Vad gör det väl då att det regnar och blåser ute? 
Man måste göra det bästa av alla dagar.
 
Gjorde en basgranola, och den blev god.
Nästa gång ska jag utveckla den!
 
Hasselnötsgranola
 
2 dl hasselnötter
1 l havregryn
1 dl honung
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl rörsocker
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
 
Hacka hasselnötterna. Grovlek bestämmer du. Jag hackade ganska fint.
Rosta dom i en torr stekpanna, rör hela tiden. Går ganska fort så passa så dom inte bränns.
Ställ åt sidan.
Blanda havregryn, honung, rapsolja, socker, salt o vanijpulver.
Bred ut massan i en långpanna.
Rosta granolan i 150 grader varm ugn i 20-30 min.
Rör om lite då och då så att allt rostas jämt.
Låt svalna, blanda ner hasselnötter.
Förvara torrt i en burk med lock.
 
 Nu kan man smaksätta granolan med det man tycker om typ russin, torkade tranbär, cocosflakes el 80%mörk choklad.
Ja vad du tycker om, fast är god som den är.
 
 
Kram//Erica

Granola m hasselnötte...

0 Läs mer >>
 
 
 
THEKAKOR

16–20 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm

1 msk brödkrydda
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
150 g smör, rumsvarmt
16–18 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap,brödkrydda smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen ordentligt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Kavla ut degen ca 1 ½ cm tjock.

3. Stansa ut runda brödkakor i degen, 10–12 cm i diameter med en kakform, ett stort glas eller rund skål.

4. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper.

5. Strö lite mjöl över degkakorna. Nagga dem med en gaffel eller kör en naggare över dem. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

 

 

 

 

Den som är till höger är bara uttryckt med handen.

Inte så rund o fin men Lika god!

 

Kram//Erica

 

 

 

Thekakor

0 Läs mer >>
 
 
Har en fin vän i Åsa Ö, hon kom med en god  Rabarbermarmelad med vanilj.
Sen kom hon även med ett stort knippe med rabarber så jag har kokat en stor gryta med marmelad själv.
Fryser ner i burkar. Fint hitta lite sommar på burk när snön virvlar.
 
Rabarbermarmelad med vanilj
 

● ca 8 dl

1 liter rabarber
1/2 dl vatten
1 vaniljstång
5 dl syltsocker

1. Skär rabarbern i bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt vattnet.
2. Snitta och skrapa ur vaniljstången och lägg ner både stång och frön i kastrullen.
3. Värm upp och låt rabarbern koka i ca 10 minuter.
4. Tillsätt syltsockret och rör om. Låt koka i ytterligare ca 2 minuter.
5. Dra kastrullen från värmen och skumma marmeladen. Häll därefter upp på väl rengjord burk. Förslut väl och förvara mörkt och kallt.

Går bra att frysa i små plastburkar el fryspåsar.

Vill man ha rödare marmelad låter man några jordgubbar koka med!

 
Kram//Erica 

Rabarbermarmelad m va...

0 Läs mer >>
 
 
 
Sommarfika! 
Nu vill jag fylla frysen med något gott, som är enkelt att baka och blir mycke! 
Rutorna blir ju inte så fina när chokladen ofta spricker, men va gör väl lite trasig choklad när smaken är goood?!?!?!
 

Biskvier i långpanna

bottnar:
500 g mandelmassa
1 dl socker
2 äggvitor

fyllning:
100 g mjölkchoklad
250 g rumstempererat smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

1 -2 msk kakao

2 äggulor

topping:
200 g mörk choklad

Riv mandelmassan på rivgärn och blanda ner äggvita och socker. Rör ordentligt till en smidig smet och bred  ut på bakplåtspapper, lika stor som en långpanna. In i ugnen 12-15 min, 175 C, till de fått lite färg. Låt svalna helt.

Smält chokladen till fyllningen över vattenbad och låt den sedan svalna lite. Vipsa smör, florsocker, vaniljsocker , kakao och äggula fluffigt. Rör ner chokladen i krämen. Häll detta över mandelbottnen och låt kallna. Smält chokladen till täcket och låt svalna. Häll den över den kalla kaka och ställ kallt. Skär sedan kakan i rutor.

 

Kram//Erica

Biskvier i långpanna

3 Läs mer >>
 
Schackrutig Sockerkaka
 

3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
75 g smör, smält
1 dl vispgrädde
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Glasyr
40 g ljus choklad
40 g mörk choklad
75 g smör
½ dl vispgrädde
5–6 dl florsocker
1 äggvita, hårt vispad

 

Dekoration
strössel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och grädde. Vispa ihop allt till en smet.

3. Dela smeten i två skålar. Rör ner kakao i den ena och vaniljsocker i den andra.

4. Smörj och bröa två limpformar, ca 1 ½ liter. Häll chokladsmet i den ena och vaniljsmet i den andra.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 25–30 min.

6. Glasyr: Smält chokladen och smöret tillsammans i en kastrull på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen och rör i grädde, florsocker,  och den hårt vispade äggvitan. Vispa glasyren ljummen. Mängden florsocker anpassas till en lagom bredbar konsistens.

7. Dela de två kakorna mitt itu på längden. Bred glasyr mellan bitarna och lägg dem så att de bildar ett rutmönster. Bred resten av glasyren över kakan. Garnera med strössel.

 

Fotot är tagit av min bloggvän Erika Skogly / har bloggen smaskelismaskens 

recept från tidningen hembakat

 Foto Erika Skogly  

Kram//Erica

Schackrutig Sockerkak...

0 Läs mer >>
 
 
 
Ja ni hörde rätt!!
Låter kanske inte så gott, men jag lovar, jättegott va de!
 
Grillas el i ugn
 
Ketchupmarinerad Kyckling
 
6 st kycklingklubbor el filéer i mindre bitar
Marinad
1,5 dl ketchup
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan (torkad)
0,5 tsk rosmarin
Saften från 0,5 citron
1 msk soja
Svartpeppar
1,5 tsk salt
Grillkrydda
 
. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden väl (förutom grillkryddan) och pensla sedan kycklingen. Låt gärna kycklingen marineras över natten eller några timmar i kylen. Om du inte har tid så kan de stå 1 timme i rumstemperatur.

Värm ugnen till 225°, gärna med grillfunktionen på. Låt bli ordentligt varmt. Precis innan kycklingen ska in i ugnen strör du grillkryddan på skinnsidan, som ska ligga uppåt på plåten. Grillkryddan ger den en krispig yta och en fin färg. In i mitten av ugnen på hög värme. Efter 15 min sänker du värmen till 175°. Nu är kycklingen krispig och alla safter är kvar i kycklingen. Den ska nu få tillagas långsamt. Efter ytterligare 20-30 min är kycklingen klar. 

 

Kram//Erica

Ketchupmarinerad Kyck...