Granola m hasselnötte...
16–20 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
1 msk brödkrydda
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
150 g smör, rumsvarmt
16–18 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap,brödkrydda smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen ordentligt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Kavla ut degen ca 1 ½ cm tjock.
3. Stansa ut runda brödkakor i degen, 10–12 cm i diameter med en kakform, ett stort glas eller rund skål.
4. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Strö lite mjöl över degkakorna. Nagga dem med en gaffel eller kör en naggare över dem. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Den som är till höger är bara uttryckt med handen.
Inte så rund o fin men Lika god!
Kram//Erica
Thekakor
● ca 8 dl
1 liter rabarber
1/2 dl vatten
1 vaniljstång
5 dl syltsocker
1. Skär rabarbern i bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt vattnet.
2. Snitta och skrapa ur vaniljstången och lägg ner både stång och frön i kastrullen.
3. Värm upp och låt rabarbern koka i ca 10 minuter.
4. Tillsätt syltsockret och rör om. Låt koka i ytterligare ca 2 minuter.
5. Dra kastrullen från värmen och skumma marmeladen. Häll därefter upp på väl rengjord burk. Förslut väl och förvara mörkt och kallt.
Går bra att frysa i små plastburkar el fryspåsar.
Vill man ha rödare marmelad låter man några jordgubbar koka med!
Rabarbermarmelad m va...
Biskvier i långpanna
bottnar:
500 g mandelmassa
1 dl socker
2 äggvitor
fyllning:
100 g mjölkchoklad
250 g rumstempererat smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 -2 msk kakao
2 äggulor
topping:
200 g mörk choklad
Riv mandelmassan på rivgärn och blanda ner äggvita och socker. Rör ordentligt till en smidig smet och bred ut på bakplåtspapper, lika stor som en långpanna. In i ugnen 12-15 min, 175 C, till de fått lite färg. Låt svalna helt.
Smält chokladen till fyllningen över vattenbad och låt den sedan svalna lite. Vipsa smör, florsocker, vaniljsocker , kakao och äggula fluffigt. Rör ner chokladen i krämen. Häll detta över mandelbottnen och låt kallna. Smält chokladen till täcket och låt svalna. Häll den över den kalla kaka och ställ kallt. Skär sedan kakan i rutor.
Kram//Erica
Biskvier i långpanna
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
75 g smör, smält
1 dl vispgrädde
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Glasyr
40 g ljus choklad
40 g mörk choklad
75 g smör
½ dl vispgrädde
5–6 dl florsocker
1 äggvita, hårt vispad
Dekoration
strössel
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och grädde. Vispa ihop allt till en smet.
3. Dela smeten i två skålar. Rör ner kakao i den ena och vaniljsocker i den andra.
4. Smörj och bröa två limpformar, ca 1 ½ liter. Häll chokladsmet i den ena och vaniljsmet i den andra.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 25–30 min.
6. Glasyr: Smält chokladen och smöret tillsammans i en kastrull på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen och rör i grädde, florsocker, och den hårt vispade äggvitan. Vispa glasyren ljummen. Mängden florsocker anpassas till en lagom bredbar konsistens.
7. Dela de två kakorna mitt itu på längden. Bred glasyr mellan bitarna och lägg dem så att de bildar ett rutmönster. Bred resten av glasyren över kakan. Garnera med strössel.
Fotot är tagit av min bloggvän Erika Skogly / har bloggen smaskelismaskens
recept från tidningen hembakat
Kram//Erica
Schackrutig Sockerkak...
Marinad
1,5 dl ketchup
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan (torkad)
0,5 tsk rosmarin
Saften från 0,5 citron
1 msk soja
Svartpeppar
1,5 tsk salt
Grillkrydda
Värm ugnen till 225°, gärna med grillfunktionen på. Låt bli ordentligt varmt. Precis innan kycklingen ska in i ugnen strör du grillkryddan på skinnsidan, som ska ligga uppåt på plåten. Grillkryddan ger den en krispig yta och en fin färg. In i mitten av ugnen på hög värme. Efter 15 min sänker du värmen till 175°. Nu är kycklingen krispig och alla safter är kvar i kycklingen. Den ska nu få tillagas långsamt. Efter ytterligare 20-30 min är kycklingen klar.
Kram//Erica